Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
19619. Chelsey (válaszként erre: 19616. - Borian)
2024. szept. 2. 15:03
Abszolút egyetértek. Szerintem a fiúk között ez azért ritkább, mint a lányok között. A költséget meg ugye nagyon nem lehet megúszni, ha valakinek lakást kell bérelni. Adott esetben náluk nem volt alternatíva. A kollégium nyilván nem annyira drága, mint önálló lakást bérelni, de szerintem a kollégiumi elhelyezéssel se lehet olcsón megúszni egy külföldi alapképzést, ha valaki nem tud mellette dolgozni. Úgyhogy igen, ha nincs rá keret, akkor ez szóba se jöhet.
19618. khi72 (válaszként erre: 19617. - Etti76)
2024. szept. 2. 13:33

Én úgy tudom, hogy a 60% feletti emelt nyelvi érettségi középfokú nyelvvizsgának számít. Ebben a kérdésben nekem sem egyértelmű a táblázat, máshol oda szokták írni, hogy ezt is elfogadják. A matek-fizika emeltért egyenként jár 60 pont, ha 40% feletti. Ez a 2 tantárgy ugyanaz, amelyik a 200 pontot adja egyetemi pontként, ha emelt akkor 100%-ban számít, ha közép akkor 67%-ban.

Ha megvan 1 emelttel is a 100 intézményi pont, azt érdemes mérlegelni, inkább csinál egy szuper közepet és veszít az egyetemi pontoknál min.33-at, vagy nekimegy az emeltnek, ami ugye mindig rizikósabb. Idén az új rendszerben lehet többen 1 emelttel mentek csak, ill. elég rossz pontok születtek a fizika emelten, ezért is csökkentek nagyon a ponthatárok.

19617. etti76 (válaszként erre: 19615. - Khi72)
2024. szept. 2. 09:37
Nagyon köszönöm. A pontszámításokat már bogarásztuk. A 100 intézményi pontszámítást én nem teljesen értem. Imeri esetleg valaki a rendszert? Jól látom, hogy ha két emelt (fizika, matek) érettségi is jól sikerül akkor kapásból túl is lépi az ember a 100 pontot. Ez ugyanaz a 2 emelt tantárgy mint amit az érettségi pontokba számítunk vagy azon kívüli emelt érettségi? Illetve 99%-os emelt angol érettségi B2 nyelvvizsgának számít e? Bocsánat, valószínűleg ezeket mindenki tudja már közületek, de nekem tök új. Középiskolai felvételiben profi vagyok:) [link]
19616. Borian (válaszként erre: 19614. - Chelsey)
2024. szept. 2. 09:27
Minden gyerek más, szomszéd kisfiú biztosan olyan típus +szülőknek biztosan van erre pénze. A lányomnak lett volna lehetősége hasonlóra, de momentán erre nem volt 15-20 millió forintunk, ezért maradt itthon, bár ő nagyon ment volna.
19615. khi72 (válaszként erre: 19609. - Etti76)
2024. szept. 2. 09:08
Fiam idén végzős Msc-n mérnök infon a BME-n. Szereti. Nagyon. Kell tanulni rendesen, főleg az első félévekben. Az is igaz, hogy sokan kiesnek, nem bírják. Ha mindig is ez érdekelte, szerintem nem lesz gond, a nyelveknek pedig itt is nagy hasznát veheti, fiamnak volt lehetősége amerikai hallgatóknak meghirdetett kurzust felvenni a BME-n kívül, Erasmusra is plusz pont a 2.nyelvvizsga.
19614. Chelsey (válaszként erre: 19612. - Borian)
2024. szept. 2. 09:06
A lányok általában életrevalóbbak ebben a korban :D Jó, bizonyára vannak olyan fiúk is, akik simán elvannak egyedül. Pl. a szomszéd "kisfiú", aki kb. három hónappal fiatalabb a gyerekemnél, duplázott az oviban, úgyhogy még csak tizedikbe megy. Ő már a nyáron elköltözött, béreltek neki egy lakást kb. másfél hónapja és egyedül él külföldön. Iskolába és edzésekre jár továbbra is, pont mint itthon, csak magasabb színvonalú csapatban tud játszani. Egy évet biztosan kint lesz, de ha bejön, akkor marad érettségiig és aztán megy tovább, ha összejön neki valami amerikai ösztöndíj. Legalábbis ez a terve.
19613. Chelsey (válaszként erre: 19611. - Etti76)
2024. szept. 2. 08:56

Szerintem ez a nyelvvizsga kérdés is egyéni. Van aki inkább több nyelvet tanul, a másik egyet, de magasabb szinten. Nyilván a céloktól, de az irányultságtól is függ. A fiam inkább az utóbbi, ő maradt az angolnál, viszont abból CPE/C2 a target.

Mondjuk ebben az is közrejátszik, hogy két éve kezdte a németet és ezalatt két tanáruk volt, egyikkel se igazán találták meg a hangot és többek között emiatt is hanyagolja. Pedig, amikor gimi előtt nyáron elment a helyi nyelvsuliba, akkor nagyon tetszett neki és jó ütemben haladtak. Úgyhogy, ha kelleni fog neki és lesz valami motiváció, akkor biztosan meg fogja tudni tanulni. Csak jobb lett volna, ha még gimi alatt elér egy B2 szintet. Az angol annyiban más, hogy már nyolcadikban megvolt a B2, a gimiben ugyan nem sokat tettek hozzá, de sokat beszél anyanyelvi gyerekekkel, többször volt anyanyelvi környezetben és így motiváltabb tökéletesíteni, mint egy viszonylag későn kezdett új nyelvet megtanulni.

Nagyon jól hangzik, hogy valaki külföldön tanul és amennyiben tényleg érett rá, plusz ami még nagyon fontos, a megfelelő szakot sikerül kiválasztania, akkor valóban megérhet már az alapképzésre kb. 25-30 millió forintot költeni. Nyilván ezen lehet finomítani, ha valaki dolgozik közben, de az csak menet közben derül ki, hogy sikerül-e valami munkát vállalni tanulás mellett. Ha valamelyik rész nagyon bizonytalan, akkor inkább hazai alapképzést választanék, lehetőleg olyan helyen, ahol elérhető az Erasmus és a mesterképzést, specializációt csinálnám valahol külföldön. Már csak azért is, mert addigra várhatóan biztosabb lesz az ember abban, hogy valóban jó irányt választott-e, mit is akar csinálni.

19612. Borian (válaszként erre: 19609. - Etti76)
2024. szept. 2. 06:04

A magyar BME nagyon jó és (legalábbis még pár éve, míg anyukám ott dolgozott most már picit elszakadtunk) nagyon elismert diploma volt külföldön is.

Az más, hogy alacsony pontokkal is be lehet kerülni, annak a kereslet/kínálat speciális alakulása az oka, nagy a lemorzsolódás és a nem odavalóknak nehéz elvégezni. De aki felkészülten és megfelelő érdeklődéssel érkezik, az jól jár majd vele.

Summa summarum, csak azért, mert nem tűnik jónak, ne menjen sehová. Külföldre akkor menjen, ha az vágya, ott vmi speciális dolgot lehet tanulni. (Nem mindenkinek való, hogy 18-20 évesen külfödre menjenek. A lányomnak pl. igen, a fiamnak nem.)

19611. etti76 (válaszként erre: 19610. - Chelsey)
2024. szept. 1. 20:38
Igen én is így gondolom hogy alapszak aztán majd meglátja, de olyan sokan mennek vagy akarnak menni külföldre a barátok között, hogy ezért ő is elkezdett gondolkozni. Francia és angol nyelvvizsga van és lehet egy nemet is meglesz, de “csak” B2. Felsőfokra már nem akarnak menni ezek a gyerkocok mert minek.. úgyis kimaxolják a pontokat. Annyira már nem nyomulnak nyelvekben úgy érzem mint ahogy pl. A mi időnkben:)) egyszerűen csak beszélnek mindenféle nyelveket. Bécs csak úgy eszembe jutott, valaki említette egyszer hogy a Műegyetemet érdemes megnezni.
19610. Chelsey (válaszként erre: 19609. - Etti76)
2024. szept. 1. 20:29
Minkét szak nagyon jó, szerintem itt is elég jó alapszaknak és utána egy külföldi specializációval lehet még versenyképesebbé tenni. Mi lenne helyette Bécsben, mi jött szóba? Milyen nyelvvizsgákat csinál meg? Nincs olyan, hogy túl sok :D
19609. etti76
2024. szept. 1. 20:16
Sziasztok! Hát ez az év is eljött. Kezdjük az érettségi évet a legnagyobbal. Mindig is a BME volt a cél. Várhatóan irtó magas ponttal, 2, de lehet 3 nyelvvizsgával. Ami szinte túl sok lesz oda:) - biztos értitek mire gondolok, hiszen láttuk a ponthatárokat. Kicsit most én elbizonytalanodtam. Mechatronikai volt mindig is elől aztán most energetikai mérnök, de nem nagyon tudom hogy ezek jók lesz e, vagy mégis inkább nézzük meg mi van Bécsben? Köszönöm ha van tippetek, hogy miket érdemes végiggondolni újra.
19608. virgilius (válaszként erre: 19605. - Dóra1)
2024. aug. 27. 10:57
Megkérdeztem lányomat, ő ismer olyat, aki ott lakik és szereti is, de valójában ez akkor is lutri, ha más valaki ismerős így éli meg, mert nem tudhatjuk, ő konkrétan kivel fog egy szobába kerülni stb. Azért az tényleg sokat számít, hogy a körülmények legalább biztosan jók, kulturált, szép stb. :)
19607. Borian (válaszként erre: 19605. - Dóra1)
2024. aug. 27. 07:00

Én nagyon nem vagyok kollégista alkat, pont ezért az a tény, hogy csak kétágyasak a szobák, fel van újítva, normálisak a fürdőszobák máris élhetőbbé teszi a szememben azt, ahová került.

(Nem kötözködök, segíteni próbálok, hogy a jó oldalát nézzétek.)

19606. Chelsey (válaszként erre: 19605. - Dóra1)
2024. aug. 26. 10:53
Nem vagyok bejáratos a kollégiumokba, sajnos nem tudok neked részleteket mondani.
19605. Dóra1 (válaszként erre: 19604. - Borian)
2024. aug. 26. 09:10
Nyilván aki otthonról jár annak számos kérdés/ probléma fel sem merül.Tudom, hogy nincsenek bezárva és azt is,hogy tök jó közösség lehet, szuper szobatárs ismeretlenül is.Vagy ennek pont az ellenkezője.50-50 % az esély.Azért az élete jelentős részét itt fogja élni, az a csak aludni kell ott azért nem egészen igaz.Meg mosakodni, enni, inni, tanulni stb.Szóval szerintem nagyon nem mindegy, hogy kivel/ kikkel osztozol azon a kb.15 nm2-en.De pozitívak vagyunk, reméljük jó lesz.Csak gondoltam, hátha van itt olyan, aki ismeri ezt a kolit kicsit belülről is.
19604. Borian (válaszként erre: 19603. - Dóra1)
2024. aug. 26. 08:58
Most őszintén... És ha otthonról járna egyetemre? Vagy albérletből? Nincsenek 24 órát bezárva, napközben, de akár este is találkozhat a barátnőivel, más csoporttársaival, a koleszba elég ha aludni jár. De előfordulhat, hogy tuti jó barátoka szerez ott is.
19603. Dóra1 (válaszként erre: 19602. - Chelsey)
2024. aug. 26. 08:34
Van esetleg személyes-ismerős általi-tapasztalatod,hogy milyen a koli ? Milyen élet van ? Programok ? Közösség ? Stb. ? Az, hogy szép, felújított , azt látjuk mi is csak egyetlen ismerőst sem sikerült még felkutatnunk aki lakott volna itt vagy tudna róla valamit.
19602. Chelsey (válaszként erre: 19601. - Dóra1)
2024. aug. 21. 22:05
Ne szomorkodjon, ha nem sikerül a csere, mert szuper helyet kapott! Gyorsan bővülni fog a baráti köre, bár tudom, hogy ez most elképzelhetetlennek tűnik számára. :)
19601. Dóra1
2024. aug. 21. 21:34
Sziasztok ! Lányomat felvették az Elte Márton Áron kollégiumába, a 2 barátnőjét viszont a Kőrösibe.Esetleg nincs köztetek olyan , akinek a gyereke, ismerőse szívesen cserélne.A Márton Áron 2 éve felújított, vadi új, 2 ágyasak a szobák, saját fürdőszobával.Nemzetközi diákcsapat, a külföldi hallgatókat is ide helyezik el.:)
19600. Chelsey (válaszként erre: 19599. - Borian)
2024. aug. 7. 16:45
Ugye? Szerintem semmivel sem nehezebb ott valami munkát találni, mint az egyetemen, sőt még lehet, hogy több is akad. Én is szeretem azt a környéket (is) :)
19599. Borian (válaszként erre: 19597. - Gal-bor)
2024. aug. 7. 14:15
Ó, Como! Idén részben ott nyaraltunk, már másodszor. Én is imádom. Először Como-ban volt a szállásunk, idén Nessoban, gyönyörű hely, én is adok rá egy szavazatot! (Persze pályán kívülről.)
19598. Chelsey (válaszként erre: 19597. - Gal-bor)
2024. aug. 6. 16:10

A Politecnico és Como állomás egy óra kombinált közlekedéssel a Politecnicotól délután 4 körül legalábbis. Én elfogadnám. Egyébként Como és környékén is mindig van meló, mert hihetetlenül frekventált a belföldi és külföldi turisták által, mivel a Comói-tó gyönyörű bármelyik szegletébe mész. Imádom azt a tavat, rengeteget voltam Bellanoban (az egy pici falu, egy nagyon intenzív életet élő vitorláskikötővel), de Como sokkal nagyobb és még annál is szebb. Olyan 80-90 ezren élnek ott, viszonylag sok az ott élő külföldi, nagyjából minden hatodik ember.

Szerintem imádná a tó környékét. Menjen! Mindenképpen foglalnék ott egy helyet neki, aztán ha nem tetszik vagy talál jobbat, akkor vált. Én ezt csinálnám. De ugye nem én megyek :D

19597. Gal-bor (válaszként erre: 19596. - Chelsey)
2024. aug. 6. 15:47
Comoban van a kollégium, ahol lenne még hely. Sajnos korlátlan anyagi lehetőségeink egyáltalán nincsenek🙁. A munka elvileg az egyetem területén belül lenne, legalábbis azt mondták a fiamnak, hogy ott mindig szokott lenni munka a diákoknak.
19596. Chelsey (válaszként erre: 19593. - Gal-bor)
2024. aug. 6. 13:22

Orvietohoz hasonló városkából még nagyon sokat fog látni. Persze, még az is lehet, hogy végül tényleg marad az eredeti szerelménél :)

Melyik az a kollégium, ahol még van hely? Hol van pontosan? Miért gondolja, hogy a leendő munkahelye is az egyetem körül lesz? Praktikus lehet akár a kettő közötti útvonalon munkát keresni vagy éppen a szálláshoz közel. Nem akarom rábeszélni a kollégiumra, de amit tapasztaltatok a neten elsőre, az csak a jéghegy csúcsa. Lakást bérelni neten keresztül diáknak Olaszországban óriási lutri, ahhoz oda kellene menni. Most.

19595. Chelsey (válaszként erre: 19591. - Borian)
2024. aug. 6. 13:16

Milánó kis túlzással olyan, mint Budapest. Persze kisebb, kb. a harmada (elővárosaival szerintem van akkora, de nem ellenőriztem), viszont majdnem annyian laknak Milánóban, mint Budapesten és az infrastruktúrája sem rosszabb. A másfél órás út valószínűleg úgy jön ki, hogy valamelyik külvárosában vagy elővárosában van a kollégium. De ha így van, akkor is kezdésnek azt választanám. Persze, ha korlátlan anyagi lehetőségek állnak rendelkezésre, akkor biztosan van ennél sokkal jobb megoldás is valahol a közelben.

Gyorsan megnéztem, anno 20 percre laktam a Politecnicotól, de nem emlékszem, hogy valaha bóklásztam volna a Campus körül.

19594. Gal-bor (válaszként erre: 19590. - Borian)
2024. aug. 6. 12:56
Angol nyelvű képzés. Gimiben tanult olaszul 1,5 évig, de az nem lenne elég😄. Az olasz életérzés nagyon bejön neki, kinézetre is el lehetne adni olasznak. Sajnos a szétszórtsága is stimmel😁. Német nyelvterületről mereven elzárkózott pedig megvan neki a felsőfokú belőle, de azt mondta neki a cserediák program elég volt.
19593. Gal-bor (válaszként erre: 19588. - Chelsey)
2024. aug. 6. 12:51

Orvieto a kisváros, aminek a hangulata megbabonázta.

Egyébként elképesztő mennyiségű csaló jelentkezik a különböző szálláskiadó- és fórumokdalakon. Nem is gondoltam volna! A 1,5 óra elvileg nem lenne sok, de dolgozni szeretne a tanulás mellett és így egy kicsit tart a távolságtól. Sajnos a támogatásról lecsúsztunk, ma van a benyújtás határideje és tegnapelőtt tudtuk meg, hogy felvették. Nem gondoltuk, hogy ezt még azelőtt kellett volna intézni, hogy megtudjuk a bejutást. Így sajnos muszáj neki is hozzájárulni a költségekhez.

19592. Chelsey (válaszként erre: 19590. - Borian)
2024. aug. 6. 12:43

Az Universita Cattolica kommunikációs szakembere az őszi tájékoztatón emlegette azt a tesztet az orvosira, azt mondta, hogy még az olaszok is külön készülnek rá, mert az alapján dől el, hogy felveszik-e őket és elég nehéznek találják. Kár, hogy nem sikerült legalább valami ízelítőt kapnotok. Ahogy kivettem nem kifejezetten a magas színvonala jelent annak nehézséget, inkább az, hogy összetett, rengeteg kérdés van és viszonylag rövid idő áll rendelkezésre. Valószínűleg a fiad is elég felkészült lett volna rá, ha ismeri a felépítését és rutint szerez a teszt kitöltésében.

Szerintem nagyon jó ötlet egy itthoni képzést kiegészíteni a külföldivel.

19591. Borian (válaszként erre: 19589. - Chelsey)
2024. aug. 6. 11:46
Szerintem is bírható egyetemistaként, én Bp-en is majdnem ennyit utaztam.
19590. Borian (válaszként erre: 19587. - Gal-bor)
2024. aug. 6. 11:45

Angol nyelvű képzés? Vagy beszél olaszul? Vagy fog? Ezek szerint szívesen élne ott később, ezt nagyon megértem, szerintem velem is irányt tévesztett a gólya. :-)

A fiam is szemezett a milánói orvosi egyetemmel, fel is vettük a kapcsolatot egy céggel, akik (állítólag) felkészítenek az olasz orvosi bemeneti tesztre, de két levélváltás után eltűntek.... Így végül itthon kezdi majd, de nagyon jó nemzetközi PhD programjuk van, talán majd azt megpróbálja...

❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook