Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
speci helyzeteket nem tudok kibogózni... ahhoz itt se hely, se idő, se elég info...
Jól értem, nem kombi hiteled volt?
SZVSZ most nem ismétlődhet meg az elutasítás...
az erste szeretné lenyelni a nylevét, amivel ezt kimondta... :)))
A lakáscél-igazolással még nem késtél el?
jóvanna...! :)) elhiszem...
csak merengtem, és kihallatszott... :)
légy egy kis türelemmel néhány napot...
senki nem akarja most, hogy a lakás-hitelesek rosszul járjanak!
Csak nem lehet úgy, hogy "gyerecipóhammbekaplak!"
Kedves Nagycigi!
Nekem két 4 éves szerződésem van, ami 2011 májusban lejárt. Igényeltem a lakáskölcsönt, amit meg is kaptam. Viszont hiába írtam, hogy végtörlesztés lesz, a Funda kérte a 2. jelzálogbejegyzést, amit az erste nem adott ki.(Saját erő valamint a két szerződésből származó összeg fedezte volna a tartozásom). A jelenlegi állás szerint a két funda teljesen fedezi a fennálló tartozásomat, csak aggódom, nehogy megint ezen bukjon a dolog, mert az erste már akkor megmondta, hogy erre várhatok, amég élek. Nekem az a fontos, hogy a lakáskölcsönhöz végtörlesztés esetén a funda ne kérje ezt a bejegyzést.(Átmenetileg se, mint a múltkor, mert akkor is azt mondták, hogy kitörlesztem, és utána az erste kimegy, a funda pedig a 2 helyről 1. helyre kerül.
Nem akarom újra gondolni,mert eszetlenségnek tartom azt,ha én már X ideje fizetek egy megtakarítást és kíván egy jó/vagy viszonylag jó lehetőséget,akkor elmenjek máshová,ahol ki garantálja nekem azt hogy én a futamidő alatt ennyit és ennyit fogok pontosan fizetni.Akarom előre fixen tudni,hogy tudjak tervezni.nekm most ez a fontos.A bizonytalanságból és meglepetésekből/lsd.devizahitel/ elegem van.És ha más banknál választok forinthitelt,akkor mit csinálok a Fundámmal/4db szerződés/fizetem tovább?Az már úgy sok lenne.NEM!Én már megtakarítottam/előrelátóan/és azt szeretném kihasználni a legoptimálisabban.
nem akarok újragondolni/hidd el gondolkodtam már rajta eleget/lépni akarok és túl lenni rajta minél előbb!
tkp. nem a banki hozzájárulás a lényeg, mert arra eddig is volt lehetőséged, a fix árfolyam-rögzítés kavarta fel az állóvizet...
Nem is értem, moért nem adta ki? pl. kombi hiteled volt? (ami halasztott tőketörlesztést jelent, és a türelmi idő alatt eddig nem lehetett végtörleszteni - úgy tudom)
Most viszont a Funda - az eddig érvényes álláspontja szerint - az ilyen ltp-re is megadja az ÁK-t, Lk-t vagy AÁK-t A jelzálog-teher pedig úgy alakul, hogy a bankét leveszik (ezért Te fizetsz kb. 6.600.- forintot) és a Fundáét rávezetik (és megint Te fizetsz 12.500.- forintot)
Viszont NEM TUDOM MILYEN VÁLTOZÁSOK VANNAK KIALAKULÓBAN MOSTANÁBAN! Okt. 5. után okosabb leszek!
(arra válaszoltam amit kérdeztél...? :)))
Bennünk bíztál... :) ez jó, és maradjon meg a bizalmad!
Tudod, azért lehet sakkozni... kitöltjük a hiteligénylést, várunk az igazolásra, meg az értékbecslésre, aztán a szeb megcsinálja a pre-scoringot (előminősítést) addig megjön az igazolás, és leadhatja az anyagodat....
igenám, de az eddig érvényes előfeltételek szerint volt összeállítva a hiteligénylés... és lehet, hogy ezen változtatni kell...
A fix törlesztés hírére pedig minden banknak saját ötlete támadt a megoldásra, de a káosz elkerülése érdekében szerencsésebb, ha összehangolják a lehetőségeiket...azt viszont csak a törvény életbelépése után lehet... Úgy tűnik, a Funda kicsit előreszaladt, és ezért be kellett húzni a féket, pár napra...
AÁK-t pedig kaphatsz, de csak a közzétett feltételeknek megfelelő kondiciókkal...
Pl. eddig (mondjuk) 7% volt az AÁK kamat, most 8% lesz, vagy 6,5... de ezt eddig nem tudtad, és lehet, hogy ennek ismeretében már más a döntésed... lehet, hogy így már nem is kell...
vagy méginkább...
Ne aggódj, emiatt senki nem fog kifutni az időből, de ha jelentősen változnak az előírások, lehetőséged van újragondolni az egészet...
Kedves Nagycigi!
Én annyit szeretnék kérdezni Tőled, hogy a végtörlesztéshez szükséges-e a bank hozzájárulása(Másodlagos jelzálogbejegyzés). Az erste ezt nem adta ki nekünk korábban, ezen buktunk el(Akkor is végtörleszteni akartunk, csak még a piaci árfolyamon és a Funda enélkül akkor nem utalt). Viszont, ha ezt nem kérik, akkor szerintem minden simán menne, ráadásul a 180-as árfolyamon.
Előre is köszönöm a választ.
Olasze
Na most komolyan!Mi megy már a Fundamentánál is?????Eddig bennük bíztam a legjobban.....Hát hogyan adhattam volna le hiteligénylést szept.28-ig,mikor a bankok szept.29-től adtak csak ki igazolást a fennálló hiteltartozásról 180Ft-os CHF-el számolva???????!!!!!
Mikor szerződtem a Fundával én arra /is /szerződtem hogy AÁK-t kaphatok ha akarok.Most akkor mi van??????
pénteken szept. 30. volt?
szerintem ő még nem tudta, mert én is csak este olvastam az e-mailt...
sajna, nem vagytok sinen...
nem fogadják el a szeb-től a hiteligénylésedet, csak akkor, ha megfelel az új koncepciónak...
azt azonban még nem ismerem...
talán az értékbecslésre azért sor kerül...bár, felesleges lenne, ha valamiért nem feleltek meg az új feltételeknek...
Szia!Most ez konkrétan nem tudom mit jelent?:"Minden, már folyamatban lévő (09.28-ig megrendelt értékbecslés) hitelkérelmet elbírálnak, új ügyféligényeket azonban csak 2011.10.05. után, már az akkor kommunikált új eljárásrendnek és feltételeknek megfelelően fogadnak csak be. "
Mi pénteken mentünk a Fundás csajhoz,kitöltötte a papírokat az AÁK igényléséhez,megrendelte az értékbecslőt stb.Akkor most sinen vagyunk,vagy mi is van?
nem bántásiból... :)) csak mindenki másnak, tanulságul...
ne haragudj! :)
Na, ezért mondom (írom) gyakran, hogy jobb élőszóban tanácskozni egy személyi bankárral...
MIóta játszuk ezt a "kérdezz-felelek" játékot? Én néha kevesebbet mondok, mint amire kíváncsi vagy, néha többet, de sohasem eleget... ezért újabb és újabb kérdések születnek... és a napok meg telnek...
Mennyi a Ti lakásrezsitek (közműszámlák...)
Hány kereső és hány eltartott van a családban?
Bp-en pl. két kereső és egy eltartott mellett ez a két költség kb. 160.000.- Ft... vidéken kb. 130.000.- de ez nem egy egzakt szám, csupán tapasztalati adat...
Kedves Nagycigi,
"DE bármilyen kereskedelmi bankra zárolt lakásszámlákon igényelt hitel kérelmek befogadását a mai naptól felfüggeszti a Funda"
Ez mit jelent pontosan??? Pontosabban a bármilyen kereskedelni bankra zárolt lakásszámlát nem értem. Ez a kombi hitel?
Köszönöm a választ.
Mekkora összeget számolnak a megélhetési költségekre, a lakásrezsire? Ezt honnan lehet tudni?
Bocs, szolgálati közlemény:
Fix végtörlesztésre hitelkérelmet legfeljebb 2011. november 16-ig, vagy a feldolgozási limit eléréséig tudunk befogadni.
DE bármilyen kereskedelmi bankra zárolt lakásszámlákon igényelt hitel kérelmek befogadását a mai naptól felfüggeszti a Funda. Minden, már folyamatban lévő (09.28-ig megrendelt értékbecslés) hitelkérelmet elbírálnak, új ügyféligényeket azonban csak 2011.10.05. után, már az akkor kommunikált új eljárásrendnek és feltételeknek megfelelően fogadnak csak be.
Partnerbankjaink is folyamatosan azon dolgoznak, hogy a megnövekedő ügyféligényeket megfelelő színvonalon tudják kiszolgálni.
Zárolt lakásszámlával rendelkező Funda ügyfeleknek (kombi szerződések) rövidesen a partnerekkel közösen olyan megoldást fog kínálni, mely mindhárom fél számára előnyös lesz.
Felhívják a figyelmet arra, hogy az ügyféltől történő sikerdíj kérését mind a törvény, mind az etikai kódexünk tiltja, a Fundamenta Személyi Bankár ahogyan eddig, ezután sem kér sem ilyen sem másfajta ellentételezést
na, nézzük mégegyszer:
hitelintézeti igazolás a banktól, utána elindítani a kölcsönigénylést. pozitív bírálat esetén lehet bejelentkezni a végtörlesztésre, mostantól (kb) három hónapra átultalják a banknak a pénzt, oda már nem tartozol...
nézzük a projekt részleteit:
07.11 hóban indult 421 ltp. utolsó befizetése 11.11. Ha erre most kéred az ÁK-t, mire megkapod, már a kiutalási időszakban leszel, max. ennek három hónapja alatt kell fizetned az ÁK kamatokat. A nyolcmillás AÁK-t is a fentiekkel egyidőben indítsd... kisgyermeknek adószáma megvan?
Ha a jövedelem-feltételeknek (lásd korábban) megfeleltek, és az ingatlan értéke is bírja, jó esélyetek van a pozitív bírálatra...
(egyébként a FUnda hiteligényléseinek több, min t 92%-a teljesül... a maradék szerintem rosszul volt előkészítve...)
GArancia csak az lehet, hogyha idejében belevágtok...
már végképp nem tudom, hol tartunk... :)))
fogggalmammmsincssshogymerrekövesselekaszámolásban
Az biztos, hogyha kombi-hiteled van (vagyis a banknak zárolt ltp) akkor nem tudsz módosítani...
ha nem, akkor viszont működik...
lehet, hogy egy személyi bankárral szemtől-szemben sikerülne olyan megoldást találni, ami a legkevésbé fáj... Vagy visszaolvashatnék az elejére? és elölről kezdeném... :)))
a két 324-es ltp-nek a szerz.összege:
5.260.000.- + 4.470.000.- = 9.730.000.- FT
Ha esetleg mégis 423-as a módozatod, akkor
6.250.000.- + 5.310.000.- = 11.560.000.-
Nem kell megelőlegező kölcsön, és nem kell a bank hozzájárulása sem ahhoz, hogy ezekre felvedd (elkérd) az Áthidaló Kölcsönt.
Kérj tőlük "hitelintézeti igazolást" a tőketartozásodról, aztán kérd a FUndától az ÁK-t. Pozitív hitelbírálat után bejelentkezhetsz a végtörlesztésre... de csak akkor!!!
az utóbbi módozat esetén a havi teher a megtak.idő végéig: 20.000.- + 39.063.- = 59.063.-
ill.: 17.000.- + 33.188.- = 50.188.-
utána(az LK rész törlesztése): 38.750.- + 32.922.-
A járulékos költségekről, jövedelem-feltételekről nemrég, ill. egy-két oldallal korábban már írtam... :))
havi tízezer mellett max. 51.800.- az induló költség:
(824/10.000.-/120/4.000.000.-)
számlanyiátsi díj: 40.000.- Ft
első havi befizetés: 10.000.- Ft
éves széa.vez.díja: 1.800.- Ft
valamit félreértettél, vagy ő túlozta el...
reméelm, nem csapták be...
mielőtt bárki kétségbeesne...
sajnos pont ez a baj a bedőlő hitelekkel: a lakás mostani értéke nem fedezi az árfolyam-emelkedés miatt megnövekedett tőketartozást.
A bankos forinthitelre való átváltásnál már korábban is ugyanezek a problémák jelentkeztek...
Nem a fundás értékbecslő hibája, hogy nehezebben lehet eladni egy lakást... nem tudom a hét százalék honnan származó adat, de ennél sokkal jobban csökkentek az ingatlan-értékek...
Köszönöm a választ Nagycigi!
Másik ingatlant úgy néz ki, hogy meg lehet oldani.
Azt szeretném még kérdezni, hogy ehhez a közel 7.5 millió hitelhez, mekkora összegű keresetet kell igazolni?
Sziasztok,
A múlt héten volt nálunk értékbecslő, megosztom a történetet: aki fundamentás hitelben gondolkodik, jobb ha tudja, hogy nincs köszönőviszonyban a fundamentás értékbecslés az egyéb értékbecslőkkel.
2008 ban 17,5 millióért vettünk 76 nm-es 1+3 fél szobás csúsztatott zsalus (panel újabb kiadésban) lakást. A lakás házközponti fűtéses 1990-ben épült. Ezen azóta ablakokat cseréltünk,redőnyt tetettünk fel, festettünk, fürdőszobát felújítottunk, kb 3 millió ft-ot költöttünk rá.
Figyelembe véve a piacon lévő 7% os árcsökkenést, és az értéknövelő beruházásokat reméltem hogy 18 millió felettire értékelik.Ehhez képest 15,4 millió az értékbecslő szerinti értéke. Akinek gyorsan CHF hitelkiváltáshoz kell értékbecslés mérlegelje hogy a 'régi hiteles' ingatlan előreláthatólag nem lesz elég fedezet.
nem nagyon vagyok otthon a témában:S
nekem egy ismerős azt mondta pár hónapja hogy 10et fizet havonta és 70ezret kellett első alkalommal befizetnie...azthittem ilyen nagy összeg a számlanyitási díj..
Szia,
én is kérdeznék egyet, végtörlesztéssel kapcsolatban...:)
Férjemmel 2008 áprilisában Fundamentával kombinált CHF hitelt vettünk fel (20.000+17.000 a két szerződés havidíja, normál hossz, azaz 8 év, 3as módozat). Kiváltható lenne a hitelünk a Fundamentás megelőlegező kölcsönnel, vagy a bank mondhatja azt, hogy mivel van záradékolási nyilatkozat, aminek ők a kedvezményezettjei, így nem járul ehhez hozzá?
Ha járható az út, akkor az összesen 11.840.000Ft-ra hogyan nézne ki a törlesztés? Előre is Köszi:)))
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?