Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetés)
Amikor csatlakoztatták a vonalamat az övékhez, eleve megjelent a központi csatorna kiosztás a készülékben.
És aki ért hozzá, saját kedve szerint tudja a kedvenc adókat pakolgatni a sorszámok alatt. De a végén ott is csak meg kell jegyezni, hogy hanyas sorszám alatt van beprogramozva egy adott csatorna.
Így teljesen mindegy, hogy azt tanulom-e meg, hogy pl. Travel Channel az 5-ös csatorna, vagy a jelenlegit, hogy 83-as...
Én a szentesi Gelkában dolgoztam még a 80-as évek közepén. Nagy hóhányók voltak ezek a műszerész fiúk, főleg a kiszállósok.
Onnét ered jó kis hasonlat arra az állapotra, ha valaki esetleg túltölti magát: Olyan mint a rossz tv: se kép, se hang!
Egyébként a tesóm volt híradós a seregben, én nem tudom hogyan, de véletlenül hazakerült vele egy ilyen pittyegő kis akármi, amivel morzézni lehetett. A japáncsászár morze jelét még mindig tudom. :))
Dodi ! eccer olvastam valahol :)))))))) h a fegyvered a jóindulat legyen :)
volt 1 főnököm / hajdanán osztálytársam ) és a feleségével nagyon elmérgesült a viszonyuk / a főnököm volt a sáros !!! mert összecimbizett a főnöknőmmel // volt néhány főnökünk :( // aztán az asszony fülébe jutott és onnantól nem volt estére meleg víz / a süket pipe kipancsolta mindet !!! / h apci a koszos meló nyomait lemoshassa magáról és ez napokon át ment így :( persze , ha nem is akarja a csaj , h visszakozzon apci , akkor csinálja csak !!! de én a helyébe nem tettem volna ezt :(
a tükörrel is várok :) türelmem határtalan és majd akkor fogok neki örülni ha , haha...... csak megérjem :)))))))) a lányunk is vett ugyanakkor 1 ugyanolyat , mint én , ő fel is rakta maga , de apci szerszámaihoz nem szabad hozzányúlni , mert az hadiállapot kiprovokálása :)
"A Korma elvtars neve"
Bocs a Kozma
(ismeros voltak a KKFhazi es a kisteleki Gelkaban is,)
Ha szabad megkerdezni, melyik Gelkaban dolgoztal?
A Korma elvtars neve ismeros a e Dohanyutcabol?
Es volt egy emberuk a Hartman, aki egy Junak lengyel gyartmanyu motorbiciklivel kozlekedve terrorizatla a technikusokat. Az en fonokom a Szaniszlo Bela bacsi volt szegeden, mig csak be nem dobta atorulkozot, nyugdujba ment...
Engem a Gelkabol vittek el katonanak... kellett nekik a muszeresz, de amikor megkeerdeztek mit csinaltam a Gelkaban, (kerdeztek, hogy forrasztani tudok e a katonasagnal, azt mondtam, heggeszteni soem tanultam meg!) -azt mondtam takaritottam meg e futest inteztem.
Akkoriban meg az volt az allami szokas, mivel engem a Hiradosokhoz soroztak be, ha hirados voltal, leszereles utan meg tiz evig nem lehetett utlevelet kapni.
Ezt tudtam, es az nekem nem smakkolt volna... -meg mindig tartjuk a kapcsolatot a regi gelkas kolegakkal...
(nem e gondoltal arra, hogy a tukor felrakast megemlitese helyett, tennel kemenyitot az gatyai mosasaba... bizonnyara lenne ra mas ami emlekeztetne a tukor felrakasara... es amikor fent lesz a tukor, hat hianyozni fog a kemenyito is....
-talan tulsagosan drakoi a javaslatom!!??
:DDD)
Isteni lett a kakas, nem is sütöttünk le semmit, olyan omlósz volt így is.
Ilyen egy igazi házi madár.
Amíg üzemelt a könyvelőirodám, 2 féle nyomtatóm volt, az egyik a tűs, strapabíró és a kész könyvelési anyagot leporellóra nyomtattam vele. A másik egy finomabb, nyomtató + fénymás. egyben. No most azt hoztam haza magammal. De a 2 hangfal + az áram kimaradásvédő már a beépített szekrényekben vannak, helyhiány miatt.
Másrészt mivel a gépemben vannak az ügyfelek könyvelési adatai, és jogszabály szerint még kb. 5 évig őrizgetnem kell őket, erősen meggondolom, hogy mikor, hova katt = klikk! :))
amikor 2008-ba a kollégám összeállította nekünk az asztali gépet én szkennert is kértem hozzá / fénymásolót már 2-3 évvel előbb vettem , mert akkor a lányunktól kaptunk 1 kiszuperált kezdőgépet , de az 1 olyan tákolmány volt , amibe nem volt dugasznak való , amibe a fénymásoló dugóját bedughatta volna a férjem :( / így azt is csak 2008 karácsonya körül tudtuk használni :) csodálatos színei voltak :)
a férjem a régi képeket is mindet beszkennelte és megvoltam lepődve azon , h az időszámítás előtti képek még kinagyítva is olyan csodálatosan szép tiszta felvételek , h a mai digitális fényképezőmmel se tudok szebb képet készíteni :)
" beírod a keresőbe " mikor a srác összeállította nekünk az első igazi asztali gépet , nagyon a kisujjába volt az egész :)))) én + még azt se tudtam :( mi az ? h klikkelj rá !!!! mi az a klikk ?! szegény biztos gondolt valami cifrát az ilyen kérdéseimtől :((( de nagyon nagyon rendes volt , mert tényleg 1 olyat vehettünk , ami 1 kezdőnek a lehető legtökéletesebb gép volt :) mehettem volna 1 tanfolyamra , ott indították nálunk , dehát azt nem a technikai állomány részére találták ki :( pedig...... a jó pap is hóttig :))))))))))
mi jövőre leszünk 64 évesek a férjemmel :))))
...mindegyik zenész... :))
Amikor a Gelká-nál dolgoztam, ott voltak a "műszerészek" és voltak az "erősáramú műszerészek". No ez utóbbiak szerelték, javították a hűtőgép, mosógép, centrifuga, hasonlókat, a többi műszerész, a rádió, tv, hajszárító, lemezjátszó = akkor még olyan is volt.
Tudod, manapsag mar annyi oldala van az electromossagnak, mint a haboru es beke kotetnek.
Igy mar regen nkette osztottak, az egyik az "eros aramu", ezek az aram szolgaltatok oldala, a magas feszultsegi resze. mig a masik meg a "gyonge aramu" osztalya. Ide tartoznak a kony vastagabb oldala reszei, amikbol manapsag mar "kismilio" van.
Tehat ugy egy szakajtoval letakarva, amelyben elektromos aram folyik ahhoz konyitanom illik. persze a sok teruleteken vannak szakreszek, amelyben szakositjuk a tanulmanyainkat, de mindegyik "zenesz". :DDD
A computer technologia mar megbolonditotta az egesz electronicat. mert az electromos elvek be bele dumalnak a software-ek, amelyek mindegyik majdnem maskent mukodik. ezert van, hogy a pl. A TV-knek mas fajtaknak mindegyiknek mas es mas a tavszabalyozojuk. Igy hiaba mondom, hogy az enyemen milyen alaku gombot nyomok meg , es mit fog csinalni, mert a masik fajta TV-nek mas fajta software az alapja es maskent kell mas gombokat nyomkodni, ha meg ugyan azt is szeretnek tenni mint a masik fajta TV-ken. Sokat dumaltam, es nem mondtam semmit se? :DDD
Az en nezetem az, hogy az electromossagban van egy torvenye: minden masfel evben, (neha hamarabb) mar masok az ujdonsagok, es azokat ujra meg kell ismerni, mert lekessuk a vonatot, es lemaradunk. Pl. a computer technologia: a soska alltal hasznalt Windows operacios systema. Akar hany uj valtozatot a piacra dobnak, azt mindegyiket mas lepeseket kell hozza megismerni, megtanulni. Ezt azert teszi az ipar, mert penzunket akarja. mert az ujjabb az mindig "jobb", mint az ellozo verzioja! (az igazi kulsz szava inkabb "mas"! )
---peeeersze ---
De az egeszet ugy varialjak, hogy az elozoleg megvett dolgok, mar nem biztos, hogy mukodni fognak vele. Miert? -hogy vasarolj ujjat!!! penz es penz a hattere mindennek. Ez a kapitalizmus!
Van egy olyan kutyu , amit Penndrive-nek hivnak. az egy akkoracska valami minta huvelyk ujjunk. az egyik vegen van egy dugo amit USB fajtanak hivnak. abban a kutuben . van beepitve memory kulonbozo mennyisegben, amit Gigabite-ban mernek. HAa kepeinket erre a USB konnektoros kutyure teroljuk, akar magunkat is vihetjuk, es a masok computerjaba az USB dugojat beledugva, barkinek a computerjan meg lehet nezni! Es van olyan "Pen drive is, aminek az oldalan van egy kis kapcsolocska, amelyes ki nlehet kapcsolni, hogy megnezni meg lehet a kepeket, de letorolni meg nem! Igaz, amig az a kapcsolocska a kutyu oldalan ki van kapcsolva, addig tobb kepet nem is lehet ratenni taolni! Kis valami az egesz es ezert konnyen el is veszitheto!!! En az enyemekre egy nyakba akaszthato diszesebb madzag van rajta, igy nem csuszik el nyomtalanul.. :DDD
Erdemes utanna nezni, mert mar nagyon olcsok!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)