Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Még annyit hogy tudsz e esetleg még valamilyen állami támogatást vagy bármiféle kedvezményt ,ami első ház vásárlásához igényelni lehet?
Köszönöm. K
Kedves Firpo!
Elnézést,hogy levelemmel zavarlak de lenne egy pár kérdésem a fundamentával kapcsolatban.
Jelenleg van egy ház,amit szeretnénk a férjemmel megvásárolni,2 gyermekünk van, nekem nincs ingatlanom, a férjem nevén 1/3-ad rész tulajdonban van egy nyaraló.
2 fundamenta szerződésünk van az egyik 26 hónapja fut 4.480.000 a szerződéses összeg, a másikat ebben a hónapban kötöttük, 6.400.000Ft a szerződéses összeg.
A ház 14.500.000Ft, a fenmaradó részt önerőből fedeznénk.
Ezen kívül van egy hitel a férjem nevén ,amit anyukám részére vett fel /sajnos /anyukám fizeti, az ő nevén lévő ingatlan a fedezet,ennek a részlete havonta 27.000Ft
A hitelfelvétellel nem tudunk már várni ,félő,hogyha édesanyám nem fizeti a hitelt akkor a férjem khr listára kerül és akkor nem kapunk hitelt, és egyébként is pár hónapon belül valami lakhatás után kell néznünk.
A férjem jövedelme nettó270-280.000Ft én jelenleg gyesen vagyok,/a számlámra 62.000Ft érkezik havonta/ a jövő hónaptól tudnék elhelyezkedni kb 80-90.000Ft fizetéssel-de gondolom ennek már nincs jelentősége , ha a hiteligénylést még ebben a hónapban szeretnénk elindítani.
A ház értéke jóval több ennél,min. 18-20 millió forint.
Ha szükséges tudunk még adóstársat vagy ingatlanfedezetet bevonni.
A kérdésem az ,hogy szerinted megkaphatjuk e ezt az összeget ,mitől függ még a hitelbírálat, esetleg valami tanácsod van e a mi helyzetünkben?
/édesanyám azt tervezi hogy a házát,mivel több hitel van rajta eladja az államnak-ez valami új lehetőség,nem tudom pontosan hogy működik, így az a hitel megszűnne csak a fundamenta maradna/
Köszönöm
Kriszti
Úgy van,ahogy a második ügyintéző mondta!
Ha 2 ingatlanra "fér rá" a hitel,természetesen nem adhatod el a különbözet kifizetése nélkül,hiszen akkor nem lenne fedezete a hitelnek teljesen!
Kedves Firpo!
Köszönöm válaszod!
A tulajdoni lapon ez szerepel:
- 600 m2 kivett lakóház, udvar
- 1.600 m2 szántó
Az egész egy helyrajzi számon van.
A tegnap felhívott telefonos ügyintéző azt mondta, hogy ilyen ingatlant nem fogadnak el lakáscélúnak. Akivel viszont ma beszéltem, azt mondta, hogy ha 1 hrsz-on van és van rajta lakóingatlan, akkor elfogadják.
Az egészben az a vicc, hogy most melyik az igaz és kitől lehet 100%-ig hiteles választ kapni...
Megkérdeztem újra, mi van akkor ha 2 ingatlant vonnánk be fedezetbe. Arra is érdekes választ kaptam ma:
"Mindkét ingatlanra ugyanaz az összegű jelzálog kerül."
Tehát ha van egy 9 milliós lakásom és vennék egy 13 milliós házat 12 milliós áthidaló kölcsön segítségével, akkor a 12 milliós jelzálog kerülne mindkét ingatlanra. Így csak akkor tudnám eladni a lakást, ha közben a különbözetet is leperkálom...
Kedves preacher!
Elméletileg a funda lakóingatlanokat finanszíroz!
Az számít,mi van a tulajdoni lapon!
Ha az van hogy kivett lakóház,udvar,akkor rendben van véleményem szerint,de látni kéne mi van pontosan a lapon!
Két ingatlant biztos hogy be lehet vonni fedezetként!
Értem.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!:)
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, mert most már fogalmam sincs, mire ad a fundamenta hitelt és mire nem.
Meg szeretnék/szerettünk volna venni egy családi házat. A telek 2.200 m2, ebből 600 m2 kivett lakóház, udvar, a többi szántó.
Ma felhívtam a fundamenta ügyfélszolgálatát, ahol közölték, hogy a szántó miatt nem adnak hitelt, mert a szántó nem lakáscél. Nagyon sok családi háznál vagy tanyánál szántó is szerepel a tulajdoni lapon. Így ezekre az ingatlanokra nem ad hitelt a fundamenta?
A másik problémám... Az ingatlant 13 millió forintért vennénk meg. Az ügyintézőnk mondott egy olyan verziót, hogy ha nem tudjuk eladni a jelenlegi lakásunkat, akkor fedezetként bevonhatjuk a vásárlásba a jelenlegi és a megvásárolni kívánt ingatlant is. Ma közölte a telefonos ügyintéző, hogy csak 1 ingatlant lehet bevonni az adásvételbe. Ez tényleg így van?
Köszi! :)
Jól értem,hogy ebben az esetben a nyugdíjas exkedvezményezett, a jövedelemmel nem rendelkező(lakástulajdonos)diák is adóstárs lesz + a lakásra jelzálog kerül 1,5M forint hitel felett, valamint én, a szerződő fél, mint adós is bevonásra kerülök?
Jól értem, hogy ennyi biztosíték kell?
Kedves Dulo85!
A két leghosszabb 20 ezres szerződés nyitási díja 2 x 80.000,-ft,amiért 10 évre jogosult vagy a 30%-os állami támogatásra,és a futamidő végén 3,9%-os lakáskölcsönre!
Függetlenül attól,hogy időközben módosulnak-e a feltételek,a szerződésen kedvezőtlen változtatást nem hajthat végre a cég!
Külföldi munkavállalás nem akadály ha EU-s ország vagy EGT tagállamban történik abban az esetben,ha legalább 6 hónapos munkavállalási szerződéssel történik!
(Vagy határozatlan idejű esetében természetesen!)
Sziasztok! Érdeklődnék milyen lehetőségeink lennének, a következő a helyzet:
Külföldön dolgozunk, bejelentett munkahelyünk van természetesen.Szeretnénk két szerződést, férjemnek és nekem. Nincs konkrét tervünk még, egyenlőre csak meg szeretnénk takarítani, de ha találnánk egy házat, élnénk a hitel lehetőségével. Ilyen esetben (külföldi munkavállalás) megkapnánk a hitelt? Milyen feltételeknek kell megfelelni? Milyen költségekkel jár az elindulás(szerződéskötés, 2x20.000 ft-os megtakarítás, a leghosszabb időre)? Előre is köszönöm a választ! Szép estét!
Ja,azt elfelejtettem hozzátenni az idős adóstárs kérdéséhez,hogy úgy lehet bevonni,ha a szerződés kedvezményezettjének tesszük meg,így kötelezően bevonandó adóstárs lesz!
Majd lemond a szerződésről a közeli hozzátartozója javára (akinek felhasználni akarjuk)!
Köszi szépen a gyors választ, közben még 2 kérdés felmerült bennem:
A gyerkőcnek szeretnénk lakást venni a pénzből, aki egyébként a kedvezményezett is, és bár már nagykorú lesz a kiutaláskor, de(remélhetőleg)még tanulni fog, így jövedelmet nem tud igazolni.
Ahogy eddig a szerződéskötő és fizető voltam, a továbbiakban futhat a törlesztés is az én nevemen és jövedelemigazolásommal, vagy hogy szokták ezt intézni?
Adóstársra nálunk is biztosan szükség lesz, és korábban valahol írtad, hogy ha egyenesági rokon, akkor nyugdíjas is lehet.
Itt van korhatár, vagy ez egy 80 felettire is igaz?
Köszönöm a válaszod!
Kedves s.gabi!
Esetetekben sok megoldás van,mivel régóta fizetitek!
Azt jól gondolod,hogy csak annyit érdemes módosítani,amennyire szükségetek van,mert így csak arra kell díjat fizetni!
X összegre lehet módosítani rövid futamidőre,akkor a törlesztő magasabb lesz,de hamarabb lejár a kölcsön,de lehet a leghosszabbra is,akkor alacsonyabb törlesztőrészlettel bár de hosszabban fizetitek!
A díj ugyanaz lesz!
Ki kell számolni a táblázat alapján,hogy mi a legmegfelelőbb Számotokra a lehetőségek közül!
Kedves Szazso33!
Az Általad leírt paraméterek jónak tűnnek,nem lehet akadálya az elképzeléseiteknek!
A költségek sem érnék el a 240.000,-ft-ot!
Számlanyitási díj 30.000+értékbecslés 22.860+tulajdoni lap 6.500+közjegyző kb.20.000+jelzálog bejegyzés 12.600+Takarnet lekérdezés 4.500+folyósítási jutalék 45.000 =141.460,-ft
Jelzálogbejegyzés szükséges (az országban minden pénzintézetnél 1,5M hitel felett ha jól tudom)!
Egy 9 év 1 hónapos konstrukcióban a 3M ft úgy nézne ki;
1 hónap 19.000 + 48 hónap x 38.377,-ft + 3 hónap x 18.627 + 56 hónap x 35.880,-ft
Fix forint alapon,változatlan törlesztőkkel!
Maximum 2 hónap alatt folyósítva van a hiteleim 95%-a!
Az OTP-s szerződéssel előtörleszthető,ha azt végig tudjátok vinni és beletörlesztitek,akkor az egész kb. 5 év alatt letelik!
Ha nem fizetitek tovább,csak bent hagyjátok a pénzt a 48.hónap végéig,akkor az eddig összegyűlt összeggel előtörlesztve is kb.6,5 év alatt lejárt a hitel!
Szerintem jól hangzik! ;)
Szia Firpo!
Lenne néhány kérdésem, nagyon jó lenne, ha tudnál segíteni!:)
Van egy régi szerződésünk, egy 2006.elején kötött 321-es, amit, bár (még) nem módosítottunk, de lassan 8. éve fizetünk.
-Ha módosítani szeretnénk 8 évesre,de a hitelnek csak a felét szeretnénk felvenni, akkor jól gondolom, hogy a számlanyitási-díj különbözetet is csak ennek arányában kell megfizetni?
-Ilyen esetben a törlesztőrészlet feleződik,vagy a törlesztési idő?
-Erre a helyzetre nem vonatkozhat a Duplázó bónusz akció, mert akkor belehúzunk az intézkedésbe? :)
Válaszodat előre is köszönöm!
Kedves Firpo!
Teljesen új vagyok itt, ebben a fórumban! Úgy látom Te vagy itt az ész, ezért téged kérdeznélek!
Van megtakarításom, igaz Otp-s.Adódott egy lehetőség,és ház felújításra kellene a pénz.Elmentem az "Öreg Csányiékhoz", ott közölték velem várjam meg a futamidő végét akkor megkaphatom a pénzt (hozzáteszem 33 hónapja fizettünk 20 ezret), vagy vegyek fel előhitelt, vagy mondjam fel a régit kössek ujjat és kapok 2 milliót.Mondom ok, de nekem a szerződéses összegre lenne szükségem a 3 millió 250 ezerre. Erre a "kedves ügyintéző" mondja, hogy azt a 48. hónap után. Ott rögtön eldöntöttem, hogy "kapják be" és keresek más megoldást.
Itt jött képbe a Funda!
Na már most, nekem 3 millióra lenne szükségem most!
A feleségemmel együtt kb:250 ezer az össz jövedelmünk. A ház 5 milliót ér!
8-9 év alatt szeretnénk letudni!
Mi kell hozzá?
Mik a feltételei?
Olvastam a kis betűs résznél, hogy 240 ezer az elindítása (folyósítási díj,számlanyitási,egyéb költségek)
Mennyi idő elteltével kaphatjuk meg a pénzt? (2-3 hónap?)
Jelzálog is feltétlen kell hozzá?
Kb ennyi kérdésem lenne!
Üdv!
Kedves palhes!
Két féle van,nem írtad hogy a tiéd milyen...
Az egyik 3.120.000,-ft-os,a másik 2.630.000,-ft-os szerződéses összegű,tehát ennyit kap a szerződő a hitellel együtt a megtakarításaival!
Az elsőnél 19.344,-ft a törlesztés 121 hónapig,a hitel összege a megtakarításon felül 1.833.468,-ft.
A másodiknál 100 hónapig 16.832,-ft,a hitel összege 1.266.371,-ft.
A szerződés újrakötésével igényelhető nagyobb összeg is nagyon kedvező feltételekkel!
Hello !
Arról szeretnék érdeklődni hogy van nekem egy 8 éve kötött Fundamenta előtakarékosságom havi 10 000 ft raktunk és erre szeretnénk felvenni kölcsönt mennyi a max amit felvehetek rá és kb mennyi lenne törlesztő részlete?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Kedves tg1024!
Sajna nem az én asztalom hogy a 60%-os készültségi fok pontosan mivel érhető el,hanem az értékbecslőké,illetve az értékbecslési osztályé!
Valamennyire minden ügy más és más,konkrétumokkal kell a központot megkérdezni mindig!
Ebben a kérdésben így látatlanban nem tudok megnyugtató választ adni...
Kedves Filpó!
az elmúlt hetekben már beszéltünk lenne még egy kérdése. Te azt mondtad hogy ahhoz hogy a saját épülő ingatlanomra ráterheljem a fundamentám ahhoz falaknak kell álniuk, tetőnek kell rajta lenni, zárhatónak kell lennie. Most volt kint egy fundamentás a kollégám testvérénél aki szintén hasonló cípőben jár és azt mondja hogy a villanynak is bent kell lennie, a fűtésnek is bent kell lennie plusz ezekre az aljzat betonnak is bent kell lennie és nem elég a szerelő betonnak. Le tudnád írni hogy mi alapján számolódik a 60%
Előree is köszönöm
Kedves lúdanyó!
Sajna csak a lentebb írt feltételek teljesülése esetén jár a bónusz!
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?