Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Endometriózis! fórum

Endometriózis! (beszélgetés)

7637. GabCSIGAbcsi (válaszként erre: 7628. - Borrdi78)
2012. dec. 15. 17:24

Igen erről én is hallottam, hogy a tüdőbe, arcüregbe és akár az agyba is eljuthatnak, de nem a vér viszi oda őket, szóval továbbra sem tartom túl valósnak a sztorit! :D De ezen nem fogunk "összeveszni", nekem nagyon nem tetszettez az ábrázolás, de ez az én véleményem! :)

Láttad egyébként ezt a részt?

7636. BiaknaForgo (válaszként erre: 7635. - 84Agi)
2012. dec. 15. 17:21
Szia. Köszi a választ. De valójában azt akartam kérdezni, hogy a Visanne abbahagyása után, de még az első mensi előtt kell-e védekezni. Mert a dokim azt mondta az első mensi után próbálkozhatunk. Ha esetleg valami csoda folytán (0,1%-os eséllyel) mégis teherbeesek az első mensim előtt, abból lehet valami baj? Csak nem...
7635. 84Agi (válaszként erre: 7634. - BiaknaForgo)
2012. dec. 15. 15:24

Szia,

én mindkettőt kaptam és egyiknél sem kellett védekeznünk, azt mondta a doki ha közben valami csoda folytán össze jönne a baba, ártani nem árt neki és amint észre vesszük leállítjuk a kezelést.

2012. dec. 15. 15:22

Lányok, lenne egy gyors kérdésem azokhoz akik Visanne-t szedtek (vagy esetleg Gnrh-t kaptak). Az hormonkezelés abbahagyása után még kell védekezni az első mensiig, vagy nem? Mert a dokim azt mondta várjuk meg az első mensim és utána próbálkozhatunk. Eddig arra gondoltam csak azért mondta ezt, mert végülis előtte nem lehet tudni mikor volt peteérés (mikor rázódik helyre a hormonháztartás). De most akkor kell védekezni? Vagy eleve olyan kevés az esély a teherbeesésre, hogy azért mondta hogy várjuk meg az első mensit?

Na mindegy szerintem nem fogunk védekezni. Remélem azzal nem ártunk...:)

7633. 84Agi (válaszként erre: 7632. - Lidi10)
2012. dec. 15. 13:35
igyekszem, ma egész jól vagyok! ;)
7632. lidi10 (válaszként erre: 7627. - 84Agi)
2012. dec. 15. 08:52
Csak pozitívan! :)
7631. lidi10 (válaszként erre: 7630. - Hedi13)
2012. dec. 15. 08:51
Megnyugtatásképpen talán egy nőgyógyászati vizsgálatot érdemes, hogy kitapint-e bármit az orvos.
7630. Hedi13 (válaszként erre: 7626. - Lidi10)
2012. dec. 15. 08:20
Nem tudom. Tükrözés után fél évvel kezdődtek a vastagbél-végbél részen a panaszok, előtte ott nem fájt. Még várok, aztán lesz, ami lesz. Remélem "csak" összenövés. Addig meg reménykedek, hogy javul-bármi is legyen. Arwen tornázok, progi krémezek, p.mirigy gyógyszert szedek, GM mentes diétán vagyok. Csak hat már valamikor.
7629. Borrdi78 (válaszként erre: 7625. - GabCSIGAbcsi)
2012. dec. 15. 08:04
Nem minden endos lesz felvagastol endos, de vsn olyan endos beteg, akinek igenis az utan alakul ki. A bnom egy emdometriozissal kapcs alapitvanyt csinal es sok beteg van, aki a csaszarmetszestol lett az. :( ez teny. Szerintem nem kell altalanositani, az epizodnak nem az volt a celja, h az endonetriozist hitelesen bemutassa, hanem az, h egy vegletekig furcsa tunetegyutes magyarazatat vegul megtalaljak, - mint minden reszben. Mindenhol eltulzott es elnagyolt es az a lenyeg, h sokat kell gondolkozniuk, mire a megildas megvan, nem a legnyilvanvalobb esetek kerulnek oda hozzajuk. :) de ez valiban csak egy sorozat. ;)
7628. Borrdi78 (válaszként erre: 7616. - GabCSIGAbcsi)
2012. dec. 15. 07:56

Szia Gabcsi,

En nem tudom, szerintem nagyon ritkan ez lehet franko is... En ugy tudom, h valoban alakulhat ki a meh atvagasakor: rengetegen lesznek csaszarmetszes utan endosok. Arrol pedig szinten hallottam - nem tv sorozatbol-, h nagyon ritkan ugyan, de az endos sejtek eljutnak a tudobe, v akar az agyba is! A sorozat pedig mindig nagyon ritka esetekre apellal, az a lenyege, h olyan betegsegeket mutat be, amit mas orvos nem tudna diagnisztizalni.

7627. 84Agi (válaszként erre: 7620. - Lidi10)
2012. dec. 14. 20:20

szia,

köszönöm a kérdésedet! elvagyok, este görcsöltem egy 5 percig nem tudom mi volt ez, aztán magától elmúlt, ma vannak órák megint mikor úgy érzem megjön, de még csak a 25. napom volt ma. Igyekszem pozitív lenni és azt gondolom, hogy csak ágyazódtak meg hogy küzdenek és remélem győznek is! Remélem te is jól vagy, igyekszem figyelemmel követni mindent!

7626. lidi10 (válaszként erre: 7622. - Hedi13)
2012. dec. 14. 20:16
Ezek alapján nemigen esélyes h lenne neked vmi. Ha se a tükrözésen se a műtétkor nem találtak semmit akkor biztos nincs semmi.
7625. GabCSIGAbcsi (válaszként erre: 7623. - Hedi13)
2012. dec. 14. 19:05
Jah egy picit! :D Meg hát a betegség "kialakulása" is igen érdekesen volt "elmagyarázva"... nekem (meg gondolom még az endósok 99%-ának) például sosem vágták fel a méhemet, de az első endós műtétemig még a hasamat sem, akkor mégis hogy lettem Dr.House szerint edós??? :S :D
7624. GabCSIGAbcsi (válaszként erre: 7621. - 78518f0815)
2012. dec. 14. 19:02

Elvileg 5. évad, 14. rész... :)))

Csak erős idegzetűeknek! :D

7623. Hedi13 (válaszként erre: 7616. - GabCSIGAbcsi)
2012. dec. 14. 18:43
Nagyon eltúlzott volt a betegség ábrázolása. Ilyen a való életben biztos nincs. Már a fején jött ki.. áh..
7622. Hedi13 (válaszként erre: 7618. - Lidi10)
2012. dec. 14. 18:42

A gasztro doki azért "keni-vágja" az endót, ahogy kiderült a beszélgetés alatt. Végül is rám bízta, hogy mit szeretnék, de nem ajánlja. Már két teljesen felesleges tükrözésem volt az elmúlt négy évben, abból egy tavaly ilyentájt.

Nem szívesen vállalom be, mert nem bírom az éhezést, aztán meglátjuk mi lesz a köv. hónapokban. Érdekelne mi van ott..

A műtétkor sehol nem találtak endót, csak a petefészekben a csoki cisztát. A legkisebb fokúra lettem besorolva. Nem is kaptam gyógyszert, de nem is szedtem volna.

Egyébként ehhez az orvoshoz már nem járok.

7621. 78518f0815 (válaszként erre: 7616. - GabCSIGAbcsi)
2012. dec. 14. 15:17
Ezt én se láttam, brutááál. Nem tudod melyik évad, melyik epizódja??? Megnézném... Bááár lehet, h engem is felidegel. :S
7620. lidi10 (válaszként erre: 7617. - 84Agi)
2012. dec. 14. 12:41
Hogy vagy, minden rendben?
7619. lidi10 (válaszként erre: 7616. - GabCSIGAbcsi)
2012. dec. 14. 12:41
Hát ez nagyon vicces, ezt a részt nem láttam.
7618. lidi10 (válaszként erre: 7615. - Hedi13)
2012. dec. 14. 12:39

Nekem most az van, hogy most kapok 6 hó gnrh szurit és a tükrözés alapján is "jó" a helyzet, akkor mehetek az szurikúra után lombikra. Ha az sikerül akkor jó, legalábbis egy darabig mindenképp. :)Ha a tükrözés és vizsgálatok alapján azt javasolja a doki, akkor műtét és utána lombik. Most ezek a verziók vannak előttem, aztán majd meglátjuk.

Szerintem van értelme a tükrözésnek, sokminden kiderülhet. A gasztroenterológus az endos témához gondolom annyira nem ért, tehát az ő szempontjából lehet nincs értelme, de endo szempontból meg lehet. Aki műtőtt doki, ő mit mond? Amikor januárban műtöttek, akkor nem láotott a doki semmi egyéb helyen endot?

7617. 84Agi (válaszként erre: 7615. - Hedi13)
2012. dec. 14. 12:38

Szia,

nekem is januárban volt idén a műtétem, nekem sajnos a belemet is kellett műteni, 10cm-t vettek ki. Sajnos a vége fele mikor közeledtünk a műtéthez nekem már véres volt a széklet. Nekem iszonyatos fájdalmaim voltak, nem is tudtam sehova mozdulni, de ez nagyon egyén függő kinek mennyire fáj. Akkor is lehet nincs nagy gond ha nagyon fáj, de lehet az is hogy nem igazán fáj, de a gond annál nagyobb. A wc-zésnél ezt az iszonyat nagy nyomást és fájdalmat én mindig jobban éreztem sajnos. Remélem Neked nincs a bélnél semmi gond!

2012. dec. 14. 12:35
Csajok láttátok a Doktor House-nak azt a részét, amiben endós a beteg?! Tegnap ismételték huszadjára kb a cool-on, de muszáj volt megnéznem megint, mert annyira hülyeség... Olyan idiótán mutatják be a betegséget, hogy már fáj! :O :S A csaj körbe van tamponálva, orra, füle, lent betét stb. köhögésnél is vért köhög fel... és jön a NAGY felismerés, hogy ez endometriózis! Majd le is vezeti Dr.H. h volt a csajnak vmi műtéte, ahol belevágtak a méhébe és így jutottak a véráramba(??) endometrikus sejtek, amit a vér az egész testébe elszállított, így az összes szervében lettek endós sejtek... Májában, tüdejében, gyomrában stb... Annyira gáz volt így ez az egész, mondjuk amúgy se sok valóságalapja van ezeknek a sorozatoknak, de így főleg felidegelt! :D
7615. Hedi13 (válaszként erre: 7614. - Lidi10)
2012. dec. 14. 12:16

Mindig megállapítom, milyen egy alattomos betegség ez! :(

Mivel próbálkozol, ha nem műtik ki?

Én most nagyon bizonytalan vagyok, hogy van -e ott nekem valami, vagy nincs.

Vagyis az biztos, hogy van, de hogy hol, azt nem tudom. Hatalmas fájdalmaim sose voltak, de van egy-kettő érdekes dolog pár hónapja a bal oldalon, lent, a hüvely-végbél környékén. Néha fáj, mikor wc-zek (pilisélnél is), felfut balra egyenesen a fájdalom. De ez sem mindig van. Akkor azon a részen (bal oldalt lent) érzem, hogy fáj, mensi alatt is. ciszta nincs a p.fészekben, mert az uh mutatta volna. Néha egy-egy mozdulatnál is érzem, hogy van ott bent valami és néha a végbélnél nyomást érzek.

Szóval nem tudom, hogy ez összenövés -e (januárban műtöttek bal p.fészek csokicisztával), vagy endó. Igazából műtét óta nincs rendben az az oldal nekem.

Voltam gasztroenterológusnál is, aki azt javasolta, hogy amíg nem vérzek ott, addig ne tükrözzünk, mert nincs értelme.

7614. lidi10 (válaszként erre: 7612. - Hedi13)
2012. dec. 14. 12:05

Nekem nagyon régóta (kb 9 éve) voltak menstruáió alatti nagy fájdalmaim. De ezt valószínűleg nem a hüvely-végbélnél és a vastagbél-vékonybélnél lévő csomó okozta, hanem, hogy rengeteg összenövés volt már mindenhol a hasüregemben és rengeteg endo sziget mindenfelé. Az orvos is ezt mondta műtét után és így van, mert a műtét óta (mindent rendbe raktak csak ez a két hüvely-végbélnél és a vastagbél-vékonybélnél lévő csomó marad bennem) nem fáj semmi és volt közvetlenül a műtét után mensim és utána mégegyszer, de mindkettő fájdalommentes volt.

De nagyon változó, hogy kinek milyen tüneteket okoz, sajnos ezért nehéz is felismerni. A vastagbél-vékonybélél lévő miatt megyek tükrözésre, hogy benött-e. De lehet, hogy ezt a maradék kettőt már nem fogja kiműteni, majd meglátjuk.

7613. FZS84 (válaszként erre: 7611. - Hedi13)
2012. dec. 14. 11:40
Sajnos nem volt teljesen egyértelmű, 3. Alkalom volt mire biztos voltam benne h ez végbélből jön, nem folyt vagy ilyesmi, hanem kb. a mensi 1-2. -Dik napján volt nagywc - nél piros- nyálkas cucc - elnézést a gusztustalankodásért - meg fajt is nagyon. Elmondtam a nődokimnak es a tünet es az egy éve sikertelen teherbe esés miatt azonnali kivizsgálást javasolt. Azóta nem is találkoztam ezzel a vérzéssel.
7612. Hedi13 (válaszként erre: 7610. - Lidi10)
2012. dec. 14. 11:22
Ez a végbél-hüvely közötti endó milyen panaszokat okozott neked?
7611. Hedi13 (válaszként erre: 7609. - FZS84)
2012. dec. 14. 11:21

Örülök, hogy szerencsésen alakult! :)

Bocsánat a kérdésért, de az mit jelentett nálad, hogy mensi alatt onnan is véreztél? Annyira egyértelmű volt? ... folyamatos volt ez a fajta vérzés a mensi alatt? Vagy volt egy ideig, utána nem.. néha?

7610. lidi10 (válaszként erre: 7608. - Hedi13)
2012. dec. 14. 11:16
Nálam az a helyzet, hogy van egy csomó a hüvely-végbélnél, ami nincs belenőve a végbélbe. Novemberben volt már műtétem amire úgy készültünk, hogy van ez a hüvelyben lévő. Aztán a műtét során kiderült, hogy van a vastagbél -vékonybél találkozásánál is. Ezt nem vette ki a doki, szóval folytatódik nálam az utánajárás és még nem dölt el, hogy azt kiműti vagy sem. De semmi tünetem nincs, nem érzek ezzel kapcsolatban semmit sem. Ami tünetem volt az a többi endo sziget miatt volt, amiket most eltávolított a műtét során.
7609. FZS84 (válaszként erre: 7608. - Hedi13)
2012. dec. 14. 10:50

Szia

Szerintem ez is egyén függő, mert nekem a vastag bélen volt endo es le tudta vágni a doki lézerrel, mert nagyon vékonyan volt hozza nőve.

Pedig nekem úgy derült ki az endo h mensi alatt onnan is vereztem, es a tükrözés alapján mélyen bekenőtt endot diagnosztizáltak. Szóval nekem ilyesztő tüneteim voltak a doki is komolyabbra számított, de szerencsésen alakult :)

7608. Hedi13 (válaszként erre: 7607. - Lidi10)
2012. dec. 14. 10:13
Köszi a választ! Honnan tudod, hogy neked ott is van, miből? Fáj konkrétan az a rész? Doki tapintotta?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook