Szent Imre kórház szülészete (beszélgetés)
Ancsa: barátnőm ezt linkelte nekem!
A cervicogramm értéke egy négyjegyű szám: első jegye a nyakcsatorna hosszúsága. Az érintetlen terhes méhszájat 3-mal jelöljük, a 2 a megrövidült, az 1 a gyakorlatilag kifejtett (elsimult, tehát a szülési táguláskor bekövetkező változás) jelölése. A következő számjegyek sorrendben a nyakcsatorna külső-középső-belső részének nyitottsága cm-ben. Terhesség alatt a C=3000 az optimális, zárt méhszájat jelöli.
A kétujjnyi nyitottság egy régebbi terminológia, nagyjából 3-4 cm-nek felel meg, de semmit nem mond arról, hogy a méhszáj megrövidült-e. A szülés során a kétujjnyi méhszáj a tágulás kb. félidejét jelenti.
A méhszáj nem statikus valami, a szülés közeledtével "felszedődik"- megrövidül és lassan elkezd nyílni. Ez érett magzat esetén ( általában 36. hét után) természetes jelenség.
"A méhnyak megrövidülése mellett a helyzet veszélyességének elbírálásához még a nyakcsatorna nyitottságát jelző számok is kellenek. Ez a terheskönyvében cx: (cervix score) Ha 3 cm a méhnyak és zárt a nyakcsatorna , akkor cx=3000. Ha nincsenek keményedések, görcsök, könnyű sétálás, kevés otthoni munka végezhető cx= 2000 mellett, vagy szült nők esetében cx2100 esetén, amikor a külső méhszáj ujjkúpnyira nyitott. Ilyenkor is szoktak magnéziumot és méhműködést csökkentő gyógyszereket szedetni a kismamával szájon át. A fekvést azért javasolják, mert kevésbé terhelődik a gravitáció miatt a magzatburok alsó pólusa, kevésbé reped meg (mely koraszülést jelentene)
A fekvés a lepényi keringést is javítja, mivel nem az izmok felé megy a vér, mint fizikai terhelésnél.
Önmagában ez a lelet nem indokol folyamatos fekvést, csak a fizikai (és esetleges idegi) terhelés mérséklését. A folyásokra nagyon vigyázni kell, nehogy a rövidebb nyakcsatornán keresztül baktériumok jussanak fel. A szexuális aktust sem szokták javasolni ilyenkor a fertőzésveszély és a méhösszehúzódások beindítása miatt. A 20-30 perces séta, járkálás nagyon kellemes és egészséges dolog
Én nem tudom mert én a szülés előtt két nappal tágultam csak...
Elvileg az már vissza nem megy, csak romolhat... de mindjárt megkérdezem barátnőm!
Jaj ez most olyan hülyén jött ki, remélem nem bántottalak meg vele...
Vigyázz magadra nagyon!
szerintem visszacsinálni nem lehet.csak megállitani pihivel.
jobb időben,minthogy késöbb esetleg kórház legyen belőle,hidd el.
De nem tudom mit irnak a többiek:)
Sziasztok! Voltam dokinál, aki szerint megrövidült a méhszájam, így pihenésre vagyok ítélve, ezért nem néztem mostanában felétek (még a kismamtornát is le kellett mondanom)
Pihi, magnézium-de konkrétan mást nem mondott.
Megnéztem a macsakakaparását-mert nem nyomtatja ki a leletet, csak a kiskönyvembe firkál. C: 2000, a többit nem tudom elolvasni. Szóval most a neten utánanéztem, ez azt jelenti, hogy megrövidült a méhnyak. De sehol nem írják, hogy ez visszafordítható-e, vagyis ez most már végig így marad vagy csak rosszabb lesz? Nem lehet "visszacsinálni"? Mit tudtok erről valamit?
Még csak a 18. héten járok, nincs kedvem a terhesség további részében feküdni, ráadásul május végééig dolgoznom kell, nem stresszes, ülő munka.
nem,én is úgy tudom,hogy külsős orvos nem vezethet le szülést.
De lehet én a helyedben a szülésznő mellett voksolnék,ha "beleszólhatok:)".A Szent Imrében jó orvosok dolgoznak,és a szülés alatt inkább a szülésznőknek van nagyobb szerepük.Bár lehet ezt is orvosa válogatja.
köszi,látod erre nem is gondoltam.:)
Hát Andrisra inkább az első jellemző.Olyan gyorsan eszik,mintha valaki elakarná enni előle.Nagyon félti a bendőjét!:)Nálunk a szopi átlag 10 perc.Utána szunya.
Apu még viccelt is ezzel,hogy harmadik gyerek és tudja,hogy ha most nem,akkor soha.Inkább fal,pedig van rá időnk,hogy nyugisan megkajáljon:)
Kedve bakivetti!
én is nagyon bizonytalan vagyok az orvos választásban. Illetve nem tudom , hogy orvost vagy szülésznőt válasszak. Eddig nagyon sok emberrel beszéltem és a többségük a szülésznőt ajánlotta. Persze az orvos is jó lenne.
Nem tudjátok lányok , hogy " külsős " orvos vezethet le szülést a Szent Imrében?
volt-e vki a keddi előadáson, és milyen volt?
L.
perszepersze, azért is írtam, h megértem...csak sajnálom az apát :).
Ujvári Bori a szülésznő :).
L.
Én is egyszer azt álmodtam hogy lányom van, és másnap megmutatta a fütyköst:)
És még nagyon az elején egyszer volt egy borzalmas álmom, azt álmodtam, hogy kádban ülök és kijön egy adag vér és benne egy kis golyó ami átlátszik és abban a baba...jaj szörnyű volt, még láttam hogy dobog a szíve és a kezét felém nyújtotta:((( Sírva keltem fel. Szerencsére akkor még nem volt kádunk, mert bele se mertem volna menni...
üdv,
nos szülőszobát még nem láttam,de azt mondta a szülésznő, hogy majd megmutatja a páromnak és nekem is. nem volt mézesmázas, de korrektnek, normálisnak tűnt, és elvállalt szerencsére..
első alkalommal kéri, hogy magánba menjek hozzá nst-re, aztán választhatok, hogy a kórházba vagy hozzá..
láttam babukat az ajtóhoz kitolva, nemigen szimpi ez a látogatási mód, de megértem..
a babák nagyon kicsik voltak :))))).
hehe, már én is többször szültem álmomban, de nem ennyire részletesen :). meg egyszer azt is álmodtam, hogy kislányom lett, az érdekes az, hogy akkor még nem is tudtam, h várandós vagyok, igaz a nem nem jött be, mer kiffiam van..:).
L.
További ajánlott fórumok:
- Milyen tapasztalatod van a Szent István Kórház szülészetéről?
- Mi a véleményetek a Szentesi kórház szülészetéről, nőgyógyászatáról?
- Mik a legfrissebb tapasztalatok a bp-i Szent János kórház szülészetéről?
- Szent István Kórház szülészete, orvosok árak, tapasztalatok
- Szent János vagy Kútvölgyi (magán) kórház szülészete?
- Szent Imre Kórház szülészete.Kinek milyen tapasztalatai vannak?