Babavállalás! :) (beszélgetés)
Arra gondoltam, hogy pl a kisebbség nemhiszem hogy túl sok vitamint szedne, és nagyon mégse látni sérült gyerekeket köztük.
Persze, azért vallom, hogy kell vitaminokat szedni a terhesség alatt, és én is fogok. Na meg már előtte is. Mikor legutóbb azt hittem h terhes vagyok, akkor majdhogynem jobban aggódtam az miatt, hogy elkéstem a folsav szedésével.
Megnézegettem ezeket a vitaminokat. Azt hittem, hogy a femibion csak folsav, de látom, hogy van benne minden egyéb is ami kell:) A Czeizel félét is megnéztem, valóban szimpatikus, főleg az, hogy 2 fázisú, de nekem úgy tűnik, hogy egy kicsit kevés féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Összességében az nem tetszik egyikben sem, hogy nincs bennük magnézium, ami szintén elengedhetetlen a kismamáknak.
A czeizel vitamin fele annyi, mint a femibion, de engem nem érdekel, szedem ezt továbbra is, nem fogok váltani :)
Én ebben nem vagyok biztos...kell azért bőven a vitamin.
Szia!
Nem vagyok ügyvéd, de sok minden található a neten. Ha ezt a kérdést beírtad volna a keresőbe, akkor pont ugyan ezt találtad volna te is:
ilyen jogok illetnek meg meddőségi kezelések idején?
Gyakran hallunk történeteket arról, hogy a munkaadók hátrányosan megkülönböztetik a termékeny korban lévő munkavállalókat, a gyermekvállalás előtt álló nőket vagy kisgyerekes anyukákat. A magyar munkajogi szabályok ugyanakkor kiterjesztett védelmet nyújtanak: már a teherbeesés előtt is védik azokat a nőket, akik a gyermekvállalás céljából reprodukciós kezelés alatt állnak. E párok száma pedig nem kevés: napjainkban már minden ötödik párt érinthet a meddőség problémája.
Kinek jár a felmondási védelem?
Először tisztázzuk: mi minősül pontosan – a Munka Törvénykönyve szerinti – reprodukciós eljárásnak? Az egészségügyi törvény szerint ilyen beavatkozásnak minősül a lombikprogram, az inszemináció (mesterséges ondóbevitel), valamint a petesejt megtermékenyülését, illetve megtapadását elősegítő egyéb módszer. A védelem tehát nem csak a lombikprogramra terjed ki!
A védelem kétirányú: a Munka Törvénykönyve egyrészt felmondási védelmet biztosít, másrészt munkaidő-kedvezményt ír elő az ilyen programban résztvevők számára.
- A felmondási védelem a rendes felmondás ellen véd, és – hasonlóan egyéb védett állapotokhoz, például a terhességhez – nem terjed ki a határozott idejű munkaviszonyban állókra, a munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatottakra, valamint a próbaidejüket töltőkre. Természetesen, amennyiben várandós leszel, a munkajogi védettség, így a felmondási tilalom már a terhesség miatt áll fenn.
- A felmondási védelmen túl a törvény munkavégzés alóli mentesítést is biztosít a vizsgálatok idejére, vagyis a munkáltató köteles elengedni a dolgozót a szükséges orvosi vizsgálatokra. Tudni kell azonban, hogy a munkaidő-kedvezmény ezen időtartamára fizetés nem jár, vagyis távolléti díjra ez az időszak sajnos nem jogosít.
Beavassuk a főnököt?
A lombikprogramban való részvétel érthetően érzékeny téma, sokan nem szívesen avatnák be a főnöküket, munkaadójukat a gyermekvállalással kapcsolatos problémáikba. Ez egyéni döntés kérdése, amit befolyásolhat a munkáltatóval való viszony, a munkahelyi közösség, a munkavállaló személyes helyzete. A törvény csak a jogi kereteket adja meg, ugyanakkor a fenti kedvezmények csak akkor illetnek meg, ha a főnököt is beavatjuk az orvosi kezelés szükségességébe. A programban résztvevők a meddőségi intézettől, kórháztól kért és kapott igazolással tudják ezt jelezni (vagyis a háziorvos ilyet nem tud kiállítani). Tehát ne csak szóban értesítsük a fentiekről a főnököt, hanem kérjünk írásos igazolást az intézettől, hogy a bejelentésnek a későbbiekben maradjon nyoma.
Maradjon az én titkom!
Amennyiben úgy döntünk, a munkáltatót nem avatjuk be abba, hogy lombikprogramban vagy egyéb kezelésben veszünk részt, a távollétet más módon kell megoldani: szabadsággal, vagy, ha arra egészségügyi okból jogosultak vagyunk, betegállomány, táppénz igénybevételével. A jelenlegi szabályok alapján a lombikot vagy más kezelést végző intézet a beültetés vagy egyéb beavatkozás miatt nem írhat ki táppénzre, azonban ha az intézmény vagy a nőgyógyász ilyen javaslatot ad írásban, akkor a háziorvos ezt teljes joggal megteheti!
Meddig véd a törvény?
A Munka Törvénykönyve kizárólag a jogi kereteket adja meg a felmondási védettséghez! A szabályozás még viszonylag új, 2005 júliusában lépett hatályba, és emiatt kiforrott bírói gyakorlat sem alakult ki arra nézve, hogy a védelem időtartama meddig terjedhet. Ez a kérdés a gyakorlatban több problémát is felvet, például: kiterjed-e a felmondási védelem a két lombikprogram közötti kötelező, három hónapos szünet idejére? E tekintetben pontosan sem a törvény, sem annak indoklása nem ad eligazítást. A legtöbb szakmai álláspont viszonylag szűken értelmezi a kérdést, vagyis a munkajogi védettséget elsősorban a stimuláció megkezdésétől a teherbeesés „kiderüléséig” terjedő időszakra vonatkoztatja. Más értelmezések szerint, mivel a szünet kötelezően előírt az egészség védelme érdekében, emiatt a szabály az esetleges sikertelen beültetés és a következő stimuláció kezdete közötti időszakra is kiterjed. További problémát okozhat a gyakorlatban, hogy a meddőségi központok leterheltsége miatt nem minden esetben lehetséges, hogy az előírt három hónap letelte után azonnal megkezdődjön az újabb stimuláció.
Hogyan ítél a bíró?
A tisztázatlan kérdések nem elhanyagolhatóak – több okból sem. Egyrészt a törvényi védelem célja éppen az, hogy a kezelés ideje alatti távollétek miatt ne érhesse hátrány a dolgozót. Ám fontos szempont az is, hogy azt se lehessen rendes felmondással, még a terhesség bekövetkeztét megelőzően, vagy akár két lombikprogram közötti „pihenőidőszak” alatt elküldeni, aki hosszabb ideig, akár évekig tartó programban van benne (és ezt fel is vállalja munkaadója előtt). Habár a magyar bírói gyakorlat munkavállaló-barátnak mondható, mégis figyelembe kell vennie a munkáltató méltányolható érdekeit is. Vagyis a fenti kérdéseket a bírói gyakorlat mindig a konkrét körülmények fényében, egyedileg vizsgálja.
Mindenképpen nagyon fontos a jogi védelem törvényi megléte: éljünk a jogainkkal. Való igaz: a helyzet érzékenysége miatt gyakran nehéz a titok „felfedése”. Ugyanakkor a nemrégiben, hasonló ügyekben, civil érdekvédő szervezetek által indított próbaperek és a már lezárult esetek mégis azt sejtetik, hogy a munkáltatóknak nem érdemes visszaélniük női dolgozóik kiszolgáltatottságával.
Sziasztok!
Tudja valaki a pontos törvényt, hogy milyen jogok illetik meg a munkavállalót, ha meddőségi kezelésen vesz részt? Szerintem sokaknak jól jönne ez az infó. Esetleg jogász van köztetek? Előre is köszi a segítséget?
11 óra alatt csak 1x mehetsz ki??? Hát én lehet megkérdezném a munkaügyiseket h ez jól van e így...
Hajrá femibion!:) Érdemes szedni, én szeptemberben mikor azt hittem h terhes vagyok, akkor az miatt aggódtam, hogy nem szedtem folsavat, és szinte már késő elkezdeni.
Megadták az adataimm alapján h mennyi kalóriára van szükségem és csak annyit eszemami nálam annyit jelent h most sokkal többet mint elötte:)
Elötte 1-2szer ettem naponta,most pedig 5-6 naponta kevesebbet,éhes sose vagyok és még a kg is fogynak:)
Igen tudom h azt is kezelni kell,de azt mondta a doki ha már lement 20kg vagy akár több elkezdhessük a terápiát..Ha ilyen tempoval haladok kb.jun körül elkezdhetem a terápiát
Üdv Zone:)
Amúgy ezt most olvastam. Igazából úgy van írva, hogy a magyar ember véletlenül se értse meg :D Hiába 1,5 hónapja vizsgáztam le személy és munkaügyből, ebből akkor sem értek egy kukkot sem :D
Figyelem, jelentős változás a gyed számításában 2015-ben!
Változik a gyermekgondozási díj kiszámításának a szabálya
A javaslatcsomag alapján a gyermekgondozási díj számítása is jelentősen módosulna. Ha a biztosítási idő a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napját megelőzően folyamatos, akkor a gyermekgondozási díj alapját a gyermekgondozási díjra jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.
Nagy változás, hogy a folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a gyermekgondozási díj alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehetne figyelembe venni. Azaz, ha a gyermekgondozási díjra a szülő 2015. augusztus 8-án válik jogosulttá, akkor folyamatos biztosítás esetén az ellátás kiszámításának az irányadó időszaka a 2014. január 1-től 2015. május 31-ig terjedő időtartam. Az ellátást a 2015. május 31-hez időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.
Abban az esetben viszont, ha a biztosított a fenti időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban a fentiekben leírt időszak utolsó napjához legközelebb eső időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, és van legalább a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napjától 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján kell megállapítani.
Ha a biztosított a fenti időszakban nem rendelkezik 120 naptári napi jövedelemmel, de a gyermekgondozási díjra való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya, a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani. Ha a biztosított a gyermekgondozási díjra való jogosultság első napját megelőzően nem rendelkezik 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonnyal, a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a gyermekgondozási díj naptári napi alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.
Nem, már most eljutottunk oda, hogy nem izgat a munkahely. Keresek még munkát, meg küldözgetem az önéletrajzom, de nem fog meghatni most már, ha nem vesznek fel máshová. Csak az a bajom, hogy ha most nem vesznek fel sehová, 3-4 év múlva gyesről megint nem fognak sehová vissza venni, mert akkor sem lesz tapasztalatom ebben :S Na de mindegy, most már nem akarunk tovább várni a semmire kb...
Nálunk is így van ez a fizetés dolog. Férjem 3 x annyit kap, mint én...szóval nálunk is mindig megy a latolgatás pénz ügyileg.
Mi csak egy gyereket szeretnénk egyelőre(meg szerintem amúgy is), úgy hogy most még csak 2 év gyeddel számolok :D
Szerintem kár pörögni a korodon, fiatalabb nem leszel, gyereket pedig szeretnétek. Munkáltató szempontjából pedig lényegtelen hogy hány éves az anyuka, mert a 20 éves anyuka és a 40 éves anyuka gyereke is ugyan úgy megbetegszik, és sokat van vele otthon. Sőt ilyen szempontból még jobb helyzetben is vagy, mert neked van munkatapasztalatod.
Szerintem ne patázz ezen, csak azt kell eldönteni, hogy akartok e gyereket, és ha igen, akkor dolgozni az ügyön;) Egyébként egyik ismerősöm most januárban lesz 42 éves, és most várja a 2. babájukat.
Idióta munkahely, főnök, és ügyfelek nekem is ismerősek. Én erre már csak azt szoktam mondani, hogy nagy az Isten állatkertje, és alacsony a kerítés... Örök kedvencem fog maradni, mikor 3x fél órán át magyaráztam az ügyfélnek, hogy ez a szolgáltatás fizetős nálunk, nem ingyenes, majd megjelent a megbeszélt időpontban, elvégeztük a szolgáltatást, majd a kollégám kérdezte hogy akkor hogyan óhajtja rendezni a számlát akkor csak pislogott, hogy hónap vége van, neki nincs most pénze...
Ezen a helyen sokszor már nyugtatót is szedtem a sok hülye, és persze a drága vezetés miatt.
A mostani helyem sokkal jobb, teljesen nyugiban vagyok, imádom a csapathely, csak a fizetés gyatra (kiközvetített munkaerő vagyok). Remélem hogy a szerződésem lejárta után felvesznek ide állandóra, ami a magasabb fizu miatt is jó volna, na meg teljesen baba és kismama barát a hely, pláne hogy a főnökasszonyom kislánya 3 hónapos:)
Keresztfiam februárban lesz 4 éves, vele jól elvan ahhoz képest, hogy egy kicsit antiszoc a gyerek (már bocsi, de tényleg nincs el, hogy ha nincs látó távolságban az anyukája). Meg Zoli gyerekkori barátjának is ugyan ennyi idős a fia, és látja hogy milyen jól elvannak, mennyire szeretik egymást.
Itt inkább az áll a háttérben, hogy mivel ő jóval többet keres nálam, ezért a lakás biztosításának nagy része gyakorlatilag rá hárul. Ez eléggé nagy nyomás számára, illetve a lehető legjobbat szeretné biztosítani. Ehhez sokszor az vezet, hogy ha várunk még pár hónapot, akkor több pénzünk lesz, és akkor jobb lakáshoz juthatunk. Csak a sok pár hónapból bizony évek lesznek.
Ehhez még annyit akartam hozzáfűzni, hogy amit már beszéltünk, hogy a férfiak nem tudják úgy átérezni egy a gyerek témát. Legalább is nagyon kevés férfi várja úgy a gyermeket, mint egy nő. A nőkben ez egyrészt benne van genetikailag, másrészt maga az az érzés, hogy benned van 9 hónapig a közös gyereketek és benned növekszik, érzed ahogy rugdos, stb, ez mind felbecsülhetetlen és leírhatatlan érzés. Én nagyon várom a kismamaságot, mert tudom, hogy élvezni fogom. (Legalább is remélem, hogy nem visel majd meg és fogom tudni élvezni:D ).
A férjem is pl azt mondja, hogy nem tudja mikor jön el az ideális idő, meg hogy tök jól el van gyerek nélkül is. De viszont tudja, hogy ha lesz gyerek nagyon fogja szeretni. Szóval nem tudják milyen érzés lehet az, amikor már saját gyereked van. Viszont a barátnőmnek 2,5 éves a kisfia, akikkel szoktunk találkozni rendszeresen. Pl eddig mind két szer a férjem volt a mikulás, így múlt héten is elmentünk hozzájuk, és leült a földre a kisfiúhoz, és 3 órát úgy ellegóztak, hogy csak na. Aztán bevallotta Ő is, hogy milyen jót játszott, meg milyen aranyos ez a Levi... De addig, amíg nem lesz a kezében a saját gyermeke, addig nem tudják ez milyen jó érzéssel jár :) Nektek nincs a környezetetekbe kisgyerek, akikkel tudnátok találkozni? Kicsit ráhangolódna a gyerekre és nem halogatná olyan sokáig :D
Igazából már több, mint egy éve keresek munkát, csak 2,5 hónapja álltam rá komolyabban. Mert 2013 októberben végeztem egy pénzügyi számviteli képzést, utána rögtön elkezdtem egy személyügyi gazdálkodó és fejlesztőit, ahol októberben végeztem. Már előtte a pénzügyivel is próbáltam munkát találni, csak ugye nincs gyakorlatom benne így sehová nem kellek. Most, hogy végeztem a másik suliban is, most nagyon sok helyre behívnak, ahol közlik, hogy pillanat, átnézik az önéletrajzom, majd kitágult szemekkel megkérdik, hogy "Magának nincs gyakorlata"??? És szó szerint haza küldenek, hogy így nem tudnak mit kezdeni velem. Már annyira elegem van ebből. Nem tudom miért nem úgy hívnak be, hogy meg is nézik az önéletrajzom? Annyira unom már ezt az eljárást:( Meg ugye sehol nincs ismerősöm sem, így annyira meg vagyok lőve.
Én 1,5 éve voltam utoljára fogdokinál, akkor betömte amit kellett, stb, na azóta sem voltam mert az elköltözött és még nem kerestem helyette másikat:D De a férjemmel ma voltunk egy szájsebésznél, aki fogorvosként is tevékenykedik, így lehet hozzá fogok menni januártól, mert ügyes és jó doki.
Zonne akkor mindannyiunknak nagyon ugyan az a tervünk:)
Nettike ne add fel a munkahely váltást! Nekem az első munkahelyemre fél évet kellett várnom, utána 2 hónap szünetem volt és jött egy határozott idejű szerződés. Ennek ideje alatt is kerestem állást, szintén fél év volt mire lett egy jobbank tűnő állás, de azt 5 hónapnál tovább nem bírtam. Itt szerencsére azonnal jött az újabb:) Szóval jó munkához idő kell!
Hát akkor hajrá bulizás!:) Nekünk is eszünkbe jutott már, hogy jövőre még lehet bulizni, de utána egy jó darabig le kell mondani az ilyenekről, aztán meg már nem biztos, hogy nekünk való lesz...
Amúgy ma reggel csináltam egy tesztet, ami negatív lett... Hiába megjött, olyan furcsa volt, meg azóta is amióta elmúlt a vérzés, annyira fáj a méhem, folyamatosan úgy érzem, mint ha az izmok húzódnának össze, néha bele nyilal, stb. Addig nem tudtam megnyugodni, amíg nem csinálok egy tesztet:D Bár szerintem ezek a fájdalmak régebben is megvoltak, csak nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mert nem volt miért...de most így megnyugodtam.
Szilveszterkor megyünk a barátnőmékhez, vele még megbeszéltünk egy jó nagy ivós partit, így még 3 hétig most tuti védekezünk, mert szarrá isszuk magunkat 31.-én :D Illetve januárban el akarok menni fogászatra, azt is rendbe rakatom mielőtt terhes leszek. És holnap veszek vitamint, és elkezdem szedni :)