Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Köszönöm szépen mindenkinek - most dolgozik az ecetes forró víz. Ééééés: holnap fog kapni szódabikarbónát is. Reménykedem :-)))
A többi bödönke rendben van, ha már így alakult, akkor inkább a sötétbarna zománcos áldozhatta volna fel magát - semmi baja, csak nem tetszik annyira a színe. :-) Van egy kis 2 literes piros pettyes, azt nagyon sajnáltam volna, annyira kis helyes!!!
Így járt a rendetlen nőszemééééély!!!
Szerintem inkább arról van szó, hogy ezek az újfajta tűzhelyek, amelyeket be kell programozni, hogy hány fokra, és ahhoz mérik az időt, teljesen elviszik a főzés tudományát a régi, megszokott főzési ismeretektől.
Hogy nézem a konyhafőnököt a tv-ben és kapásból tudják a mai fiatalok, hogy mikor hány fokra kell állítani azt a tűzhelyet, sütőt, és leginkább jókor szaladnak oda, hogy már biztosan készen van... Meg sem tudnék mozdulni egy ilyen modern konyhában. És ezért kérdezgetik, hogy hány perc!
Azért kezdtem azzal, hogy "nem mindegy, mekkorák a gombócok!"
Gondoljon már bele a lányod, hogy egy pinpong labda nagyságú húsgombóc, vagy egy focilabda méret.
Köszi, ezt így én is tudom, nem is kérdés:)
Ezt kéne dekódolni a 21 évesemnek percekre lebontva.
Mondjuk kettőjüknek lehet, hogy lesz annyi eszük, majd ma sütik:)
Ilyen ötletszerűen én is szoktam esetenként sütni-főzni, és leginkább kiderül, hogy tökéletes ötlet volt.
Mint pl. amikor a kész brassóit kiszedtem a tányérba, és jött az ötlet, hogy nyomjak rá egy kis mustárt. Igaz, hogy a színe eléggé eltért a megszokottól (még szépen fogalmaztam!), de az a pikáns, kissé savanykás íz, amit a mustár adott a brassóinak, az tökéletes volt.
Ezt így még nem hallottam, hogy cékla levével + almával össze. Biztosan finom!
Eddig mi a fehér káposztából az ecetes párolt káposztát készítettük sültek mellé, vagy ecet nélkül káposztás tésztához...
Most jutott eszembe a paradicsomos káposzta = lucskos káposzta. Meglehet, hogy mai ebédnek jó is lesz az!
Mert eredetileg egy kis szombati kaját gondoltam, ami felénk azt jelenti, hogy vagy paprikás krumpli, vagy krumplis tarhonya (=paraszt tarhonya).
Fehérke , a jól felhígított ecetes szerintem nagyon jó , aztán én szellőztetném néhány hónapig és még eccer újramosnám ecetessel , nem hiszem , h éreznél még rajta utána valamit :) / könnyen jár a szám :( én így se ! úgyse érzek rajta semmit :( / ha hibátlan még a zománca kár lenne másra használni :(
más :) hajdanán egyik kolléganénim mindig jött hozzánk a mosóba , h adjunk már 1 kis hypót a teás kancsójába , olyan gyönyörű hófehér lett mindig neki , jó , hígítva használta , aztán vízzel még áztatta , de a sokéves kancsója is szép hófehér maradt , nem lett a teától gusztustalan színe :) nekünk a kád szélén van 1 jó 40 évvel ezelőtti akasztós műanyag szappantartónk , fertelmesen szokott kinézni , beáztatom hígított domesztoszos vízbe , aztán körömkefével.....és akkor jó darabig megint szép lesz :) a műanyag nagyon randa tud lenni 1 idő után , persze kidobhatnám , vehetnék másikat , de ez pont méret :))))
A múltkor már olvastam tőled a gyümölcs fürdővizét, nagyon tetszik :-)))
Nagyon nyár végén, inkább ősz elején én is tettem még el pár pici üveg vegyes nyamnyamot: oltatlan őszibarack fáról volt egy jó adag fanyar, kesernyés ízű őszibarack, ahhoz tettem körtét, sárgadinnyét és kimagoztam egy csomó illatos kékszőlőt - nagyon izgalmas lett, nagy sikere van. A színét a kékszőlő egy kicsit horrorba vitte, de azt mondják, hogy így jó :-))) Pedig ez mind maradék, olyan "utolja"!
Igen, a ti-tá-tá-tá = japáncsászár...
De ha legközelebb itthon jársz, most a megyében a Mórahalmi fürdő a legjobb, ill. itt nálunk az u.n. gyógyfürdő, a termálfürdő ízületi bántalmakra, ... a Tiszai strandot megette az enyészet, van még belőle itt-ott valami. De azt mondják, már nem az igazi.
Én is aktakukac voltam világ életemben, de a kiszálló fiúk táska-leltáráig nem jutottunk el. Igen-igen nagy volt a felháborodás, amikor ezt megpendítettem. Mert az egy dolog, hogy volt egy bizonyos táska-készlet. De amikor az úgy fogyott el, hogy a munkalapokat "nem volt otthon" jelzéssel, dolga-végezetlenül hozták vissza zsinórba, a készlet pedig csak-csak elkopott...
Mivel nem akartam, hogy meglincseljenek, így elálltam a leltártól. Megfizette a leltárhiányt a raktáros csaj, mert őrajta is sok múlott, hogy sok-sok értékes alkatrész ... mit is mondjak?
"A népgazdasági tulajdon egy részét hazavitték megőrzésre!" :))
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)