Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)


85737. 12d083b51b (válaszként erre: 85736. - Fehérke111)
2017. nov. 4. 10:35
Az ilyen bárkivel megesik. De szerintem ezekkel a kezelésekkel még helyrehozható, nem kell azt kidobni.
2017. nov. 4. 10:33

Köszönöm szépen mindenkinek - most dolgozik az ecetes forró víz. Ééééés: holnap fog kapni szódabikarbónát is. Reménykedem :-)))

A többi bödönke rendben van, ha már így alakult, akkor inkább a sötétbarna zománcos áldozhatta volna fel magát - semmi baja, csak nem tetszik annyira a színe. :-) Van egy kis 2 literes piros pettyes, azt nagyon sajnáltam volna, annyira kis helyes!!!

Így járt a rendetlen nőszemééééély!!!

85735. ab61752c45 (válaszként erre: 85733. - 12d083b51b)
2017. nov. 4. 10:11
most vettünk egy olyan tűzhelyet,amin beállítható.de az a tapasztalatom,hogy tovább kell sütni,pl.a túrós ribizlist.de a sütőtöknek tök jó.
85734. 12d083b51b (válaszként erre: 85730. - Globus)
2017. nov. 4. 10:08
Minálunk azt hívtuk birsalma sajtnak! Úgy gondolom.
85733. 12d083b51b (válaszként erre: 85727. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 10:08

Szerintem inkább arról van szó, hogy ezek az újfajta tűzhelyek, amelyeket be kell programozni, hogy hány fokra, és ahhoz mérik az időt, teljesen elviszik a főzés tudományát a régi, megszokott főzési ismeretektől.

Hogy nézem a konyhafőnököt a tv-ben és kapásból tudják a mai fiatalok, hogy mikor hány fokra kell állítani azt a tűzhelyet, sütőt, és leginkább jókor szaladnak oda, hogy már biztosan készen van... Meg sem tudnék mozdulni egy ilyen modern konyhában. És ezért kérdezgetik, hogy hány perc!

85732. forrest2010 (válaszként erre: 85730. - Globus)
2017. nov. 4. 09:59
lehet , csak egyetlen olyan fájuk volt , azután kivágták , nem kínlódtak vele , mivel nyersen nem ízlett :(
85731. forrest2010 (válaszként erre: 85729. - LadyBird 2015)
2017. nov. 4. 09:57
és ráadásul elvész a fincsi teteje :( nálunk olyan gyatra a gáz , h a maradék még nem ősz hajam is beleőszül , mire felforr :(
85730. globus (válaszként erre: 85715. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 09:57
Szerintem az lehetett a gumibarack. Sokan így hívják, fogalmam sincs, mi lehet az igazi neve. Nyersen nem nagy szám, de befőttnek fantasztikus.
85729. LadyBird 2015 (válaszként erre: 85728. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 09:55
Nálam a leves ilyen galád! Ha ott állok, nem forr fel. Ha ellépek onnét, kifut és pucoválhatom a tűzhelyet...
85728. forrest2010 (válaszként erre: 85724. - LadyBird 2015)
2017. nov. 4. 09:50
.....népi megfigyelésen alapulok :) tuti , ha ott állok felette nem akar sülni :( de ha otthagyom picit , akkor hóttziher , h megég és lesz belőle szenecske :(
85727. forrest2010 (válaszként erre: 85725. - LadyBird 2015)
2017. nov. 4. 09:47
:) ez nem lustaság :) előrelátás-ésszerűség....... a zember lánya úgy spórol a saját és háztartása energiájával , ahogy csak tud :))))))))) és különben is a jó pap is hóttig..... egymástól is klassz dolgokat tanulhatunk ..... a fiataloktól is lehet tanulni :) ők már 1 másik korosztály , másként látnak-értékelnek..... dolgokat , mint mi :)
85726. ab61752c45 (válaszként erre: 85724. - LadyBird 2015)
2017. nov. 4. 09:33
szerintem sem.az én lányom sem főzött,míg itthon lakott,igaz lassan már 20 éve,de végül is mindent meg tud csinálni.nekem már iskolás korom óta kellett főznöm,mert az anyám három műszakban dolgozott.igaz,csak a nyári szünetben,mert olyan jó dolgunk volt,hogy a gyárból hozhattuk az ebédet,vacsorát aprópénzért.
2017. nov. 4. 09:16
Én egy lusta nőszemély vagyok, igyekszem mindent racionalizálni😃 Szoktam átsütött, de nem teljesen készre sütött fasírtot tálcán lefagyasztani, majd zacskóban fagyasztóban tárolni. Mikor kell, fagyosan zsiradékba dobom, mire színe lesz, készre is sül.
85724. LadyBird 2015 (válaszként erre: 85720. - Alidamolnar)
2017. nov. 4. 09:08
Legközelebb süsd át neki, és úgy add oda😃 Egyébként meg gyakoroljon és belejön! Teljesen mindegy, hogy hány percig süti, úgyis az izgalom a lényeg! Ha süti mondjuk 4-4 percig legalább, bajuk úgysem lesz tőle...😊
85723. forrest2010 (válaszként erre: 85719. - 12d083b51b)
2017. nov. 4. 08:54
én is szoktam ízesítőként is használni mustárt , ketchupot......próba cseresznye :)))))))
85722. ab61752c45 (válaszként erre: 85704. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 08:51
hát a boltos barátnőm ,míg be nem zárt,engem is megkért nézzem már meg,hogy a többiek mennyiért árulják.
85721. 12d083b51b (válaszként erre: 85720. - Alidamolnar)
2017. nov. 4. 08:41

Azért kezdtem azzal, hogy "nem mindegy, mekkorák a gombócok!"

Gondoljon már bele a lányod, hogy egy pinpong labda nagyságú húsgombóc, vagy egy focilabda méret.

85720. alidamolnar (válaszként erre: 85705. - 12d083b51b)
2017. nov. 4. 08:37

Köszi, ezt így én is tudom, nem is kérdés:)

Ezt kéne dekódolni a 21 évesemnek percekre lebontva.

Mondjuk kettőjüknek lehet, hogy lesz annyi eszük, majd ma sütik:)

85719. 12d083b51b (válaszként erre: 85718. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 07:54

Ilyen ötletszerűen én is szoktam esetenként sütni-főzni, és leginkább kiderül, hogy tökéletes ötlet volt.

Mint pl. amikor a kész brassóit kiszedtem a tányérba, és jött az ötlet, hogy nyomjak rá egy kis mustárt. Igaz, hogy a színe eléggé eltért a megszokottól (még szépen fogalmaztam!), de az a pikáns, kissé savanykás íz, amit a mustár adott a brassóinak, az tökéletes volt.

85718. forrest2010 (válaszként erre: 85716. - 12d083b51b)
2017. nov. 4. 07:49
azt hiszem , még én se öntöttem nyakon a dinsztelt káposztát céklalével , igaz h nem volt fél deci se a lé , most is csak arról jutott eszembe , h leittam a lét és ottmaradt az alja , 2 hete főztem céklát és a kiürült kisvödör levét átszűrtem , megittam :) almát + jó ideje szeleteke bele , ha van , szét is mállik benne teljesen , mire a káposzta kész :)
85717. forrest2010 (válaszként erre: 85714. - LadyBird 2015)
2017. nov. 4. 07:46
tényleg ! a hűtőbe is azt tartok pici dobozba :)))
85716. 12d083b51b (válaszként erre: 85706. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 07:45

Ezt így még nem hallottam, hogy cékla levével + almával össze. Biztosan finom!

Eddig mi a fehér káposztából az ecetes párolt káposztát készítettük sültek mellé, vagy ecet nélkül káposztás tésztához...

Most jutott eszembe a paradicsomos káposzta = lucskos káposzta. Meglehet, hogy mai ebédnek jó is lesz az!

Mert eredetileg egy kis szombati kaját gondoltam, ami felénk azt jelenti, hogy vagy paprikás krumpli, vagy krumplis tarhonya (=paraszt tarhonya).

85715. forrest2010 (válaszként erre: 85711. - Fehérke111)
2017. nov. 4. 07:45
Fehérke 1x kaptunk 1 asztalnyi őszibarackot :) több , mint 30 éve , olyan iszonyatot én még nem ettem , amilyen az volt :( mert persze , gondoltunk megesszük nyersen , de inkább befőtt lett belőle :) 2 db 5 l-es üvegbe belepasszíroztam , h minél kevesebb helyet foglaljon a pici spájzunkba , leforrázva , megpucolva , kimagozva , keskeny szeletekre vagdosva rengeteg belefért :) én még olyan finom őszibarackot nem ettem , amilyen az volt befőttnek , nemtom milyen fajta lehetett ? azonkívül , h sárga belű volt , sajnáltam akkoriba , h nem sok kicsi üveggel főztem , mert így azért nem lehetett hetekig tartogatni , amikor kinyitottuk , bár az is igaz , h nálunk 1 5-l-es üveg is nagyon hamar eltudott fogyni :) pláne , h Bundy nagyon szerette :) / egyik kolléganőm mesélte régen , h kicsi fia kiette az őszibarackos üvegeket és úgy , ahogy kiürült visszatette a spejzba a régi helyére :))) /
85714. LadyBird 2015 (válaszként erre: 85707. - Fehérke111)
2017. nov. 4. 07:38
Ha hibátlan a zománca, akkor nem lesz baj. Az egész procedúra végén dörzsöld át szódabikarbónával, hagyd is benne 1-2napig. Szagtalanító hatása van.
85713. 12d083b51b (válaszként erre: 85707. - Fehérke111)
2017. nov. 4. 07:35
Én úgy kb. felesbe önteném bele: fele víz, fele ecet. És 1-2 napra beborítva hagynám. Majd utána mosnám át alaposan a forró vízzel, hogy az ecet szaga is elmenjen. Ha ezek után kiszellőzött, akkor dönteném el, hogy mi legyen a továbbiakban a bödön sorsa.
85712. forrest2010 (válaszként erre: 85707. - Fehérke111)
2017. nov. 4. 07:35

Fehérke , a jól felhígított ecetes szerintem nagyon jó , aztán én szellőztetném néhány hónapig és még eccer újramosnám ecetessel , nem hiszem , h éreznél még rajta utána valamit :) / könnyen jár a szám :( én így se ! úgyse érzek rajta semmit :( / ha hibátlan még a zománca kár lenne másra használni :(


más :) hajdanán egyik kolléganénim mindig jött hozzánk a mosóba , h adjunk már 1 kis hypót a teás kancsójába , olyan gyönyörű hófehér lett mindig neki , jó , hígítva használta , aztán vízzel még áztatta , de a sokéves kancsója is szép hófehér maradt , nem lett a teától gusztustalan színe :) nekünk a kád szélén van 1 jó 40 évvel ezelőtti akasztós műanyag szappantartónk , fertelmesen szokott kinézni , beáztatom hígított domesztoszos vízbe , aztán körömkefével.....és akkor jó darabig megint szép lesz :) a műanyag nagyon randa tud lenni 1 idő után , persze kidobhatnám , vehetnék másikat , de ez pont méret :))))

85711. fehérke111 (válaszként erre: 85704. - Forrest2010)
2017. nov. 4. 07:35

A múltkor már olvastam tőled a gyümölcs fürdővizét, nagyon tetszik :-)))

Nagyon nyár végén, inkább ősz elején én is tettem még el pár pici üveg vegyes nyamnyamot: oltatlan őszibarack fáról volt egy jó adag fanyar, kesernyés ízű őszibarack, ahhoz tettem körtét, sárgadinnyét és kimagoztam egy csomó illatos kékszőlőt - nagyon izgalmas lett, nagy sikere van. A színét a kékszőlő egy kicsit horrorba vitte, de azt mondják, hogy így jó :-))) Pedig ez mind maradék, olyan "utolja"!

85710. 12d083b51b (válaszként erre: 85699. - Dodi44)
2017. nov. 4. 07:30

Igen, a ti-tá-tá-tá = japáncsászár...


De ha legközelebb itthon jársz, most a megyében a Mórahalmi fürdő a legjobb, ill. itt nálunk az u.n. gyógyfürdő, a termálfürdő ízületi bántalmakra, ... a Tiszai strandot megette az enyészet, van még belőle itt-ott valami. De azt mondják, már nem az igazi.


Én is aktakukac voltam világ életemben, de a kiszálló fiúk táska-leltáráig nem jutottunk el. Igen-igen nagy volt a felháborodás, amikor ezt megpendítettem. Mert az egy dolog, hogy volt egy bizonyos táska-készlet. De amikor az úgy fogyott el, hogy a munkalapokat "nem volt otthon" jelzéssel, dolga-végezetlenül hozták vissza zsinórba, a készlet pedig csak-csak elkopott...


Mivel nem akartam, hogy meglincseljenek, így elálltam a leltártól. Megfizette a leltárhiányt a raktáros csaj, mert őrajta is sok múlott, hogy sok-sok értékes alkatrész ... mit is mondjak?

"A népgazdasági tulajdon egy részét hazavitték megőrzésre!" :))

85709. fehérke111 (válaszként erre: 85702. - Dodi44)
2017. nov. 4. 07:27
Volt egy jó ismerősünk, nagy hoho volt - amikor sütögettünk a kert végén, ő mindig hozott magával két-három saját fogású pisztrángot. Finoman befűszerezve, szeletelt krumplival egyenként alufóliába tekerve megsütötte nekünk itt a parázson. Aztán az alufólia itt is elmaradt :-)))
85708. forrest2010 (válaszként erre: 85690. - Anyagi)
2017. nov. 4. 07:24
mit raktál bele ? vettem 800-ért 10 kilót a met-óba 2 hete , és bár fogyik , de nem árt kicsit mást is , mint amiket szoktam :)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook