Miért döntenek emberek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket? (beszélgetés)
Ez nem annyira vélemény volt,,inkább a valóság.Tény ,,ha nevezhetjük annak.
Nem kell mindenkinek szülni.
Szerintem meg az a civilizációs ártalom, hogy az embernek mindenáron szaporodnia kell, nyomorba is, a betegségbe is, meg hogy a felelőtlen szülők egy életre megnyomorítják a szerencsétlen gyerekeiket mert maguk is mentálisan nyomorultak, aztán még szekálják is az új generációt, hogy bezzeg régen nem picsogtak mindenre, meg ilyenek.
De ezt nem lehet kimondani, leírni, az tök oké, hogy aki nem szeretne gyereket, azt basztatjuk, hogy megbánod, szar/értelmetlen az életed stb., mert róluk nyilván ugye lepereg, de ha egy gyereket tervezőnek/gyerekesnek mond valaki hasonlót, akkor az máglyán égetni való. :D Pedig mindkettő csak azt csinálja, amit szeretne, és nem ártanak a másiknak vele.
Azt hagyjuk is, hogy végre egy olyan korban élünk, amikor egy nőnek van döntése a saját teste felett. Még néhány évtizede sem volt meg ez a luxus az elődeinknek, régebben aztán nem volt ilyen, hogy nem akarsz szülni, nem akarsz gyereket, mert ha tetszik ha nem, a férjed ellátja a házastársi kötelességét (ha hozzá akartál menni, ha nem, ha akartál szexelni, ha nem) és ha terhes lettél akkor azt megszülted akkor is, ha ottmaradsz. Ha 8-szor, akkor 8-szor, nincs mese, egy abortusszal az életedet és ami még rosszabb, a jó hírnevedet kockáztattad... Szülés utáni depresszió? Senkit nem érdekelt. Meddőség? Iszonyú szégyen, hogy azt az egy dolgot, amire való vagy, nem tudod teljesíteni. Idő saját magadra, a karrieredre, arra hogy kötöttségek nélkül élvezd az életet? Ezek férfi kiváltságok, nőként ilyenről álmodni felért egy világra szóló botránnyal...
Nem nevezném ártalomnak,,inkább megszűnt a nyomás ,hogy gyerek kell.Vállalható is lett.
Sokkal jobb ha azoknak akik nem anyás lelkűek csak azért legyen ,,mert kell ,,mert a társadalom elvárja,,mert a rokonság elvárja,,mert a szülők elvárják,,stb.
Gyanítom, hogy FI nem az ilyen véletlen esetekre kérdezett rá.
Régen annak a nőnek nem "lett" gyereke, aki meddő volt. (Vagy ő, vagy férje. Ez utóbbiról azonban, hogy ti. a férfi is lehet oka a gyermektelen házasságnak, nagyon sokáig nem tudtak semmit.)
A meddőség nem ment dicsőségszámba.
Régen.
Ellenben ma az a "trendi", ha valaki vállalja a gyermektelenséget.
Sőt, ha még meg is tudja "ideologizálni" a döntését, akkor ráadásul még "bölcs" is!
Hiszen "magánügy", nem igaz?!
Elnézést kérek az indulatos szavaimért, de - hogy a fórumcímre is válaszoljak - szerintem ez a "szabadon választott gyermektelenség" egyszerűen csak egy civilizációs ártalom.
Nem érzek magamban annyi felelősséget és vagy erőt,hogy teljes mértékben tudjak gondoskodni egy gyermekről.
Gyökérok:késői házzaság (39 évesen nem fogom megszülni az elsőt).
Teljes életet élünk a férjemmel és Prézlivel 🦮 .
Nem hangzik durvának, egyáltalán nem. Két gyerekem van, én ezt az utat választottam, nagyon szeretem őket, nem tudom elképzelni, hogy ne legyenek, de igenis van ebben valami, amikor arról írsz, hogy haptákban állni.
Talán sarkos kissé, de nagyon kifejező. Néha éreztem én is ezt.
Megkérdezhetem, hogy te miért érzed/gondolod így?
Ha túl személyes, ha nem szeretnél válaszolni megértem, de érdekel, hogy mi a te döntésednek az oka, gyökere.
Mert felelősséggel döntenek a #6-ban, Hottie által felsorolt problémák esetében.
Számomra az lenne érdekes kérdés, hogy hasonló, súlyos problémákkal miért vállalnak gyermeket? Miért kell egy újabb életet tönkre tenni?
Millió és egy oka lehet.
Sorolok párat, de a lista biztos hogy nem teljes:
Gazdasági és társadalmi bizonytalanság/aggodalmak,
financiális problémák, karrier, mentális problémák, fóbiák, testi anomáliák, pártalanság...stb.
További ajánlott fórumok:
- Nevel valaki halmozottan sérült gyermeket?
- Miért bántják azokat, akik tudatosan vállalnak egyedül gyermeket?
- Van egy szavazásom: 45 évesen vállalnál gyermeket, ha állapotos lennél? Akik nem vállalnák mi az oka?
- Akik 40-esen, 50-esen vállalnak gyermeket-hogyan képzelitek el a jövőt?
- Akik gyermeket vállalnak, szoktak arra gondolni, hogy milyen "jót" tesznek ezzel?
- Miért vállalnak be olyan sokan a rossz hátterük ellenére gyereket az emberek?