Vajon van-e értelme a szelektív hulladékválogatásnak? (tudásbázis)
Igen. Érdekes. És egészen biztos, hogy igaz.
Ehhez kapcsolódóan megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, mi a véleménye a szelektív hulladékgyűjtésről, hiszen több helyen olvastam, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot egy tartálykocsiba öntik, ömlesztve. Akkor pedig mi értelme van a családokban elkülönítve gyűjteni. (Mi is szelektíven gyűjtünk itthon.)
Itt a válasz; nem az egészet másolom be, csak ami a lényeges.
"• Néhány helyen valóban előfordul, hogy a különböző konténerekből származó hulladékot egyazon gyűjtőkocsiba ürítik. Ez sokszor félrevezető, de nem mindig jelenti azt, hogy a szelektív hulladékot végül nem hasznosítják újra.
• Sok modern gyűjtőkocsi rekeszes kialakítású: kívülről úgy tűnhet, hogy a hulladék egybe kerül, de valójában a kocsin belül külön rekeszekbe ömlik, így az anyagfajták továbbra is elválasztva maradnak.
• Ha mégis vegyesen gyűjtik be (pl. papír és műanyag együtt), akkor az anyagokat később válogatóüzemekben kézzel vagy géppel szétválogatják. Ez persze költségesebb és kevésbé hatékony, mint az otthoni szétválasztás, de még így is jobb, mintha minden a kommunális hulladékba kerülne.
Tehát fontos, hogy az ország több részén olyan modern kocsikban gyűjtik a hulladékot, amelynek külön rekeszei vannak.
Az egész ötlet, hogy a mesterséges intelligenciát kérdezzem, onnan eredt, amit megosztottál.
Én a munkahelyemen azt tapasztalom, hogy egyre több cég használ ilyen-olyan százalékban re-műanyagot. Egyre több országban előírás is van rá. Csakhogy jelen pillanatban a logikának ellentmondóan a re-műanyag drágább, mint az új, mivel a szelektív gyűjtés nem igazán működik úgy, ahogy kellene.
Én szelektíven gyűjtöm, amit lehet. Egyrészről onnantól már nem az én felelősségem, én megtettem a rám eső részt. Másrészről úgy tudom, hogy ami a szelektívbe megy, és nem lehet újra feldolgozni, az energetikai hasznosításra kerül, ami jelen esetben a másodig leghasznosabb dolog, ami a szeméttel történhet. Ellenben a kommunális hulladék általában lerakásra kerül, ami viszont az óceánba öntés után a második legrosszabb alternatíva.
Szerintem van értelme.
anekdota következik: a világ vezető országában egy bakter olvasta, hogy a tartálykocsin lévő bárca szerint nyersolajat szállít déli irányba...majd ugyanez a szerelvény, ugyanezekben a tartályokban tejet visz északra...-húha, ennek fele sem tréfa, gyorsan bejelentette a hatóságoknak, mit is látott...
jöttek is, és megkérték fáradjon velük a legközelebbi pályaudvarra, mutatnak valamit. Egy olyan tartálykocsinak a belsejét mutatták meg, aminek a bárcáján látta, mit is szállít...nos duplafalú volt, méghozzá a legjobb, nagyonerős szilikon tömlőből...így szállíthatott egyik irányba olajat, visszafelé a bélelt szilikontartályban tejet...
tudom..ez nem szelektív, de talán érdekes..
Ezt a videót egy projekt keretén belül láttam,érdekes.
Én eddig is szelektíven gyűjtőttem ezután is így fogom.
Már több fórum indult a témában.
Amit én tapasztaltam, nekünk van a háztartási, a papír és a műanyag, alumínium, üvegek részére kuka.
A konyhai-háztartási hulladékot külön viszik.
A többit egybe öntik, hiába gyűjtjük külön.
Csepelen a testvéreméknél külön voltak színek szerint az üvegeknek konténerek. Pont látta a testvérem, amikor a különgyűjtött üvegeket egybe öntötték.
Igazából megfordult a fejemben.
Mert én is azt láttam,,hogy a 4 konténer tartalma ugyanabba az autóba megy.
Hacsak az autó nem valami elkülönített belül.
További ajánlott fórumok:
- Vajon van értelme szólni vagy hagyjam?
- Korrekt egy munkahelyen a szelektív céges karácsony?
- Nyári szabadságomat vajon mire vegyem ki? Azért, hogy csak itthon legyek, nincs értelme. Egyedül mit lehet csinálni?
- Vajon van értelme hétvégén (péntek/szombat) tesztelni?
- SAKK imádóként dámajátékozni vajon van értelme?
- Vajon lenne értelme mostanság grafikusnak tanulni?