Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

3239. nagycigi (válaszként erre: 3230. - Kissbrigit)
2011. szept. 16. 14:36

jó, hogy nem vágtál bele vakon...!

1., Pillanatnyilag úgy van, csak olyan hitelszerződéseket lehet lakáshitel-kiváltásra fordítani, amelyek igényét aug. 31. előtt rögzítették. Hogy lesz-e ebben változás, az a jövő zenéje...

2., Folyósítási díj 1,5%, és a kiutalt összegből tartják vissza.

Ha valóban Fundamenta személyi bankárokkal beszéltél, jelentsd fel őket, mert saját zsebre dolgoznak, és megtévesztő információt adtak.

2011. szept. 16. 14:28
Mindenkinek köszönöm az infót!Egy kicsit megnyugodtam! Most már "csak" a pénzt kell összeszedni, sajnos az sem fog egyik napról a másikra menni. Emiatt lehet lecsúszunk a dologról, dehát ez van.Szép napot mindenkinek!
3237. 7d6739e46c (válaszként erre: 3236. - Fancsika09)
2011. szept. 16. 14:18

Én akkor a kezdetnél nem fizettem be az első havi 20000Ft-ot,tehát "illetlen" voltam.De nem volt belőle gond,indult a következő hónaptól a dolog.Aki viszont most köti meg annak biztos érdemes befizetni rögtön,hogy minél hamarabb induljon,mert ha jól tudom kell 2 havi befizetés már,hogy egyáltalán szóba jöhessen az azonnali kölcsön.

Tuti ismersz olyan ember akinek van Fundás ismerőse,mert olyan sokan csinálják már.De ha esetleg Debrecen környéki vagy,akkor ajánlom az enyémet.

3236. fancsika09 (válaszként erre: 3230. - Kissbrigit)
2011. szept. 16. 14:10

Azt kell tudnod, hogy ha Fundát kötsz, ki kell fizetned a szerződéses összeg 1%-át, mint számlanyitást!Ez így van, mióta az eszemet tudom!tehát egy 6M ftos szerződésnél ez 60.000HUF!és ha pl 20,000 a havi megtakarítás, akkor még + az első havi megtakarítást is be illik fizetni!!!!!!!!!ez már 80,000ft! ezen kívül még van havi 150ft számlavezetés, ha csekken fizetsz, (ez csak megtakarítás esetén lehet,) akkor annak is díja van!Ha hitelt akarsz kiváltani, csak az inkasszó jöhet szóba, az is limit nélkül!ez kiutalási feltétel a hitelnél!!!!!

Mi ezen a héten váltottuk ki egy chf-es hitelünket, mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy minél előbb vágjon bele!!!!

Egyébként az ajánlaton ott van, hogy ki és mikor vette át a Fundamenta javára a pénzt, ad róla elismervényt!!!Ha nem hiszel neki, vagy nem bízol benne, keress egy olyan személyi bankárt, akit esetleg a rokonod ismer!

3235. 7d6739e46c (válaszként erre: 3234. - Kissbrigit)
2011. szept. 16. 14:06

Nem ismertem a csajt,de mutat igazolványt arról hogy ő ténylag az aki és biztosan le is lehet ellenőrízni én nem tettem.KOrábban is kötöttem már velük szerződést,igaz más volt az ügyintéző,de nem csaptak még be sosem.Igen,az igénybejelentést kell addig,de akkor sem kevés az átfutási idő.Tényleg igyekezni kell,főleg ha még nincs megkötve a fundás szerződés sem.nekünk már meg van kötve 2 éve kb,de így is igyekszem,mert ugye hitelbírálat,értékbecslés stb.

Mondom,igazolást ad a pénz átvételéről,amit egyébként csekken fog ő befizetni.Kérdeztem én is,hogy nem lehet -e a csekket ide adni és én majd befizetem.De úgy nem működik a dolog,mert ő amint elmegy tőled már indítja is a szerződést,te meg lehet be sem fizeted a csekket.tehát neki azt látni kell hogy befizetted.

Ezzel a csajjal 4 szerződést kötöttünk,először nem volt otthon annyi lóvé mert nem tudtuk hogy kell,azt mondta nem gond,menjünk el együtt a postára és ott vettem le pénz,befizettem a csekket és oda adtam neki az igazolást.

Teljesen tiszta ügy.

3234. kissbrigit (válaszként erre: 3233. - 7d6739e46c)
2011. szept. 16. 13:53
Ők is ezt mondták, de a dec.31 az igénybejelentés dátuma és nem kell addig effektíve megtörténnie az ügyletnek, vagy de? Sajnos nem tudom túltenni magam azon, hogy csak úgy fizessek kp, se ügyvéd se közjegyző.. Téged nem csaptak be? Vagy ismerted a csajt akivel a szerződést kötötted? Van ennek a fundamentának egy központja ahol az ügyintézőit le lehet ellenőrizni?
3233. 7d6739e46c (válaszként erre: 3230. - Kissbrigit)
2011. szept. 16. 12:53

Gondolom azért kell/kellett eldöntened addig,mert van átfutási ideje a dolgoknak és máshogyan nem férsz bele a dec.31-i határidőbe a végtörlesztéssel kapcsolatban.

Nekünk is volt kezdeti költség,amit mi is oda adtunk a csajnak és adott róla papírt hogy átvette.Ez egyébként nem előleg,hanem valami szerz.kötési díj vagy mi.

2011. szept. 16. 12:52

Kedves Nagycigi!

Ha a közeli hozzátartozó lemond az ÁT-ról !

Abban kérném a segítségedet, hogy ennek milyen szabályai, korlátai vannak??a héten váltottuk ki egy CHF-es hitelünket, 237es árfolyamon,de még nincs lezárva,végül is összekapartuk a BB,bank által kért 10%-ot!tehát végtörlesztettük!ennél a szerződésnél a párom az adós, és az édesanyja lemondott részére az ÁT-ról!

DE!!!!

Több évvel ezelőtt a párom felvett 3M ftot, chf-ben az édesanyjának lakás felújításra, melyben szintén a párom az adós, a szülők adóstársak!

van még 2 db 20000-es fundánk, amit rendszeresen fizetünk, de csak 5 hónapja!

Kérdés!

ha az egyik Fundamentát, melyben a kislányom az kedvezményezett, (2 éves)megpróbálnánk felhasználni, hogy 180fton kiváltsuk ezt a másik chf-es hitelünket, szerinted kapásból milyen akadálya van???Amelyik házra felhasználnánk, abban nekünk nincs tulajdonunk, és a párom ez esetben, ebben a 2011es évben 2 db közeli hozzátartozótól kapna úgymond ÁT-t!

Szerinted kivitelezhető??A költségekkel tisztában vagyunk, már álmomból felkeltenek, akkor is tudom, hogy mennyi pénz kell egy frankos hitel kiváltásához!Tisztelettel:Mónika

3231. mogyi
2011. szept. 16. 11:38

Sziasztok!

Azt tudja valaki, hogy hogy működik a fundamenta megtakarítás, ha én előbb szeretném kivenni a pénzem? Azt tudom, hogy van rá már lehetőség (lakásvásárlásra), de a feltétekről nem tudok. 8 éveset kötöttem, áprilisban lesz 4 éve, hogy fizetem.

Szeretnék majd lakást venni előbb, mint ahogy lejár. Sok bennem a kérdés: felvehető e az egész összeg? Mennyit kell így havonta fizetni?

2011. szept. 16. 10:13

Segítséget szeretnék kérni.Lakáshitelemet szeretném kiváltani, ezért meghallgattam két Fundamenta szakembert. Nagyon furcsa volt, hogy szerintük 2011.09.15-ig feltétlen el kell döntenem igénybe veszem a szolgáltatásukat, mert csak így tudják garantálni a 180 Ft-s árfolyamon történő átváltás. Kezdeti költség lenne a hitel összeg 1%-a amit rögtön ki is kellene fizetnem a kezükbe. Ez tényleg így működik? Hogyan adhatnék - esetünkben 120.000.- Ft-ot - csak úgy oda? Ti megbíznátok ebben? Nagyon furcsának tűnt, hogy ennyire sürgetnek. Akinek már Fundamenta szerződése az is fizetett előleget? És ilyen formában?

Előre is kösz az infókat!

3229. nagycigi (válaszként erre: 3228. - 7d6739e46c)
2011. szept. 16. 07:52

ezt írtam a végén:

"ha tényleg elég lenne a 6, 3 mFt, akkor a két-két ltp-ből csak egyet-egyet kell felhasználni, ahogy fent leírtam, és megvan a 6, 3 milla, ami belefér a 70%-os értékhatárba is..."

HA sikerül 180.- forinttal végtörleszteni, valóban elég 8,1 millió

(én, mint olvastad, 250.- forintos CHF-el számoltam)

Tehát igazad van, nem szükségszerű a hatezresek szerz. összegének módosítása...

Funda járulékos költségeit egy-két oldallal korábban leírtam...

3228. 7d6739e46c (válaszként erre: 3226. - Nagycigi)
2011. szept. 15. 20:46

Köszi a választ!

A futamidő növeléssel anno az volt a célunk,hogy majd nagyobb lakást veszünk,nőtt a szerződéses összegünk is.Akkor még nem tudtuk hogy lesz ilyen lehetőség,hogy fix.180Huf-on vissza törleszthetünk.Most inkább erre használnánk fel,lemondva egyelőre a nagyobb lakás lehetőségéről.

A 14400Huf szerintem úgy jött ki,hogy a csaj 4500000Huf-os szerződéses összeget nézett és arra ennyi havi összeg jött ki.

A 2db 421/6000-es szerződésre csak úgy kaphatok AÁK-t ha növelem a futamidőt?Miért nem adnak így?

Annak én nem szeretném emelni a sz.ö-t,elég lenne a 2*960.000huf

Mindenképpen most szeretném a kiváltást 180Ft-os CHF áron.

Januárban is akartunk már végtörleszteni,akkor bementünk a bankba,hogy megkérdezzük mennyit kérnének,akkor nem mondták hogy nem lehet mert türelmi idő van.

nem tudom mennyit számolnak 2 ember megélhetési költségeire,biztosan van erre valami kalkulátor,de remélem ezzel nem lesz gond,nekem 160000Körül van a nettóm,a férjemnek 110000 körül.Egyéb hitelünk nincs.

Nekem nem lenne szükségem 12M-ra,csupán 6,3M-ra,hiszen kb.8,3M-t kér a bank és van 2M kp.

Gondolom nem kell felvenni az összes AÁK-t,csak amennyit kérünk, nem?Tehát lehet csak egy részét is?

A mi lakásunkat most kb.11M-ért biztosan el lehetne adni viszonylag rövid időn belül,még a mai ingatlan forgalom mellett is.Tehát az értékbecslő még ha csak 10M-ra becsli is,akkor is adnak 6,3M-t,nem?

Ja,most látom írod hogy akkor elég 1-1 LK-t felhasználni.

Még ha a törlesztő esetleg ugyanannyi is maradna havonta akkor is talán jobban járunk,mert a lakáshitel futamidőből hátra van még 27év,a LK-t meg csak hamarabb letudnánk néhány évvel,ráadásul fix,kiszámítható.Talán ezt most fontosabbnak tartom mint anno.

A járulékos ktsg-et nem tudom,de terv szerint most azt is a bankokra hárítanák.Persze gondolom hogy a Fundamenta is kér valamennyi lóvét erre-arra.

Mindenesetre köszi a gyors választ,most ezt látjuk az egyetlen lehetőségnek.

3227. nagycigi (válaszként erre: 3225. - 7d6739e46c)
2011. szept. 15. 17:26

Hitelezési korlátot alább írtam,

természetesen kell jövedelem-igazolás, de ez is kiderül az alábbi hosszú-lélegzetű fejtegetésből... :)))

házastárs kötelezően adóstárs, és bevonható fizetőképeség-javító adóstárs is,

3226. nagycigi (válaszként erre: 3224. - 7d6739e46c)
2011. szept. 15. 17:24

jaj... sokan bedölnek ennek a módosításosdinak...

nem lehet elégszer leírni, hogy minél többekhez eljusson, nem szabad futamidőt növelni, csak akkor, ha szükség van rá, ha ezzel célunk van.

Mert csak úgy önmagáért módosítnai, azt jelenti, hogy elkötelezted magad egy csomó időre, a pénzhez pedig csak áthidaló kölcsönnel jutsz hozzá... ráadásul, fogalmad sincs a módosításkor, mennyire lesz szükséged, tehát előfordulhat, hogy megint módosítani (csökkenteni!) kell a korábban megemelt szerződéses összeget... van ennek értelme...?!?

Na, nézzük:

250.-/CHF az kb. 11,5 mFt... a türelmi idő alatt csak a kamatot fizetted, tehát most ennyivel tartozol.

A Fundás ltp-k egyike sincs a hitelhez zárolva, amit írtál, abból következik.

(megírod, hogy jött ki a 14.400.-/hó megtakarítási összeg? - tarifa szerint csak ezresekben lehet emelkedni - és mekkora ennek a szerződéses összege?)

eléggé gubancos a kiindulás! :)))

szóval, ez év februárjától van két 421/6.000.-

ezek szerz.összege 2x960.000.-

erre Azonnali Áthidaló Kölcsönt kaphatsz, ha módosítod a futamidőt, és az sz.ö-t, 423/6.000-re

amihez (2x) 1.870.000.- tartozik.

és van másik kettő, 423/14.400.- aminek talán 4,5 mFt a szerz.összege egyenként.

Erre is kérhetsz Azonnali Áthidaló kölcsönt...

ezzel 12,68 mFt-hoz juthatsz, és, ha jövőre tervezed a kiváltást, akkorra vagy 180.-/CHF áron tudod kiváltani (ha tart még addig ez a lehetőség) vagy az akkor árfolyamon, ami vagy több, vagy kevesebb, mint 250.- Ft....Úgy tudom, a bankok a türelmi idő alatt nem engedik a vértölrsztést, de lehet hogy mostanában már igen...

Az AÁK-nál a szerz.összeg 8,1%-át kell kamatként fizetni a megtakarítási idő hátralévő részében...

Van még egy súlyos feltétele: az adós és adóstárs együttes nettó jövedelméből levonva a rezsit, a megélhetési költségeket, az egyéb fizetnivalókat (pl. gyerektartás, kocsitörlesztés) meg az AÁK terheit, legalább a mindenkori nettó minimálbérnek meg kell maradnia... (kb.61.000.-)

Namármost:

a fenti 12,6 millának a 8,1%-a 85.590.-, ehhez jön a havi megtakarítás, ami, ha jól számoltam, 40.800.-

Ha a bank kiadja a hitelintézeti igazolást a tartozásodról, és a fenti megoldással ki tudod fizetni az összes banki tartozásodat, akkor megoldható - kérdés, a Fundás értékbecslő mennyire értékeli az ingatlant... Ugyanis az ingatlan a forg.érték 70-75%-áig terhelhető, és a bankok nem adnak ennél több hitelt sem. Nanmármost: ér a lakás 18,1 mFt-ot? Mert ha nem, akkor kiegészítő ingatlanfedezet kell, amivel együtt kb. 19 milla körül lesztek. Na, de van-e a családban bárki, aki jlz alá veti a lakását érdeketekben? És bevállaljátok-e, hogy más ingatlant kockáztattok a sajá érdeketekben?

Bárki kedvezményezett lemondhat közvetlen hozzátartozója javára az ÁT felhasználásáról, csak nyilatkozni kell a közeli rokonságról.

HA van egyébként 2 milla saját pénzetek, az jó, de nagyságrendben akkor sem kellemesebb a helyzet...

Ja...! és az egész folyamat járulékos költségei 2-300 eFt körül lesznek...

Persze, én a KIHOZHATÓ MAXIMUMOT VÁZOLTAM fel,

ha tényleg elég lenne a 6,3 mFt, akkor a két-két ltp-ből csak egyet-egyet kell felhasználni, ahogy fent leírtam, és megvan a 6,3 milla, ami belefér a 70%-os értékhatárba is...meg a havi teher is csak a fele...

