Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

❮❮ ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... ❯❯
5669. Firpo (válaszként erre: 5668. - Szivaccs)
2013. dec. 16. 16:53

Kedves Szivaccs!

Ha ma sem vonták le,akkor mindenképp hívd fel holnap a központot a 0614118181-es számon,és ott jelezd ezt!

5668. Szivaccs
2013. dec. 16. 09:52

Kedves Firpo,

Kérném a segítséged, mert az alábbi problémával kerültem szembe:

Kb. egy éve Fundamentás hitelemet törlesztem.

Előre ittam a medve bőrére, elittam a havi törlesztőrészlet árát, csak vicceltem, de a lényeg, hogy a rókakoma eme hónap elején nem tudta leemelni a számlámról a neki joggal járó részt mert nem volt fedezet. Ezt a problémát már orvosoltam, van fedezet, de egyelőre másodszori próbálkozás nem volt a róka részéről. Mit tegyek? Várjak még, vagy jelentkezzek csekkért?

Előre is köszönöm segítséged.

Üdv.

5667. Rubiny (válaszként erre: 5666. - Firpo)
2013. dec. 14. 13:56
Köszönöm,így tényleg jól átlátható.Mindenképp maradunk a fundamenta mellett!
5666. Firpo (válaszként erre: 5665. - Rubiny)
2013. dec. 13. 19:06

-hitelbírálat hivatalosan maximum 30 nap

(valójában általában 2-3 hét ha nincs ünnep)

-kifizetési feltételek teljesítése az ügyfél részéről kb. 1 hét

(közjegyző,biztosítási ügyintézés,stb.)

-jelzálog bejegyzés a Földhivatal részéről

(7-10 nap)

-kifizetési feltételek teljesítésének ellenőrzése majd az utalás

(7-10 nap)

5665. Rubiny (válaszként erre: 5663. - Firpo)
2013. dec. 13. 11:51
Megkérdezhetem miért tart ilyen sokáig?engem az egészben ez agaszt,amúgy nagyon jó feltételeket mondtak nekünk!
5664. Rubiny (válaszként erre: 5663. - Firpo)
2013. dec. 13. 11:34
Köszönöm,hát nem sietik el az biztos!
5663. Firpo (válaszként erre: 5662. - Rubiny)
2013. dec. 13. 11:32

Kedves Rubiny!

Megfelelően előkészített hitel ügylet 50-60 nap alatt szokott lemenni,ha semmi "komplikáció" nincs!

5662. Rubiny (válaszként erre: 5660. - Firpo)
2013. dec. 13. 07:32
Igen tényleg nem írtam.2 éve fizetjük a megtakarítást és most tavasszal szeretnénk felvenni tehát áthidaló azt hiszem.A lényeg számunkra hogy meddig tart az egész,mert nem szeretnénk azon bukni,hogy nem tudjuk teljesíteni a szerződésben foglaltakat.
5661. Firpo (válaszként erre: 5659. - Perlit)
2013. dec. 13. 01:23

Kedves Perlit!

Adatlapomon ott a privát mail címem (katt a nick nevemre),a cég a fennállása óta (1997) soha(!) nem változtatott aláírt szerződés feltételein!

A hiba az üzletkötő felkészületlenségében lehet,vagy az elégtelen tájékozódásban/tájékoztatásban!

Küldd el kérlek a szerződésedet szkennelve,megígérem hogy utánajárok a dolognak!

5660. Firpo (válaszként erre: 5658. - Rubiny)
2013. dec. 13. 01:17

Kedves Rubiny!

1.-nem írtad hogy normál kiutalásról van szó,vgy áthidaló kölcsönről

2.-amit más intéz arról nehezen tudok véleményt mondani,csak általánosságban tudok nyilatkozni...

5659. Perlit (válaszként erre: 5657. - Firpo)
2013. dec. 12. 21:20

Kedves Firpo!

Ha privátban elküldenéd az email címed, akkor a beszkennelt szerződést el tudnám küldeni.Vagy esetleg van más javaslatod? Egyébként hogy lehet az, hogy az ember megköt egy szerződést direkt azért, hogy majd betörlesszen a lakáshitelbe és a futam idő alatt megváltoztatják a feltételeket?

5658. Rubiny (válaszként erre: 5654. - Firpo)
2013. dec. 12. 12:47
Az összeg folyósítása is megvan max 30 nap alatt?Teszem fel áprilisban beadjuk a kérelmet mikorra várható hogy meg is kapjuk?Mert egy ház lefoglalásakor a szerződésbe ugye bele kell fogalni a végső kifizetés időpontját is.ha pedig 1 hónapból 3 lesz akkor elég necces a dolog.
5657. Firpo (válaszként erre: 5656. - Perlit)
2013. dec. 11. 21:04

Kedves Perlit!

Utánakérdeztem,biztosat csak akkor tudnék mondani ha látnám a hitelszerződést,de rossz előérzetem van számodra mert;

-átbeszéltem a hitelreferenssel,és az a gyanú amit előzetesen is írtam,miszerint nem minősül lakáscélnak a lakástakarék-pénztárra vonatkozó jogszabály/törvény értelmében a hitelkiváltásra felvett hitel kiváltása!

(Kivéve a fix árfolyamon történő végtörlesztésre felvett hitelek,mert ezek kivételére törvényt alkottak tavaly tavasszal a végtörlesztés után!)

Nem a mundér becsületét szeretném védeni,de a cég AKAR hitelt/állami támogatást kihelyezni,ha megtagadja annak a cég sem örül,nem jószántából teszi,biztos hogy törvényi akadálya van!

Igazából látnom kellene szerződést,és egy úgynevezett "hitelintézeti igazolást",amit a bank ad ki az ügyfél kérésére!

Ezen az igazoláson látszik minden,tőke/kamattartozás,hitelfelvétel célja,futamideje,stb.!

Ez lenne a mérvadó,hogy egy ilyenre mit ír rá a bank...!

A betörlesztett OTP ltp-ék nem 8 évesek voltak?

Csak mert a 8 évesek szabad felhasználásúak (csakúgy mint a fundáé),ott nem gond az hogy mi a célja a hitelnek!

5656. Perlit
2013. dec. 11. 19:43

Kedves Firpo!

A Fundamenta az LTP tv. 8. §(1) e)pontjára hivatkozik:....Hpt. 2012. január 1-én hatályos 200/B. § szerinti végtörlesztés keretében nyújtott kölcsön kiváltása. Így magyaráz: A hitelkiváltás kiváltása abban az esetben fogadható el, ha tudja igazolni,hogy a ... Banktól felvett hitelét a Hpt- 2012. 01.01. hatályos 200/B. § szerinti devizáról, rögzített árfolyamon váltotta át. Ez igaz, hogy nem a rögzített árfolyamon váltottam át, mivel szerződésem árfolyama néhány forint eltérést mutatott a megadott sávtól ezért egyrészt emiatt, másrészt amiatt, hogy akkor még nem járt le az OTP Ltp szerződésem, amiből egyáltalán képes voltam a valutás szerződés kiváltására. Kérdéseim:Hogyan lehet olyan törvényre hivatkozni elutasítani kifizetést, mely a Fundamenta szerződés megkötése idején még nem is létezett? Hogyan lehet, hogy a PSZÁF erről nem tett említést, csak a bíróságot javasolja? Egyébként szívesen megmutatnám a szerződést neked és nagyon várom mit sikerült ma bent kiderítened? Köszönöm eddigi segítséged!

5655. Rubiny (válaszként erre: 5654. - Firpo)
2013. dec. 11. 10:25
Köszönöm a választ!
5654. Firpo (válaszként erre: 5653. - Rubiny)
2013. dec. 11. 10:20

Kedves Rubiny!

A hitelbírálat a hiánytalan hitelcsomag befogadásától maximum 30 nap!

(2-3 hét alatt meg szokott lenni!)

A teljes hitelügylet lemegy általában 60 nap alatt!

3 hónapot akkor vesz igénybe a folyamat,ha kifutott számlánál igényelünk lakáskölcsönt,mert ott ugye van a 3 hónapos kiutalási időszak,de a bírálat ott is megvan hamar!

5653. Rubiny
2013. dec. 11. 10:10
Kedves Firpo!Tapasztalatok szerint mennyi idő a hitelelbírálás ideje?Tegyük fel minden rendben van,beadásra kerül.Beletelik tényleg 3 hónapba is?
5652. huuda (válaszként erre: 5649. - Firpo)
2013. dec. 11. 09:06

Kedves Firpo!

Köszönöm!

András

5651. Firpo (válaszként erre: 5647. - Perlit)
2013. dec. 10. 22:40

Kedves Perlit!

A bíróságot azért nem javaslom,mert oka van hogy nem fogadja el a hiteledet lakáscélúnak a cég!

Látnom kellene az új hitelszerződésedet hogy biztosat tudjak mondani...

DE!

Láttam már olyan banki hitelt,aminek a nevében benne volt a "lakáshitel" szó,de annak ellenére szabad felhasználású volt!!

A régebbi 8 éves lakástakarék-pénztári szerződések egyébként szabad felhasználású hitelhez is felhasználhatóak voltak,tehát azért mert bele tudtad törleszteni az LTP-t,még nem biztos hogy lakáscélú a hitel!

Még egy dologra tudok gondolni...

Egy régebbi ügyletében futott bele egy kollégám hasonlóba,és mintha úgy emlékeznék hogy jogilag nem minősül lakáscélnak egy lakáscélú hitelt kiváltó hitel újbóli kiváltása!

Holnap megkérdezem neked bent!

5650. Firpo (válaszként erre: 5646. - Levin)
2013. dec. 10. 22:32

Kedves Levin!

Számlákat a szerződés utolsó megtakarítási hónapját követő hónap elsejétől lehet gyűjteni,tehát a 3 hónapos kiutalási időszak első napjától!

5649. Firpo (válaszként erre: 5644. - Huuda)
2013. dec. 10. 22:30

Kedves András!

Adóstárstól csak akkor lehet eltekinteni,ha valaki egyedülálló adós (tehát nincs akit be tudna vonni,pl házastárs) és minimum 400.000,-ft nettót igazol,vagy ha tudna kit bevonni de nem akar és minimum 600.000,-ft nettója van!

1,5 millió hitelösszeg alatt ingatlanfedezet nem szükséges kifutott szerződések esetén!

5648. Firpo (válaszként erre: 5643. - Demenyzo)
2013. dec. 10. 22:26

Kedves demenyzo!

Hiteleknél legalább 2 főnek kell jövedelmet igazolnia,személyenként minimum a mindenkori 8 órás minimálbért!

(Nagyobb hitelnél természetesen több jövedelem kell,de jövedelemnek a fenti kritériumoktól felfelé minősülnek a bérek,a 4/6 órás bejelentések másodállásoknak minősülnek,csak akkor nyomnak a latban,ha van mellé főállású jövedelem is!)

Az elmúlt 3 hónapot vizsgálják alkalmazotti munkaviszonyban,illetve ha régebb óta vagyunk bejelentve akkor az elmúlt 12 havi fizetés átlagát!

Vállalkozói jövedelemnél más a helyzet,ott az utolsó lezárt pénzügyi évet nézzük (mint mindegyik pénzintézet),a jövedelemigazolást a NAV-tól kell kikérni az elmúlt év járulékbefizetések alapján!

Esetedben tehát nem jó az irány,mivel az első lezárt igazolható pénzügyi évedet 2015-ben tavasszal fogod tudni produkálni,a 2014-es vállalkozói adóbevallás határideje után!

KATA-ról könyvelőt kell megkérdezni hogy mennyi a nettója,mert amennyire én tudom nem éri el a minimálbért!

5647. Perlit (válaszként erre: 5642. - Firpo)
2013. dec. 10. 19:33

Kedves Firpo!

Köszönöm a válaszod. Hogy jobban képbe hozzalak szeretném kihangsúlyozni, hogy a kiváltó hitel is tisztán lakáscélú. Ez a szerződésen is egyértelműen fel van tüntetve. De nem is lehetett volna szabad felhasználású. Hogy miért az a következő néhány mondatból kiderül: Klasszikus EUR alapú lakáshitelem volt, mellyel párhuzamosan futott 2 db. OTP-nél vezetett Lakástakarék Pénztári megtakarításom. Ezek lejártával a szerződéses összegekkel előtörlesztettem, illetve éltem a lehetőséggel, és két kedvezményes kamatozású LTP lakáshitelt is felvettem és így már a deviza hitelt ki tudtam váltani. Lett tehát két OTP LTP hitelem amibe szeretném a nemrég lejárt Fundamenta LTP szerződéses összeget befizetni. De a Fundamenta azt állítja, hogy az OTP által nyújtott lakáscélú kölcsön nem lakáscélú kölcsön. A PSZÁF/MNB-nél reklamáltam, ott azt javasolták, hogy forduljak bírósághoz a Fundamenta szerződés szegése miatt. Ezt közöltem a Fundamentával, aki továbbra is azt írja, hogy nem fizeti ki az állami támogatást, mert a két OTP LTP hitelem nem lakás célú. Pedig az OTP kölcsön szerződésben többször le van írva, hogy az egy lakáskölcsön, annak módozata is meg van adva, le van írva, hogyha nem lakáscélra használom fel a hitelt, akkor milyen szankciókkal számolhatok, stb. Ez a Fundamentának nem elég, még most is állítja, hogy ez nem lakáscélú hitel. Akkor mi ez? Folytassam a bíróságon az ügyet?

5646. Levin
2013. dec. 10. 18:27
Sziasztok! Komolyabb huzavonán vagyok túl a fundamentával és természetesen nem akarják kifizetni a pénzem már lassan fél éve. Most úgy tűnik hogy miután panaszt tettem, csak megemberelték magukat és fizetni fognak, sikeresen lezárták a szerződésem. Mikortól kezdhetem meg a számlákat gyűjteni, miután megtörtént a kiutalás, vagy már a szerződésem lezárása után, mert nem szeretnék lemaradni a karácsonyi akciókról. A válaszokat előre is köszönöm.
5645. huuda
2013. dec. 10. 15:38

Elnézést a téves megszólításért, de ezek a dőlt betűk...

Szóval

Tisztelt Firpo!

A hitel felvételénél minden esetben szükséges az adóstárs bevonása?

Lakásfelújítás és kb. 1, 5MFt hitelről van szó.

Előre is köszönöm!

András

5644. huuda
2013. dec. 10. 15:34

Tisztelt Fripo!

A hitel felvételénél minden esetben szükséges az adóstárs bevonása?

Lakásfelújítás és kb. 1,5MFt hitelről van szó.

Előre is köszönöm!

András

5643. demenyzo
2013. dec. 10. 10:33
Hello! Remélem tud valaki segíteni nekem. 2014 nyarán lejár a fundamentás megtakarításom. Felszeretném venni az egész szerződéses összeget, de gondolom ennek is vannak feltételei. Nincs máshol semmilyen hitelem, első lakás vásárlást tervezem, csak egy a bibi, hogy pár hónapja 30.000-re vagyok bejelentve a munkahelyemen. Januártól váltok, saját vállalkozásomban fogom csinálni (kisadózó, KATA), hogy hitelképes legyek! Ez így működni fog? Mit vizsgálnak a hitelképességnél, mennyire visszamenőleg nézik a jövedelmet? Ha KATA-ban melózok, akkor mi számít ott az én jövedelmemnek? (csak az válaszoljon aki 100%-ig biztos, hogy jó a válasz, amit ír! Köszi)
5642. Firpo (válaszként erre: 5641. - Perlit)
2013. dec. 9. 22:34

Kedves Perlit!

Mivel nem ismerem a konkrétumokat,általánosságban tudok válaszolni!

Ha egy lakáscélú banki hitelt kivált valaki egy másik banki hitellel,akkor az új hitel célja már nem lakáscélú lesz,hanem szabad felhasználású hitel!

(Amit a lakáshitel kiváltására használ ugyan az Ügyfél,de ha figyelmesen elolvassuk a kiváltó hitel szerződését,akkor 99% hogy a hitelfelvétel célja "szabad felhasználás" lesz!)

A cég mint lakástakarék-pénztár csak lakáscélú felhasználásra adhat hozamot,illetve nyújthat hitelt!

Tehát a lakáscélú hitelbe beletörleszthető a megtakarításunk az állami támogatással együtt,vagy kiváltható a cég által nyújtott hitellel,a szabad felhasználásra adott hitelbe nem forgatható bele/váltható ki vele!

Ügyes kis húzás a bankok részéről a hitelcél változtatás,mert a lakáscélú hitelekre szigorúbb szabályozás vonatkozik,a szabad felhasználású hiteleknél több a mozgástere a banknak az Ügyfél szívatására,mint a példád is mutatja!

A felhasználhatóság módját egyébként nem a cég dönti el,hanem a vonatkozó lakástakarék-pénztári törvény! (Amit a bankok igyekeznek is kihasználni!)

5641. Perlit
2013. dec. 9. 21:41
Vajon mi a magyarázata annak, hogy a Fundamenta a négyéves megtakarítás után járó állami támogatást nem akarja kifizetni olyan fix kamatozású Ft alapú lakáshitelre, mely egy deviza alapú lakás hitelt váltott ki?
5640. szaszus01 (válaszként erre: 5639. - Firpo)
2013. dec. 9. 15:09
Nagyon Szépen Köszönöm!
❮❮ ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook