Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Narcisztikus, traumatizált, toxikus...szavak, amiket túl sokat hallok fórum

Narcisztikus, traumatizált, toxikus...szavak, amiket túl sokat hallok (beszélgetés)

17. csemár (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 8. 07:15

A mai fiatalok között elég sok a neveletlen - és erről legtöbbször nem elsősorban ők tehetnek.

(Viszont ők isszák majd a levét.)

16. globus
máj. 8. 07:03
Kik a mai fiatalok? Hány évesek, a szüleik hány évesek?
máj. 8. 06:54
Tény, hogy a nárcisztikus kifejezést régebben nem, de mostanában szokás használni. Az is tény, hogy a mostani világ eltolódott az individualizmus irányába, ezáltal az emberek sokkal inkább előtérbe helyezik magukat, vagyis sokkal önközpontúbbak, jellemzőbb náluk a nárcizmus. Vagyis a nárcisztikus szó használata sok esetben indokolt. Én csak azt nem értem, hogy sokan a nárcisztikus szót miért azonosítják a nárcisztikus személyiségzavarral. Egy ember lehet simán nárci olyan értelemben, hogy egoista, de ettől még nincs személyiségzavara. Ahogy valaki lehet depis csak úgy is, anélkül, hogy klinikailag diagnosztizált depressziótól szenvedne. A köznapi nyelv sokkal lazább, mint a szakmai. Egy sima beszélgetést nem kell véresen komolyan venni. Ha valaki önző, egoista, lehet rá mondani csak úgy, hogy nárcisztikus.
14. Ildi (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 21:46
Sérült,köszönhető az Új Világrendnek...
13. Amaunet (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 16:10

"Ha a szülő próbál szülő lenni, akkor narcisztikus. Ha szarul sikerült a beszámoló, akkor azért, mert a család toxikus. Ha nem tudja megenni a főzeléket, akkor azért mert gyerekként azzal traumatizálták?"

Kifogások a saját tehetetlenségükre. Nem vállalnak az életükért felelősséget.

12. kentaurcica (válaszként erre: 10. - PöttyösPanka)
máj. 7. 15:27
Nevezhetjük felelősség áthárításnak is, de ha megfordítod, nézheted úgy is, hogy a ma fiatalok már átlátják azt, hogy az, ahogyan felnevelték őket, komoly hatással van az életükre és mernek is erről beszélni.
máj. 7. 15:19

Szerintem csak elnevezték az évszázadok óta fennálló jelenségeket. Bár tény, hogy legtöbbször tévesen.

Minél idősebb vagyok, annál jobban látom, hogy mindenki hordoz traumát a szüleitől. Ha nem voltak jók, akkor azért, ha túl jók akartak lenni, akkor azért. Ahogy anno ők is kaptak traumát az ő szüleiktől, generációról generációra visszamenve mindig így volt. Csak régen nem nevezték meg.

Azzal én sem értek egyet, hogy ma már mindenki nárcisztikus. A legtöbben csak önző "s.ggfejek". Nem kell rájuk trendi pszichológiai megnevezés.

A toxikus meg... hát sok mindenki toxikus a környezetére, még ha néha csak ideiglenesen is. Ma magamba nézek, én is voltam párszor az, például mikor másokon töltöttem ki az idegbajom, vagy "csak" el kellett viselniük egy-egy rosszabb időszakban. Talán nem hosszútávú mérgezés, de mégiscsak negatív hatás.

10. PöttyösPanka (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 13:40
Nem hiszem, hogy csak a mostani fiatalokra jellemző akár a szakszavak pontatlan köznapi használata, akár a felelősség áthárítása.
9. PöttyösPanka (válaszként erre: 8. - Kacsahercegno)
máj. 7. 13:38
És nagyon helyes, hogy egyre tudatosabbak a generációk ebben.
8. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 13:33

Nem csak a szülőtől eredhet, de sokszor ered onnan. A gyerekkori traumák az ember egész életére rányomhatják a bélyegüket, és pont a mostani generációk azok, akik kezdik ezt felfedezni, és akár gyerekvállaláskor tudatosan figyelni rá, hogy ne adják át a gyerekeiknek.

Szerintem ebből egyedül a nárcisztikus az, aminek az indokolatlan használata elterjedt, mert az egy személyiségzavar, de rengetegszer csak annyi a diagnózis valójában, hogy az illető egy idióta f.szkalap, de nem nárcisztikus.

Mindenesetre én nem gondolom, hogy baj, hogy ezek bekerültek a köztudatba, talán így társadalom szintjén egy kicsit jobban odafigyelünk az elfogadhatatlan viselkedésre, és ha olyat látunk, vagy magunkon érzékeljük, jobban fel tudunk lépni ellene.

7. K-né Zsóka (válaszként erre: 5. - Enissa)
máj. 7. 13:30
És ebben nagy igazság van!
6. libikóka (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 13:19

A szóhasználat egy dolog.

Az is létezik hogy indokolt.

Az jobban "zavar"mikor valaki rákönyököl a problémákra,,ês széttárja kezeit.

Ő nem tehet semmiről.

5. Enissa (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 13:10

Olvastam egy cikket, hogy ezek a szavak, már úgy működnek, mint az izé.

Hallotta, mondja, mert ez olyan trendi.

4. hottie (válaszként erre: 1. - Hogymikvannak!)
máj. 7. 13:03

Sorban felelek a kérdéseidre...

1, Hatások, amik felnővés közben érnek bennünket a szüleinktől ered, ezek a hatások lehetnek manifesztáltak, de akár rejtettek is.

2,Igen, sérült a mai fiatalság, de tudatosak is, így tudatosak az önismeret fejlesztésében, fontosnak tartják a mentális egészséget, és tájékozottak a szakkifejezések jelentéséről, adekvátan használják, a szókincsük része. Ez jó.

3, Ami nem jó: ha valaki ezeket a fogalmakat nem odaillően használja, nincs a jelentésükkel pontosan tisztában, illetve nagyon leegyszerűsítve mindenre rámondja.

máj. 7. 12:56
Nem tudom. Én nem nagyon használom ezeket a szavakat csak ha tényleg úgy gondolom. Nincsenek a környezetemben ilyenek szerencsére.
máj. 7. 12:51

"Mitől érzik manapság sokan, hogy az összes negatív hatás csakis a szülőtől eredhet?"

Nem csak a szülőtől. Van, akit az utca nevelt... Én abban az esetben használom a felsorolt kifejezések valamelyikét, ha fedi a valóságot. Modjuk nem is vagyok már annyira fiatal (30+).

máj. 7. 12:21

Túl sokszor hallom a fenti szavakat a fiatal generációtól. Ha a szülő próbál szülő lenni, akkor narcisztikus. Ha szarul sikerült a beszámoló, akkor azért, mert a család toxikus. Ha nem tudja megenni a főzeléket, akkor azért mert gyerekként azzal traumatizálták?

Mitől érzik manapság sokan, hogy az összes negatív hatás csakis a szülőtől eredhet?

Vajon tényleg ennyire sérült a fiatalság ma? Vagy csak a viselkedést könnyebb ezen szavakkal kimagyarázni?

Nektek mi a véleményetek erről?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook