Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
Kedves nagycigi!
A segítségedet kérném egy konkrét esetben. 2007. november 1én kezdtük el fizetni a 421es módozatú fundamentát, mely idén decemberben jár le. Tudatosan nem jelzáloghitellel kombináltan vettük fel. Szeretnénk ezt az összeget felhasználni a végtörlesztésre, azonban attól tartunk, hogy nincs időnk megvárni a megtakarítási időszak lejártát, mert így lemaradhatunk a 60 napos végtörlesztési határidőről.
Hitelünk nagyjából 19 millió forint, melyet a következő képen szeretnénk kiváltani:
2 fundamenta mindkettő dec végi lejárattal:2x3.220.000
Megtakarítás: 4.500.000
4 hónapos kisfiunkra nyitnánk 3,9%os számlát azonnali hitellel: 8.000.000
Olvastam a fundamenta honlapján az úgynevezett lojalitás hitelről, amit szívesen kötnénk a mostani lejárta után, azonban az idő sürget és attól is félünk, hogy januári kötéssel már késő lesz. Másrészről, ha jól olvastam a sorok között, van lehetőség gyorsított eljárást kérni a betétszámla 3%-ának díja fejében. Mi a garancia, hogy 2012. február 28ig megtörténik a kiutalás?
Abban az esetben, ha már nem tudnánk új fundamenta hitelt felvenni a meglévő 2höz, akkor meg tudjuk emelni a felhasználható összegét a meglévőknek? Mennyire?
Köszönöm!
Igen, köszönöm hogy felhívod a figyelmemet, mi is ettől parázunk egy kicsit, hogy talán nem lesz meg az újabb pozitív minősítés!Csak annyi vigasztal, hogy a Fundamenta azt is látni fogja, hogy eddig hogyan fizettünk, illetve, hogy nincs tartozásunk a Cib bank felé!6 éve óramű pontossággal fizetünk,most 30,000 a havi törlesztő, ha megkapnánk a hitelt, 37575 lenne, ha jól számolom!Olyan 2900,000 ft-ra lenne szükség, 180ft-os chf esetén!Ha a 6400,000(823)et lecsökkentem 821-es, 18000/hó, 2,9Mra!Akkor
49 hó=37575
57 hó=34684
összesen 106hó= nagyjából 3.818.163
JÓL gondolom????
Míg a jelenlegi szerződésünk 2026ig, havi 30,000körüli chf, a fennálló tartozás 16000chf!
És igen, én tartok tőle, hogy nem kapjuk meg, mert ugyanaz a 3 személy az adós, illetve az adóstársak, mint abban a hitelben, amit már kiváltottunk!(((A párom az adós, a szülei az adóstársak))))Legfeljebb kérnek még + adóstársakat, valami előzetes kalkulációt nem lehetne megcsinálni???
Abban bízom, hogy nincs tartozásunk, és ezt a Funda is értékelni fogja!!!
konkréten arra gondolsz, hogy a banki hitelbe kombinált (és a bank részére zárolt) ltp-re szeretnéd felvenni az ÁK-t?
És a hiteled lakáskölcsön?
A kombinált hitelek jellemzője, hogy a bank részére odaígérted az ltp számlán összegyűlt saját megtakarításodat. A lejáratkor lehetőséged lesz a szerz.összeg saját megtakarításodon felüli részének, a "lakáskölcsönnek" az igénylésére, és azt is a töketartozásod csökkentésére fordítani.
A kombi hiteleknél tkp. halasztott tőketörlesztés van, és a türelmi idő alatt nem sok elő- vagy végtörlesztése lehetőséged van. (ezt kérdezd meg a banktól)
Ettől függetlenül:
Egy ltp. teljes futamideje két részből áll: a megtakarítási időszakból, és az - esetleges - lakáskölcsön törlesztésének időszakából. 423-as módozatnál ez 219 hónap.
A havi teher a havi megtakarításokon felül az ÁK kamatát (sz.ö. 7,5%-át) is ki kell fizetned, a 98. hónapig, onnan a lakáskölcsön rész törlesztése következik, 38.750.-/hó/ltp
Járulékos költségek: értékbecslési díj, jelzálog törlés(banki hitelre) jelzálog bejegyzés új ÁK-ra, közjegyzői díj, tulajdoni lapok, 1,5% folyósítási díj.
a megtakarítási idő alatt végtörleszthetsz, ez esetben az ltp-d megmarad teljes értékben, olyan, mintha nem is vetted volna igénybe az ÁK-t, mivel visszafizetted a felvett pénzt...
Kedves nagycigi!
Azért fordulok hozzád, mert lenne fundamentás kérdésem, de őket eddig nem értem el telefonon. CHF hitelünket szeretnénk kiváltani, élve a 180 Ft-os végtörlesztés lehetőségével és ehhez lenne szükség áthidaló kölcsönre.
A következő a felállás: 87245 CHF hitelünk van 2db ltp-vel kombinálva. Az ltp-k 8 évesek, 423-as módozat, 6.250.000 Ft a szerződéses összeg, novemberben lesz 3 éve, hogy indítottuk őket. 87245x180 = 15.704.100 Ft a tartozásunk a bank felé. Ehhez szeretnénk áthidaló kölcsönt felvenni, ami 12.500.000 Ft és a maradékot önerőböl kifizetni. Remélem jól számoltam eddig. Ingatlant 25millióra becsülték 2008-ban.
Kérdéseim:
- A fenti konstrukció megállja a helyét?
- Egy szerződéssel meg lehet ezt csinálni?
- Milyen futamidőre lehet felvenni az áthidaló kölcsönt?
- Mekkora lenne a törlesztőnk?
- Milyen díjai vannak ennek a fundamenta részéről?
- Mennyi az átfutási ideje ennek.
- Lehet később előtörleszteni?
Előre is köszönöm válaszod!!!
Üdv!
Tibi
Köszi, hogy válaszoltál!Igen, Mi is kivárunk, szerdán talán már okosabbak leszünk!A hitelkiváltást mi az elmúlt fél évben 1x már végigcsináltuk, csak egy másik hitellel!
járulékos költségek összesen persze most változhatnak!Bár megkérdőjelezem!!!!
Jól emlékszem, Neked volt már ltp-d, nem most nyitottad, ugye? Hanem a meglévőre kérted el a hitelt...
És nem értem azt, hogy "akisietannakmeglehetoldani"
mert nem lehet olyan hitelt (AÁK-t) kérni, amihez most akarják megmyitni az ltp-t is. Remélem, nem etettek meg senkit ezzel a dumával...?!?
Egyelőre semmit nem csinálok.Várom türelmetlenül,hogy mikor dördül el a startpisztoly.
Annyit tettünk,hogy beszéltünk a Fundás csajjal,hogyan lenne legoptimálisabb kihasználni a 4 LK szerződést.Kiszámoltuk mennyi lesz a törlesztő és mennyi időre.
Kiszámolta a járulékos költségeket,de konkrétumot még nem csináltunk,csak elméletben van meg a forgatókönyv.
a jelzálog biztosítékként felkínált ingatlan forg. értékének a 70 (Bp-n 75) %-át kapod hitelként, ill. csak ilyen mértékben terhelhető jelzáloggal - ami azt jelenti, akárhány banktól kéred egyszerre, összesen nem kaphatsz ennyinél több hitelt.
Egyedülállóként, önerő nélkül? Nem megy.
Előszöris: a fentiek szerint 25-30% saját erő kell, vagy még egy ingatlan, amit felajánlhatsz jelzálog-fedezetnek (a két ingatlan együttes értékének 70-75%-a talán több mint annak a lakásnak az ára, amit meg akarsz venni) - na, ha találsz ilyent a családban, akkor már nem vagy egyedül! Aki odaengedi Neked az ingatlanját jelzálogul a hiteledhez, az van olyan közel hozzád, hogy adóstársad is legyen...
Ha pedig Neked magadnak van még egy tehermentes ingatlanod, akkor a következőknek kell eleget tenned:
- Minimum bruttó 350.000 Ft igazolt jövedelem
- Az egyedülálló adós a hitel befogadásakor minimum 25 éves, a hitel lejáratakor
maximum 65 éves lehet
- olyan ingatlanfedezet felajánlása, ahol a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. jelzálogjoga az
első ranghelyre jegyezhető, további teher nincs, és nem is lesz az ingatlanon.
- egyoldalú kötelezettség-vállaló nyilatkozat közjegyző előtt.
Az ingatlan fedezet a felvett hitelösszegre vonatkozik. A megtakarítási idő alatt csak az épp aktuális szerződéses összeget kérheted AÁK- vagy ÁK-ként el, (pontosabban, a már befizetett megtakarításaidat "elméletben levonják" a hitelösszegből, ezt tekintik kockázati tényezőnek) és ennek kell lenni a forg.érték 70-75%-ának.
A megtakarítási idő végével már csak a szerz.összeg lakáskölcsön részét tudod hitelként felvenni (mert a másik rész a saját megtakarításod, és azt minden ntovábbi nélkül megkapd) természetesn ilyenkor ez a kockázati tényező.
2.460.000.- forintos sz.ö-höz 1.130.496.- forintnyi lakáskölcsön tartozik, ehhez pl. nem kell jlz. Ha viszont ezt a szerz.összeget már a harmadik év végén fel akarod használni, akkor a kockázati érték még nincs 1,5 mFt, ezért NEM KÖTELEZŐ a jelzálog, viszont jlz nélkül 7,5% ÁK kamat helyett 12,5% kamatot kell fizetned a hátralévő egy évre...
A második évben még nem kapod meg jlz nélkül, és a kamat 7,5%
Az első 12 hónapban viszont nem ÁK, hanem Azonnali Áthidaló Kölcsön, 8,1% kamattal és jelzáloggal.
Két módon igénylheted a nyolc millát...
vagy 824-es módozattal ahol a szerz.összeg pont 8 milla, vagy a kiegyensúlyozott számlával (724-es módozat, sz.ö 8.400.000.-)
Lényeges különbségek:
824-nél megnyitod a számlát (AJÁNLAT4 nyomtatvány) befizeted a számlanyitási díjat, az első havi megtakarítást, és mellékeled az Azonnali Áthidaéló Kölcsön igénylőt, az összes egyéb mellékelni-valóval. Ha negatív a hitelbírálat, megmarad az ltp-ed, fizeted a megtakarításaidat, és jövőre újra kérheted az AÁK-t. HA megkapod a hitelt, akkor a 120 havi megtakarítás mellett 120 (+3) hónapig kell fizetned az sz.ö. 8,1%-át, kamatként (54.000.-)
utána 85 hónapig az sz.ö. lakáskölcsön részét törleszted havi 66.000.- forinttal.
A második esetben csak a pozitív hitelbírálat esetén kell "ténylegesen" a befizetésekkel megnyitni az ltp-t, ha elutasítják az AÁK kérelmet, nincs ltp-d sem.
Itt 120+3+78 hónap a teljes futamidő, végig havi 76.692.- törlesztőrészletttel, kivéve a 3 hónap kiutalási időt, akkor csak kb. 56.700.- (8,1%)
Tkp. mindkét megoldás Azonnali Áthidaló kölcsönnek minősül.
Ha most belépsz a fundamentába szvsz. decemberre már megkaphatod a pénzt, jó esetben korábban is.
DE ha csak fél év múlva kell a pénz, akkor marad a 824-es módozat. Ha pedig a megtakarítási idő alatt bármikor lesz annyi kp a zsebedben, hogy kifizesd mind a nyolc millát, akkor megszűnik a tartozásod, de megmarad az ltp-d, a hátralévő megtakarítási időszakra, és bármikor, ha ismét szülkséged lenne rá, újra kérhetsz AÁK-t vagy ÁK-t
HA pedig végigviszed a megtakarítást, elkrheted - ha szükséged van rá az sz.ö. lakáskölcsön-részét
(4.715.514.-)
Nem kell belekeverni senkit, maradj a Fundánál... :)
:)) Köszi a választ, egész jó! :))
de én egy kicsit kiegészítem...
Szerintem jól szem elől tévesztetttem leveledet... :(
Bocs, Laci...!
Ha jól értem, a CIB-kombinált hitelben lévő ltp. lejárt, és a hozzá felvehető LK-t szeretnétek a CIB-nél hátralévő tartozás törlesztésére használni.
Továbbá, a hiteligénylést benyújtottátok, de a hitelintézeti igazolás nem került a Fundához.
(tudomásom szerint, az LK benyújtásának feltétele a hitelintézeti igazolás, Neked kellett volna kérned a VIB-től és mellékelni az LK papírjaihoz, de lehet, rosszul tudom)
Pozitív bírálat esetén (és ilyen esetekben többnyire pozitív) kapsz a Fundától egy tájékoztató levelet, amiben a további teendők, költségek olvashatók, majd a pár nappal később a szerződést. Ha ezt aláírtad, visszaküldted, - az esetleg szükséges további mellékletekkel együtt - akkor a pénzt a banlnak utalják, kb. egy 7-15 napon belül.Itt nem túl széles a mozgástered, mert a CIB részére zárolt ltp-den összegyűlt megtakarításod az előírt három hónap kiutalási időszakot követően át kell utalni a bankhoz, és ezzeel együtt kellene a szerz.összegedet LK részének is odaérkezni... Természetesen a CIBbel egyeztetve, ki tudod egészíteni - ill. tudod törleszteni a maradék tőketartozásodat is, ha van erre pénzed.
A többi kérdésedre remélem, szerdán már tudok válaszolni....
Az ÁSZF-ből: (106ÁF)
A keretbiztosítéki jelzálog összege legalább a kölcsönösszeg 120%-a, de a hitelezô jogosult ennél nagyobb összegû keretet is elôírni (meghatározni).
A megtakarítási idő után már lakáskölcsönről, és nem Áthidaló, vagy Azonnali áthidaló kölcsönről beszélünk, 2.460.000.- forintos sz.ö mellett a hitel (lakáskölcsön) összege kb. 1.130.000.- Ft, ehhez a jelzálogként elfogadható ingatlan értéke kb. 1,3-1,5 mFt
Na, de azt tudjuk, hogy lakóingatlan ilyen áron nem kapható....
Ugyanilyen sz.ö. mellett AÁK-nál 2,46 mFt a kölcsön összege, ehhez bizony (kerekítve) 3 milliós forg.értékű ingatlanfedezet kell...!
Sziasztok!
Ha én szeretnék venni egy lakást, nincs önerőm, és egyedülálló vagyok, akkor adnak nekem azonnali áthidaló hitelt, vagy a Fundamentánál is kell önerő? Vagy mi az hogy az ingatlan értékének 75%-át fogadják el fedezetként? A szerződéses összegre kell az ingatlanfedezet, vagy a lakáskölcsön összegére?
Segítsetek, kérlek! Köszönöm.
nem vagyok szakértő a témában,de szerintem:
1.A 20000Ft megtakarítást akkor is fizetned kell a megtakarítási idő lejártáig,talán a hitel részbe beletörleszthetsz gondolom.
Ha megkötöd a szerződést pld.4 évre akkor 4 évig fizetned kell szerintem a megtakarítást.
2.Lehet csak a Fundamentával,nem kell közvetítő bank,nézd meg a fundamenta pont hu-n.
3.Nekem volt már évekkel ezelőtt OTP-s LK-m és pontosan ugyanaz volt mint a Fundamentás.Most megint van LK-m,de most az OTP-t megkerülve a Fundamentával szerződtem és szerintem jobb így.
Előnye,hogy tényleg személyi bankárod lesz,aki ha szerencséd van akkor jól érti a dolgát és házhoz megy,nem neked kell járnod utána,mindenben segít.és nem csak a szerződéskötés idejére,hanem utána is.Segít ötletelni,hogyan tudnád legjobban felhasználni a LK-t és bármikor jön,ha hívod.
Míg az OTP-be bementem és nem segítenek,hogyan lenne a legjobb,hanem kérdezik mit akarsz és vagy megcsinálják vagy azt mondják:azt nem lehet!
Bár nagyon vonzó a 80E FT spórolás és nem elhanyagolható,tényleg nem /volt/rossz az OTP-s sem,ha nem vagy bonyolult eset,nem akarsz variálást/bár amint írtad,akarsz/ők ebben nem nagyon fognak segíteni.
Csak egy ötlet:ha van Fundás ismerősöd,próbáld megüzletelni vele,hogy engedjék el neked ezt a kezdő díjat,vagy valami kedvezményt adjanak.Hivatkozz arra,hogy az OTP-nél most akció van.Most lehet megköveznek ezért a személyi bankárok,de nem egy ilyen ismerősöm van,akinek elengedtek ebből a pénzből.
Sziasztok!
Ne haragudjatok a kérdésemért, eléggé új vagyok itt.
A helyzetem a következő:
SZükségem lenne kb. 8 millio Ft-ra, kb. fél év múlva (új családi ház épitésére)
Jelenleg nem vagyok semmilyen lakáskassza / lakastakarekpenztar tagja.
Olvastam, hogy létezik olyan a Fundamentánál, hogy "azonnali áthidaló kölcsön", aminek a kamata 8,1% (THM 9,89%) lenne.
Kérdéseim:
1. Ha most belépek a Fundamentába, fél év múlva megkapom a hitelt, akkor elvileg 10éven keresztül fizetem majd a 20.000 Ft-okat, meg a törlesztőt. Mi van akkor, ha pl. 2év múlva egy nagyobb összeghez jutok, és visszafizetném az összes tartozásomat. Lehetséges idő előtt kiszállni belőle??
2. Lehetséges, hogy kizárólag csak a Fundamentával álljak kapcsolatba, vagy bele kell keverni hitelkozvetitokent valamilyen bankot??
3. Melyket ajánlanátok? A Fundamentát, vagy az OTP Lakastakarekpenztart? Nagyjából ugyanaz a kettő?? Az OTP-nél most dijmentes szamlanyitasi akcio van, igy 8 millios hitel esetén 80.000Ft azonnal megspórolható...
A kötés napja:2011.06.20!
Tehát max AÁK kérhetünk!
megosztani! mikori az ltp. 2009. június előtti?
akkor méginkább, mert megtartod a szabadfelhasználási lehetőséget nyolc év után.
(megosztásról előző oldalakon olvashatsz)
Várj egy pár napot, amíg ki nem derül, miként és mit fogadnak be lakáshitel-törlesztés érdekében, és annak megfelelően oszd meg a szerződést.
(bár ahhoz is kell újabb, "szabad" kedvezményezett)
Ha lehet 180-on törleszteni, akkor lesz egy kb. 3 millás szerződésed, rajta az egyenleggel, kikéred, törleszted a banki hitelt (persze, közeli hozzátartó!) a másik még üres, de kb. 3,4 szerz.összeggel, amit végigviszel, és, ha kell, akkor pl. az előző hiltet ebből végtörleszted...
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?