Endometriózis! (beszélgetés)
Szia,
Gratulálok a Kis Fiadhoz :) örülök, hogy te is gyarapítod a reménység táborát :)! Írtam privátot, ha lesz időd légy szíves olvasd el. Addig is örömteli napokat! :)
Gratulálok!
Az endo tényleg lelkileg is megviseli az embert, és hajlamosak lehetünk rá, hogy csak ezen jár az agyunk, de végül sikerült neked is felül emelkedni a betegségen, elfogadni a helyzetet, és végül a kisfiatok is megérkezett. Türelem kellett és kitartás. Sok boldogságot kívánok!
Szia!!!
Hozzá sem nyúlt,csak diagnosztizálta.......kezdek kétségbe esni,hogy megint "adtam a szarnak egy pofont"! :(((((((
Kezdek nem érteni semmit..........
Diétát nem javasoltak,nekem csak a visanne-t adták,és azt is úgy,hogy megoldja a bajomat....
Kedves Nonocci!
Gratulálok kisfiatok születéséhez és azért külön köszönet, hogy nem felejtkezel el a sorstársakról, hogy bátoríthass minket!!!:-))))
Sziasztok!
Lassan egy éve írtam utoljára, de azért rendszeresen olvaslak titeket. Engem tavaly márciusban műtött Bokor doktor, a douglas üregben és a hashártyán volt több helyen endom. Egész hónapban voltak fájdalmaim és állandóan felfázás érzésem volt, csípett a vizeletem. A műtét után egy hónappal, spontán teherbe estem, de sajnos 8 hét múlva kiderült, hogy üres a petezsák, így meg kellett szakítani a terhességet. :(
Nagyon ki voltam akkor a sok fájdalomtól, a műtéttől, ráadásul a csípő vizelet nem múlt el semmitől és az, hogy beleéltem magam, hogy babát várok, majd kiderült mégse, nagyon megviselt. A macros diétától 49 kg-ra fogytam és állandóan az endo körül forgott az eszem. Cérnabeültetésre, bioenergetikára jártam, arwen tornáztam... Ekkor a szüleim unszolására elmentem pszichiáterhez és kaptam egy antidepresszánst, ami merőben megváltoztatta az életminőségem. Kezdtem újra normális életet élni, nem a diéta körül járt az eszem és a csípő vizeletem is megszűnt. Majd elmentünk nyaralni augusztus elején és újra teherbe estem! :) A terhesség alatt sajnos egyáltalán nem tudtam semmilyen diétát tartani. Viszont így is egészségesen született május 2.-án az annyira várt kisfiunk, Bokor doktornál.
Bocsi, hogy kicsit hosszúra sikerült, de gondoltam leírom, hátha valakinek segít, vagy reményt ad, hogy endosan is teherbe lehet esni, ahogy itt sokan írták is.
Kitartás és sok erőt mindenkinek!!! Egy éve én se hittem, hogy fogok még fájdalmak nélkül élni, de most mégis boldogan ölelgetem a kisbabánkat. Bár tudom, hogy az endo kiújulhat, de igyekszem kihasználni az időt és reménykedni, hogy életem orvoshoz járós, kórházas szakasza lezárult!
Szia,
én nyírfacukrot eszem és agave szirupot használok még. A steviát kostóltam, de annak olyan mellék íze van hogy nem bírom megenni :) de van aki azt is szereti, elég drága mindegyik sajnos. A nyírfacukor helyett sokan xilitet esznek az olcsóbb picit. Nyírfacukorból akkor tankolok én is be ha le van árazva midig van ilyen (most 2000ft volt kg -ja) és kitart a következő akcióig :) amúgy az eredeti ára olyan 3900ft körül van már.
Szia!
Azt szeretném megkérdezni, hogy te milyen édesítőt használsz a megengedettekből? Melyik típusú vált be neked/nektek? Nézelődtem egy honlapon ahol lehet ilyeneket kapni, de nem tudom eldönteni, hogy melyiket válasszam. Előre is köszönöm a válaszodat!
Nem ismerem ezt a lányt,de most olvasom a történetét,hátha nem olvastátok még:
Egyből kiszúrtam a tömegben,épp állt sorba a jegypénztárnál,de nem ismert meg,nem is csodálom.
Mutattam a férjemnek is,de ő össze-vissza tekingetett és nem tudta kiről beszélek.
Arra kíváncsi lennék,hogy honnan tudod mensi alatt,hogy most a beledből vérzel?Ez annyira érdekelne...
Jò,persze tudom hogy veszélyes,de nem mondhatom meg az orvosnak hogy mit csináljon,ha nem műtött meg,biztos megvan az oka. Én is nyugodtabb lennék viszont ha nem lenne ott semmi.
Az első tükrözés közben kicsit még megvolt éppen,akkor egy pár mm-es dudort találtak,de nem tudták egyértelműnek mondani hogy az micsoda. Utána volt még egy tükrözés,de ekkor nem volt meg,ekkor meg semmit nem láttak,igaz hogy nem tudták megnézni az egész belet,mert nem tudtak továbbmenni. Na akkor én ebből arra következtettem hogy csak akkor duzzad meg ha megvan. Vagy lehet hogy ez a csomò nem is az volt ami vérzett? De akkor meg menzesztől függetlenül miért nem volt ott? Na,ezután mentem el inkább Pécsre.
Köszi Szab!
Megkérdezhetem, hogy tudsz-e esetleg olyan oldalt ajánlani, ahol ilyen tök jól le vannak írva a dolgok, én egyenlőre nem találtam. Azért nehéz a helyzetem, mert inzulindiétát kell tartanom, ezt még összehozni az endometriózis diétával...hát nem egyszerű. Jó, hogy az inz.diéta legalább ráhangolt a cukormentes étkezésre, de most megint szűkül a kör. A fruktózból arra következtetek, hogy az édes gyümölcsöket is célszerű kerülni, jól gondolom? Nagyon köszi előre is a választ!
Én feltettem Bokornak a kérdést, hogy ha ne adj isten terhes lennék, akkor okozna-e gondot a bélnél lévő endó a terhességben, szülésben (teoretikus kérdés, mert nyilván aktív endo mellett ez nem lehetséges)?
Erre azt mondta, hogy abszolút semmi gondot nem okozhatna.
Hozzáteszem, hogy ezt annak tudatában mondta, hogy 4 cm-es endó van ott.
Ettől függetlenül én is kb. úgy gondolkodom mint Te, hogy azért félek, hogy mi történhetne terhességben vagy szülés közben.
Viszont nem kell ehhez semmi áldott állapot Bokor szerint ez már önmagában egy veszélyes helyzet, mert a bélfal elvékonyodik és kiszakadhat stb.
Ezért sem túl jó, hogy másfél év várakozási idő van a műtétre (bár én meg sem szólalok, nekem 8 éve megvan a "kis" csomagom).
Szia!
Én a saját véleményemet írom le! Ha véreztél 7 hónapig bélből, akkor ott azért elég komoly gond lehet! Én nem véreztem, de a végbél és a hüvelyfal között volt endóm. Szerettünk volna babát, én speciel nem mertem vállalni úgy egy terhességet/szülést h van valami a bélnél, ami nem oda való, sőt ha már vérzel nagy eséllyel átszakította a bélfalat, és azért a szülésnél nyomni kell ugyibár... Én ezért a műtét mellett döntöttem! Nem bántam meg!!! Sőt! Úgy érzem így vagyok biztonságban!!!
Nem írod le ide a tükrözésedet???
A Gnrh szuri alatt ugye nincs mensi, így vmennyire összemehet az endó, de ez sem mindenkinél törvényszerű!!! A visainne mellett elvileg nincs peteérés, úgy nem tudsz teherbe esni!
Nekem a műtét utáni 1. mensim jobban fájt, mint előtte endósan bármelyik mensi!!! Aztán a kövinél már nem volt gond! Amint lehet (4 hét asszem) sportolj mindenképpen!!! :)
Édesítőkről annyit, h xilit, stevia mehet, nyugodtan ehet rizs, árpamaláta és agave szirupot! Édesítőkkel vigyázz!!! Pl a fruktóz nem kevésbé ártalmas mint a cukor+ egy rakat édességre glükóz van írva! Nomost a glükóz kb ugyanaz mint a cukor (szőlőcukor)!!!
Szia,
Engem Arany kezelt Pécsen 8 éve, volt laparoszkópiám, a tüneteim ugyanazok voltak mint neked (ebből már a műtét előtt kiderült egyértelműen az endo). A bélen lévő endós csomókhoz nem nyúltak a műtét során, mert veszélyes. Azután jött a 6 havi gnrh. A kúra után felajánlották a spontán próbálkozást, de nekem a terhesség akkor magánéleti gondok miatt nem volt aktuális, ezért a fogamzásgátlót szedették velem (ami így utólag már tudom nagy hiba volt, de akkor még elég gyerekcipőben volt az endós tudásom és a dokiké is sztem).
Viszont többekről tudom, hogy gnrh után néhány hónappal spontán teherbe tudtak esni, így a bnőm is, akit szintén Pécsen kezeltek. Szerintem ott azért elég jó kezekben vagy.
Ki az orvosod? Már ha nem titok :) Érdekelne, akár priviben is.
Most Bokorhoz mentem el, aki azt mondta, hogy nagyon helyesen tették, hogy nem nyúltak anno a bélhez nálam a veszélyessége miatt. Majd ő megoldja :)
84Ági! Köszi szépen, hogy írtál! Remélem én is, hogy néhány menstruáció után nem fogom már ugyanazt érezni (bár mást éreznék, elvileg Bokor dr. szerint nincs akadálya a teherbeesésnek...).
Megakadt a szemem az egyik válaszodon, ahol diétára kérdezel rá, írtad, hogy édesítőt sem szabad endom. mellett, nem tudom, jól értettem-e. Nekem a cukrot mondták, igaz nem kérdeztem vissza, hogy a cukorpótlókra (Stevia, Xilit, édesítők)is vonatkozik-e a tiltás?
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet gyógyulni az endometriózisból?
- Használt-e már valaki Visanne gyógyszert endometriózisra? Érdekelne minden, mellékhatások, meggyógyult-e, visszajött-e, hogyan kell szedni..
- Vékony endometrium (méhnyálkahártya) kezelése - tapasztalatok?
- Most derült ki, hogy endometriozisom van.Jó orvost, aki precíz, jó diagnoszta, tudtok esetleg?
- Lehet ez endometriózis?
- Laparoszkópia - endometriózis gyanúval