Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Egyébként Torino műszaki egyeteme talán a legjobb, de mindenképpen a legrégebbi olasz műszaki egyetem. Tudtommal erős az építészet is, de méginkább a gépészek és villamosmérnökök Mekkája. Legalábbis a múltkor az egyik egyetemi szóvivővel beszélgetve ezt szűrtem le.
Ezzel szemben a Politecnico di Milano a világ egyik legrangosabb építészeti karával rendelkezik.
Nagyon gratulálok a milánói egyetemistának és sok sikert kívánok neki!
Melyik a kedvenc kisvárosa? Persze rengeteg kedvence lesz még :)
Nagyon köszönjük!
Sokáig nem tudta, mi akar lenni, ezért matek és töri faktra járt ( a jog is esélyes volt). Aztán kitalálta, hogy külföldre akar menni építészmérnöki karra , de kiderült, hogy a legtöbb helyre kell a fizika érettségi. Megnézte az egyetemi rangsort + néhány országot kizárt, így maradt Torino és Milánó + itthon a BME. Mindegyik sikerült, de a Milánó volt a vágyálom.
Illetve egy olasz körút is hatással volt rá, azt mondta, hogy az egyik kisvárosban ahol járt, ott szeretne élni😊.
Sajnos nincs, de gratulálok!
Hogy jött a milánói ötlet?
A mindenit, ez aztán tényleg sokkoló! (Most estünk haza nyaralásból, utólag olvaslak benneteket.)
Őrület az egész, nagyon sokszor még szakembereknek se könnyű észrevenni a jeleket, nemhogy laikusoknak. Ez persze nem fogja vigasztalni a szülőket.
Mennyire igazad van, hogy a legfontosabb, hogy élnek, egyben vannak, sőt egészségesek. A pontszám egy dolog, még az se annyira életbevágó, hogy hová veszik fel őket, hiszen lehet változtatni vagy új célokat kitalálni. Egyébként sem biztos, hogy ami most szuper jó ötletnek tűnik, az lesz ugyanilyen szuper lesz pár év múlva is...
Ugye?
Jaj, milyen balesete volt? Milyen szép szokás, hogy megünneplitek!
Igen, ez most nagyon rossz volt így, mert mindenki megtudta a pontokat, a legtöbben örültek, ünnepeltek, pihentek volna egy jót, pár gyerek elgyászolta az eredményt és készült a jövő évire, erre szembejött velük az élet... A legjobban a szülőket sajnálom (ismeretlenül is, mert max szülőin találkoztam velük párszor), mert egyetlen gyerek volt, szép, 20 éves, most kezdte volna a felnőtt életét, én nem is tudom, hogy lehet ezt épp ésszel túlélni...
Jesszus, ez szörnyű! Nem lehet könnyű most a srácoknak!
Amúgy tényleg hajlamos az ember "elveszni" az apró, de neki nagynak tűnő problémákban. Hogy él, egészséges, gyakran természetesnek tűnik, pedig sajnos nem mindig az, elég egy rossz pillanat.
Épp tegnap volt 2 éve a lányunk balesete, azóta nekünk is sok minden átértékelődött. Meg is ünnepeltük egy pici tortával, hogy életben van és a nehézségek nagy részét már legyőzte.
Szívből gratulálok a fiadnak, szerintem menni fog az, kitartást hozzá, meg persze nektek is, mert azért gyakran kell lelket önteni az egyetemista csemetékbe is!
Hát, köszi, már előjött az öröm helyett a para, hogy jajistenemhogyfogomelvégezni...
Elhiszem, hogy elkeseredtetek, de hidd el, nincs itt a világ vége. Én is most kaptam egy józanító pofont, hogy mit aggodalmaskodom a lányom kémia jegye miatt, amikor él és egészséges.... Pénteken kapta a fiam hírt, hogy egy osztálytársa meghalt, később a temetésen az is kiderült, hogy öngyilkos lett. Most próbálják magukat és a történteket összerakni, hogy nem vették észre, hog vmi nincs rendben, mit tehettek volna másképp... eléggé felkavarta a "gyerekeket".
Hát ezért a múltkor nagyon kikaptam, de én már írtam (vagy itt, vagy face-en), hogy még a BME is amolyan mentő helynek kezd számítani.
Nem elvégezni, de bekerülni...
Sok ismerős, kolléga gyereke, a tipikus, okos (vagy legalábbis magukat annak gondoló), de lusta, vagy elvből nem stréber :-) fiúgyerekek mentő helye, akik néha kettesekkel viszik végig a gimit, azután a szülők meglepetésére mégis bekerülnek. Egy részük persze később felnő és még tanulni is hajlandó, sőt, nyilván kerülnek be érdeklődésből szorgalmasak is, de nem tehetek róla, ilyet már többször láttam...
Persze sok minden lehet, mindig is csak egy emelt volt kötelező, meg persze a magyarra is gondoltam én is, na de 40-60 pont szakonként az nagyon sok. 430-440 pontos építész szaknak szerintem eddig is a többség 2 emelttel vágott neki. Most ez is 400 alatti.
Amúgy tényleg sok intézményi pontot lehetett gyűjteni, még középszintű nyelvi és info érettségiért is. Állítólag a többség 90 pont felett kapott, így még furább az alacsony ponthatár.
Egyre inkább igaz lesz, hogy nem a bejutás, hanem a bentmaradás, elvégzés lesz nehéz.
Nem követem a műszaki képzéseket, de az nem lehet, hogy oda eleve nem kellett két emelt és mivel a közép csak 67%-ban számít, az vitte lejjebb a pontokat?
A másik: bár az csak az érettségi átlagot befolyásolja, de míg régen a magyar mindenkinek ízi-bízi érettségi volt, ami felfelé húzta a pontokat, az idei új érettségi sokaknak nagy koppanást jelentett.
Számomra a BME a döbbenet. Hatalmasat zuhantak a pontok, a mérnök info majd 60-at, pedig nagyon sok intézményi pontot lehetett gyűjteni. Én simán arra tippeltem volna, hogy még emelkedhet is. Még az lehet, hogy növelték a keretszámot, ez most még nem látható a felvin.
Ezzel együtt azt nyilatkozta az egyetem, hogy az átlagpontszám bőven 400 felett van, van ahol 430. Azért ez nehezen hihető 320-340- es VIK-es ponthatárral. A 430 gondolom a GTK. Volt idő, amikor a mechatronika volt az országban a legmagasabb, ma 400 alatt van az is…
Elképesztő, hogy csak egy pontocskát ment lejjebb :(
Sajnálom, hogy nem sikerült az állami!
Mi a terv? Beiratkozik az önköltségesre és majd újrafelvételivel folytatja államin a harmadik félévtől?
Szuper :(
Ezeknek baromira utána kell(ene) járni jelentkezés előtt, mert teljesen megváltoztathatja a stratégiát és a gyerek hozzáállását is a dolgokhoz.
De ahogy elnézem a felvételizők egy része olyan szinten tud tájékozatlan lenni, mintha nem is az róluk lenne szó.
Ez így van, pont most futottam bele egy cikkbe az eduline-on, ami erről szól, egy diák már 3 éve próbál újra felvételizni, hátha bejut ösztöndíjasra és akkor elismertetné a tárgyait.
Viszont jó hír: állítólag az új szabályok szerint most vmi 9-10 ponttal kevesebb jön ki neki. Tehát elvileg lehetséges, hogy lejjebb fognak menni a pontok.
Tavaly mi is így voltunk a Corvinus esetében. Csak az egy kicsit húzósabb. Nekik még 550, de idén már 700. Végül magasan meglett, kívánom nektek is a legjobbakat!
A Corvinus ilyen szempontból szívás, mert évente újraosszák az ösztöndíjas helyeket a 2 félév átlaga alapján.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!