Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
17855. Borian (válaszként erre: 17853. - Virgilius)
ma 15:04
tudod, olyan, mint a biciklizés... :-) szte neked is menne :-)
17854. virgilius (válaszként erre: 17852. - Akinomuj)
ma 14:34
Mas kerdes, hogy a matematikus szakra kevesebb pont kell, mint a pszire, ezert is nem izgatta magat tulzottan a haver. Fiam meg tepert, mert neki min. 75-80% kellett elozetes szamitasai szt. Szoval igy tortent ez. :)
17853. virgilius (válaszként erre: 17851. - Borian)
ma 14:32
Meno, hogy tudsz meg segiteni most is. En is vegigcsinaltam, de nagyon melyre kene asnom, hogy a vegen levoket meg tudjam csinalni... Mindenesetre mikor 4. felevkor visszakerultem az alapmatek csoportba (fajo szivvel, de nem volt ertelme a kozponti sorok gyakorlasanak mar szamomra), kb a nihilben ereztem magam. Ugyanakkor mintha elvesztettem volna az eletem ertelmet is. Utana meg evekig hianyoztak a matekfeladatok :)))
17852. akinomuj (válaszként erre: 17848. - Virgilius)
ma 14:29

Egyetértek, szerintem sem árt.

Örülök is, hogy tizedikben már megírtak egyet. Én is azt gondolom, minden vizsgára kell készülni valamennyit, ha másért nem hát azért, hogy ismerjék a típusokat, a gondolatmenetet, a javítási szempontokat.

Ezeken múlhatnak pontok, a ti esetetekben nem is kevés (a fiad javára).

17851. Borian (válaszként erre: 17845. - Virgilius)
ma 14:24

Van Zöldkönyv, csak most sárgás ás 3 kötetre van bontva. Amikor a fiam fevetette, hogy mi lenne, ha emelt matekozna, meg is lobogtattam neki, hogy OK, abban tudok segíteni, én ebből csináltam végig az összes feladatot. Kétszer.


A központin nem az volt, de a középen, vagy akkor hogy hívták, csak a feladatok sorszáma volt a borítékban, garantáltan abból választották az érettségi feladatokat.

17850. virgilius (válaszként erre: 17847. - Chelsey)
ma 14:21
Anno nem tudom, voltak-e matek szobeli tetelek megadva egyaltalan a kozpontihoz, mi sem dolgoztunk ki ilyeneket. Viszont fiam igen, mert az emelthez valoban vannak szobeli tetelek, es info kozep szobelihez is csomo volt. Ezeknek a kidolgozásával sok idot toltott, kozben jórészt meg is tanulta oket. Az emelt matek szóbelitől o is tartott de vegul jol alakult.
17849. virgilius (válaszként erre: 17846. - Akinomuj)
ma 14:13
A magyar meg a tori nehezebb volt sztem, mert a szobeli tetelek mindenre kiterjedtek szinte. Talan tobb is volt beloluk. A matek kozep az kb hasonlo volt es az emelt is hasonlo a regi kozpontihoz. A nyelveknel nekem ugy remlik, h regen volt az írásbelin forditas is, most meg nincs.
17848. virgilius (válaszként erre: 17846. - Akinomuj)
ma 14:08

Nyilvan ok sokkal magasabb szinten vannak alapbol, mint akar az emelt matek, de azert nem art latni, hogy is nez ki egy sor. Ismetelni tudom csak a matek szakra ment haver példáját, aki kb 20 ponttal kevesebbet irt, mint a fiam, pedig hat nyilvan jobb matekos ugy amugy. Persze attol meg az is 5os volt :)))

Amugy en korabban is csak azt irtam, hogy iq bol negyes-ötösre meg lehet ezeket irni, nem azt, hogy hibatlanra. Es hat 80tol a kozep mar 5os...

17847. Chelsey (válaszként erre: 17846. - Akinomuj)
ma 14:08

"Nem a feladatmegoldás a kihívás." Ezt levettem magamtól is :D

Erre mondtam, hogy mindenki a gyengébb területet gondolja érdemesnek erősíteni.


Matekból egyáltalán nem dolgoztunk ki tételeket, feladatokat oldottunk meg. Magyarból, töriből, rendszertechnikából (olyasmi mi volt, mint az info elmélet) dolgoztunk ki tételeket.


Akik matekból versenyeznek egy adott szint felett, már nem kell nekik külön gyakorolni az érettségi a feladatokat, mert azok részfeladatként előfordulnak a versenyeken. Ezért is mondtam a gyerekemnek, hogy az duplán jól jár, aki versenyekre jár. De a fiam utálja már a szót is, hogy verseny, mindegy miről van szó, hacsak nem e-sport.


Szerintem a gyerekeid azért nem gyakorolnak külön matekból az érettségire, mert nincs rá szükségük. A többségnek meg van, ha jó eredményt szeretne elérni. Nincs ezzel semmi probléma. Szerintem a többség is szívesen lemondana a külön gyakorlásról, ha olyan jól menne nekik a matek, hogy esélyesként versenyekre járhatnának.

17846. akinomuj (válaszként erre: 17839. - Chelsey)
ma 13:57

A szóbelire azért készülnek valamennyire a Fazékban, hogy szabatosan, kereken és pontosan tudják a bizonyításokat és a megoldás lépéseit előadni. Nem a feladatmegoldás a kihívás.

Az első és a harmadik különben szóban is elég jó - a versenyek szóbeli fordulóin sem volt gondjuk -, de a páros számúak nem annyira szeretnek szerepelni. A második ezért nézte át a matek szóbelit. Az angolt nem, az "csak" nyelv. Azt használja.


Saját élmények az ókorból:

Én csak a törire emlékszem, hogy tételeket dolgoztunk ki órákra. Matekból semmi nem rémlik, magyarból meg az érettségi szünetben dolgoztam ki tételeket, az írásbeli nem volt kihívás.

A végén még kiderül, hogy régen is könnyű volt az érettségi. ;-P


Különben egyetértek, bizony hasznos lehet a feladatsorok gyakorlása, átbeszélése. A gyerekeimet én nem tudom rávenni ilyesmire, úgyhogy ezt már elengedtem - oldják meg ők és az a jó iskola, ahova bejutottak. A középiskolás felvételinek volt tétje, az érettségi meg már az ő bizniszük.


/Különben meg lehet, hogy a Fazékban az érettségi feladatsorokat nem gyakorolják, de sokan rengeteg időt szánnak a KöMaLra. Nem gyakorlás, de matek. Agytorna./

17845. virgilius (válaszként erre: 17844. - Chelsey)
ma 13:53

Jo is volt az a konyv. :)

A zold amugy mar nincs hasznalatban? Pedig nagyon hasznos volt.

1-2-ra nem emlekszem nagyon, de fakton nalunk rengeteg matekfeladat ment naprol napra. Tiszta n napi egy ora volt vegigcsinalni oket kb. Fiam ennyit csak az utolso felevben gyakorolt, ha jol sejtem. De lehet hogy csak annyira titokban csinalta ;)

17844. Chelsey (válaszként erre: 17843. - Virgilius)
ma 13:47
Nekünk az első három évben nem volt sok házink, de negyedikben nagyon megtolták és az egyébként is magas óraszámot megemelték. A feladatgyűjteményt mi is rongyosra pörgettük. A másik ilyen könyv, amire negyedikből emlékszem, az a felsőoktatási kézikönyv vagy mi volt, az összes egyetemmel, főiskolával, benne minden induló szakkal. Hol volt még akkor a felvi.hu?! :D
17843. virgilius (válaszként erre: 17842. - Chelsey)
ma 13:10
Ja lehet hogy kulon feladatok voltak a zold konyvbol, en sem emlekszem, de olyan tipusuak es olyan sorrendben, mint ahogy egy felveteli sorban szoktak szerepelni. Mindenesetre annyi matek hazifeladatot egyik gyerekemnel se lattam itthon az evek soran, mint amennyi nekem volt anno, pedig az egy gyenge gimi volt elvileg.
17842. Chelsey (válaszként erre: 17841. - Virgilius)
ma 12:56

Na, látod erre nem emlékszem. Most is törtem az agyamat, hogy egyben láttunk-e feladatsort. És nekem akárhogy is próbálkozok, nem ugrik be, hogy kifejezetten sorokat kaptunk volna. Inkább csak feladatokat. De kifejezetten sort csak a próba-értettségin kaptunk. Az enyém szinte hibátlan lett, amin velem együtt mindenki elcsodálkozott (98/100).

Belenéztem az emelt érettségibe még tavaly, szerintem nagyon rosszat írnék most gyakorlás nélkül. De minden bizonnyal előjön az, mire a gyerekem érettségizik, mint ahogy a polinomok is jól mennek megint. Mondtam is neki, hogy ez nekem nem véletlenül megy pár példa után, hanem mélyen el volt raktározva, ahhoz pedig anno gyakoroltam. Ha neki ránézésből nem megy (már pedig nem annyira jól, mint szeretné), akkor neki is csak a gyakorlást tudom javasolni. Más ötletem sajnos nincs. Persze, ha valaki gyakorlás nélküli eredményes megoldást tud, azt elfogadjuk :D

17841. virgilius (válaszként erre: 17840. - Chelsey)
ma 12:46
Nálunk is hasonlóan volt. Sok matekóra sok házival, és 4.-ben már csak a sorokat toltuk nagyban. Én is jártam egyébként az egyetemre matek előkészítőre 3.-ban :))) Magyar előkészítőre sajnos nem jártam, bár az sem ártott volna, de túl későn váltottam a karok között. Ja, hát lehet, hogy én is ezért tudom megcsinálni még a 8.-os feladatokat :))) De az emelt matek érettségi sorokat már alapból nem tudnám, ahhoz nagyon bele kellene helyezkednem megint.
17840. Chelsey (válaszként erre: 17837. - Virgilius)
ma 12:42
Igen, nekünk sok matekóránk volt és még volt negyedikben egy heti háromórás blokk, kifejezetten a továbbtanulóknak. De én bejártam az egyetemre is szombaton délelőttönként matek előkészítőre pár hónapon keresztül, mert tetszett a környezet és egyébként hasznos is volt. Vagyis nekem abban meló van, hogy most is meg tudom csinálni a sulis feladatokat, nem így születtem.
17839. Chelsey (válaszként erre: 17833. - Akinomuj)
ma 12:39

Látod, ez megint olyan dolog, hogy kinek, mi megy könnyebben. Nekem szóbelire egyáltalán nem kellett készülni matekból, mert ha meg tudom csinálni írásban, akkor ott vannak a fejemben a tételek, szabályok, azonosságok stb., csak hangosan el kell mondanom, ha kérdeznek róla. Viszont, amikor az írásbelire készültem, akkor megoldottam egy rakás feladatot, mert sok matekóránk volt, meg az egyetemen is adtak fel még házit (bejártam oda előkészítőre érettségi előtt hétvégente).


Magyarból meg pont fordítva volt, csak a szóbelire készültem a suliban órán, meg egy teljes napot az érettségi előtti héten. De az másmilyen volt, mint a mostaniak. Most egyáltalán nem szeretnék érettségizni magyarból, kiváltanám biológiával, ha lehetne. A gyerekem örül, hogy nem én találom ki neki, hogy hogy legyen :D


Igen, matekból a tieid kivételek, ahogy már egy korábbi hozzászólásban is utaltam rá. De ezek szerint nekik is kell készülni, mert valamiért a szóbelitől tartanak.

17838. virgilius (válaszként erre: 17837. - Virgilius)
ma 12:39

Egyébként a magyar emeltre is lehet készülni hasonlóképpen, ott is vannak típusfeladatok, szóval nem lehetetlenség. Egy jó 70-80-at elég biztosan el lehet érni rajta kellő gyakorlással akkor is,m ha beugrik egy Bob Dylan-féle téma, amihez esetleg az illető nem nagyon tud hozzászólni. Aztán ha szerencséje van, akkor meg a kedvence lesz épp. Annyit még, hogy kortársakat is illik jól ismerni hozzá, de nem csak a szerzőket, hanem a kortárs irodalmi életet, lapokat, kritikusok neveit, ilyesmiket is. Szóval elég nagy műveltség igényeltetik hozzá, 18 évesen nagyon elszántnbak kell lenni, hogy valaki ennyire képben legyen.

Ezt most még mindig az emelt magyarra írtam, ne rémüljön meg senki, nem a középre. :)

17837. virgilius (válaszként erre: 17834. - Chelsey)
ma 12:33
Mondjuk anno a matek fakton mi is rengeteg felvételi sort gyakoroltunk. Szóval azért szoktak ilyet gyakorolni sztem mindenhol, de mintha a Fazékban pont nem. Azért is kérdeztem. Fiam osztálya is matek tagozat volt, és ők bizony nagyon sok sort végigvettek, szerencsére. Nála pl igen nagy fejlődés mutatkozott ennek köszönhetően. :) És a lazázós gyerekekre is ragadt ebből vmi, szóval ők sem tisztán IQ-ból hozták a jó eredményeket, még ha otthon pluszban nem is gyakoroltak hozzá.
17836. Chelsey (válaszként erre: 17829. - Borian)
ma 12:31
Jó hangulatú beszélgetés kerekedhetett ki :D
17835. virgilius (válaszként erre: 17833. - Akinomuj)
ma 12:29
Na de nem a sajátjaimra írtam, hogy IQ-ból ment volna nekik bármelyik is. :))) Ők azért szorgalmasak is. Na nem őrült módon, de azért gyakoroltak. Voltak fiam osztályában olyanok, akik az egészet belazázták (lányomnál is, csak ők azért nem olyan pontokkal), de ők nem ez a kategória azért.
17834. Chelsey (válaszként erre: 17823. - Akinomuj)
ma 12:24
Igen, általában akinek jól megy (időre és pontosan is) és nem kifejezetten annyira jó matekból, hogy őt várják a top 10 matektagozataira, az külön is gyakorolja a matekot a jó felvételi, dolgozatok, a jó érettségi eredmény érdekében. Kivétel, ha a lecke nem amolyan 2-3 feladatos, amelyiket öt perc alatt össze lehet csapni. Lehet, hogy neked ez azért meglepő, mert egyrészt nem átlagos matekos gyerekeid vannak, másrészt eleve emiatt olyan suliba járnak, ahol a matek órák és leckék más szinten vannak.
17833. akinomuj (válaszként erre: 17824. - Virgilius)
ma 12:15

Akkor nem csak IQ-ból ment sem a magyar, sem a matek. ;-)


A Fazékban specmaton nem gyakorolnak külön az írásbeli emeltre matekból. A szóbelire inkább.

Illetve: most a tizedikesek írtam egy emelt sort. (Enyémnek pont hibátlan lett.) Ott az a filozófia, hogy a jó emelt az elmélyült, alapos tudás mellékterméke. A gyerekek meg elfogadják.


Magyarból és töriből a nagy írt egy-egy próbaérettségit. Hogy órán mit csináltak, én sem tudom, de itthon egész biztosan nem foglalkozott vele. (A töri a hobbija, arra meg azért nem is kellett készülnie, mert sokat olvas róla).


Nekem ketteske gyakorolt az érettségire. Oroszból, mert úgy érezte, az azért kell. Matekból az írásbelire nem készült, a szóbelire igen. (Ő is másfél év Covid után érettségizett, és nem volt könnyítés.)


De akkor ezek szerint az enyémek a kivételek és mindenki más szorgosan készül az érettségire. :-O


Igen, tudom, a felvételinél más évfolyamból is jönnek. Ez főleg a sikerszakokon nehezíti meg az ember dolgát.

17832. virgilius (válaszként erre: 17829. - Borian)
ma 11:57
Erre nem tudok mit mondani, csak hogy együttérzek. De lehet, hogy a végén majd semmi ilyen nem lesz benne... Ez mondjuk rosszabb, mint ha legalább tuti olyan lenne, mint a már kiadott minta, de még ez sem biztos, attól tartok.
17831. virgilius (válaszként erre: 17828. - Aquarius76)
ma 11:55
Nézz meg egy emelet magyar sort. A nagy része nem elemzés. Elég összetett. Művészi hitvallás, ez nem hiszem, hogy nagy szerepet kapna benne pl. ;) Ezt személy szt nem is tudom így mire vélni. Bölcsész éveim alatt nem emlékszem, hogy valaha is sokat beszéltünk volna művészi hitvallásról. ;) Most nem trendi a művész munkásságából kiindulni az elemzéskor, sőt épp kerülendő. Az irodalom értelmezése a ma uralkodó nézet szt, ha jól követem, kizárólag a befogadón múlik. Kb az a jó, ha nem tudsz semmit senki munkásságáról :)))
17830. virgilius (válaszként erre: 17827. - Aquarius76)
ma 11:51
Anglisztikára nem kell emelt magyar. Csak emelt angol kell, és nem olyan magas a ponthatár, hogy az olasz felsőfok ne dobna rajta eleget. Magyar szakra kell emelt magyar mindenképp, a többin lehet sakkozni mással. Én lányom sem csinált emelt magyart.
17829. Borian (válaszként erre: 17817. - Virgilius)
ma 11:48

sajnos nem látom jelét, hogy valamiféle egyszerűsítést agérnének magyar érettségin...


a lászlóban testületileg megrettent a magyar anári kar, a fiamékat most gyorsan meg akarják tanítani mindenre, amit az előző 3 évben kihagytak (volt már Csokonai, Berzsenyi egy csmó művel, szineztéziával, meg mindennel, ami kell, majd Anyegin, olvasás-ellenőrző dolgozattal, angol, francia, lengyel (?) romantikus irodalom... a lányomékról nem s beszélve.... most jártam anosszát fogadóórán és finoman közöltem a magyartanárral, hogy én is tanítok a kommunikációról marleting órán, de a dolgozatban szereplő táblázatokat és szövegkiegészítéseket nem tudam volna kitölteni... de csak csúnyán nézett rám

17828. Aquarius76 (válaszként erre: 17802. - Virgilius)
ma 11:42
Ja igen, így tényleg érthető. Ebből kb. az tud relative kevés pontot veszíteni, aki szuper jól tud verset, műveket elemezni. Vagy tévedek? Tudom, akkor még ott van az is, hogy mit tud az adott szerző munkásságáról, művészi hitvallásáról.
17827. Aquarius76 (válaszként erre: 17801. - Virgilius)
ma 11:39

Ja, én ezt csak példának írtam. Illetve talán nem is annyira. Ha lányom két év múlva anglisztikára vagy egyéb bölcsész szakra készülne, oda azért nem árt. :)

Bár ott meg majd tud sakkozni az emelt olasszal és emelt angollal is , ha jól sejtem. (Tudom, hogy egy tárgyból vagy nyelvvizsgát vagy emelt érettségit számítanak be. Meg azt is, hogy lányom nem megy reálos irányba. :) )

17826. virgilius (válaszként erre: 17823. - Akinomuj)
ma 11:39

Épp ez a tanár közölte a césekkel, hogy nem képzelik, hogy tudja, mi az abszolútérték /negyedikes anyag?/. Csak hogy a TTK-s felsőbbrendűségnek legyen ellenpontja is.


:))) nem hiszem ám, hogy ezt épp nem tudja. Amúgy a Fazékban humán tanárnak lenni azért lássuk, be, nem olyan egyszerű. Eleve kb haszontalannak tekinti a nagy többség az egész tárgyukat... Aztán ha az abszolút értéket tudják is, nem kérdés, hogy sehol sincsenek matek terén már a 7.-esekhez képest sem... Szóval kompenzálnak, az az érzésem, ki így, ki úgy.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook