Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
8420. levia
tegnapelőtt 19:57
A Mateking bővül, ahogy nézem. Születőben az Eduking. Vsz. Informatikával fog foglalkozni. Klassznak tűnik :-).
8419. Franciska76 (válaszként erre: 8409. - Virgilius)
jan. 17. 12:13
Oké, ezt megbeszéltük! :D
8418. logarithmia (válaszként erre: 8417. - Franciska76)
jan. 16. 14:59

Pár nappal a határodő előtt online sulizás közben kemény napjaik lehetnek a végzősöknek. Drukkolok!


A csavarokból meg sokat lehet tanulni, tapasztaltam.

8417. Franciska76 (válaszként erre: 8416. - Logarithmia)
jan. 16. 14:02
Igen, bízom benne, hogy megtalálja a helyét! Lehet, hogy csavarokkal, de ezek legyenek az ő döntései.
8416. logarithmia (válaszként erre: 8415. - Virgilius)
jan. 16. 13:08

Amit ilyen lelkesedéssel csinál, abban biztos, hogy kimagaslóan jó lesz. Akár nemzetközi szinten is. Én támogatnám ezt a vonalat.


Köszi az anglisztikás infókat!

Az igaz, hogy az évi több száz végzős majdnem minden területen több, mint a piaci igény. De szülőként bízunk benne, hogy a csemeténk végül a helyére kerül.

8415. virgilius (válaszként erre: 8414. - Chelsey)
jan. 16. 12:43

sztem az anglisztikát fogj előre írni. Mondjuk óangolhoz király, ha valaki latinul is jól tud, nem mellesleg. Csak mondom, mindig hátrányban lesz egy igazi brit óangoloshoz képest.

De még van egy éve ugye, szóval bármi lehet. Na jó, bármi nem. :D

8414. Chelsey (válaszként erre: 8413. - Virgilius)
jan. 16. 12:40

Ok, hogy hallott róla, más megint, amikor hozzájuk kell nyúlni úgy ahogy tanulta és sikoltozik a baba. De persze, attól még tudhatja ezt jól kezelni. Főleg, mert amikor jönnek az eredmények, az kompenzálja az átélt fájdalmakat.


Amiket írtál az is mind olyasmi, ami miatt valószínűleg a lányod inkább a nyelveket választja, főleg, hogy azokkal hobbiként, plusz munkában foglalkozott eddig is. Szóval miért is ne lehetne a fókusza a tanulmányainak később? Azért kíváncsi vagyok, hogy mi mellett köt ki végül. :)

8413. virgilius (válaszként erre: 8412. - Chelsey)
jan. 16. 12:34
Ja, tudjuk ezt. Másik baj a Dévénnyel, hogy nagyon hosszú idő, mire egyáltalán elkezdheti azt a képzést, aztán mire elvégzi...
8412. Chelsey (válaszként erre: 8403. - Virgilius)
jan. 16. 12:32
A Dévény tornánál a legnehezebb - még a fogások elsajátításánál is - hogy a gyerekek legtöbbször sírnak, zokognak, ordítanak a fájdalomtól. Arról nem is beszélve, hogy nem tudják elmondani, hogy mit is éreznek pontosan. Tudom, hogy ez most egy extrém példa lesz, de pont emiatt, hogy sokan sírnak és ez ott "természetes", nem vették figyelembe az egyik ismerősöm gyerekének a sírását. Többszöri kezelés után, valami teljesen más okból egy dokihoz került a gyerek, aki röntgen felvételeket kért. Kiderült, hogy a csontjai összevissza voltak törve. A mozgásfejlődésének a visszamaradása egy genetikai rendellenesség miatt voltak (üvegcsontú, szerencsére a skála szerint az egyik legenyhébb fokozatú). Persze, ilyennek nem nagyon találkoznak, de bőven elég amivel igen.
8411. virgilius (válaszként erre: 8410. - Chelsey)
jan. 16. 12:29
Mondjuk lányom babákat szeretne gyúrni ugye (Dévény), de attól még persze, jó fizikum kell. Mondjuk ez sok pályára igaz, a zenészre is pl de még sebészre is, hogy egy sérülés véget vethet az egésznek... Ebből a szempontból jobb, ha tisztán az agyadból élsz.
8410. Chelsey (válaszként erre: 8402. - Levia)
jan. 16. 12:26

Mert bírja a erővel és ez nagy szerencse, hogy ilyen jó a fizikuma!!!


Nem mindenkinek van ilyen szerencséje, előjöhet egy ízületi probléma vagy akármi, ami miatt már nem tud pl. emelni. Gyógytornászként akár nála kétszer akkora súlyú embernek is kell segítenie. És persze vannak fogások, amikkel csökken a terhelés, de attól még az fizikailag megterhelő lehet. Szemben egy műfordítóval, aki egy kandalló mellett ücsörögve is tud dolgozni akár 90 évesen, ha szellemileg tiszta (persze kisarkítottam).

8409. virgilius (válaszként erre: 8407. - Franciska76)
jan. 16. 12:25

Hát ja, el kell tudni adni magát ott.

...menjen inkább nyelvszakra mindkettő. Aztán onnan még lehet ide-odaa variálni, vannak jó kis minorok meg mesterek az ELTE-n.

8408. virgilius (válaszként erre: 8406. - Franciska76)
jan. 16. 12:24

Az tökéletes lenne, csak nagyon rizikós. nekem is az lenne az álommunkám, és csináltam is csomó szerkesztést meg műfordítást is (és nagyon jónak szoktak tartani), de nem lehet belőle megélni, max kiegészítő keresőként, úgymond. Á

Ilyen állást kapni tényleg csak kapcsolatok révén lehet, nehezebb, mint kutatóként, kb. de ha ez van, hát ez van.

És van még a rajz, de az se sokkal ígéretesebb.

8407. Franciska76 (válaszként erre: 8403. - Virgilius)
jan. 16. 12:21
Fiam dettó. És így menni nemzetközi tanulmányokra..., ahol épp kifejezetten fontos a kommunikációs képesség!
8406. Franciska76 (válaszként erre: 8405. - Virgilius)
jan. 16. 12:19
Ebben igazad lehet. De a műfordító-szerkesztő jó lehetne.
8405. virgilius (válaszként erre: 8404. - Franciska76)
jan. 16. 12:15
Igen, nála is egyrészt a minél több nyelv, a nyelvek összehasonlítása stb, és az angol irodalom meg történelem meg minden. Az a fő aggályom ezzel, hogy magyar anglisztikások mindig durva hátrányban lesznek egy született brittel szemben. Mit tudhat hozzátenni egy magyar mindehhez? Kl fil-ban mindenki eléggé egyenlő, egy magyarnak is lehet ugyanúgy jó ötlete, mint egy olasznak, de anglisztikában? ... Persze itthon az egyetemen taníthatják az utókort, de kicsit olyan esélytelennek érzem őket nemzetközi szinten.
8404. Franciska76 (válaszként erre: 8395. - Virgilius)
jan. 16. 12:12

Ha ennyire erősen érdekli, akkor szerintem érdemes azt választania!

Van szerkesztői minor is.

A tanár szak nálunk sem jön szóba. Inkább a /minél/ több nyelv magas szinten való megtanulása.És ez a nyelvek és a társadalom működése iránti érdeklődésből fakad.

8403. virgilius (válaszként erre: 8401. - Chelsey)
jan. 16. 12:08
Az is igaz, de még inkább az a gond vele, hogy ő nem nagyon akar és nem is tud direktben ismeretlen emberekkel jól kommunikálni, főleg nem többel egyszerre. Mert ha a Dévényt csinálná, akkor is ott lennének a szülők, akikkel muszáj jópofizni. Hiába lenne szakmailag csúcsszuper akár, ha nem tudna velük is kedves lenni.
8402. levia (válaszként erre: 8401. - Chelsey)
jan. 16. 12:06
Apámhoz még 76 évesen is sorban állnak. Mondjuk ő nem gyógytornász, hanem masszőr és mozgásterapeuta (plusz egy csomó minden más).
8401. Chelsey (válaszként erre: 8395. - Virgilius)
jan. 16. 12:03
Nekem a gyógytornászról mindig a fizikai és a pszichés megterhelés jut az eszembe, mert ott azért mindkettőből akad elég sok. Míg a nyelvi érdeklődését, hobbiját egészen idős koráig munkaként is tudja kamatoztatni, addig ez nem mondható el, ha a gyógytornász szakot választja. De ez csak az én megközelítésem.
8400. virgilius (válaszként erre: 8399. - Levia)
jan. 16. 11:43

Tudom, csak Mérő vicces módon állandóan pont a kl fil-val példálózik. :) de bármely kutatói területre áll ez, azt gondolom én is.

Talán lányomat is rá lehetne beszélni a kl fil-ra is, de magam sem vagyok benne biztos, hogy ezt jó lélekkel megtehetném. de ő a briteket jobban imádja, mint a latinokat.

8399. levia (válaszként erre: 8397. - Virgilius)
jan. 16. 11:38

Oh, ez más kutatói szakon is hasonlóan van. Mi is sokszor hallotuk, hogy aki képes kémiából mester szintre jutni, az bármit meg tud(na) tanulni. :-))

És az utánpótlás helyzet is kritikus...

8398. virgilius (válaszként erre: 8396. - Levia)
jan. 16. 11:32
Igen, persze. :)
8397. virgilius (válaszként erre: 8395. - Virgilius)
jan. 16. 11:32

amúgy Mérő szokott arról beszélni aaz előadásaiban, hogy egy klasszika filológián végzett emberke mennyi különböző helyen megállhatja a helyét, és a multik meg a banok állítólag kapkodak értünk (én mondjuk ezt nem érzékeltem), merthogy aki ilyen nehéz dolgot meg tud tanulni, az mindent meg tud. Vagyis hogy aa tanulási képesség átkonvertálható bármilyen területre. az tény, hogy a mi régi évfolamunkból és környékéről többen mentek ilyesmi helyekre, és valóbn jók is ott. a szakmában alig maradtunk páran. szerencsére azért néhány kutatóra is szükség van, nálunk már épp kezd hiány kialakulni, mert anyira nincs utánpótlás, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez egy tuti pályaa.

Viszont a több száz évente végző pszichológus akkor már érdekesebb kérdés, mert ennyit nem vesz fel belőlük sem a piac. Csak az ELTE-n 250-300 évente, és még van legalább 5 képzési hely...

8396. levia (válaszként erre: 8395. - Virgilius)
jan. 16. 11:28
Latin nyelvű kódexekkel dolgozol?
8395. virgilius (válaszként erre: 8394. - Logarithmia)
jan. 16. 11:22
Persze, nem igazán praktikus. Bár nálunk ez nem újdonság, én is kvázi a hobbimnak élek mint kodikológus. szóval lehet azért ilyesmit művelni munkaként, de nem sokaknak, ez tény. az a baj, hogy lányom tényleg bele van szerelmesedve a brit kultúrába, összeolvas és néz róla mindenfélét, történelem, irodalom, nyelv terén egyaránt... az óangol nála is szívszerelem, meg a skót dialektus, de néz Shakespeare előadásokat is eredeti nyelven, és sorolhatnám napestig. Imádja. Más dolog iránt ilyen lelkesedést és önálló tanulást nem látok rajta. Nekem több anglisztikás barátom van egyébként, akik jelenleg ott tanítanak vagy csak ott végeztek, és nem angoltanárként dolgoznak. sajnos lányom semmiképp sem szeretne tanítani, de az a baj, hogy a tanárszakon jóval kevesebb szakmai órát is kapna, és pont azokat nem, amik őt főleg érdekelnék. Nyilván a műfordító lenne neki az ideális munka (hogy nekem is), de ez sajna elég reménytelen, esetleg a kiadói szerkesztő lehet még jó, pláne olyan helyesírással, mint lányomé. de ezek se könnyen megcsíphető állások. aztán ha bekerülne anglisztikára, ott felvehetne valami érdekes minort, skandinavisztika vagy hasonlót, és ott is kibontakozhatna. Meglátjuk. És még az sem kizárt, hogy mégis a gyógytornát válsztja, mert az is érdekli azért (nem csak mert én javaslom), de közel sem ennyire sajna.
8394. logarithmia (válaszként erre: 8393. - Levia)
jan. 16. 10:29

Ez nálam a hobbinak jó kategória:-). Meg lehet élni belőle? Nem jól, csak úgy egyáltalán...Évi 1-200 végzősnek...

Van most a környezetünkben anglisztikára pályázó lány, de ő nem tudja, mit kezdhet majd a diplomával, csak jó nyelvekből, viszont nem tanár-alkat.

Én a tanárszakot hozzádobnám, nem biztos, hogy pl.egy nyelviskolai kisebb csoportban nem élvezné a tanítást, és az "megfogható" tevékenység. De lehet, hogy ez teljesen más szakma.

8393. levia (válaszként erre: 8392. - Logarithmia)
jan. 16. 07:43
Tőlünk egy angol OKTV helyezett lány választotta, aki elsősorban az óangollal szeretne foglalkozni, az utolsó két évében már világosan tudta. Volt, hogy bevitt angolórára témát is: ekkor az osztály óangolról tett át újangolra szövegeket, és egy kicsit ő volt a kistanár. 12.-ben maár leginkább ilyen csemegék fordultak elő angolórán. Csak a haladóknál persze.
8392. logarithmia (válaszként erre: 8391. - Virgilius)
jan. 16. 06:31
Az anglisztika praktice hová jó? Nekem megfoghatatlan. Viszont a nyelvben jó, de nem nem tanár-aspiráns ifjaknak kézenfekvőnek tűnő választás.
8391. virgilius (válaszként erre: 8390. - Franciska76)
jan. 15. 19:52
Ezt átérzem, lányomnak sem tökély az anglisztika. De nem tudjuk, mi lenne az.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook