Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Fundamenta, tapasztalatok? fórum

Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)

3359. nagycigi (válaszként erre: 3358. - Nikike1988)
2011. szept. 29. 21:37

HA havi tízezer forintos megtakarítást terveztek, és 48 hónap akarjátok ezt fizetni, akkor a szerz.összeg 1.230.000.- forint, és ennek az 1%-a a számlanyitási díj. (12.300.-) Azonban ekkora megtakarítási összeg mellett nem kapjátok meg a maximálisan járó állami támogatást, ami a befizetett összeg 30%-a.

Tízezer melett ez csak háromezer, húszezernél hatezer... négy év múlva kamatostul ez 184.770.- helyett 369.504.- forintot jelent...

igaz, a számlanyitás díj 24.600.- forint

(tudod, ez az a befektetés, ami háromszáz-hatvanezret hoz...) :))

3358. Nikike1988 (válaszként erre: 3357. - Nagycigi)
2011. szept. 29. 21:12
és ez mekkora összeget jelent?
3357. nagycigi (válaszként erre: 3354. - Nikike1988)
2011. szept. 29. 20:27

igen, a számlanyitási díjat. Így írja elő a törvény...

Vedd úgy, hogy ez a befektetett összeg, ami hozhat Neked pl. 80.000.- szlanyit díj ellenében 720.000.- forintot... :))

3356. nagycigi (válaszként erre: 3352. - Viragok79)
2011. szept. 29. 20:24

forg. érték 70%-át kaphatod hitelként, és ekkora jelzáloggal lehet terhelni az ingatlant. Gondolom, ez kevés... :) még egy ingatlant bevonhattok, ha van...

(...aki kockáztatja értetek saját lakását, és Ti bevállaljátok...)

A Funda AÁK (amivel számolhattok) az sz.ö 8,1%-os kamatával jár a megtakarítási időben, (ill. 49+3 hónapig)utána 3,9% 56 hónapig, de már csak az sz.ö lakáskölcsön részére...

BANK 7,99-el indít (egy vagy hat hónapra) aztán 8,99, vagy 10,5, 10,9 és kamatperiódusonként többnyire tovább emelkedik. Igaz, akciók esetén visszatéríti az értékbecslést, elengedi a folyósítási díjat, visszafizeti a közjegyzőt, szóval az indulás járukékos költségei kedvezőbbek...

7,5 millából egy milla megvan, Fundától a meglévő két ltp-ből kb. 5,63 mFt érkezhet jelen állapotában, módosíthatjátok hosszabb futamidőre,

pl.a Tied:822/20.000.-/5.000.000.-/76+3+71 hónap/

3355. nagycigi (válaszként erre: 3353. - Pasztoria)
2011. szept. 29. 20:02

423/20.000/95 hó/6.250.000 sz.ö./2.573.088 saját megtak. + 3.676.912 lak.kölcsön/121 hó/38.750.- törl.részlet

(a megtak.idő és az LK törl.idő között van három hónap kiutalási időszak)

ebből ki tudsz számolni mindent. És ne törődj mutatókal, azt számold ki, mennyibe kerül a zsebednek. THM-et azért számolnak, mert kötelező.

Neked inkább arra van szükséged, mennyiért veszed meg a 3.6776.912.- forintnyi lakáskölcsönt.

És mennyibe kerül, ha áthidaló kölcsönként, (7,5% kamatért) vagy azonnali áthidaló kölcsönként (8,1%) veszed fel, és nem mindegy, hogy hanyadik hónapban...

mondok egy példát: ha a fenti összegű lakáskölcsönt kapod, akkor 121x38.750=4.688.750.-

forintot kell visszafizetned, saját zsebből.

DE a saját zsebed valójában nem üres, mert korábban belekerült 570.000.- Ft állami támogatás, tehát ennyivel kevesebbet fizetsz vissza: 4.688.750 - 570.000 = 4.118.750

ha ebből még levonod a megtakarításodra kapott kamatokat is, akkor 4.015.662.- forintért vetted meg a 3.676.912.- forintot. Na, ezek melyikéből számolod a THM-et? Ugye, sokkal inkább értelmezhető adat, hogy mennyibe került Neked?

DE figyelembe veheted a számlanyitási díjat, a számlavezetési díjat, ha szükséges, a jelzálog bejegyzés árát, az értékbecslés díját,a tulajdoni lapok árát, a közjegyzői díjat...

persze, mindezt nem minden esetben kell kifizetni, de lakásvásárlásnál mindenképp.

(ja...! és a fundás thm-ek valóban annyiak, amennyinek írták.. csak a megtakarítási szakaszban nem hiteldíjmutató kell, hanem EBKM!!!)

2011. szept. 29. 17:14

sziasztok.

azt szeretném kérdezni hogy pontosan hogy van ez..Ha párommal kötünk fundamenta lakástakarék szerződést.és havonta 10ezret akarunk fizetni akkor az első alkalommal valóban be kell fizetni egy nagyobb összeget?

3353. pasztoria (válaszként erre: 3302. - Nagycigi)
2011. szept. 28. 22:10

Kedves nagycigi!

Köszönöm szépen a választ, szeretném pontosan lemodellezni az általad ajánlott módozatot. Megtudnád mondani a pontos adatait a 423/6.250.000 módozatnak? Továbbra is 20.000-re vállalnánk. Mekkora a megtakarítási időszak, illetve a teljes futamidő? Mekkora a lakáskölcsön teljes összege, valamint a törlesztési időszak THM-je? Az már kiderült, hogy a metakarítási szakaszban a THM messze nem annyi, amennyit a fundamentás példák írnak a honlapon...inkább IRR-t számolunk. Hozzá lehet férni valahol ezen értékekhez különböző módozatok esetében? Nem szeretnélek mindig zaklatni...csak jó lenne valós képet kapni a különböző módozatokról mielőtt döntünk.

3352. viragok79
2011. szept. 28. 21:27

Nekem az lenne a kérdésem, hogy: van két 2011.márciusában kötött fula ltp a barátnőmmel, neki 15e nekem 20e a havi megtakarítás, 4év 4 hónap mindkettő.

Vennénk egy házat 4.5millióért, plussz kellene 3millió a felújításra. Nekünk ebből 1millió kp-nk van. Szerinted,hogy lehetne ezt megvalósítani? Hogy

járnánk jöbban: csak fundamenta vagy hitel más pénzintézetnél ahova betörlesztjük a fulát+a hozzá felvehető hitelt, ha lejár?

Előre is köszönöm!

3351. nagycigi
2011. szept. 27. 10:18

FONTOS! KÉRJÜK, A KIVÁLTANDÓ HITELRE VONATKOZÓ VÉGTÖRLESZTÉSI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁT – A RÖVID ÁTFUTÁSI IDŐRE TEKINTETTEL - A POZITÍV HITELBÍRÁLATOT KÖVETŐEN TEGYE CSAK MEG!

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. az alábbi feltételek mellett fogad be olyan hitelkérelmeket, melynek hitelcélja a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztése:

Általános feltételek:

1) Hitelkérelmet olyan lakás-takarékpénztári szerződéshez kapcsolódóan lehet benyújtani, mely 2011. augusztus 31-ig rögzítésre került a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. számlavezető rendszerében. Megosztással létrejött szerződések esetén csak azon szerződésekhez kapcsolódóan fogadható be hitelkérelem, ahol a megosztás 2011. augusztus 31-ig megvalósult. Amennyiben az erre a szerződésre igényelhető kölcsön nem elégséges a végtörlesztéshez, úgy további azonnali áthidaló kölcsön igénylésére van lehetőség.

2) Azonnali áthidaló kölcsönt is magában foglaló hitelkérelmek esetében az azonnali áthidaló kölcsön hitelösszege (szerződéses összege) lakás-előtakarékossági szerződésenként minimum 1.000.000 Ft, a kérelmezett teljes (az összes érintett szerződés összesített) hitelösszeg pedig minimum 2.500.000 Ft lehet.

3) Befogadási feltétel a kiváltandó hitelt nyújtó Bank igazolása arról, hogy a kiváltandó hitel esetében az utolsó 12 hónapban nem volt 30 napot meghaladó hiteltartozás.

4) A könnyebb beazonosíthatóság kedvéért a hitelkérelem fejlécére kérjük írják rá „FIX”!

5) A kölcsön célja csak lakáscélra felhasznált kölcsön kiváltása lehet!

A további – itt meg nem jelölt feltételek esetében – kérjük tájékozódjon a

[link]

weboldalon a „Devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztése” menüpont alatt található dokumentumokból, ahol megtalálja a részletes tájékoztatót, a kitöltési útmutatót és a szükséges formanyomtatványokat is!

Jelen tájékoztató csak a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozik.

3350. Manócska13 (válaszként erre: 3344. - Nagycigi)
2011. szept. 26. 21:22

Köszönöm a választ.

Esetleg van valami új infó a birtokodban? Láttam lejjebb, hogy hasonló jellegű kérdésre hétfőre ígértél pontosabbat....

Lehet szerződő felet és/vagy kedvezményezettet módosítani hitelkiváltásnál?

3349. fancsika09 (válaszként erre: 3339. - Nagycigi)
2011. szept. 26. 13:07

Akkor köszönet mindenki nevében!!!!!

legyen szép napod!!!

3348. Warwick (válaszként erre: 3347. - Nagycigi)
2011. szept. 26. 08:55
Köszönöm!
3347. nagycigi (válaszként erre: 3346. - Warwick)
2011. szept. 25. 21:28
igen; viszont a végelszámoláskor a számlanyitási díj különbséggel számolhatsz...
3346. Warwick (válaszként erre: 3338. - Nagycigi)
2011. szept. 25. 21:02
Köszi! Gondolom már elég belőlem, de azért kérdezek még egyet. Ha most nyitok egy számlát, a legkisebb szerződéses összegre (4 évre, 800.000 ft, elvileg ötezerrel kel fizetnem, ), de húszezerrel fizetem, jár e a 72000 ft évente?
3345. nagycigi (válaszként erre: 3344. - Nagycigi)
2011. szept. 25. 19:19
na, ráadásul tele van elütésekkel... :(
3344. nagycigi (válaszként erre: 3343. - Manócska13)
2011. szept. 25. 19:09

Ha jogszerűen létezik a nyilatkozás lehetősége a köuzeli hozzátartpozásról, nyiulván annak érdekében született, hogy családon belüli több ltp felhasználható legyen egy családtag (közeli hozzátartozó) lakásproblémájának megoldására.

Amikor szerződtök, meg kell adni az inkasszóhoz a bankszámlaszánot, amiról inkasszálják a törlesztést, és annak a nevét... mi lenne, ha nem az anyósod é, hanem Tied, vagy a férjedé lenne?

Azt is javasoltam, (jól emlékszem?) üljetek le személyi bankárotokkal (ill. anyóso SZEB-jével)

és tárgyaljátok végig a lehetőségeket, válasszátok ki a leggyorsabbat, és a leghatékonyabbat. Értem én, hogy nem szívesen veszed, más legyen helyetted az adós... de ha ezzel a kiváltás sikerét kockáztatod?

Azt is írtam - bár nem túl határozottan, és kicsit másképp, a lényege azonban az - hogy a szerződés dátuma, száma, egyenlege nem változik, csak a szerződő fél.

Erre van lehetőség, kitöltitek a megfelelő nyomtatványt, bekülditek, és megvárjátok a választ...

elvileg lehetne ezzel együtt beadni az ÁK igényt is, csak az átírásig úgysem veszik figyelembe...

3343. Manócska13 (válaszként erre: 3342. - Nagycigi)
2011. szept. 25. 18:24

Köszönöm a gyors választ, azonban még nem nagyon világosodtam meg....

Mi csak ebben gondolkozunk: "a módosítottat visszaszívjátok 421-re, és mindkettőre elkéritek az Áthidaló kölcsönt.

HAvi teher: 2x 20.000.- + 2x20.125.- 2012. júliusig, utána 65 hónapig 2x32.132.- "

A másik 8 éveset is végigszámoltam, rosszabbul járnánk, ráadásul 2 év múlva kb végtörleszteni szeretnénk... (aztán persze meglátjuk, de a lehetőséget fent akarjuk tartani)

A kérdésem igen, továbbra is az, hogy ha módosítjuk 421-re, illetve variálunk a szerződő felekkel akkor még beleférünk e a 2011.08.31. előtt köttetett kategóriába...

Igen, az Államkincstáras átfutási időről is hallottam, de talán pont jól jönne ki...(talán...:S)

Aztán írtam, hogy semmiképpen nem akarom az anyóst, sógort adósként...mégis azt javaslod. Van formanyomtatvány szerződés átruházásra is, nem?

Aztán még mindig nyitva van a kérdésem azzal kapcsolatban, hogy egy személy (férjem) lehet e 2x kedvezméyezett..

Bocsánat ha értetlenkedem:)

3342. nagycigi (válaszként erre: 3340. - Manócska13)
2011. szept. 25. 17:57

tényleg kusza... :)

Lehetne módósítani a szerződő feleket, de nem tudom, ez esetben megkapnátok-e az áthidaló kölcsönt... gondolom, igen, hiszen az eredti szerz. 2011. aug. 31 előtt köttetett. Viszont kicsit elhúzná az időt, mert sok mindent kell változtatni, pl. az Államkincstár felé is...

Egyik lehetőség:

A meghosszabított szerződésre kérjétek el a teljes szerz.összeget. Áthidaló kölcsön, a megtak.idő alatt 7,5% kamat az sz.ö-re havi teher: 20.000.- +39.063.- kb. 2018.júliusig utána 121 hónapi 38.750.-

(+ a másik ltp-hez tartozó húszezres megtakarítás, amit nem kell kivenni a lejáratkor, hanem tovább fizetni, amíg az egyenleg össze nem mérhető az előbbin lévő egyenleg és az sz.ö különbségével, akkor elkérni, és előtörleszteni.

Így 2016 közepétől az eredeti 3,676 mFt lakáskölcsön helyett csak kb.1,1 mFt marad. vagy kevesebb havi törlsztéssel, vagy rövidebb futamidővel.

Másik lehetőség:

a módosítottat visszaszívjátok 421-re, és mindkettőre elkéritek az Áthidaló kölcsönt.

HAvi teher: 2x 20.000.- + 2x20.125.- 2012. júliusig, utána 65 hónapig 2x32.132.-

AZ AÁK és az ÁŰK között az a különbség, hogy amíg egy szerződés nincs minimum egy éves, és az egyenleg kisebb, mint az sz.ö 10%-a, addig Azonnali ÁthidalóKölcsönnek nevezzük, és ennek kamat az sz.ö-re 8,1%, a megtak.idő végéig, (és utána+3 hónapig kiutalási idő alatt) Áthidaló kölcsön pedig egy év és 10% felett, 7,5% kamattal...

Anyósod, (ő mindenképp adósként szerpel, Ti legyetek az adóstársak!) pontosabban sógorod lemondhat a pénz felhasználásáról, a közeli hozzátartozói nyilatkozat kitöltésével, testvére számára...

Kicsit problémás lehet, hogy ÁK-nál a hitelszerződést az ltp szerződőjével kötik, de a felhasználás a kedvezményezett javára szól, aki a testvére javára átengedi a nyilatkozattal, ha nagyon szükséges ebben a csavarban, akkor a párod meg lemond a javadra, hiszen Te is közeli hozzátartozó vagy... mindenesetre üljetek le a Személyi bankárotokkal (ott a neve, telefonszáma a 2008-as Ajánlaton, remélem, megvan még! :))

és ő majd összeállítja a szükséges nyilatkozatokat...

Ez utóbbi talán azért lenne jó, mert gondolom, a banki hitel kettőtök nevén van, mintahogy a lakástulajdon is...

(küldtem privit)

3341. nagycigi (válaszként erre: 3315. - Ant8)
2011. szept. 25. 17:30

UPSZ....! Te meg eddig kimaradtál... BOCS!

(úgy rémlett, hogy talán privit küldtem, de ott sincs...)

Kaptál azóta visszajelzést? ha nem, akkor a reggeli órákban hívd a 06-1-4118181/42-t és kérdezz rá

A kiutalási idő alatt - a megtakarítási idő végén - inkasszó esetén a Funda vonja a megtakarításokazt, mert nem tudja, mi a szándékod... Ha még nincs szükséged a pénzre, és tovább takarékoskodnál, ráadásul ezt csak a másodiik hónap végén közlöd, enélkül megszakadna a megtakarításod folyamatossága, ez pedig a kedvezményes kamatozású lakásölcsön feltétele!

Ne aggód, az így befizetett pénzedre is megkapod az állami támogatást, meg a kamatokat...! :)))

Ha vége a megtakarításnak, és elkéred a lakáskölcsönt, az számodra 6% kamatozású hitelt jelent, és valóban nem lesz hozzá jelzálog bejegyezve. És, mert két hónappal többet fizettél be, ezért ennyivel tőbb lesz a saját megtakarításod, és kevesebb lesz a lakáskölcsön összege (a kettő együtt 3.030.000.-)

Ha azonban nem elég a végtörlesztésre ennyi, akkor kérhetsz követő szerződésként további, Azonnali Áthidaló Kölcsönt (egy újabb ltp számla megnyitásával) Ekkor azonban az összesített kockázat miatt már rákerül a jeélzálog az ingatlanra...

2011. szept. 25. 17:22

Kedves Nagycigi!

Próbáltam visszaolvasni az előzőeket, de szerintem minden eset más...nem nagyon találtam az én kérdéseimre a választ:) Leírnám "röviden" a mi problémánkat, kíváncsi vagyok mit tanácsolsz.

A téma a 180Ft-os végtörlesztés....

Ami a rendelkezésünkre áll: 2 db ltp számla (mindkettő 421-es módozatként indult 2008. júliusában, időközben az egyik 8 éves futamidejűvé lett módosítva, SAJNOS)

1. kérdés:

A módosított ltp számlát vissza lehet "csinálni" az eredetivé (421)??? Ha igen, akkor az új szerződésnek minősül majd, vagy attól az még 2008-ban rögzített számla marad?

A cél az lenne, hogy azonnali áthidaló kölcsönként (illetve nem tudom mi a különbség az azonnali áthidaló kölcsön és az áthidaló kölcsön között) igénybe vegyük mindkettőt és végtörlesszünk.

De nekünk elég lenne a 2* 3220000 Ft, ezért akarjuk visszacsinálni a módosítást....

2.kérdés

További bonyodalmakat okoznak a szereplők....

Én és a férjem lakunk egy lakásban, amire van a CHF alapú hitel. (mi ketten vagyunk a tulajdonosok is)

Deee....most jön a csavar: anyósom, mindkét említett ltp számlánál szerződő fél, a kedvezményezettek a fiai (férjem és sógorom). Sógorom szívesen lemond az ltp-jéről a mi javunkra. Azonban azt semmiképpen nem szeretnénk ha az anyósom vagy a sógorom, adós vagy adóstárs státuszt kapna a mi hitelünknél. Mi azt szeretnénk ha férjem lenne a két szerződésnél a szerződő fél és sógorom helyett pedig én lennék a kedvezményezett.

Van valammi ötleted, hogy lehetne a legrövidebb idő alatt ezt véghez vinni? (Vagy az is járható út a kedvezményezett módosításánál, hogy a sógorom lemond a testvére javára???, vagy attól ő még adóstárs marad? Illetve ha ilyen módon lemondhat testvére javára,akkor lehet a férjem 2x kedvezményezett egy hitelkérelemnél???)

Segítséged előre is köszönöm.

3339. nagycigi (válaszként erre: 3337. - Fancsika09)
2011. szept. 25. 17:13

:)

ne minősítsd őket... amíg én is kívülálló voltam, nekem is születtek hasonló kérdéseim... :) épp ezért vagyok képes megérteni az érdeklődőket.

És szeretem, amit csinálok, szeretem a munkám - a személyi bankárságot - jó a csapat, a munkatársaim, és elismerik a munkám, anyagilag és erkölcsileg is...

Ez pedig, amit itt elkövetek, egyfajta misszió...

:)) és hobbi...

(na, ez volt a reklám helye...!)

3338. nagycigi (válaszként erre: 3336. - Warwick)
2011. szept. 25. 17:09

nem teljesen... hanem ezek a tételek összefüggnek...

egy ember egy futamidőben havi megtakarításainak 30%-át kaphatja állami támogatásként (törvényben szabályozva, egyszerre max. évi 72.000.- Ft) és megtakarításaira módozattól függően kb. ugyanannyi 6%-os, vagy másfélszer annyi, 3,9%-os kedvezményes kamatozású lakáskölcsönre jogosult. A betéteire és az állami támogatásra szintén módozattfüggően 3 ill. 1% betéti kamatot kap.

Ehhez folyamatos megtakarításra van szükség.

A 72.000-ből ill. a 30%-ból visszaszámolva ez max. havi 20.000.- forintos megtakarítást jelent.

Ez az optimális eset, ekkor kapod a legtöbb állami támogatást.

Havi 3.000.- megtakarítással a maximális futamidő, 3% betéti kamat mellett a saját megtakarítás (befizetések+állami támogatás+kamat) 409.084.- a kedvezményes kamatozású lakáskölcsön 370.916.- forint e kettő összege a szerződéses összeg: 780.000.- és ennek 1%-a, 7.800.- Ft a számlanyitási díj. (és ebben a háromezerre csak kilenszáz forint ÁT jut!!!)

húszezerrel már havi hatezer a többlet, + e kettő kamata... viszont ennek megfelelően minden SOKKAL több... :))

2011. szept. 25. 14:44

Kedves Nagycigi!!!

Te még hogy bírod ezt a rengeteg h..e kérdést????

Főleg ingyen és bérmentve????

Le a kalappal előtted!!!

Van amit nem mondd meg a call center, de itt valaki még arra is lusta, hogy visszaolvasson 5-6 oldalt!!!

3336. Warwick (válaszként erre: 3333. - Nagycigi)
2011. szept. 25. 08:33
Ok, most már tiszta, félreértettem valamit. Ezek szerint nem a befizetésem után jár az állami támogatás, tehát fizethetek 5000 Ft helyett 20000-t, de nem ettől lesz 72000ft évente, hanem a szerződéses összegtől függ. Köszi a válaszokat!
3335. nagycigi (válaszként erre: 3334. - B4ca0947f4)
2011. szept. 25. 07:41

?!?

bármikor, a pénz elkérése előtt...

3334. b4ca0947f4 (válaszként erre: 3325. - Fancsika09)
2011. szept. 25. 07:10
3 hónappal a felhasználás előtt, nem?
3333. nagycigi (válaszként erre: 3330. - Warwick)
2011. szept. 25. 07:02

mondjuk, jól számoltál... :)

Számold át mégegyszer:

A törvény szerint a számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a.

A havi ötezres megtakarításhoz nyolc évre 1.310.000.- szerz.összeg tartozik, 139.500.- forintos állami támogatással. Számlanyitási díj 13.100.-

A havi húszezreshez nyolc évre 5.260.000.- és 558.000.-

Ha az ötezrest választod és huszat fizetsz, a végelszámoláskor kiderül a különbség, rendezned kell az eltérést... a végeredmény ugyanaz... :))

3332. Warwick (válaszként erre: 3330. - Warwick)
2011. szept. 24. 21:21
Szerződéskötési díj = számlanyitási díj (Bocs)
3331. márti51 (válaszként erre: 3326. - Nagycigi)
2011. szept. 24. 21:07
Köszi szépen, várom a hétfőt!!
3330. Warwick (válaszként erre: 3327. - Nagycigi)
2011. szept. 24. 21:05
Csak az a bajom, hogy ennyi erővel a legkisebb szerződéses összeget is fizethettem volna havi 20000 Ft-tal, és annak csak 8000 Ft a szerződéskötési díja, a végeredmény meg ugyanaz, csak így 100000.be került...Persze lehet, hogy rosszul tudom...

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook