Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Hát rólam nem kell példát venni.
Január közepe óta diétázom. Szedek 2x1000 Meforalt. Semmit sem fogytam. Mondjuk a sportot sokszor hanyagoltam, de amikor rendszeres volt, akkor sem fogytam, így nem ösztönöz semmi.
Most a nődokim durvább ch megvonást javasolt. Kb 2 hete eszem így. Úgy tűnik ez beválik, mert már lement egy kiló.
XR-t itt a csajok súlytartónak mondják. Én nem hinném. Ugyanúgy metformin van benne, csak nyújtott felszívódású. Így nem értem mitől lenne más, hiszen a hatóanyag ugyanaz. De erről eltérő vélemények vannak itt a fórumon.
Hormon eltérésed van? Milyen terheléses eredményed van? Mennyi xr-t szedsz? Hány gramm ch diétán vagy?
Igen, megkaptam, köszike :)
De, sajna a mozgást teljesen hanyagolom nyár eleje, illetve a nagy melegek kezdete óta. Egy lusta kis dög vagyok.
Viszont most fogok járni jógára, meg avivára, meg még valamit csinálok ezeken túl, pl szobabicikli.
Nem hiszem, hogy javultam. Mondjuk a diétát tartom. Sőt pár hete szigorítottam. Nagy szénhidrát megvonással. Mert én másképp nem fogyok. De ha nem fogyok, akkor nem megy le az inzulin. Ördögi kör.
Megértem a parkoló pályát. Kell is egy kis szusszanás. És majd újult erővel vágtok bele a dolgokba. Majd ha úgy érzitek újra itt az ideje.
Remélem a kis lelked/lelketek jól van vagy jobban lesz hamarosan.
Átküldtem arra az e-mail címre, ami az adatlapodon van.
Remélem jó lesz a terhelés eredménye. A mozgást nem hanyagolod, igaz? ;-)
Jobb, ha minél több vizsgálatod kész, persze, nem mindenhol kérnek mindent, lásd. IR sajnos. :-(
Mi most parkoló pályára helyeztük a dolgot, majd lesz valahogyan.
Lyandra, szuper!!! :)
Nekem mondjuk van mensim, most már rendszeres is, szépen megjött az utóbbi 5-6 hónapban 27-30 napra. De nekem is van miben javulni. Az inzulinom még tuti magas, a súlyom is nagyon sok, meg hát a petefészkemet kéne egy kicsit megpiszkálni :)
Akkor neked pcos is van, ugye?
Szia Ditke!
Igen, sok segítséget kaptam, hogy ne ilyen gyászosan fogjam fel ezt a rohadt amh dolgot.
Átküldöd nekem a listát?
Az a gondom, hogy ahány hely, annyi szokás. Szóval nem egyforma vizsgálatok kellenek a különböző meddőségi központokba. Vagy nem?
Csütörtökön tudom meg az új terheléses eredményeimet, hormonokat stb. Ha nem javultam semmit, akkor még sajna nem mehetünk sehova.
Nagyon kéne fogynom is még.
Szóval, van még mit csinálni.
De ha elküldöd a listát, nagyon megköszönöm :)
Ti hogyan, merre tovább?
Hát, mindenképp, nem tudom hány kg vagy és hány cm (szal a BMI-d) de min. 2 l-t erőltess le minden nap. Ez eléggé összefügghet a vese értékeddel.
Nekem is nagy kínlódás volt, szó szerint úgy kellett és kell is néha tuszmákolni a folyadékot.
De tényleg javított, és engem is riogat a HO-m folyton hogy a vesémre nagyon vigyázzak.
Az endósom még azt is mondta, hogy a vese akkor is kiválaszt, ha nem viszel be folyadékot, és képes szinte mindenből kiszedni a vizet, mert a kiválasztást elvégzi, és az nem bevitt folyadékfüggő, hanem egyszerűen ez a feladata :)
Szal, igyál eleget egy darabig. Aztán utána is nézess egy eGFR-t.
Szia,
ugye régen a 60 feletti eGFR-t normálisnak vették, nekem újabban a 90 feletti szerepel a papíron.
Nekem is para volt, tavaly aug.-ban lement 39,9-re, a dokinő azt mondta olyan a veseműködésem mint egy hetvenes nénié.
Aztán azt mondta igyak 2 hétig napi 3 litert, és utána megismételjük, meg vizeletgyűjtős vizsgálat is volt, és utána visszament szépen.
Azóta volt 80, 77 meg most 1 hete 65.
Én is mindig parázok rajta kicsit, de látod, tud változni.
A gyógyszereiden kívül szedsz bármi bogyót, kiegészítőt, bármit?
És, mindig "rossz" az eGFR-ed vagy változó?
a GFR-EPI-ről én se tudok semmit.
Szia!
Először is sehova nem írtál mértékegységet és referencia tartományokat, jó lenne pótolni, mert így nem túl informatív.
- Terhelt cukor bazi alacsony. Jó lett volna 3 pontos terhelést csináltatni. Mert valószínű valahol előtte van egy bazi nagy inzulin löket, ami ennyire leviszi a cukrodat.
- Éhgyomri inzulin duplája, mint kéne. Terhelt inzulin meg furcsamód nagyon kevéske.
- Az LH-FSH aránya legjobb 1:1. Ha az LH sokkal magasabb, nálad kb duplája, akkor az utalhat PCOS-re.
- Többi hormonhoz meg tényleg kéne mértékegység és ref. tartomány. Így csak tippelni tudnék, az meg nem szerencsés, de szerintem teszto magas. Ez is utalhat pcos-ra, mert ott nadrogén túltengés van általában.
Milyen tüneteid vannak amúgy?
Lylandra, nagyon kedves vagy, köszönöm a bíztatást. Sokat jelent, hogy itt nagyon sok privi levelet és hozzászólást kaptam.
És nem baj, hogy nem vagy régi motoros. Nagyon szívesen befogadunk bárkit, és kölcsönösen segítjük egymást. Remélem még összefutunk :)
Ditke, drága vagy :)
Igen. Tegnap egész nap a netet bújtam infók, megoldások, segítségek és vígasz után kutatva. Már vannak terveim. Akupunktúra, Aviva torna, homeopátiás gyógyszerek, talpreflexilógia, gyógynövények stb. Szóval van megoldás, csak akarni kell és csinálni :)
Köszi a bíztatást és a gyönyörű idézetet.
Viki!
Köszi mindent. Főleg a leveleidet!!! Olyan jó, hogy segítessz nekem ezerrel, pedig neked is bőven kijut sajnos a rosszból. Nagyon önzetlen és kedves vagy.
Ma már jobban vagyok kicsit.
Majd írok privit is a napokban :)
Ma akartam, de nemrég értünk haza anyósoméktól, hízóvágás utáni disznótor volt.
Ölellek :)
Köszi.
A dokimmal is beszéltem, ő is azt mondta, nem probléma.
Nem csodálom azt mondták 3 alatti eredmény cukornál az hipoglikémia, nem játék.
Én is PCO-ra gyanakszom a tesztoszteron eredmény nagyon magas ill. nem írtál mértékegységet, de ha ng/dL, akkor a laborok általában 76-ig szabályosnak mondják ám nőnél "illik" 50 alatt lennie szakemberek szerint.
Inzulin 0' jó lenne 5 körül vagy alatt, a cukor eredményét tekintve nem csoda a 120' inzud furcsasága sem.
arra már nem emélkszem, bocsánat :)
azt hiszem a pco miatt máshogy hat talán és rosszabíthat a helyzeten, valami ilyesmi volt.
Sziasztok!
Mit tudtok, IR+PCO-oknak szabad málnalevél, palástfű teát inni? men 1 napjától peteéréig málna (a peteérést segíti elő), utána peteéréstől mensiig palást ( a beágyazódásban segít). Egy Banőm javasolta, aki már anyuci. A cickafarkról olvastam hogy az nem igen jó nekünk. előre is köszönöm
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?