Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Meg a regebbi camping idomben, az itteni volt magyar hentestol vett sutnivalo kolbasztm hagymaval korulvetten csavartam alu foliaba, es a tabortuz szorosan melle teve sult meg ugy husz perc alatt es kenyerrel.... Hu de finom is volt az!!!
Mig csak valaki okos tojas nem irt egy cikket, hogy az Alzheimer-es betegeknek az agyuk a megengedettnel tobb aluminiumot tartalmaz! -tehat nem egeszseges, ha alufoliat hasznalunk a kajak korul!!! Azota nem eszek olyant! (igaz mar a hentes is meghalt azota, magyar kolbasz sincsen!)
Itt ketfele csalad tojasok vannak, az egyik a "farm rased" amely a farmon nevelt csirketol mondjak, hogy az tojta, a masikra meg nem irjak ra, de a papit, vagy foam tojastartokban 12 db. van, es "a nem fajta meghatarozott" abbol egy tucat fel dolcsi, mig amire a farmon neveltere: harom,otven van irva egy tucatra. (Magamreszerol, nem tudom megmondani az aran kivul a kulonbseget, met minden tojo tyuknak hormonnal dusitott daraval etetnek.) Igy egy dolcsiert van ket doboz, az az 24 tojasom.
Igaz a 49 centert valo ara az arleszalitott ara, maskor duplaja az ara. az az 99 cent.
($1 = 275ft. kb.???)
Japancsaszar= J= .---
Libaslili = L = .-..
mitcsinaltalmisi = ? = ..--..
Ili = i = ..
Nandi = n = -. stb.
A szavak az az a szavak hangzasahoz kapcsolt a morse kodok a tanulasara valo emlekezest konnyitette meg.
Irod, hogy Szentesen a Tiszai strand volt, szegeden ugyan csak az "oreg hid" nyugati oldalanal volt a "Lapos: az volt az ingyen strand, oda jartunk ki, mig a masik oldalan a strand mar a SZUE, az az a szegedi Uszo Egyesulet fennhatosaga ala tartozott es mar belepesi dijjal jart annak latogatasa. A laposabb zsebu strandolast kedvelok a "Lapost" latogatta, velem egyutt.
A BP.-i Dohany utcabol jovo Hartmant a Junakjaval egyutt utaltuk, mert mindig a kiszallotaskankba leltarozott es neha tartottunk benne egy-ket proba csovet, pl. PCL82-est, ami mar hasznalt volt, es eladni nem lehetett, de meg mukodott, es a hibat keresni nagyon megfelelt. Ha a kiszalotaska leltaraban az nem szerepelt, akkor fogta es leutotte egy csavarhuzoval a cso uveg tetejet!
Tudod az az idiota, sosem javitott tv-ket csak tintanyalo volt es jellemtelen idiota volt, elvezte a hatalmat rajtunk kimutatni!
Annyira utalruk Hartmant, hogy az egyik munkatarsunk a szegedi szinhaznak dolgozott a szibfalak mogott es a szinhaznak a hang hatasokhoz coltak kemiei dolgai, amit a Guszti, hozott nekunk. Abbol egy jo tojasnyi adagot belepreseltunka Junakja kipufogojaba, es valaholaz uton a kipufogoja hojetol az ha felrobbant, az biztos hogy kinyitotta volna a kipufogoja veget trombita alakra! De az eset utan tobbet nem lattuk szegeden, abban biztos vagyok...
-azt hiszem akasztottak mar nallunk jobb embert is...
Nem volt szél nálatok??? Itt földig hajoltak a fát
k. ...És repült minden az udvaron.
Anno Anyukám csinált sertésszívből pörköltöt. Szerettük.
Én, már jónéhány éve főzöm a kacsaszív paprikást. 200 Ft körül van kilója és színtiszta hús/izom. Hosszában 4-6 részre vágom a szívet, hogy senkit ne sokkoljon a látvány és kuktában vajpuhára párolom. Végül halványan behabarom és nokedlival tálalom.
A férjem egyik kedvence, de van olyan ismerős aki cuppogva megette, mert nem tudta mit eszik. Csak legközelebbi találkozásunkkor lett felvilágosítva - azóta is megeszi szó nélkül.
" már nálunk is emelkedik a tojás ára, "
Az ígérték, hogy karácsonyra akár 60 Ft is lehet a tojás!!! :(
én megkedveltem a kontakt grillt, pedig az egyik legolcsóbb fajta.
A sütőkolbász a saját zsírjában sült meg ízletesre, ropogósra, a fölös zsírt fel lehet fogni...
Így, hogy nem tocsog a zsírban, még a fiam is szívesen eszi. Még egy dolog, amit mostanában megkedvelt.
Meg a változatosság jegyében készült holnapra csirkepöri (mert van egy csomó maradék nokedlink)
és zúzapörkölt... :)
Tarhonyás krumplit képzelek hozzá...
Meg persze mindenféle savanyút vagy salátát.
Sziasztok!
Sárgarépa krémlevest csináltam! :))
És finom!!!!
Persze, nem hagyja ott, a konyhában skubizza addig:)
Csak hát ugye az első.
Mikor forró az olaj? Hát mondtam neki, hogy egy pici morzsát csípjen le a fasírtból, dobja bele, és majd látja.
Én inkább attól tartanék, mint aggódó anya, hogy ha mégis túl forró az olaj, akkor a színe meglesz, de belül nem oké.
Ezért mondtam is, hogy utána rögtön vegye takarék lángra, és skubizza.
Na igen, ha itt lábatlankodott volna körülöttem a kisasszony, amíg itthon lakott, akkor tudná.
Amúgy köszi, a kóstolás jó ötlet, írtam neki, hogy egyet majd vágjon ketté, és kóstolják meg (vőlegény úrral.)
Ne süssön csak kettőt-hármat elsőre, és kóstoljon!
Először, ha a színét jónak találja, utána 6 percesen.
De a szín elég jó mutató, ha a a hőfok megfelelő, azaz bugyog a fasírt körül a zsiradék.
Én se mértem soha... :D De úgyse hagyja ott az ember az idő leteltéig, vagy igen? :D
Segítsetek légyszi, de elég vicces lesz a kérdésem.
Ha percekben kell megadni, hány percig sütjük a fasírtot?
Fasírt golyó, és nem sütőben, tepsiben, tehát hagyományosan étolajban.
A történet: Lányomnak kevertem be fasírt masszát, elvitte, holnap süti meg.
Elmagyaráztam a sütés módját. Erre kérdezte, hogy hány perc?
Hát őszintén, a tököm se nézte soha, mondtam neki, hogy "amikor már jó":)
Jó, de az hány perc, de úgy kb?
Ha valaki úgy kb. percben tudja, megírná?
Én olyan 6-6 percre taksálom oldalanként, de lehet, hogy több, de tényleg nem ezt mérem közben.
Légyszi valaki írja meg, aki néha meg tudja saccolni.
Köszönöm:))
Én ezzel teljesen tisztában vagyok! Ha nem számolunk mást, csak a víz díját, amivel locsolod, ha azt akarod hogy valami legyen. Az idei nyár pedig, hogy közel 2 hónapon keresztül volt 40 fok, és persze az a rengeteg meló, permetszert és egyebeket már nem is számolva.
De hát attól még körbe nézheted az árakat, hogy te se add nagyon-nagyon olcsón, ha esetleg adhatod egy kicsit drágábban is.
Nézz körbe, hogy a tojást a környékeden mások mennyiért adják, ha 3-4 Ft-tal olcsóbban adod, biztosan nem romlik rád.
Bizony úgy néz ki, hogy a krumpli nagy érték lesz a télen, ha minden másnak így megy az ára felfelé.
Te miket árulsz és mennyiért? Persze az sem mindegy, hogy hol élsz és ott a többi árus mit mennyiért ad.
Amikor az élibolt végénél levő kispiacon soknak találtam a tojás árát, közölték velem, hogy a boltban 1.- Ft-tal drágább!!! De jól tudták! :))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)