Hogy miként tudjátok ezt a lehetőséget okosan felhasználni, azt én nem tudhatom. A Funda hitelezési rendszere, lehetőségei adottak, rugalmasak,sok mindere megoldást nyújtanak, a személyi bankárok értik a dolgukat,

akár több variációt is felvázolhatnak, de dönteni nektek kell.

2011. szept. 15. 14:34

Ja és még ami fontos!

Gondolom a Lk ráterhel a lakásunkra.Ha kb. most olyan 10-11M-t ér a lakás,akkor ugye ad nekünk 6,3M-t a LK?vagy kell hozzá jövedelem igazolás is?

Köszönöm a segítséget előre is.

2011. szept. 15. 14:32

Szia nagycigi!

Mi is ebben gondolkozunk,hogy a már meglévő LK-val vissa fizetjük most 180Ft-on a CHF hitelünket.Nekünk 46000CHF tőketartozásunk van,eddig csak kamatot fizettünk,jövő májusban telik le az 5 év türelmi idő.Most végtörlesztenénk és nem csak a LK-t szeretnénk felhasználni,hanem 2M kp-t is.Gondolom így is lehet,nem?

Akkor kb.6,3M kellene nekünk a LK-tól.

van 2db 421-es módozat 6000Huf havonta/amit 2011.febr-ban kötöttünk.

és van 2db amit 2010.júliusban kötöttünk ez volt akkor 421-es módozat,10000Huf havonta.Ezeket 2011.febr.ban módosítottuk 423-as módozatra,emeltünk a havi összegen 14400huf-ra.

Eyg szó mint száz,hogyan tudjuk a legokosabban felhasználni ezeket most a végtörlesztéshez?

és utána kb.mennyi lenne havi szinten amit a LK-nak fizetni kellene?

A 2 db 421-es Lk-nál ugye nem probléma ha kedvezményezettnek meg vannak jelölve a szülők,mi vagyunk a szerződők?Azt valahogyan fel tudjuk mi használni?

3223. nagycigi (válaszként erre: 3222. - Totto)
2011. szept. 15. 14:01

nézzünk egy példát:

324-es módozat, 20.000.-/hó, 5.260.000.- szerz.összegre, tételezzük fel, mind ekkora.

öt év alatt már az egyenleged a szerz.összeg 10% felett van, tehát Áthidaló Kölcsönként felveheted a teljes szerz.összeget, de a hátralévő három évben 7,5% kamatot kell fizetned, mert olyan összegeket kapsz meg, amelyeket még be sem fizettél, és sem ÁT-t, sem kamatokat nem kaptál rájuk... – és ezt lakáshitel elő- ill. végtörlesztésére felhasználhatod.

Kérdés, mekkora a tőketartozásod.

Ha elég a fenti példa szerinti összeg, akkor csak az egyiket használd fel.

Ha a teljes törlesztésre nem kell a 3x5,2mFt, (pl. 8 milla a tartozásod) akkor az elsőt teljes sz.ö-vel elkéred ÁK-ként, a másodikat megosztással kettéválasztjuk, úgy, hogy az egyik futamideje, és azzal együtt a szerz. összeg is csökkenjen a szükséges mértékig. (pl. legyen 323-as módozat, 3.030.000.- sz.ö-vel, ami csak 57 hónap megtak. idejű. (hamarosan lejár, ezért kevesebb ideig kell az ÁK kamatot fizetned, de ha lejár addigra, akkor csak a lakáskölcsönt, 26.058.- forintot kell törlesztened) a másik így 321-es módozat, 2.220.000.- sz.ö-vel, havi 18.000.- Ft megtakarítással.

Az előzőn van az eddigi teljes egyenleged, a másikon semmi. Az előzőt elkéred ÁK-ként, (vagy LK-ként) a másikat, ha akarod visszaemeled 20.000. Ft/hóra, és fizeted tovább. Három év múlva az itt felgyűlt pénzed szabad-felhasználású, de beforgathatod a fenti ÁK valamelyikének a törlesztésére is.

Közben megmarad a harmadik is... kérdés, belefér-e a költségvetésetek az ezzel járó havi teher?

Ha pl. mindegyiket 323-ra módosítod, akkor hamarosan mind lejár, választhatsz pl. 3x3.030.000.- szö-t, (ez kilenc milla) vagy más, a tőketartozásodnak megfelelő összegeket, és nem kell ÁK kamatot fizetned, csak a lakáskölcsönt törlesztened.

És még rengeteg változattal lehet kialakítani a deviza-hiteled törlesztésének valóra váltását...

:)

3222. Totto
2011. szept. 14. 22:35

Szia Nagycigi!

Egy kérdésem van az új kormányjavaslattal kapcsolatban (180-as forinton frankhitel végtörlesztés)

Ha a 8 éves Fundamentaimból 5 év letelt, azok esetén felvehetem állami támogatással együtt az összegyűlt összeget? Mennyire számíthatok 3 db esetén, ha 5 teljes év meglesz?

Lakáscélnak minősül-e a frankalapú lakásvételi hitelszerződés előtörlesztése?

Előre is köszönöm!

3221. nagycigi (válaszként erre: 3215. - Forest20)
2011. szept. 14. 21:22

valaki valamit összekavart... de kibogozzuk:

:)

szóval: pl. három éve fizeted, nyolc évre szerződtél, de most nem fizetnéd (nem érdekes miért)

1., kiveheted a megtakarított pénzed, 1 (ill. módozattól függően 3) %-os kamat mellett. ÁT nélkül, LTP megszűnt.

2., nem fizeted. eléred a 4. évet (48 ill 49 hónap) a három év alatt befizetett pénzt, az arra járó ÁT-val és kamataikkal együtt kiveheted, lakáscélra. Hitelre ne számíts, mert nincs meg a célértékszámod.

3. szerződést módosítassz, négy évesre, de kb. akkor saját megtakarításura, amennyi az egyenleged, ekkor meglesz a célértékszám, kapsz lakáskölcsönt....

4. nem módosítod a szerződést, nem fizetsz, de kivárod a nyolcadik évet, lakáskölcsön nincs, az egyenleg (ÁT-val együtt) szabadon felhasználható.

választhatsz...! :))

3220. nagycigi (válaszként erre: 3206. - Olasze)
2011. szept. 14. 21:13

nem tudok jó tanácsot adni, csak azt, hogy a reggeli órákban hívd a 411-8181-et (ilyenkor talán kevésbé terhelt) és kérdezd meg...

de fordulj bizalommal a személyi bankárodhoz, neki az a feladata, hogy segítsen, informáljon Téged...

3219. nagycigi (válaszként erre: 3214. - Kzsolt84)
2011. szept. 14. 21:11

lehet, nem írtam érthetően, vagy pontatlanul fogalmaztam, esetleg kihagytam valamit:

3 milla felett kötelező, alatti előírható. Okot nem tudok, indoklást nem kell adni.

A hitelbírálat folyamatában nagy tömegű ügyfél (adós) összetételt,- bér, végzettség, képzetsség, munkaviszony hossza, stb, és viselkedési mintát, vetnek egybe, számítógépen, ez ad valamilyen eredményt, aszerint utasítanak el igényt, vagy írnak elő közjegyzőit...

3218. nagycigi (válaszként erre: 3213. - Advence)
2011. szept. 14. 21:07
van, és kapsz, ha AÁK-t veszel fel, alacsonyabb a kamata
3217. nagycigi (válaszként erre: 3205. - 75bianka)
2011. szept. 14. 21:02

Ezeket a személyi bankároddal kellene megbeszélni... :))) épp az a lényege a személyes találkozásnak, hogy minden érintett jelen lehessen, pl. Nálatok, és legyen idő mindent végigbeszélni, kérdezni, megérteni...

Tudsz-e kedvezőbb megoldást arra, hogy házhoz jön az ügyintéző, jó esetben a kölcsön ügyben ki sem kell mozdulnod a házból, mindent elintéz helyetted... Aztán számold ki, mekkora egy banki kamat, (biztosan, több, mint 8,1%!!!) ami kamatperiódusokon át változhat, többnyire emelkedik...

Azért néhány kérdésre néhány válasz... :)

AÁK esetén a többi kölcsönfeltétel mellett a különleges:

Az adós és adóstárs jövedelméből levonva a megélhetési költségeket (eltartott családtagok, keresők száma) a lakás rezsit, egyéd levonásokat, tartozásokat (pl. gk. hitel, vagy gyerektartás)

és a Funda AÁK havi terhét, a maradéknak legalább a nettó minimálbérrel kell egyeznie.

Ezért fizetőképesség-javító adóstársat lehet bevonni...

2 db nyolcmillás AÁK havi terhe:

2x 20.000.- Ft + 2x54.000.- Ft (sz.ö. 8,1%-a)

ez ugye 148.000.- /hó 120 hónapig, azután 2x66.000.-/hó 85 hónapig

Nem ismerem a fedezetből való kivonás lehetőségeit, módját... szvsz. csak cserélni lehet, kivonni nem

HA a megtakarítási idő alatt előtörleszted pl. az egyiket (vagy mindkettőt) akkor megmarad az ltp számlád, fizetheted tovább a megtakarításokat, megkapod az állami támogatást is, és lejártakor felhasználhatod, vagy akár újabb hitelt is kérhetsz rájuk. (úgy gondold ezt, mint egy halasztott töketörlesztéses hitelt a türelmi idő alatt csak a kamatokat fizeted - 8,1% - és külön fizeted a megtakarításaidat, havi húszezerrel, aztán a türelmi idő végén, ami egyezik a megtakarítási idő végével, az összegyűlt pénzt a tőketartozás csökkentésére fordítjak, ez a saját megtakarításod, de fennmarad még a szerz.összeg lakáskölcsön része, amit még törlesztened kell.

Ezért, ha a felvett AÁK-t teljes egészében visszafizeted pl. a fenti 120 hónapon belül, megmarad az "érintetlen" ltp-d...

Tudod követni? :))

Előtörlesztés, illetve végtörlesztés díja - ingatlanfedezettel biztosított

hitelügylet esetén - ha annak összege nem haladja meg az egymillió Ft-ot díjmentes, minden egyéb esetben 1%

csak akkor kerül le a jelzálog az ingatlanokról, ha az utolsó fillér is vissza van fizetve...

Újabb kedvezményezett csak közeli hozzátartozó lehet, és lehetőleg a lejáratkor nagykorú...

Ráadásul nyilatkozni kell, hogy valóban közeli hozzátartozó, és átengedi részetekre az állami támogatás lakáscélú fekhasználását...

A jelenbeni és a jövőbeli teherbíró-képességeket

vessétek össze azzal, amekkor terhet vállaltok. Amit fentebb írtam, az egy variáció, igaz, 18 milla...

de ha különböző szerződéses összegű ltp-kből rakjátok össze, akkor azokhoz különböző futamidő tartozik. A járulékos költségek ugyanakkorák... kérdés, a közjegyző az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot elkészíti-e egy példányban a három szerződésre, vagy három kéri el az árát...

Banki hitelhez képest itt olcsóbb az értékbecslő, bank azonban akció esetén elengedi, vagy ezt, vagy a közjegyzőt

Tulajdoni lapok 6.400.- /db ill. szerződéskötéskor takarnetből lekérve 4.500.-

Földhivatali bejegyzés 21.500.-/db

értékbecslő 22.500.-/ingatlan

közjegyző 30-40.000.- (kb)

Majd' mindenre válaszoltam, néhány kimaradt kérdésedre pedig sorok közt ott a válasz...

A többi a személyi bankárod feladata, dolgoztasd meg egy kicsit... :)))

Ui.:

(muszály = muszáj!!) :))

3216. nagycigi (válaszként erre: 3212. - P.attila)
2011. szept. 14. 20:11
:)))
3215. Forest20
2011. szept. 14. 17:14
Írtam e-mailt a Fundának. Azt írták vissza, hogy most csak állami támogatás nélkül vehetem ki a megtakarításomat, de ha megvárom a 4 évet ami szerintük 2012.01.31-én jön el, akkor felhasználhatom lakáscélra állami támogatással. Ezt azért tartom érdekesnek, mert 98 hónapra kötöttem a szerződést 2008.02.14-én 423-as módozattal. Az eredeti szerződésben nem látok olyat,, hogy 4 év után is kivehetem lakáscélra. Azt írják benne, hogy minimális kiutalási idő 98 hónap, és hogy akkor lesz szabadon felhasználható. Valakinek vélemény, tapasztalat?
3214. kzsolt84
2011. szept. 14. 15:29

Kedves nagycigi!

Az általad korábban írtakban olvastam, hogy csak 3 milliós hitel felvétel felett kell csak "egyoldali közjegyzői nyilatkozatot" készíttetni. Én 2.9-et AÁK-t vettem/veszek fel és mégis elkészíttették velem a fenti nyilatkozatot közjegyző által jó pénzért. Akkor most hogy is van ez?! Köszönöm előre is.

3213. Advence
2011. szept. 14. 08:18

A lejárt a fundamentám, amit hamarosan felhasználok.Van-e olyan, hogy követő szerződés? Kapok-e valamilyen kedvezményt , ha újra kötök,tovább folytatom ?

Válaszod előre is köszönöm. Üdv Advence

3212. p.attila (válaszként erre: 3211. - Nagycigi)
2011. szept. 13. 21:19
Nagyon jól tudom, hogy buktam a számlanyitási díjat és az állami támogatást, de bőven elegendő a megmaradt egy szerződés is. Az áthidaló kölcsönnel + önerővel megvesszük a házat. Fizetjük a hitelt a megtakarítási idő végéig, majd munkáltatói kölcsönnel végtörlesztem, ezzel a fundamenta letudva. A munkáltatói kölcsön szépsége, hogy ha 1 éven belül egy összegben visszafizetem a felvett összeget, akkor a 40%át a munkáltatóm elengedi. Ekkor jut szerephez a családi segítség...és le van tudva a házhitel!
3211. nagycigi (válaszként erre: 3208. - P.attila)
2011. szept. 13. 20:53

A többiektől elnézést kérek, kicsit elmaradtam a válaszoktól.

De Attiklának muszáj egy gondolat erejéig...

Nem ülnek a pénzen. ("ami jár Neked")

Törvény szabályozza a kifizetés rendjét. Ez a megtakarítási idő végétől, ill. a felmondás (megszüntetés) időpontjától három hónapban szabja meg a pénz kifizetését.

Alapesetben, amikor befejezted a megtakarítást, kapsz egy értesítést, (AVISO) amiben megkérdezik, mi a szándékod a pénzzel.

A szabályozás ad Neked két hónapot, hogy eldöntsd, előkészítsd, és ha kell a hitel, akkor összeszedd a szükséges papírokat, kitöltsd a nyomtatványokat. A harmadik hónapban a Funda pénzzé teszi az állampíprokat - amiben eddig a pénzed tartotta, nem a fiók mélyén a malacperselyben! :)) - és lekéri az Államkincstártól a Neked járó Állami Támogatást.

Egyébként a felmondással nem csak az ÁT-t és kamatait buktad, hanem a számlanyitási díjat is!

Én csak igen szorult esetben javasoltam volna a felmondást... esetleg az áthidaló kölcsönöd elő- vagy végtörlesztésére is használhattad volna...

de ez ma már történelem... :)

3210. p.attila (válaszként erre: 3209. - Forest20)
2011. szept. 13. 20:11

Nekünk is ezt mondták, 100%,hogy megkapjuk a teljes szerződéses összeget az egyik fundára, a másikra -amelyiket tegnap lemondtam- meg annyit, amennyi kell a felújításhoz. Na persze, az elsővel már 70% jelzálog lesz rajta, szóval nem lehet tovább terhelni a házat...

Hívd fel őket holnap, az inkasszót rögtön megszünteti, jövő hónapban már nem is vonják a megtakarítást, aztán ha megérkezett a lemondó nyilatkozat döntesz, hogy sajnálod-e a 3%-ot, vagy nem. Én nem sajnálom, mert akkor 30 nap alatt látom a pénzem.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook