Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

3329. nagycigi (válaszként erre: 3325. - Fancsika09)
2011. szept. 24. 19:30
Köszi a segítséget!!!
3328. nagycigi (válaszként erre: 3316. - Juhaszcsalad3)
2011. szept. 24. 19:29

Fancsika tanácsára gondolom, végigolvastad a honlapot... :))

Sajnos, a negatív adóslistára kerülés oka nem enyhítő körülmény...

de azért körülnézek hétfőig...

3327. nagycigi (válaszként erre: 3324. - Warwick)
2011. szept. 24. 19:25

nem...

miért kellene visszakapnod?

és miért lett volna kár? akár azt is mondhatnám, hogy a számlanyitási díjjal tkp. "megvetted" a kétszer 558.000.- forintot...

:)

százezres befektetéssel több, mint egy millát keresni...nem rossz üzlet

és mert nyolc évig fizettted, nem kell lakásra fordítanod, elfagylaltozhatod... meg még a számlanyitásit is vissza...?!?

:)))

3326. nagycigi (válaszként erre: 3323. - Márti51)
2011. szept. 24. 19:20
FAncsika jól mondja! de hétfőn bővebben is válaszolok!
3325. fancsika09 (válaszként erre: 3323. - Márti51)
2011. szept. 24. 14:22
Van rá lehetőség, hogy a közeli hozzátartozó részére valaki lemondjon az állami támogatásról, van hozzá nyilatkozat!!Mindenképpen keress egy személyi bankárt, aki segít a nyomtatványok kitöltésében, de a dolog működőképes!
3324. Warwick
2011. szept. 24. 09:44
Szia! Olyan kérdésem lenne, hogy visszajár e a számlanyitási díj, amennyiben nem igényelek hitelt, csak a saját befizetéseket+állami támogatást+kamatot szeretném megkapni a 8 éves fundám lejárta után. 324-es módozat. Van kettő is, és ez így több mint 100000 Ft volt, és most jövök rá, hogy lehet hogy kár volt kifizetni?
3323. márti51
2011. szept. 23. 20:45
szia! Segíts léciii! két gyermekem kedvezményezett, 3 éve van fundamenta. Egyik gyerek nevén lakás, s végtörlesztést szeretne. A saját fundamentára rendben( szerintem a lehetőség) de hogy lehet, illetve lehet-e a másik fundamentát is igénybe venni?? 11 m. a hitelük. Köszi! Nagyon a választ!!
3322. nagycigi (válaszként erre: 3319. - Xmotion)
2011. szept. 23. 19:27
nem értem az összevonást...
3321. fancsika09 (válaszként erre: 3320. - Xmotion)
2011. szept. 23. 12:59

A lényege, ha jól gondolom, hogy ha valakinek van 10M ft tartozása, és több szerződést akar összevonni, akkor max.szerződésenként 2,5M ft igényelhető!

Ha nem jól tudom, javítsatok ki!!

Nem olvastam a feltételeket!

3320. xmotion (válaszként erre: 3319. - Xmotion)
2011. szept. 23. 11:29
Hmmm, ÁSZF-et újra átnézve, az összevonást így ebben a formában nem tudom megcsinálni.
3319. xmotion (válaszként erre: 3310. - Nagycigi)
2011. szept. 23. 10:39

Köszönöm a választ!

Úgy gondoltam, hogy kettő 621-eset indítanék 20e Ft/hó befizetéssel. Amikor szükségem van a hitelre, akkor összevonnám a két szerződést, mondjuk a 10 év 3 hónapos 3,9%os számlává. Így elgondolásom szerint az elején kétszeres mértékben tudom igénybe venni az állami támogatást... Vagy valamit rosszul gondolok?

3318. juhaszcsalad3 (válaszként erre: 3317. - Fancsika09)
2011. szept. 23. 10:17
köszi szépen!ez fontos infó és nagy segítség volt! :)
2011. szept. 23. 08:55
Végtörlesztéssel kapcsolatos feltételek, és korlátok a Funda honlapján!!!Ma jelent meg!!!
3316. juhaszcsalad3 (válaszként erre: 3024. - Nagycigi)
2011. szept. 23. 08:52

Kedves nagycigi!

Úgy látom te értesz a fula áthidaló kölcsönhöz,ezért segítségedet kérném.Szeretnénk a svájci frank alapú lakáskölcsönünket vég törleszteni ezzel a fula áthidaló kölcsönnel.A bökkenő az hogy a férjem kezes volt egy családtagnak aki nem fizetett ezért bár listára került,én meg egy családtagnak vettem fel nevemre hitelt amit nem fizetett,ezért én is bárra kerültem,de most helyette fizetem a factoringnak a törlesztést...és minden saját kölcsönünket rendesen fizetjük,soha nem volt hátralékunk.Szerinted van esélyünk megkapni az áthidaló kölcsönt?Ha tudsz erre válaszolni azt nagyon megköszönném!

üdv:juhaszcsalad3

3315. Ant8
2011. szept. 22. 21:27

Sziasztok.

Fundamentával kapcsolatban lenne kérdésem,please help.

323-as módozatú szerződésem megtakarítási ideje(57 hónap)lejárt.A Fundamentától kaptam egy levelet szept. elején,melyben írták,hogy aug.31.-el lezáródott a megtakarítás,és nov.30-án kiutalás történik,valamint volt egy formanyomtatvány is a kiértesítőben....kérem vagy nem a hitel részét.Én bizony kérném,ezért vissza is küldtem...

Itt az első kérdés,hogy azóta,már cirka 3 hét eltelt,hogyan tovább?

Ezen kívül a levélben írták ,hogy a napokban postázzák a hitelkérelmi csomagot is......és ilyet sem kaptam.

Egy nagyon szorgalmas személyi bankárnál kötöttem még anno,csak sajnos már nem Fundamentázik,így nála nem tudok érdeklődeni...a központi számon pedig csak a gép várakozóhangját hallgatom akár 10 percig is:)

A másik kérdésem az lenne,hogy bár lejárt a megtakarítási idő,kaptam értesítést...ellenben továbbra is a csoportos beszedési procedúra keretében már 2 hónappal többet fizettem be a megtakarításba.

Havi 20 ezer az összeg,a szerződés 3030000 ft,a kiértesítésen 1550000 volt a megtakarítás,és 1480000lehet a hitel,csak a számszerűség kedvéért.

Szeretnénk ebben az évben végtörleszteni az erste lakáshitelünket,melynek az flk a részét képezi.

A további folyamatok érdekelnének,hallottam olyat hogy 1.5 millió alatt a hitel nem jelzálog fedezetes...ebből mi lehet igaz?

Köszönöm a segítséget..

3314. nagycigi (válaszként erre: 3313. - Tizenkilenc)
2011. szept. 22. 21:14
azért majdnem szószerint sikerült összeraknom...! :) csak kissé összefogottabban fogalmaztam... :)
3313. Tizenkilenc (válaszként erre: 3312. - Nagycigi)
2011. szept. 22. 21:12

Nagyon szépen köszönöm a választ, nagycigi. Most egy kicsit fáradt vagyok, nem emésztettem meg a számokat, de holnap még lehet hogy lesz kérdésem. :)

Sajnálom, hogy elveszett amit írtál. :(

3312. nagycigi (válaszként erre: 3307. - Tizenkilenc)
2011. szept. 22. 21:07

neked szétzilálta, nekem nem vitte át... kb. annyit írtam, amennyit te.... és mind elveszett... :(

A lényeg: a szezr. összeged 3.220.000.- (421-es módozat. HA a 49. hónapod január, akkor kérd az Áthidaló kölcsönt, most. Legfeljebb az 52. hónapig +havi 20.125.- Ft kamatot kell fizetned...

HA a lakáskölcsön (!!) összege nincs 1,5 milla, nincs jlz. De ha az áthidaló kölcsönnél jlz nélkül 7,5 helyett 12,5% a kamat!

Íg lesz 3,2 millád (folyósítási jutalék 1,5%) saját pénzeddel kiegészítve megszabadulsz a banktól, helyette a fundának tartozol 65 hónapig, fix 3,9 %-os kamat mellett, devizafüggetlenül, havi 34.132.- forinttal, és ezt is. végtörlesztheted...

Ha a január az 52. hónap, akkor november kapsz értesítést, mit akarsz a pénzeddel. akkor kéred a lakáskölcsnrészt is, (így 3,22 mFt-ot kapsz) nem kell ÁK kamatot fizetned, jlz lesz azért itt is lesz, törl. mint fent...

Első esetben ha most indítod az ügyet, kb.három hónap múlva utalják a pénzt, második esetben febr. elején.

Úgy tudom, dec. végéig kell jelezni, hogy törleszteni akarsz, és febr. végéig kell átutalni a banknak a pénzt....

3311. kidoma (válaszként erre: 3305. - Nagycigi)
2011. szept. 22. 20:56
Köszi, sokat segítettél!
3310. nagycigi (válaszként erre: 3302. - Xmotion)
2011. szept. 22. 20:12

meg, csak nagyon figyelj az összehangolásra...

Ha az egyikről a módosítás után felveszed az (valószínüleg) AÁK-t, akkor azért a másikat addig fizesd, amíg azon össze nem gyűlik annyi pénz, amivel már érdemes az elsőn lévő tartozásod végtörleszteni... HA a megtakarítáési idő alatt sikerül a végtörlesztés, akkor az első ltp-d felszabadul, ill. megmarad, mintha nem is vettél volna fel hitelt, fizetheted tovább a betéteket, és megint felhasználhatod lakáscéljaidra...

DE ha a másodikkal akarsz törleszteni, akkor nem értem, milyen befizetett összeget akarsz visszavenni, vagy mit akarsz szüneteltetni?

3309. Tizenkilenc (válaszként erre: 3307. - Tizenkilenc)
2011. szept. 22. 20:09
A fenébe, szétszabdalta a szép irományomat. :)
3308. nagycigi (válaszként erre: 3309. - Fancsika09)
2011. szept. 22. 20:08

Gratulálok...! :)

Végülis nem kellene, mert a Funda a banknak küldte a pénzt (arra a banki számládra, amelyiken eddig a tartozásod vezették) és a pénz megérkezését visszaigazolják...

Ha azt a táblázatot a FUndától kaptad, a hiteleddel kapcsolatos papírokkal, akkor nem kell küldened semmit, azért üres az oszlop... :)

2011. szept. 22. 20:06

Sziasztok,

azzal kezdeném, hogy visszaolvastam, sokmindent megtudtam amit már most nem teszek fel kérdésként. :) De amit nem sikerült

kiderítenem (lehet hogy csak hanyagságból, de lehet hogy nem volt róla szó), az a következő:

Először is az adatok:

1, Feleségem kötött anno egy 4 év 4 hónapos Fundamentát, aminek 2012. januárjában jár le a megtakarítási része (1,3 millió Ft

megtakarítási résszel, havi 20.000 Ft-ot fizetünk).

2, 180 Ft-tal átszámolva, kb. 4 millió Ft hiteltartozásunk van a lakásunkon (aminek én vagyok az egyedüli tulajdonosa), és ezt ki

szeretnénk váltani.

3, Van 1,7 millió Ft megtakarított pénzünk, amihez bármikor hozzáférünk.

A kérdés:

Ugye szükségünk van még 2,3 millió Ft-ra a Fundamentától, amit áthidaló kölcsön segítségével valósítanánk meg, hisz már a jövő

héten el szeretnénk kezdeni az ügymenetet, nincs időnk megvárni a 4 év 4 hónap leteltét. Viszont olvastam (itt :)), hogy

amennyiben a Fundamentától 1,5 millió Ft-nál kevesebb hitelösszeget kérnénk, akkor a Funda nem jegyez be jelzálogot a lakásra. Ezt

jól tudom? (A maradék 800.000 Ft-ot megoldanánk máshogy.) Ez a másfél milliós limit gondolom él a mi esetünkben is, hiába csak

néhány hónap választ el a megtakarítási időszak végéig (ugye ezt is jól tudom)? :)

Viszont amennyiben szeretnénk kérni a teljes 2,3 millió Ft-ot a Fundától mint áthidaló kölcsön, akkor januárig, míg le nem jár a

megtak. időszak, fizetnünk kell (1.300.000 * 0.075 / 12) + 20.000 = 28.125 Ft-ot havonta, majd onnantól amire még szükségünk van a

szerződéses összegből (1 millió Ft), szintén havonta. Jó a számításom? Bár valahol biztos elszúrom, mert csak az 1.3 millió Ft-nak számolom a kamatait, és nem adom hozzá a fennmaradó 1 millióét.

De a fő kérdésem az (a jelzálogos dolgon kívül :)), hogy ezt a 2,3 millió Ft-ot (amiből 1,3 millió a megtakarítási rész "lejár" januárban) vissza tudjuk-e fizetni 12 vagy maximum 18 hónap alatt (természetesen megfelelő jövedelem áll rendelkezésre).

Előre is köszönöm a választ! :)

Üdv,

19

3306. nagycigi (válaszként erre: 3310. - Kidoma)
2011. szept. 22. 20:04
ja... így rendben...! én meg nem olvasok, csak dumálok, dumálok... :)))
3305. nagycigi (válaszként erre: 3308. - Kidoma)
2011. szept. 22. 20:03

ez a 30-30 gyanus... 20 a maximum! :)

A banktól függ a megoldás. Ha kiengedi a zárolás alól az ltp-ket, akkor kifizeted (végtörleszted) 180.-/CHF mellett a tőketartozásodat, (remélem, van annyi kp) és megmarad a két ltp-d érintetlenül, tovább fizetheted a nyolcadik évig, vagy módosíthatod rövidebb futamidőre, és kiveszed a megtakarításaidat - persze, akkor a lakásodra kell fordítanod...

VAgy - ha a bank kiengedné a ltp-t a végtörlesztés érdekében - akkor felhazsnálhatnád az ltp-n lévő pénzed, akár a teljes szerződéses összeget (mint áthidaló kölcsönt) elkérheted, kérdés, elég-e a törlesztésre? de az is megoldás, ha a fentebbiek szerint rövidíted a futamidődet, elkéred a megtakarítást, és a még hiányzó összeghez kérhetsz követő szerződéssel Azonnali Áthidaló Kölcsönt...

Szóval, van több megoldás, csak a bankon múlik az indítás...

2011. szept. 22. 20:03
Köszönöm
3303. nagycigi (válaszként erre: 3307. - Meryen3)
2011. szept. 22. 19:54

NAgyjából így van... :)) kb. két hét múlva kapsz egy tájélkoztató levelet, amiben szerepel, hogy mire készülj (további tennivalók, költségek) egy példányt aláírva visszaküldhetsz, mielőtt megérkezik a szerződés-összesítő... valószinűleg közjegyzőhöz kell mennetek, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat készítéséért, (30-40 eFt) földhivatali bejegyzés csekkjét be kell fizetni, (12.500.-) ilyesmiről lesz szó a tájékoztatóban...

Ha a SZEB leadta hétfőn a hiteligénylést, akkor jövő hét pénteken rákérdezhetsz nála, tud-e már valamit...

3302. xmotion
2011. szept. 22. 14:18

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, lehet-e ilyet csinálni (illetve mik a tapasztalatok/vélemények):

több szerződést kötnék, Pl 2 darab 4 év 4 hónapost, mert azoknak jobb az EBKM-jük. Aztán amikor szeretném a hitelt felvenni, akkor módosítanám az egyiket 10 év 3 hónaposra, a másikat ebbe beletörleszteném és ha lehet a másodikról szüneteltetni vagy visszavenni a befizetendő összeget...

Remélem értitek mire gondoltam. Köszönöm az észrevételeket előre is!

3301. Monyó85
2011. szept. 21. 08:27

Kedves Nagycigi!

Az értékbecslés eredményét lehet kérni hogy vizsgálják felül ha irreálisan alacsony az összeg?Ha igen,mi ennek a módja,illetve van határideje?

Köszönöm!

2011. szept. 20. 15:40

Kedves Nagycigi

Azt szeretném kérdezni hogyha 3.5 milliós házat szeretnék vásárolni hány milliót kell érni a háznak ha önerő nélkül szeretném megvenni?Ha már beküldtük a szerződésem mikorra várható az a szerződés amin már megvan hogy mennyi pénzt kapunk és hogy mennyi lesz a törlesztőm?Ha ezt visszaküldöm k.b.ezután mennyi idő múlva tudhatom meg hogy sikerült-e a hitel?

Köszönöm Mariann

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook