Fundamenta, tapasztalatok? (beszélgetés)
kivitelezhető...
hozzálehet jutni, kicsit magasabb kamattal (8,1%, ill. 7,5%) a megtakarítási idő végéig
a megoldásról küldtem privit...
Szia Nagycigi,
A segítségedet szeretném kérni, nehéz végigolvasni ezt a rengeteg hozzászólást, hogy megtaláljam a kérdése(i)mre a pontos válasz(oda)t.
Indítani szeretnék egy ltp-t, havi 20ezres megtakarítással 10 évre. Kb 3 év múlva (amikor a teljes szerződéses összeg 10%-át elérte a számla egyenlege) szeretnék hozzájutni a teljes szerződéses összeghez egy megelőlegező hitellel. Lakásvásárlás lenne a cél, önerővel nem lesz gond. (amennyiben lenne, akkor marad a megtakarítás hitel nélkül, lakásvásárlás elfelejtve)
Kivitelezhető ez? Egyáltalán hozzá lehet jutni a teljes 8 millához 3 év után? Nagyjából mennyi lenne a havi törlesztőrészlet a megtakarítási időszak (vagyis a maradék 7 év) alatt és után?
Válaszod előre is köszönöm
Számoljunk hat millóval... :) alább - gondolom olvastad - írtam, hogy a lakás forg.értékének 70%-ára számíthatsz hitelként... az 4,2 milla...
Neked van 1,6 milliód, majdnem elég...!
(ha nagyvárosban, vagy Budapesten laksz, akkor 75%)
Kétfajta AÁK-t kérhetsz, Az egyiknél csak akkor kell kifizetned a megtakarítási számla nyitási díját, ha a hitelbírálat pozitív, ennél végig ugyanakkor a havi teher.
A másiknál nyitsz egy ltp-t, (számlanyitási díj a szerz.összeg 1%-a)és kéred az azonnali áthidaló kölcsönt... itt a megtak. idő alatt az sz.ö. 8,1%-át fizeted kamatfelárként, a megtakarítási összegen felül... majd a második ciklusban a lakáshitelrészt törleszted (ez majdnem a fele az előző szakasznak) Ennél, ha nem kapod meg a hitelt, fizetheted tovább az ltp megtakarítást, és később újra kérheted...
Számokkal:
722-es módozat 17.000.- Ft/hó, 4.250.000.- sz.ö.142 hónap a teljes futamidő, 45.688.- Ft a havi teher...
822/17.000.-
76 hónap megtakarítás; 4.250.000.- sz.ö.
3 hónap "kiutralási idő"
71 hónap törlesztés 41.438.-/hó
8,1% AÁK kamatfelár a megtak. idő alatt: 28.688.-
Házastárs kötelezően bevonandó, mint adóstárs, de hanincs, bárki aki vállalja Neked, megfelel. Elsősorban családtag, 65 év alatti, jövedelemmel, nyugdíjjal rendelkez...
Azonban az AÁK-hoz az kell, hogy a lakás rezsinjén a megélhetési költségeken és a havi törlesztésen felül a közös jövedelmetekből a netto minimálbér nagyságú összeg megmaradjon.
Írtam privit...
Elfelejtettem valamit leírni...
előtörleszteni a megtak. idő alatt nem lehet, csak végtörleszteni,
Ha megtakarítási idő alatt ki fizetheted a teljes felvett hitelt (tkp. a szerz.összeget) akkor megmarad az eredeti ltp-d, és fizetheted tovább a vállalt megtakarítást, mintha mi sem történt volna, az egyenleged a számlanyitás óta befizetett megtakarításaidat, a kapott ÁT-t és kamataikat is tartalmazza...
Egyébként a díja a törlesztett összeg 1%-a, max. 30.000.- Ft (egy milla alatt díjtalan!)
tudok... :)
most, a megtakarítási idő alatt nem érdemes... (ne kérdezd, bonyolult...) de ha majd a megtak. idő végére értél, akkor a teljes hátralévő LK-t törlesztheted...és nincs költsége
Kedves Nagycigi!
Tudnál nekem bővebb információt adni az előtörlesztésről. Áthidaló kölcsönünk van,de úgy néz ki,hogy nagyobb összeghez jutunk,amit bele szeretnénk fizetni az ÁK-ba. Mi ennek a menete,van-e maximuma, illetve van-e költsége.
Előre is köszönöm!
Kedves Nagycigi!
A segítségedet szeretném kérni: Idén januárban kötöttem egy 423-as módozatú szerződést havi 16 ezer ft úgy volt hogy majd 5m ft-ra lesz szükségem!A kérdésem a következő: önkormányzati tulajdonú lakás felújításához is fel lehet használni a pénzt?Jóval kevesebbre lenne szükségem, és tudni szeretném e hogy van e lehetőség módosításra!Előre is köszi
üdv:Vukika
nem és nem... :(
különálló garázsra nem érvényes a lakáscélú állami támogatás...
Ráadásul vagy az áthidaló (ill. lakás) kölcsön igénylés benyújtása utáni, vagy a megtak.idő lejárta utáni dátumú számlákkal lehet igazolni a felhasználást...
Üdv!
Az lenne a kérdésem, ha 2008-ban kötöttünk 4 év 4 hónapos havi 20ezer ft-ra szerződést. Ami ugye 2013-ban jár de, de mi idén megkezdtük az építkezést. Erről az időszakról kért számlákat nem tudjuk benyújtani a Fundamenta felé?
Csak a szerződés lejárta után létrejötteket?
Ha nem, akkor esetleg különálló garázs építéséhez igényelhetjük a pénzt? Persze a szerződés lejárta utáni számlákkal.
Köszi előre is
Hajni
Neked kell eldönteni, mennyit bírsz havonta törleszteni és megtakarítani egyszerre...
abból, amit leírtál, úgy vélem, nem fog sokkal csökkenni a banki tartozásod, és, ha mellé továbbra is belefér havi húszezer (mondjuk a fundánál) akkor pl. tíz év múlva LK nélkül 3,284 mFT-od gyűlik össze, meg a banki is csökken, akkor megint döntened kell, csak ennyivel töelszted, vagy elkéred a szerz.összeg LK részét is (ezzel 8 mFt-al csökkented, akár végleg visszafizeted a banki tartozást) viszont további 85 hónapig kell fizetned havi 66.000.- forintot.
Nekem soknak tűnik...
Nézzünk más lehetőséget:
Mostani ltp kb. négyszázezerrel csökkenti a tartozásod, tehát marad tíz milla...
Nyitsz a Fundánál egy "kiegyenlített" ltp számlát, amire kaphatsz azonnal 8,4 mFt-ot, amit odaadsz a banknak, ott marad kb. két milla, egészen csekély törlesztéssel, cserébe a fundának tartozol 201 hónapig 76.692.- forinttal...
ez már jobban hangzik... :))
persze, járulékos költségek vannak, lásd alább...
Budapesten és nagyvárosokban már nem 58, hanem 75%, másutt 70% a Funda által adott hitel az ingatlan forgalmi értékéhez képest...
A hitel nem a szerz.összeg függvénye, hanem az ingatlan forg. értékéhez van kötve.
Amennyiben most még a megtakarítási idő alatt vagy, akkor a teljes szerz. összeg számít hitelnek, ha már vége a megtakarításnak, akkor elkérheted a szerz.összeg és az egyenleged közti különbséget, mint lakáskölcsönt, és akkor természetesen az a "hitel - amit a forg.értékhez viszonyítunk"
Ha pl. eredetileg négyéves szerződésed volt, és már letelt, de fizeted tovább, szerz.összeg módosítása nélkül, akkor pl. módozattól függően módósíthatsz sz.ö-t (megtakarítás-lakáskölcsön: 50-50% ill 40-60%) és elkérheted az így számított lakáskölcsönt. Ha ez nem elég, akkor megtakarítási időt kell hosszabbítani, (ami sz.ö. növekedéssel is jár) ilyenkor azonban nem LK-t hanem ÁK-t kapsz, mert még tart a megtakarítási idő, és a felvett teljes sz.ö-t viszonyítják a forg.értékhez.
Kicsit bonyolultra sikeredett... érthető azért?
Tudnom kellene, mekkora az új szerz.összeg... (ill. milyen módozat)
Mondjuk 423-as, akkor az áthidaló kölcsön 7,5%-os kamatával együtt 59.063.- Ft lesz a havi teher, a megtak.idő végéig, (a 95. hónapig) majd három hónapra, 39.063.- utána a lakáskölcsön törlesztése: 121 hónapig 38.750.-
Ez esetben 6.250.000.- forinttal csökkentheted a banki tartozásod. (a maradék havi részlete igen csekély lehet)
Jelzálog van, további járulékos költségek:
Banki jelzálog törlése,(ha nem maradt tartozás)előtörlesztés díja,
Funda jelzálog bejegyzése, értékbecslés, tulajdoni lap, közjegyzői nyilatkozat díja (ha a bankkal is volt) folyósítási díj
Mérd össze, hogy mennyi most a havi terhed (banki törl.+Funda megtak) és mennyi ideig - több-e, nehezebb-e, mint a (mostantól) kb. 14 éves Funda tartozás...
Kedves nagycigi,
a segítségedet szeretném kérni az alábbiakban: 2007. decemberében kötöttünk lakáshitelhez kapcsolódó fundamentát.(20.000,-/hó) ma kaptunk egy levelet a bankunktól, miszerint cca 313.000,-elmaradásunk van a fundamentánál, melyet 25-ig (!!!) fizessünk be. Kértünk számlakivonatot a fundamentától, melyből kiderül, hogy 5 hónapban valóban nem érkezett befizetés a folyószámlára.
5*20.000=313.100???
Hivatkoznak értékszám vesztésre, de ez valós lehet, hogy szinte uzsorakamat mértékű???
Mit tehetünk?
Köszönöm a segítségedet előre is!
Kedves nagycigi,
nagyon hasznos válaszokat kaptam, de bennem még felmerült mindig pár.
Lehet csak én csűröm-csavarom ....
Az 58% amit a fundi adna hitelt, az a szerződéses összegre vonatkozó adat, vagy csak a hitel részre?
nem mellékes ha vkinek már nagyobb megtakarítása van..
Segítségeteket kérném!
Jelenleg van egy lakáshitelem amit 2008-ban vettem fel 5,2 swájci frank,na az mára úgy 6,9 körül lehet. És ezt havonta törlesztem is. Van melette egy ltp-m amit 4 évre kötöttem, de tavaj szeptemberben lejárt és meghosszabítattam 8 évre. Kérdésem az lenne vajon már felvehetném a hitellel kombinált összeget az ltp-től és így esetleg kitörleszteni a lakáshitelt. Továbbá jobban járok-e ha az ltp-és 20-es havi tételt fizetem plusz az ltp-s kölcsön hitel törlesztést ami forint alapú. És az ltp hitel tesz jelzálogot a lakásra?
Köszönöm!Bízunk benne, hogy egy kicsikét vissza fog esni ez a 220-230as frank árfolyam, mert ez így nem fedezi a hitelt!Legalább 210 kell!!!!
Jó lenne, ha a görögök összekapnák magukat, vagy valami történne!!!!
Ha lesz valami fejlemény, írok!
Szép napot és sok fizetőképes ügyfelet kívánok neked!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ez viszont kiszámítható, és egészen biztos, hogy végig ezt az összeget fogod fizetni. Sem árfolyam váltázás, sem kamatemelkedés nem fenyeget.
(most pl. úgy néz ki, hogy az euro bevezetése sem...)
és ha halogatod, akkor az eddigi veszteségeidet tovább növeled.
Ha csak nagyban kiszámolod, mennyit fogsz még kifizetni "feleslegesen" ha megtartod ezt a hitelt, akkor rájössz, a Fundával azért jobban jársz. És hamarabb vége...
A Funda kontrukcióban tkp. az első időszakban havi húszezerrel takarékoskodsz, amire kapsz 30% ÁT-t, és 2 % kamatot, ezen felül fizeted a szerz. összeg 8,1%-át. A második időszakban törleszted a szerz.összeg kb. 60%-át, (ami a tényleges lakáskölcsön) kb. 4,9% kamattal. De az egész úgy van kitalálva (kiegyenlítve) hogy végig azonos összeget fizetsz.
Ha nem a kiegyenlített módozatot választod, hanem egy "normális" ltp, AÁK-val, akkor módozattól függően a betéti kamat 3 vagy 1%, a törlesztőkamat 6, ill. 3,9%, és az AÁK kamat itt is 8,1%. Ez a kontrukció valamivel több terhet jelent az első (a megtakarítási) időszakban, és kevesebbet az LK törlesztés időszakában.
meg a teljes futamidő is hosszabb
ha most lejárt a kombi ltp-d, akkor azt a pénzt betörlesztik a banki tartozásodba. Rögtön ezután nyithatsz egy újabb ltp számlát, és el is kérheted a teljes szerz.összeget, mint Azonnali Áthidaló Kölcsönt
(alább találsz példát az összegre, havi terhekre)
Azzal számolj, hogy az ingatlaról, amin a mostani jelzálog van, a banki végtörlesztés miatt lekerül a jelzálog, de rákerül a Fundáé. Viszont ezzel együtt az összes egyéb jelzálog (ha van rajta) nem lehet több, mint a forg. érték 70%-a
Amit javaslok: (kiegyenlített számla, végig ugyanazzal az összeggel kell törleszteni)
723-as módozat 6.600.000.- szerz.összeg, 172 hónapra, 64.548.- /hó törlesztőrészletttel...
De ennek a teljes ára kb. 11 mFt!!!
(ha kicsit böngészel a korábbiakban, megtalálod az egyéb feltételeket is, járulékos költségek, stb...)
autónál a kocsid a fedezet, nem is kapod meg a törzslapot... személyi kölcsön felső határát nem tudom,ott egy kicsit mások a szabályok, de biztosan van ott is egy határ, ahonnan kell a jelzálog. A lakáskölcsönnél 1,5 mFt alatt nem kötelező a jelzálog...
Egyébként a bankok a hitel-igénylésben tudni akarják a havi jövedelmi viszonyodat: bevétel, kiadás (nettó jövedelem - (lakásrezsi+megélhetési költségek+egyéb hitelek) és a maradéknak fedeznie kell az újabb hitel részleteit.
Funda Azonnali Áthidalónál mindezen felül ott kell maradnia a zsebedben a nettó minimálbérnek is!
Szerined olyan rendszer lenne jó, amelyben mindenki nykara-főre kérhetne kölcsönt a banktól, azt meg ne érdekelje, visszakapja-e valaha a pénzét? Valami korlát csak kell... :))
Szia!
Látom nagyon képben vagy ezekkel a fundamentás dolgokkal, ezért bátorkodom én is kérdezni! :)
A helyzet a következő: Most járt le a 49 hónapos lakáskasszám amit kombinálva vettem fel a lakáshitellel, tehát azt abba vissza kell forgatni, de mivel én még 153 Ft-on vettem fel a svájci frankot + közben más hitelek is bejöttek, így képtelen vagyok fizetni a törlesztőket, így vmilyen formában ki kell váltanom a meglévő hiteleket. Érdekelne, hogy a Fundamenta tud e vmi jó hitelkonstrukciót ajánlani, néztem például ezt a lojalitás hitelt is. Ezt én felvehetem? 26 ezer CHF a tartozásom és még a másik két hitelem kb 1,5 millió. A lakáskassza amit beforgatnak kb 1,4 millió. Nagyvonalakban számolva 5,5-6 millió lenne amit ki kéne váltani és a havi törlesztő az új lakáskasszával együtt maximum 60-70 ezer lehetne. Nagyon el vagyok keseredve, mert gyakorlatilag 4 évig az ablakon dobáltam ki a pénzt, mert eredetileg is ugyanennyit vettem fel... :(
Köszönöm a segítséget előre is!
csillagok együttállása... :)
akkorra kapd a pénzt, amikor épp jó az árfolyam...
de úgy tudom, hitelkiváltáskor arra a bankszámládra utalják a pénzt, amelyiken a tartozásod van, úgyhogy nem tudod befolyásolni...
Illetve, ha megkapod a szerződést, hat hónapod van arra, hogy aláírva visszaküldjed. Ezalatt kitotózhatod, hogy épp akkor, amikor visszaküldted, és kb. tíz napon belül utalnak, akkorra lesz-e alacsonyabb az árfolyam...
Köszönöm, majd beszámolok!
Ha nagyon gáz lesz az árfolyam, meddig vakarózhatunk?????
a bankoknak egy pozitív jel, ha van az ügyfélnek saját pénze...
Mert ha nincs, és mégis hitelt kap, akkor könnyne úgy járhat, mint az elmúlt két évben párszázezren...
További ajánlott fórumok:
- Mi a teendő Fundamenta, Lakáskassza lejárata esetén?
- OTP lakástakarék és Fundamenta lakástakarék. Vélemények, tapasztalatok? Melyiket válasszam?
- Van itt valaki, aki a Fundamentánál dolgozik ügyintézőként?
- Mennyi a Fundamenta hitelelbírálási idő?
- Valaki megtudja mondani mikor lehet felvenni a fundamentát?
- Férjemmel 2008-ban fundamentával kombinált hitelt vettünk fel. Ezzel kapcsolatban tudnátok válaszolni kérdésemre?