Most derült ki, hogy PCO-s vagyok. Ki tud róla valamit? Lehet még gyerekem? (beszélgetés)
Jajjjjjjj!!!! :(
Amikor ilyen borzasztó esetekről hallok, mindig elszégyellem magamat...
Szegény... :(((
Sziasztok!
Nekem is van egy bnőm,akinél tizenévvel ezelőtt kiderült a Pco.
BAbát szerettek volna a férjével,adták neki havonta a Clostit.Sokszor.
Aztán akkora ciszái lettek tőle,hogy kivették a méhét is..
Szegényt nagyon sajnálom.Akkor még nem ismerték itt a Metformin hatását Pco-ra.Mondta is,hogy ha akkor már adták volna neki a Met-et,lehet már babája is lenne,és nem így járt volna..:(
:-(((
Azt hiszem, a barátnőm ritka szerencsés volt ezek szerint.
én kaptam rá... dianét.
4 évig szedtem, majd a doki közölte, hogy ezt ennyi ideig nem lehetett volna, és következett 6 év yadine.
igaz, nekem akkor mindenképpen kellett volna fogigátló, nehogy elvérezzek :) de jó lett volna, ha már akkor is használják/adják a metet. talán akkor nem várnánk 2 éve hiába :s
Nekem gyerekkorom óta ez a bajom és mégsem adtak semmit, csak nemrég.
Gondolták éljen szerencsétlen gyerek éljen szőrős testtel, ki nem sz.rja le. Pedig már tuti akkor is voltak cisztáim, vagy legalább egy pár db.
Az első endokrin doki is azt mondta a PCO-s papíromra "Ez nem PCO, csak petesejtek"
Szóval nem új dolog, hogy a dokik nem szívesen írnak fel erre semmit. Én 14 évet vártam rá...
Verem is a fejem a falba, hogy én, ostoba, miért nem szedtem soha... lehet, már rég lenne gyerekem... :(
Érdekes, hogy egy jónak gondolt döntés hogy tévútra viheti az embert... :( (Jó, az se lett volna garancia, ha szedtem volna... )
nem is a vita miatt írtam... csak azért, mert amikor diagnosztizáltak, kicsit értetlenkedve álltam az előtt, hogy 1998ban, amikor látták, hogy ez a gondom, miért nem csináltak semmit :s
csupán azért, mert azóta ennyit fejlődött a diagnosztika, és az orvostudomány :)
Nekem mindig az "nem inzulin-dependens diabetes szövödmény nélkül" című diagnózisra írta fel a doki. Amikor elkezdte, megmondta, hogy ez egy diabetes gyógyszer, de jó PCO-ra is, viszont PCO diagnózisra nem írhatja fel, csak erre. Hát, mivel nálunk is van olyan gyógyszer amit ilyen-olyan dg.-ra nem lehet felírni, tudtam miről beszél.
Nitka!
Örülök neki, hogy találtál egy jó orvost, és megtalálta neked a megfelelő adagot.
Sajnos én ezt nem mondhatom el, szerintem akármennyit szedhetnék, akármeddig nem érnék el vele semmit. Hiszen minden tünetem ugyanúgy maradt.
Rendben, tévedtem, elnézést kérek érte, én is utánanéztem, amit találtam, az alapján 15-20 éve kezdték el alkalmazni.
Vlszeg azzal kevertem, hogy magát a szindrómát már 1935-ben felfedezték.
egyébként a pcos portálon fent van az űrlap, amivel kérhető, hogy xy-nak legálisan felírják.
vagy itt:
[link] 30-32-es nyomtatvány, és az első engedélyre (5668/56/09 ügyszámra) kell hivatkozni.
most keresgéltem... amit találtam, hogy 57 óta használják a 2. tipusú diabetesre, 70-es évek végétől a terhességi diabetesre, és csak 96-tól (a pcos összefüggése az ir-rel felismerése óta) használják pcos-re. sztem petrányi dr oldaláról származó infók elég hitelesek.
ja, és nem csak nálunk, a világon mindenhol off-label lehet csak pcos-re adni, hiszen nincs benne az indikációjában.
Teljesen egyetértek... :(
Nekem az 1. dokim azt mondta, akkor tudja legálisan felírni, ha éhgyomri vércukor-vizsgálat előtt megeszem egy tábla csokit, és felnyomom a vércukromat úgy, hogy meglegyen a cukorbetegséghez szükséges érték. :)
Ez 2,5 éve volt megyei jogú városban, tehát nem is olyan régen. :)
Nekem a 2000 mg volt a kellemesen elviselhető adag, az éhségérzetem is egész jól lecsökkent, rossz koleszterin, stb., fogyni is tudtam, amikor megemeltem. Nem is mertem volna ennél magasabbra.
Efölött már túl sok volt, az orvosi javaslatra szedett 3000-nél én is nagyon szenvedtem, elég gyorsan vissza is vettem belőle.
Sztem senkinek nem jutna eszébe ennél többet bevenni, aki önkényesen emelgeti, az is utánanéz, mégis meddig lehet fokozni.
Mondjuk, azon kívül, hogy no ciklus, azt ugye csak most szeptemberben tudtam meg, hogy mindkét pvezetékem el van záródva, tehát elképzelhető, semmiképpen nem is jöhetett volna össze a baba.
Youlcsi, tudtommal a met PCOS-ra történő alkalmazása 50-60 évre nyúlik vissza (nem Mo-on), szóval azért nem annyira újkeletű dolog ez - az más kérdés, a magyar dokik mennyire ismerik a tünetegyüttest és a bogyó erre történő alkalmazását.
Meg azért az ő védelmükben legyen mondva, mégis hány orvos kockáztatná, hogy felírja a metet, ha egyszer nem teheti, és még büntetőjogi felelőssége is fennáll, ha mégis felírja PCOS-ra?
A gyakorlat kezdi megszilárdítani, és talán most már van vmi kiskapu is, de nekem még a szept-i műtéten is azt mondta az egyik ügyeletes nőgyógy, lehet, egyszer még feljelentik, amiért kiírja a metet a betegeinek.
Helló Lina!
No, elmondom: Az én fejemben azért fordult meg, hogy tán emelhetnénk a metformin adagomon, mert picit megingott a bizalmam az orvosokban... 1 éve kezelnek hasztalan... 1 év alatt ez már a sokadik "gyógymód" amit kipróbáltak rajtam... 1 éve semmi változás... Mindenhol a metformin mellékhatásairól olvasok, hogy kinél mit produkál, nálam semmi... Ugyan szépen fogyok tőle, de nem ez a fő cél... az én petefészkem televan cisztákkal... évek óta... ebben sem történt előrelépés...
De, és ez a lényeg: ez csak egy pillanatnyi kósza ötlet volt, amit hamar elhessegettem, mert a jelenlegi kezelőorvosomban maximálisan megbízom, hihetetlen alapos és jó szakember. Nála látok először javulást az állapotomban... Igazából magamtól tutira nem emeltem volna fel az adagot, csak elgondolkodtam, ki miért, mennyit szed... de tudom,minden szervezet másképp reagál a gyógyszerre, minden test, és probléma más és más... Ennyi az én sztorim... de hangsúlyozom, az ember fejében sokminden megfordul, amit jó esetben némi elgondolkodás után másképp lát....
Nálam beválni látszik 1 hónap után a 2x500 mg... ugyan a negyvenvalahányadik napra, de megjött 1 hónap met.után... azért nálam ez nem kis dolog...
Remélem a kíváncsiságod kielégítve :)
Lina!
úgy tudom, a 3000 mg a megengedhető max adag (diabeteseseknél is, ha ez nekik kevés, jön az insulin).
akinek kevés a 3000 (vagy nagyon nem jön be a met), azoknál szoktak váltani pl avandára... valami ilyesmi rémlik.
jó reggelt!
Királylány!
konkrétan semmit nem olvastam... csak hogy vannak orvosok, akik nincsenek arról meggyőződve, hogy a pcos-t elsősorban a cukor-anyagcserezavar okozná... de ha jobban belegondolsz, nem olyan rég még azt sem tudták, hogy metforminnal kezelhető (vmilyen szinten).
igazából amikor nekem 12 éve mondták először, hogy policisztásak a petefészkeim, egyéb tünetek (pl szőrök, túlsúly) is megvoltak már akkor is, mégis csak pco-volt... szindrómáról senkinek nem jutott eszébe beszélni.
szóval ez az egész még nagyon gyerekcipőben jár.
Meg az is igaz, hogy tényleg kapaszkodik mindenki mindenbe. Hátha... Neten is lehet olvasni, hogy "nekem segített, teherbe estem" És persze, hogy az embernek felcsillan a szeme, hogy akkor van remény.
Megértem azt is aki önkényesen megemeli, hátha...
Anno én is nagyon bíztam benne, de ettől függetlenűl volt olyan inzulin értékem, hogy a doki is csak döbbenten nézett, pedig nem ettem édeset.
Végülis nekem mindegy ki mennyit szed belőle, akár önkényesen is. Tudom, hogy mindenki szeretne ebből meggyógyulni, lefogyni stb.
Kövezzetek meg érte, de én úgy gondolom az orvos dolga eldönteni mennyit kell belőle szedni. Jó, vannak hülye orvosok...
De amikor megemelted, vettél észre változást?
Durva példa, de tegyük fel valaki elkezdi 1000 mg-ral, majd felmegy mondjuk doki javaslatára 2000 mg-ra, de az a valaki úgy érzi ez semmit nem ér, és felemeli magától 2500 mg-ra, de még mindig semmi emelgeti, emelgeti... Vajon meddig lehet emelgetni? Szerintem azért van egy határ. Ez mégiscsak gyógyszer, ha valaki túladagolja, nem hiszem el, hogy nem lesz súlyos következménye.
Amikor nekem 3000 mg-ot kellett szedni, azt hittem itt vég, szó szerint sokszor olyan rosszul voltam, hogy azt hittem meghalok. És erre a 3000 mg-ra azt mondta az orvos, hogy szerinte terhességben nekem még ez is kevés lesz. Nah, köszi. Hát én nem vártam meg, míg teljesen felfordulok tőle.
Látjátok, nem csak én vagyok így vele, hogy nem csinált ciklust.
Aki gyereket szeretne, annak igenis ha másképp nem megy első út a stimuláció, majd a többi, ha az sem sikerül.
Helló, Csajok!
Az önkényes emelgetéshez annyit szólnék, hogy igen vicces, eddig 3 doki kezelt huzamosabban, az 1-nél 1000 mg-ért könyörögtem, a 2. most is azt mondja, 1000 mg-ot szedjek, de ha akarom, mehet az 1500 is, a 3., az endo, akinek a PCOS kezelése szakterülete volt, egészen 3000 mg-ig felvitte az adagomat.
1,5 éven át sírtam a másik 2 orvosnak, emeljék az adagot, nem tették, míg a 3. kapásból mondta, nem érti, hogy kaphattam ennyire keveset.
Ezt csak azért írtam le, mert ebből is látszik, az adagolás mértéke sajnos nagyon is orvosfüggő.
De az tuti, hogy a 12 éve megszűnt ciklusomat nem indította el, és mondta a nőgyógyom, nem is fogja. A met inzulinra jó, de ez nem fog beindulni tőle, ezért adott Bromocriptint, és most már Clostyt is.
Úgyhogy én megértem azt is, aki többet akar szedni belőle, mint amit ajánl az orvosa (én is titokban szedegettem 2000-2500 mg-ot, amikor még nem lehetett volna), meg azt is, aki nem emeli az adagot.
A lényeg, hogy ez a bogyó azért sok nőnek segít.
Lina!
nálam nem az a kérdés, hogy később mit okoz... nálam azt a határt nem szabad átlépni, amikor esetleg már belezavarhatna a másik nyavajámba.
egyébként valóban olvastam, hogy egyes vélemények szerint nem is metabolikus betegség :?
További ajánlott fórumok:
- Tehetetlen vagyok a hisztis gyerekemmel szemben
- Köteles vagyok e zsebpénzt adni a kamasz gyerekemnek?
- Elvehetik a gyerekemet csak azért mert rendetlen vagyok?
- A gyerekem kamasz és én vagyok a rossz ..nálatok is igy van ez?
- 40 évesen nem vagyok férjnél és nincs gyerekem, mégis...
- Kisbaba mániám van! Nagyon vágyok egy újabb csöppségre, de már van 3 gyerekem!