Ex-candidások tapasztalatai (beszélgetés)
Az első időszakban alma sem ehető!
Semmi édes íz szádban. A gyümiben gyümicukor van!
Ne edd!
Szia, a barna rizs mehet de csak mértékkel. Kell a változatoság, egyél mást is bulgur, köles, kusz-kusz...
Gyümit a 2. időszaktól lehet és ott is csak lassú visszavezetés után. Visszavezetni egyszerre csak egyet. Kerülni kell az édes és nem szazonális gyümiket.
Hát amit eszel sajna nem kielégítő,nem viszed be a megfelelő tápanyagot Egyél halat, süss kenyeret. egyél főzeléket, fasírtot, édességet....nem értem, hogy miért eszel ennyire egyoldalúan.
Ez nem j, le fogsz gyengülni nagyon.
Mivel a 2. szakaszban vagy már kellett volna probiotikumot is szedned....
Hát..igaza van a másik hozzászolónak, hogy ennyi mindent csináltál és semmi hatás!
Lehet valahogy nem jó a sorrend?!
Ha jól tudom neked iselküldtem az itt alkalmazott listát. Abban redszerezve van mit mikor, mivel kell szedni. érdemes lenne átolvasnod!
Ha nem...adj egy mail címet és küldöm.
Sziasztok!
Nem rég kezdtem el a diétát, és csakúgy, mint az előttem szólok közül többen, én is találkoztam azzal a problémával, hogy az egyik lista ezt engedi a másik azt nem... persze a diéta nagy része azonos. Ilyen kérdéses táplálék pl.: a tojás vagy a burgonya. A másik dolog, amit hiányolok, illetve amivel kapcsolatban hiányosak az ismereteim: az okok.
Tehát a következő kérdésekben kérnék segítséget a tapasztaltabbaktól:
1. Az egyhónapos szigorított diéta alatt lehet-e kis mértékben tojást fogyasztani? Illetve a diéta második fázisában milyen mennyiségben lehet (pl. egy hét alatt max mennyit)? Ha nem lehet, vagy csak fokozottan, akkor mi ennek az oka?
2. Azzal tisztában vagyok, hogy krumplit az első hónapban nem lehet enni a magas keményítőtartalma miatt. Azonban az első hónap letelte után lehet fogyasztani? Több helyen is azt találtam, hogy igen. Kár lenne érte, mert az egyik alapvető táplálékként tartjuk számon.
3. A kukoricával ugyanaz a helyzet, mint a krumplival?
4. Milyen más olyan zöldség van, amit az első időszakban kerülni kell valami miatt? Én olvastam pl.: a hüvelyesekről, illetve a tökfélékről is (kivéve a cukkinit).
5. Az állati tej miért nem fogyasztható? Ez a kérdésem sem kétségbeesett jajveszékelés, csupán szeretném megérteni az okokat, és átlátni ezt a rendszert.
6. Én eddig két fázisról olvastam, de volt ahol említettek harmadikat is. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek egy idő után (tehát a harmadik fázisban) bekerülhetnek az étrendbe?
Ha vannak, melyek ezek? És ha ezáltal tényleg van 3. fázis, akkor mekkora 2. fázis időtartama?
(Pl.: barackot, vagy körtét lehet egy idő után enni?)
6. Az étkezési zselatinról nem sok mindent találtam, megengedett-e vagy sem... Mert fincsi joghurttortát és hasonló dolgokat lehetne készíteni a segítségével... és volt olyan anticandidás receptekkel foglalkozó oldal, ahol találtam zselatinos receptet.
Próbáltam minden bennem felmerülő kérdőjelet rendszerezve megfogalmazni, és úgy gondolom ezek a kérdések másokban is megfogalmazódtak már. Előfordulhat, hogy már megvannak a fórumon a válaszok, azonban az egészet végig olvasni rengeteg idő lenne... több mint 20 ezer komment...
Előre is nagyon nagyon köszönöm a válaszadóknak a segítséget, és természetesen nem várom, hogy egyszerre kapjak minden kérdésemre választ.
Barbara
Sziasztok!
Ha tud valaki segítsen légyszíves, mert annyi minden van a neten és ellent mond annak, amit nekem mondtak, hogy teljesen belezavarodtam.
Rizst lehet enni a diéta alatt? Mert nekem megengedték,hogy barna rizst ehetek, viszont valahol, meg tiltják. Ugyanez lenne a kérdésem a gyümölccsel kapcsolatban, mert minden gyümölcsöt ehetek ( az első 2-3 hétben nem ettem ), vannak olyan listák, ahol nem engedi mindet.
( Viszont egy csomó mindent nem engedélyezett nekem, ami máshol meg enged )( 2 hónapja csinálom és ezeket nem ettem: cukor,méz, bármilyen édesség, se tejtermékeket, se tojást, húsból csak kevés, se élsztős dolgok, semmi , amiben liszt van, se krumpli, semmilyen erjesztett dolgot, vagy bármi, amiben túl sok műanyag adalék van <-- nagyjából főtt zöldség és kevés hús maradt, meg rizs és gyümölcs ) ( Kaptam egy drags imun nevű szert, ami 3 hétig kellett szednem, kaptam még béltisztítót, és májkapszulát, meg vitamint és ásványi anyagokat , plusz lúgosító port)
Márti
Még nem mértem hosszra, csak időre, úgy 30 perc. Én is kíváncsi vagyok rá mennyi, de nem tudom, hogyan mérhetném le. Ötlet? Javaslat?
Pilatest próbáltad már, az nem megerőltető és tónusossá tesz, én nagyon szerettem, amikor jártam, csak most nem tudom megfizetni, meg a step aerobikot sem :(
Azt kérdezed, lelkileg hogyan lehet kibírni ezt a betegséget: mások nevében nem nyilatkozhatok, nekem elfogadni vlt a legnehezebb. Gyerekkoromban nagyon szegények voltunk, ezért sokszor éheztem a szószoros értelmében. Felnőtt fejjel, mkor jobb lett a helyzet, imádtam enni, megtanultam finomakat főzni, ha nem volt túl sok kosztpénz, akkor is "varázsoltam" valamit, ügyeskedtem. Mindig fontos volt a családi vacsora, vasárnapi ebéd, hétvégi süti...
Nekem elfogadni volt a legnehezebb, hogy ennek így ilyen formában vége. Rájöttem, hogy hiába gondoltam magam nagyszerű szakácsnak, és próbáltam változatosan főzni, sok gyümölcs, leves is majdnem mindig, minden nap főttétel stb. Mégsem jól csináltam. Pedig tanultam is élelmezés egészségtant. De a könyvekben a savasodásról, candidáról, a leveskockákról és ilyesmikről szó nincs.
Mióta elfogadtam, hogy nem a világvége, csak változtati kell az étkezési szokásainkból, csak át kell alakítani a recepttáramat, azóta kicsit könnyebb. Főleg, hogy nem csak magamért, hanem a családért..
Ti mlg fiatalok vagytok (abból gondolom, hogy babát szeretnétek, ne szoktam megnézni a rreglapokat, én 47 éves vagyok) Nektek ez különösen fontos és megéri a befektetett energiát.
És még valami: tegnap Szolnokon voltunk a Tiszavirágzás "maradékát néztük meg. Tiszaligeten a folyóprton előszedtem a tálat, tecsós saláta keveréket, hozzá még daraboltam fokhagymát, paradicsomot, nyakonöntöttem jogfhurttal, elővettem a grillezett csirkemellet és az ettük. Kicsit sajnálgattam magam, máskor az ilyen kirándulások nagy evés-ivással jártak... A dolog "csattanója viszont az élet "ajándéka" átsétáltunk az új gyalogos hídon (aki teheti nézze meg, különleges formája van, kérészt imitál) és a szolnoki óvárosban éppen fesztivál volt. Speciélis intézmények fesztiválja: testi és szellemi fogyatékosok vettek részt rajta. Elnéztem őket a színpadon, ahogy táncoltak vagy zenéltek, és a színpad előtt, ahogy örültek... furcsa érzés volt. Volt egy lány, akinek egy keze sem volt... volt egy fiatal pár, nagyon fogyatékos test, furcsa gnóm tartás, eltorzult arc, de annyira szerették ölelték egymást, olyan rajongássl néztek egymásra.... ahogy tapsoltak, ahogy lelkesedtek...mindenki olya jókedvű volt... és egy kicsit elszégyelltem magam: miért is vagyok úgy nekikeseredve? Ennél sokkal nagyobb terheket cipelnek mások... Úgy döntöttem, a candidát ki lehet bírni.
Jó dolog a futás, a teljesítményedhez gratulálok! Régebben én is futottam, de tönkrementek az ereim (nem a futástól, én ezt örököltem milliók helyett) azóta csak óvatosan sportolhatok. Most a diétától amúgy is harmatgyenge vagyok, meg meleg is van. Állítólag jön az enyhülés, akkor valamit el kell kezdenem nekem is, mert a gyors fogyástól elég csúnyán nézek ki, talán ha az izmaim egy kis taertást adnának a szöveteknek... :)
(szabad tudni, mennyi az a "teljes táv"?)
Jah, Magyarországon sztem 1% alatt van az arány, amikor a doki ír fel az antibiotikum mellé probiotikumot, vagy legalább szól a kedves betegnek, hogy kellene valami, minimum joghgurt...
Neked is további szépeket!
Caravell!
Köszönöm a segítséged! Ahogy értelmezem a válaszod, akkor gombaölő szerként használhatóak a természetes készítmények is. :D A májamat nem igszán szeretném károsítani a gyógyszerekkel, de majd a doki megmondja. Remélem nem lesz bunkó és nem küld el a francba a bajommal! Azért a házidokimnak még "megköszönöm" egyszer, hogy az antibiotikum mellé nem írt fel probiotikumot! további szép napot Neked!
A gombaölő szerekről:
Kétféle lehetőség van, a természetes szerek és a gyógyszerek. (most az őket támogató diétáról nem írnék, az arról szól, hogy ne adjunk a gombáknak táplálékot, lúgosítsuk a szervezetünket, hogy a gomba ne érezze jól magát és kíméljük az emésztőrendszerünket, immunrendszerünket amit a gomba megviselt, esetenként a gomba által okozottélelmiszerérzékenységet, allergiát is figyelembe véve)
A természetesgombaölő szerek vezetője a grapefruit csepp, erős gombaölő hatása van: alkalmazható bőrön (samponba, tusfürdőbe keverve, ecsetelésre)és szájo át (irtókeserű, a Citro féle változata a legjobb) Egyéb gombaölő szerek pl. olajfalevél kivonat, fűszerek közül a fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, fahéj, kakukkfű. Ezek alkalmazása (szájon át) ételekkel rendszeresen ajánlott, bazsalikomból, kakukkfűből tűúrhető teát lehet forrázni. Óvatosan alkalmazandók ezek is, a kakukkfű tea pl. csökkenti a pajzsmirigy működést hosszútávon, a fokhagyma vérnyomáscsökkentő stb. Tehát megint itt van a személyre szabás!!!!
Nőgyógyászati alkalmazásuk (pl. grapefruit cseppek)tampon átitatással, irrigálással.
Gyógyszerek: sokféle gyógyszer van, vénykötelesek (orvos írja fel) az alkalmazásukat is orvos határozza meg, mit, meddig. Talán esetenként hatásosabbak, mint a természetes szerek, de többségükben erős májkárosítók. Lehet kísérletezgetni, mint a barátnőddel és 2 év alatt kiírtani a gombát diéta nélkül. Ez a könnyebb út. De nem mindig ajánlott. Viszont vannak olyan fertőzöttségek, amikor tudomásul kell venni, hoigy a diéta, természetes szerek stb. nem elég. pl. gomba a tüdőben.
Nehezíti a helyzetet, hogy az orvosok nagy része nem látja át ill. nem ismeri el, hogy a candida egy komplex probléma. Vagy nem veszi komolyan, vagy elintézi gombaellenes gyógyszerrel. Mindenkinek magának kell átlátnia és felmérnie, hogy milyen szintű fertőzöttséggel áll szemben, mennyire terjedt el a gomba, mennyire allergizálta a szervezetet, milyen szervek érintettek, milyen egyéb szövődmények és betegségek írhatók még a számlájára. Ha valaki ezeket nem tudja felmérni, akkor injább keressen egy szakembert, természetgyógyászt vagy megfelelő orvost, aki együttműködik és segít. É
És az sem szerencsés. ha mindent a gomba rovására írunk, nem minden tüetünkért felelős a gomba, előfordulhat kísérő bakteriális fertőzés (a gomba által legyengült szervezet nagyon fogékony) és előfordulhat véletlen egybesés is, gombától függetlenül komoly betegség, ami külön kivizsgálást, gyógyítást kíván.
Okoskodtam neketek ezen a szép vasárnapon, diétás zöldbableves, grillezett busa és barnarizs, paradicsom volt a királyi menü. Csülökkel nem vetekedhet, de jó volt :)
Hát..sajna azt kell mondjam, hogy gombaölő nélkül nem jössz helyre! Ha visszaolvasod a fórumot szerintem van olyan akinek van ilyen gondja is.
De remélhetőleg a doki majd ad valamit, és nem antubiotikumot...
Köszönöm szépen Kiscsijke!
E-mail címem: nagyedka@freemail.hu
Egyébként milyen gombaölő szerek léteznek? Mert a házidoki szerint baj van az epémmel is, lehet, hogy epekövem van, ez valószínű reflux miatt. Régen sokat diétáztam és később felelőtlenül sokat ettem. 1 hete szúr a májam (mára már enyhült), habár az lehet hogy a sok antibiotikum miatt is lehet és a nődoki is felírt nizoralt, szerintem annak is lehet ilyen mellékhatása. (Megyek júliusban ultrahangra.) Szóval a gombaölő gyógyszereket szerintem nem lehet szedni májbetegség esetén.:(
Köszönöm még egyszer a segítségedet!:D
Szia!
Én javaslom, hogy mindenképpen menj el vérvételre az mutatja ki majdnem a legbiztonságosabban az eredményt.
Sajna mindenkinél más tüneteket okozhat, más szövödményt és más a gyógyulási időszak.
Én nem tudok olyat hogy a diéta nélkül valaki helyrejött volna, hisz a gomba kiírtására ált antibiotikumot írnak fel, na ez meg táplálék nekik, ha ez nem is de amit beviszel kaja igen, és hiába írtod ha ugyan úgy pótlod neki a kaját és szaporítod.
De ne vele foglalkozz, hanem magaddal :o)
Sajna előfordulhat h a dokid "hülyének" néz ezzel a gondoddal, ezen ne lepődj majd meg. Ha mégis megcsinálja a tesztet akkor majd ő ír fel valami gombaölőt. ez mellé kell majd szedned béltisztítót is..és stb..
ha küldesz egy mail címet akkor küldök listát+ egy kis magyarázatot is.
Sziasztok!
Sajnos úgy néz ki, hogy én is candidás vagyok. Az orvosom húsvét környékén antibiotukumot írt fel az arcfájásomra. Rá egy hónapra hüvelygyulladásom lett. Elmentem nőgyógyászhoz (igaz nem csinált tenyésztést-, és Candidára írt fel gyógyszert és kúpot. Holnap megyek gasztroenterológiára tanácsot kérni ez ügyben és vérvételt kérek. Addig id Lányok nekem is küldenétek listát, hogy mit lehet enni és mit nem a különböző szakaszokban? Illetve hol találhatóak receptek? Van egy ismerősöm, aki szintén ezzel küzdött neki a hüvelyében szaporodott el a gomba 2 év alatt írtotta ki a nőgyógyász belőle a gombácskákat és neki nem kellett diétázni. Ezt nem is értem, nem a végbélből és a gyomorból jut ki lentre a Candida? Nem kell mindenkinek diétázni?
Állítólag a gombáktól neki méhszájsebe lett és kezdődő méhnyakrákkal küszköd. Viszont a házidokim, aki nőgyógyász volt valamikor ezt mondta, hogy nem a gomba következménye a méhszájseb. (Viszont ez a lány nagyon soká ment el nőgyógyászhoz, a tünetek jelentkezése után kb. 2 évvel!) Előre is köszönöm Mindenki segítségét! További szép napot!
Ha szépen kérlek, nekem is küldesz listát?
Köszi! :)
Szia! A probléma szerintem nem a hússal, margarinnal, napraforgó olajjal vagy a delikáttal van: egy hónapos diéta első szakasznak szerintem így is elmegy, kérés, hogy végül is mit szedtél és mennyit mellette (a gombaölőt együtt szedtesd a probiotikummal? tisztítás nem volt?). Az sem mindegy, mikor szedtél antibiotikumot... A sorrend: gombaölés (grepp és egyéb kiegészítők) tisztítás (bélperisztaltika fokozás, bélfal"radíírozás") és végül a bélflóra visszatelepítése, vitaminokkal és ásványi anyagokkal a legyengült immunrendszer megerősítése., Ha a sorrendet nem tartod be, az jelentősen rontja a hatékonyságot, illetve, ha közben antibiotikumot szedsz, az tönkrevágja szinte az egész programot :(
Ami inkább gondot jelent, az a masszív nőgyógyászati fertőzés, ahhoz komplexebb kezelés kell. Több helyen olvastam itt is, hogy csinálnak greppes meg joghurtos tampont, de ilyesmiben nem vagyok érintett, ezért nem jegyeztem meg.
Hát szia!
Huh..hol is kezdjem, amit írtál és ne haragudj de össze vissza kusza minden! Mindent szedtél, mindent megvettél, mindenbe belekaptál, de semmit nem követtél végig!
Sajna ha candidád van az nem rövid idő mire kigyógyulsz, de ha kigyógyultál akkor nem lesz gond a babával. Elsönek döntsd el mit szeretnél?!
Aztán olvasd végig amit követni szeretnél és köveds, tartsd be! De egyet és ne kapkodj bele mindenbe!
Elsőre menj el dokihoz vérvételre és nézd meg hogy tuti candidás vagy e?! Vérből lehet kimutatni tutira csak!
Aztán olvasd végig a listát (elküldtem) és szerezd be a kiegészítőket hozzá, gombaölő ás egyebek! Minden le van írva mit mikor és mi után kell szedni.
És olvasd el és tartsd be az ehető dolgokat!
Tartsd az időszakokat és az adott időszakban szedhető dolgokat!
Össze vissza kérdeztél mit lehet és mit nem, azért ha már összeolvastál sok mindent vannak olyan dolgok mint pl a máj..amit sehol, egyetlen egy helyen sem enged a diéta!
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, azoktól, akik már jártasak a ,,candida úgyben" :) én is az vagyok sajnos, de sehogy se sikerül javulnom.
Leírom a sztorimat: most 22 éves vagyok, 7 éve szinte folyamatos jelleggel hüvelyi candida fertőzésem van, havonta jártam/járok nőgyógyászokhoz, akik eleinte félrekezeltek, majd mindenféle gyógyszert felírtak rá, javasoltak irrigálást ..., a lényeg, hogy újra és újra használtam ugyanazokat a gyógyszereket (szájon át, helyileg is) de mindig visszatért a fertőzés.
Voltam biorezonanciás vizsgálaton, ki is mutatta a gombát, kaptam rá homeopátiás szereket, majdnem egy évig szedtem, de szinte semmi nem változott. Egy csomó értendkiegészítőt, bélflóra helyreállítót használtam, mivel útközben a gomba kiegészült pár bakteriális fertőzéssel is és azokra rendszerint antibiotikumokat kaptam, amitől utána persze biztosan előjött a gomba újra.
Észrevettem, hogy általában ovuláció környékén lobban be a dolog, tehát valószínű h köze van a hormonális változásokhoz, ami nálam tényleg necces lehet, mert elég rapszodikus a ciklusom. De amikor fogamzásgátlót szedtem, akkor azalatt is végig beteg voltam.
Voltam pajzsmirigyvizsgálaton, elvileg azzal minden rendben van.
Más tünetem nem nagyon van, talán egy kicsit puffadás, hasmenés, de ez is csak alkalmakkor, és nem érzem olyan komolynak.
Nagyon odafigyelek mindenre, fehérneműk fertőtlenítése, higiénia, de nem viszem túlzásba se.
Gyógyszerek után sokszor próbáltam visszaállítani a ph-t lenn, de sose sikerült az ovulációig végezni vele, mindig hamarabb jött a gomba.
Gondoltam rá, h lelki eredetű, de nem vagyok egy stresszes típus, és őszintén nem érzem, hogy bármi lelki probléma okozná nálam ezt.
Konkrétan vérből még nem mutatták ki, hogy candidiasisom lenne, mert amikor előhozakodtam a témával, az orvosok kinevettek... :S de el fogok menni ebbe a Prolaborba, amiről beszéltetek. Most találtam egy orvost, aki azt mondta, hogy ott szúrták nekem el, hogy mindig csak 1-2 hétre elegendő gyógyszert kaptam, és h ezt úgy kéne, hogy 1-2 hónapig hetente, majd utána félévig havonta 1 szem gombaölő gyógyszer (Diflucan).
Nah most ott tartok, hogy egy hónapja csinálom a candida diétát, de csak közben kaptam meg a ti listátokat, így nem teljesen ugyanúgy ahogy ti.
Az eltérés annyi volt, hogy az egy hónap alatt nem ettem semmi édeset, édesítőszert és gyümölcsöt se, és nem ittam alkoholt sem. Viszont ettem húst, margarint, és volt hogy nem tudtam kikerülni a napraforgóolajat, illetve a delikátot.
Közben szedtem a gombaölőt, még van belőle két hetem, grapefruit cseppet, immunerősítőt, és probiotikumot. Viszont béltisztítót csak most szereztem, és csak nemsokára tudom elkezdeni.
És most nem tudom, hogy hogyan is folytassam... :S
Jöhet a 2. időszak? Vagy ez nem is volt elég masszív 1. időszaknak? Közben fogytam elég sokat, de a gomba nem nagyon akar múlni, csak ideig óráig , amíg gyógyszert szedek. Mit ajánlotok?
Bocsi a kisregényért, de nagyon rég keseríti meg az életemet, és nem tudom hogy mit kellene csinálnom, hogy végre élhetőbb legyen a dolog.
Köszi előre is a válaszokat! :)
További ajánlott fórumok:
- Méheltávolítás - akinek elvégezték már ezt a műtétet, megosztaná velem a tapasztalatait?
- Norbi Update programja - tapasztalatok
- Mellkisebbítés tapasztalatok
- PRI Tapolca..ide járó meddőpárok tapasztalatai, eredményei
- Milyen tapasztalatok vannak a Clostilbegyt nevű tablettával kapcsolatban?
- Ajakfeltöltés tapasztalatok