Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ja, erre nem is gondoltam!
Ilyen hirtelen jött, átgondolatlan ötletet még elpufogtatok párat és majd egyszer csak meglátsz az államtitkárok között :D
Bekerülni szinte bárhová nagyon könnyű manapság, bent maradni annál nehezebb. Anglisztikán is, hogy a másik konkrét családbeli szakot mondjam.
Pszire nem tudom, mennyire olyan nagy könnyebbség a két nyelvi emelt, azért olyan sokan nem csinálnak ilyet. Itt a fórumon nem volt ritka, de az "életben" annyira nem gyakori azért. :)
Ezek szerint tényleg be lehet kerülni két nyelvvel. Tulajdonképpen az elég nagy könnyebbség, akinek pl. az angolon kívül van egy B2-C1 körüli tudása valamiből.
Az más kérdés, hogy át tudja-e magát szenvedni az első két vizsgaszezonon, ha matekból gyenge és még biológiából se brillírozik.
Mókás, hogy az Óbudaira egy magyar vagy egy angol emelttel is be lehet kerülni. Aztán majd elválik, hogy mit kezd ott ezekkel. Én ezeket második emeltnek fogadnám el, mert tényleg nem hátrány a szövegértés és a nyelvtudás mérnökként sem, sőt nagyon is kell (igazából mindenkinek). De azért mégiscsak a matekon és a tt tárgyakon van a hangsúly.
Most egyértelműen lehet, lásd itt:
Az alábbi tárgyak közül kettőből kell érettségizni, legalább az egyikből emelt szinten:
biológia
magyar nyelv és irodalom
matematika
történelem
társadalomismeret
angol, francia, német, orosz, olasz, spanyol (akár két idegen nyelvből tett érettségi is figyelembe vehető).
Azt azért hozzátenném, fiam üzenete, hogy vagy a biosz vagy a matek emelt azért jó, ha van, mert kelleni fog, ha nem is a tudás maga, de az érzék (skill) igen. Viszont nyelvből lényegében csak az angolra lesz szükség, de arra nagyon, mert a szakirodalom jó része angolul van, és néhány órát is fel lehet venni angolul. A töris skill leginkább a tudománytörténeti tárgyakhoz kell, mert azok totál magolósak. De az azért mindenkinek megy, ha muszáj, és persze van, aki még élvezi is. ;)
Én is erre jutottam.
ELTE-n pszihológiára fogadja el a két nyelvi emeltet, jogra nem, oda kell a töri.
Pázmányon elfogadja pszi-re és jogra is a két nyelvi emeltet.
A Felvi kalkulátorral néztem, ha számításba veszi a 2 nyelvi emeltet, feltételezem, hogy megadja az intézményi 2X50 pontot is.
A Pázmánynak fogok írni.
És tényleg! Nagyon érdekes, mert a PDF, amit találtál tényleg úgy értelmezhető, hogy akár két emelt nyelvi érettségi után is jár az extra pont.
Most akkor vajon lehet vagy nem lehet...
Most sincs benne a nyelv(2) az érettségi pontokat adó tárgyak között, csak nyelv(1). Szerintem is a viszonylag biztosra megtanulható töri emelt viszi fel a pontokat, mert azért a szorgalmasabbja azt meg tudja csinálni 90% körülire és nyelvből (főleg angolból) se elképzelhetetlen, hogy sokan elérik a 90% fölötti eredményt. Így "könnyedén" repkedhetnek a 450 körüli pontok.
Hol tart a fiad? Elvesztettem a fonalat. Már mesteren van vagy most jelentkezett mesterre? Milyen irányt választott vagy az még ráér?
Nem fogadják el. Ha a felvi.hu korrekt információt töltött fel, idén biztosan nem kap senki a 100 intézményi pontot két nyelvi emeltért, ha az ELTE pszichológiára jelentkezik. Attól még, hogy valamit elfogadnak érettségi tantárgynak, nem jár érte plusz pont automatikusan, akkor se ha emelt. Pl. az Óbudain érettségi tantárgyként elfogadott a földrajz, de emelt földrajzért nem jár 50 pont, szemben az emelt angollal, amennyiben angolból számítják az érettségi pontokat.
forrás: [link]
ELTE pszichológia érettségi pontot adó tárgyak:
Legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni.
Az alábbiak közül kettőt kell választani:
történelem vagy társadalomismeret vagy matematika vagy magyar nyelv és irodalom vagy biológia vagy idegen nyelv(1)
(1) idegen nyelv: spanyol nyelv; orosz nyelv; olasz nyelv; német nyelv; francia nyelv; angol nyelv
Nem számolható nyelv csak egyszer az érettségi pontokba.
Intézményi pontok:
50 pont jár emelt szintű érettségi (vagy azt kiváltó felsőfokú felvételi szakmai vizsga) az érettségi pontokba beszámító vizsgatárgyból, ha eredménye legalább 45%-os.
Szerintem pedig elfogadják a 2 különböző nyelvet érettségi 1 és 2 tantárgynak, amiből az egyik kötelező emelten. Itt valóban nem egyértelmű a megfogalmazás, de az ELTE-n Érettségi1 és 2 tantargynál is írják a nyelveket felsorolva, így gondolom itt is ez a helyzet.
Amúgy valószínüleg azért is ilyen magas a pszichológia évek óta, mert nyelvből azért nem ugyanaz emeltezni, mint mondjuk bioszból.
Nem számolható 100 intézményi pont a nyelvi emeltekért. Azért, mert csak olyan emelt után adható 50 pont, amiből az érettségi pontokat számíttatod. Ezek közül csak az egyik lehet nyelv (függetlenül attól hogy emelt vagy sem). Vagyis valami nyelven kívüli más közismereti tárgyat kell választani emelten, ha az emeltekkel szeretnéd kimagolni a 100 intézményi pontot.
"Legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni.
Az alábbiak közül kettőt kell választani:
történelem vagy matematika vagy magyar nyelv és irodalom vagy biológia vagy idegen nyelv(1)
(1) idegen nyelv: spanyol nyelv; orosz nyelv; olasz nyelv; német nyelv; latin nyelv; francia nyelv; angol nyelv
Pázmány pszichológia.
A Felvi pontszámolójában beszámítja a két nyelvi emeletet.
Az attól függ, hogy melyik egyetem, melyik karának melyik szakjáról van szó :)
Van ahol az emelt érettségiért sem jár plusz pont.
Hová pályázol/pályáztok?
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!