Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok fórum

Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)

2010. okt. 20. 09:56

Értem én, de sajnos pont ez az a dolog, amire nem lehet senkit se rá se pedig lebeszélni, mert az őrült felelőtlenség lenne.

Mindenkinek magának kell mérlegelnie, és a "mellette" illetve "ellene" érveket mérlegre téve belevágni, vagy más megoldást keresni, ami nem kerül ennyibe, illetve ha nem jön be, azonnal és házilag is felfüggeszthető----hüvelygyűrűn nem gondolkodtál?

2749. Sokcsoki (válaszként erre: 2748. - 099c0bed40)
2010. okt. 20. 09:43
Már jó régen gondolkozom rajta, mert elég rizikós. Viszont valahogy mégis kell védekezni, és ha rendben lenne, akkor csak jobb, mint a hüvelykúp. Hát nem tudom.
2748. 099c0bed40 (válaszként erre: 2746. - Sokcsoki)
2010. okt. 20. 09:21

Szia, erre azért nehéz válaszolni, mert azt írod hogy a hagyományossal a vérzésed is sok volt, meg el is mozdult.

A Mirena szárában lévő folyamatosan felszabaduló hormon az esetek nagyon nagy hányadában tényleg tisztességgel végzi a dolgát, azaz levékonyítja a nyálkahártyát, ami azt jelenti, hogy erős vérzésre elvileg nem kell számítani tőle.

Ha viszont a méhed nem bírja az idegen eszközt--erre utalhat az említett elmozdulás--az sajnos a Mirenánál is előjöhet, mert ez is spirál, csak annyi a különbség hogy nem fém hanem műanyag, plusz hormonos.

Meggondolandó, hogy bevállalod-e, mert lutri.

Igaz ha nem válik be és 6 hónapon belül leveszik, fele vételárat visszakapod, de ez azt hiszem elég csekélyke vigasz.

2747. 099c0bed40 (válaszként erre: 2742. - Szilvacska36)
2010. okt. 20. 09:14
Szia, sajnos előre megjósolhatatlan hogy kinek milyen lesz miután felteszik, de ha ez az utolsó reményed arra hogy megmaradhasson a méhed, én a helyedben kipróbálnám.
2746. Sokcsoki
2010. okt. 20. 08:32
Ha a hagyományos spirált már kétszer nem bírta a szervezetem, a sok vérzés miatt el kellett távolítani őket 1-1 éven belül (az egyik el is mozdult), akkor szerintetek mennyire valószínű, hogy a Miréna nálam beválik? Kb 20 évig gyógyszert szedtem, azt bírtam, viszont már a korom miatt nem írják fel. De valami megoldás azért nagyon kellene!
2745. 52fd553855 (válaszként erre: 2743. - Szeszipuszi)
2010. okt. 20. 08:32

szia.

Csak az első 6 hónapban jár vissza a pénz!

Hiába jeleztem akkor is ,nem vették le VÁRJUNK MÉG cimszó alatt.

2744. 2e0264df59 (válaszként erre: 2742. - Szilvacska36)
2010. okt. 19. 14:17
Szia! Igen, nehéz döntés. Mondhatni lutri az egész. Volt már másfajta spiálod? Ha azt befogadta a szervezeted akkor az kiindulásnak már jó. Gondolj arra, hogy van esélyed elkerülni a műtétet. Ha nem próbálod meg akkor lehet, hogy azt fogod bánni. Valóban sokba kerül, de egy esély a műtét ellen megér ennyit. Engem az emészt, hogy ha a te helyztedbe kerülök nekem már nem lesz lehetőségem megpróbálni.
2743. Szeszipuszi (válaszként erre: 2742. - Szilvacska36)
2010. okt. 19. 14:10

Ne keserítsen el az, hogy itt rosz tapasztalatokról olvasol!

Aki ide talál, az vagy épp a mirena-n gondolkodik, vagy van valamilyen problémája vele és sorstárakat keres.

Én az első csoportba tartozom - eddig. Erős és egyre gyakoribbá váló vérzés miatt gondoltam, hogy ki kellene próbálnom. Október 1-én tették föl a spirált. Utána még 3-4 napig barnáztam, majd semmi.

Tegnap megjött. 3 hétre, mint előtte már többször is. De elég napi 2 db mini(!) tampon. A hasam fájdogál, de semmi görcs. Ha elmúlik, megnézetem, hogy minden rendben van-e, a helyén marad-e. És ennyi. Remélem, így marad, vagy még jobb lesz a helyzet.

Közben kiderült, hogy 2 kolléganőmnek is van, az egyiknek már a második. Az ő dokija pedig annak idején azért ajánlotta neki, mert a családjában (a dokiéban) az összes nőnek ez van és bevált. Tehát a környezetemben nem tudok senkit, akinek ne lett volna jó. A dokim is azt mondta, hogy eddig 2 esetben kellett levennie. (Azt nem firtattam, hogy konkrétan miért)

Az is hozzátartozik ám a dologhoz, hogy egy nálam 6 és egy 10 évvel idősebb kolléganővel vagyok egy szobában. Egyiküknek 2-3 évente van eü.kürete (már volt vagy 4!) az el nem álló vérzés miatt, a másik épp a múlt héten esett át a másodikon. Egy velem egykorú és nálam még később is szült kolléganőt most pakoltak ki teljesen, szintén a folyamatos vérzészavar miatt.

Én speciel mindent megtennék azért, hogy elkerüljem az ő "sorsukat".

Ha nem válik be a mirena, a fele összeget visszakapod. De ha a dokid is ajánlja, szerintem egy próbát megér.

2010. okt. 19. 13:57
Sziasztok! Bele olvasgattam az irásaitokba és most egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy ilyen sok panaszt okozhat, amikor azt szeretnénk, hogy megszünjenek a panaszaink. Nekem is erös vérzés és myomak és az évek miatt javasolta az orvos, hogy ezt kéne megpróbálni mielött nagymütétre kerülne a sor. De ezek után amit irtok nem tudom megér ennyit áldozni rá.És ha nem válik be, kidobtam ennyi pénz és még is mütét lesz a vége?!?
2010. okt. 19. 08:41

sziasztok.

nekem a spirált azért tették fel mert voltak problémáim.

Egy éven át mensiztem minden nap(2 eü.kaparás és egy nagyműtét után sem maradt el),megműtöttek endometriozissal és van a méhemben myoma.Ezek miatt döntöttek úgy az orvosok,hogy mielött kipakolnának felteszik a spirált és meglátjuk mi lesz.Észrevételeimet jeleztem az orvosnak,de mindig azt mondta várjunk még.Most itt vagyok és nem tudom mi legyen.Ha fázok ,vagy sokat állok,vagy emelgetek akkor vérezgetek.Többször agressziv vagyok és kiabálok,pedig nincs rá okom.Fáradt vagyok,és úgy érzem fáj mindenem,pedig nem vagyok ülös tipus.Evéssel sincs gondom mégsem hizok 1 grammot sem...

2740. Moncsicsa (válaszként erre: 2739. - Mágnes78)
2010. okt. 18. 16:36
Szia! Holnap írj mindenképpen a fejleményekről, hogy mit mondd majd az orvos.... Vajon minden problémádat a Mirena okozta? Nem vagyok sem orvos, sem az eü. területén jártas, sajnos sem tanácsot, sem véleményt nem tudok írni, egyszerűen csak kíváncsi leszek, hogy mit mondanak majd az orvosok... Üdv: Moncsicsa
2739. Mágnes78
2010. okt. 17. 23:05

Sziasztok!

Nekem majdnem 2 évig volt fent a Mirena spirál de nem szűnő problémáim miatt levetettem idén szept.28.-án.Bromocriptint kellett szednem 3-4hónapja mert összevissza vérezgettem meg jött a mellemből a "tej".Mint kiderült magas a prolaktinom mert egy 4mm-es microadenomám van.Egy hónap gyógyszer szedés után 87-re ment le az érték napi fél tabletta mellett/min.érték 102/,utána kétnaponta kellett fél tablettát szednem és 60 letta prolaktinom.Most úgy döntött a doki hogy ne szedjem és a következő menszesznél néz többféle hormonokat.Ezekután levetettem a Mierna spirált kis nőgyógyászati műtét keretében.Egyuttal szövetmintát vett a méhnyálkahártyából és ennek a szövettanak az eredménye ledöbbentett!!! Diagnózisnak terhességi sejtképet álapítottak meg!

Terhes decidua és chorionbolyhok az endometriumban.Ezt írták véleménynek! A doki elküldött HCG-tesztet csináltak vérből az 0,1 lett ,állítólag az negatív.Kedden megyek hogy megmondja a továbbiakat.Nem értek semmmit!!!

2738. 099c0bed40 (válaszként erre: 2736. - Moncsicsa)
2010. okt. 17. 10:04

Szia, biztos voltam benne hogy így lesz, örülök neki hogy ennyire rendben vagy, belefért még az uszodai program is! :)

Eszter

2737. Moncsicsa (válaszként erre: 2732. - 52fd553855)
2010. okt. 16. 22:46
Szia! Ilyen problémáról még nem hallottam, pedig mielőtt felrakták volna a Mirenát, elég sokat utánaolvastam a mellékhatásokról... Amit én "tudok", hogy a spirálban levő hormon helyileg, tehát a méhben fejti ki hatását, és nem hiszem, hogy ilyen befolyással lenne a szervezetedre, mármint a súlyveszteségre gondolok. Ha adhatok egy tanácsot, akkor menj el egy kivizsgálásra, mert szerintem nem a spirál okozhatja a leírt problémákat! Hozzátenném hogy nem vagyok sem orvos, sem egészségügyis, csak egy laikus. Majd írd meg, hogy mik a fejlemények! Üdv: Moncsicsa
2736. Moncsicsa (válaszként erre: 2726. - 099c0bed40)
2010. okt. 16. 22:38
Szia! Úgy nézem, hogy kezd megoldódni a "rendetlenkedésem", ma mintha kevesebb trutyi jönne... Képzeld, ma használtam egy tampont (május óta nem volt bennem), a párom kitalálta hogy menjünk uszodába... Mihelyst kijöttem, azonnal kiszedtem, de olyan óvatosan amennyire csak tudtam. Örülnék neki ha visszaállna minden a "megszokott" kerékvágásba. Mindenesetre a spirál a helyén van, mindig megnézem, hogy a jelzőszálam a helyén van-e... :-) Szép estét! Móni
2735. Moncsicsa (válaszként erre: 2725. - Szaildi)
2010. okt. 16. 22:32
Szia! Nekem májusban mikor felrakta az orvos a spirált a mensi 4. napján, utána még pár napot volt meg, és utána rendesen elmúlt. Jövő hónapban rendes időben jelentkezett, de görcs nélkül, és csak barnázás. A múlt havi mensim teljesen elmaradt. Most rendetlenkedik picit, de valószínű hogy a hétfői nőgyógyászati vizsgálat miatt. Teljesen változó minden embernél, hogy kinek-hogy fogadja be a szervezete, az én példámat -ahogy senkiét sem- nem lehet viszonyítási alapnak venni, csak erőt lehet meríteni belőle, hogy lehet jobb is. Ahány ember annyi tapasztalat. Ha beválik, és megszokja a szervezeted, biztos hogy az lesz a véleményed, hogy megérte, csak tényleg türelem kell ahhoz, hogy az ember lánya ide eljusson. Fel a fejjel!!!! Üdv: Moncsicsa
2734. 099c0bed40 (válaszként erre: 2728. - Szaildi)
2010. okt. 16. 15:30

Szia, nekem ezt a kérdést elviekben el kellett volna engednem a fülem mellett (hogy mikorra rendeződött), merthogy én abban a szerencsétlen kis hányadban vagyok nyilvántartott tag, akiknek többszöri próba után se volt sikeres ez a dolog.

Milliószor leírtam, de leírom millió egyedszer is: mivel minden egyes ember szervezete egyedi, ezért aztán ahányan vagyunk, annyiféleképpen reagálunk ugyanarra a dologra.

Van akinek első pillanattól 100 százalékos siker, míg másnak mínusz 100 százalékos kudarc egy és ugyanaz a dolog, jelen esetben pl. a Mirena.

Ez a spirál dolog, hiába is finomítjuk, be kell vallani, hogy egy ugyancsak drasztikus és művi beavatkozásnak számít ( gondoljunk bele, egyik pillanatról a másikra egy hormont kibocsátó 3,5 cm-es T alakú műanyag idegen-test kerül az addig "üres" méh üregébe).

Sajnos akad olyan rakoncátlan méh (illetve szervezet), ami ezt egyáltalán nem veszi jó néven és természetesnek, és addig tiltakozik, míg ki nem veti( vagy veteti) magából a "betolakodót",ellenben szerencsére van sok olyan is, aki kis civódás után úgy dönt hogy mégiscsak hajlandó kiegyezni a merőben új helyzettel, sőt még olyan is akad, amelyiknek fel sem tűnik hogy egyáltalán történt valami változás az addig megszokott állapotokhoz képest.

Ahány méh és szervezet, annyiféle egyedi válaszreakció lehetséges, hogy Nálad lesz-e valami és hogy az mi és mikor és meddig lesz , annak csak a Mindenható a megmondhatója, ha racionálisabban fogalmazok, akkor pedig azt írom, az időfaktor, ami döntő .

Átlagosan fél évet szoktak adni a szervezetnek arra hogy kiderüljön, ha van mellékhatás, meg tudja-e szokni az új helyzetet, de van akinél ez az időszak egyetlen nap( vagy annyi se), míg másoknál akár egy évig is eltarthat a "beilleszkedés"....a variációk tárháza tehát végtelen, és előre "megtervezve", átgondolva--- azaz más véleményeire, tapasztalatára alapozva---körülbelül annyira jön be, mint a lottóötös.

(Ha engem kérdeztek, én egy szerény kettessel is kiegyeztem volna, főleg a második nekifutásnál, de nem nyertem,hiába szerettem volna)

Ennek ellenére az egyik legjobb és legkényelmesebb fog. gátló eljárásnak tartom a hormonspirált annak, akinek tolerálja a szervezete.

2733. 099c0bed40 (válaszként erre: 2732. - 52fd553855)
2010. okt. 16. 14:53
Szia Hugi, a Mirenában progeszteron-hormon van, ami nem súlyvesztést, hanem épp ellenkezőleg, nem kívánatos súlynövekedést hajlamos okozni----ami az említett fogyásodat illeti, azt véleményem szerint (bár nem vagyok orvos!) szinte 100 %-ig kizárt hogy a spirál okozza.
2010. okt. 16. 12:26

Sziasztok.

3 éve van fenn a spirál.Sajnos az utóbbi 1 évben egyre több problémám van.

A legnagyobb sajnos a súly veszteség ami az idegrendszeremet is érinti.

Van-volt valakinek ilyen jellegű problémája.Azt mondták,hogy a hormon túltengés okozza a bajt.

Ha igy folytatom a családom is elfordul tőlem...

2731. szaildi
2010. okt. 16. 07:27
Köszi szépen a választ.Én is vettem észre kis pattanásokat, ami nekem a mellkasomon jött, pici apró, ami kicsit viszketett. Lehet hogy ettől volt?Még azt szeretném kérdezni, hogy esetleg Ti híztatók a mirenától? Én úgy érzem, mintha igen, sőt szinte mindig fel vagyok puffadva!Szóval csak bizni tudok!
2010. okt. 15. 21:15
Bocs! Azt elfelejtettem az előbb, hogy az arcom olyan pattanásos lett mint egy tinilány, lopom a fiamtól a pattanáskezelő kozmetikumokat, és ha belenézek a tükörbe röhögnöm kell. De nem érdekel, ezt kibírom, csak ne öntsön el többet.. se utcán se máshol..
2729. e12a6df509 (válaszként erre: 2728. - Szaildi)
2010. okt. 15. 21:06
Szia! Nekem júliusban rakták fel a mirenát egy brutális kivérzés után, és bár az én orvosom azt állította, hogy mostantól minden rendben lesz, ez természetesen nem volt igaz. Két és fél hónapig "fetrengtem" a kínoktól ( görcsök, petefészek fájdalmak, migrén, mellfeszülés, állandó vérzések), és éppen a napokban írtam, hogy nem merem elkiabálni, de több mint tíz napja semmi bajom. Már magam sem hiszem el, annyit kínlódtam eddig. Persze nem tudni meddig tart az "idill" csak remélem, hogy így is marad.Már itt az oldalon megbeszéltük a Lányokkal, hogy sajnos "40 körül" már annyi minden bajunk van. Kitartás! Lehet, hogy Neked is csak az elején csinál panaszokat, és ha beáll, akkor tök jó lesz.Ja a cicim nekem is szokott fájni, a múltkor úgy néztem ki mint egy szoptatós anyuka... a férjem röhögött, neki tetszett, én meg sem mertem fordulni az ágyban olyan érzékeny volt.
2728. szaildi
2010. okt. 15. 20:18

Köszönöm szépen a válaszaitokat, akkor reménykedem s bizakodom, mint mindig!

Egyébként Nektek mennyi időbe tellett míg rendeződtek a dolgok? Tudom hogy embere válogatja, de mégis!

2727. 099c0bed40 (válaszként erre: 2725. - Szaildi)
2010. okt. 15. 20:05

Szia, ahogy előttem is írják, ez ilyenkor még természetes és normális.

HAT hónap a hivatalos "beilleszkedési idő", addig sok minden rendetlenkedés elnézhető, úgyhogy türelem, és bizakodás, hogy rendeződni fognak a soraid neked is.

Üdv: Eszter

2726. 099c0bed40 (válaszként erre: 2723. - Moncsicsa)
2010. okt. 15. 20:03

:) szia, nem lesz semmi, jól is fog folytatódni, meglátod!

E

2725. szaildi (válaszként erre: 2724. - Moncsicsa)
2010. okt. 15. 18:43
Teljes mértékben új mirenás vagyok, előtte volt rendes spirálom 6 évig,levette a doki, mert sokáig elhúzódott a mensim, talán már a változókor is kopogtat nálam.És a mirenát választottam, de kicsit elvagyok keseredve, hogy jól döntöttem e?Neked meddig tartott a vérzés mikor felrakta a doki?Azt mondta az orvos, hogy legyek türelemmel, semmiképp se vetessem le, mert ez normális dolog!Hát nem tudom!Üdv: Ildikó
2724. Moncsicsa (válaszként erre: 2722. - Szaildi)
2010. okt. 15. 16:54

Szia! Szerintem teljesen normális amit leírsz, nekem is mikor felrakták a Mirenát májusban, felhívta a figyelmemet az orvos, hogy még az sem számít ritka esetnek, ha valakinek fél év után rendeződik a spirálja, és addig vérezget/barnázik. Tehát szerintem normális. A mellfeszülés nekem is van, legfőképpen félidőben, de akkor úgy, hogy egyel nagyobb melltartót kell felvennem, és alig lehet hozzáérni, viszont tetszik hogy ilyen kemény és feszes. :-)))

Szóval szerintem normálisak a tünetek... Meg kell szoknia a méhednek, hogy valami "idegen" van benne. Ez az első spirálod? És mikor rakták fel, szóval mennyire vagy új Mirenás? Üdv: Moncsicsa

2723. Moncsicsa (válaszként erre: 2721. - 099c0bed40)
2010. okt. 15. 16:50
Szia!! Köszönöm a biztatást, nagyon kedves vagy, remélem hogy tényleg így lesz. Ma még mindig tart, de ma már rendes piros, viszont még mindig csak pisilésnél veszem észre, amúgy a tisztaságin alig van valami. Hasfájásom/görcsöm egyáltalán nincs... gondolom hogy ha valami komolyabb baj lenne, akkor jelezne így is... Remélem hogy igazatok lesz... Olyan jól alakult eddig minden. :-((
2722. szaildi
2010. okt. 15. 12:35
Sziasztok! Én egy új mirenás vagyok, azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy normális e az, hogy szeptember 17-én tették fel a spirált, utána pár napig megvolt, majd 5 vérzés nélküli nap után egyfolytában megvan!Két hétre múlva annyira elkeztek fájni a melleim, mint még soha.Nem tudom hogy ez normális e, vagy sem?Elvileg már a rendes havimnak is megkellett jönnie, de nem tudom hogy mikor, mert egyfolytában van!Szerintetek??
2010. okt. 15. 10:50

Szia Moni, egyetértek Mamanyúllal, biztosan a vizsgálat közben történt valami amitől lett ez a kis kellemetlenséged.

Ne aggódj, a Mirenát vizsgálattal és egyéb módszerekkel sem könnyű kimozdítani a helyéről, a méhnyakat viszont nagyon könnyű felsérteni akár a mintavevő pálcikával is, és mivel bő a vérellátás, onnan származhat az Általad említett vérezgetés. ( remélhetőleg csak 1-2 napig fog tartani)

Rendben lesz minden, ne aggódj! :)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook