Akiket gerincsérvvel műtöttek vagy még nem műtöttek, de tanácsokat tudnak adni! (beszélgetés)
Szia!
Nekem is kiszakadt sérvem van, nem is kicsi 10mm-szer 15 mm darab! 2 hétig iszonyat fájdalmak, zsibbadás, de szerencsére a bénulás elkerült, és fokozatosan elkezdtem javulni. Most 5 hét után ott tartok, hogy nem szedek semmi gyógyszert, jövök-megyek, persze csak rövid távon, már vezettem is egyszer-kétszer. Úgy néz ki talán megúsztam a műtétet:) Ez a ritkább eset sajnos. De azért nem akarom elkiabálni, ha bármi tünet jön azonnal rohanok a dokihoz. 1 hónap újra MR, és akkor kiderül hogy elkezdett-e felszívódni a kiszakadt darab, mert ez is előfordulhat- ez a legjobb eset- remélem velem most ez történik:) Ettől függetlenül azt mondta a doki hogy most mindent úgy kell csinálnom pár hétig mintha megműtöttek volna, nagyon kell vigyáznom.
Betta, neked sok erőt, és teljes gyógyulást kívánok. Szörnyű ez a gerincbetegség, az ember átértékeli az egész életét, én is így vagyok:)
Szia!
Nekem az első tünet és a műtét között 3 nap telt el!
Nekem lebénult a lában,3 év kellett mire rendbe jött,bár zsibbadni még most is szokott!
Sziasztok!
Hétfőn múlt egy hete, hogy műtöttek lumbális leszakadt porckorongsérvvel. Én vagyok az a ritka madár, akinek az első tünetek megjelenésétől a műtétig pontosan kettő hét telt el. Soha nem volt gond a gerincemmel egy több, mint 10 évvel ezelőtti idegbecsípődésen kívül. Mondjuk ez tipikusan jellemző rám, kicsit nem tudok beteg lenni, csak mindjárt úgy, hogy műteni is lehessen. :-)
Azért kerültem idegsebészhez ilyen hamar, mert térdtől lefelé zsibbadt az egész lábam, a vádlimban folyamatos volt a görcsös fájdalom és a lábfejem kezdett bénulni. Kiderült, hogy egy leszakadt porcdarab lecsúszott az idegcsatornába és több csigolyán keresztül ott garázdálkodott.
Így 11 nappal a műtét után csak azt tudom mondani, hogy annyi a különbség, hogy már egy 10 centis vágás is van a hátamon. A zsibbadás nem múlt el, állítólag annak még igen hosszú idő kell, a lábfájás vissza-vissza tér, ez is normális még, azt mondják. Meg azt is mondják, hogy mindig jobb lesz majd, de a legendás türelmemet ismerve ez még igen-igen messze van.
Azt hiszem, nem voltam elég alapos a műtét előtti netböngészésben, mert azt persze részletesen kielemeztem, hogy hogyan tudnak műtét közben örökre lebénítani, meg el tenni láb alól az altatással (hála neked Gugli :-) ), de az valahogyan elkerülte a figyelmemet, hogy nem fogok a műtét után egy héttel maratonit futni. Amikor a gyógytornász azt mondta, hogy 6 hétig nem hajolunk egy picit sem, mindent csak egyenes derékkal, semmi forgó mozgás, csak néztem rá ostobán. Természetesen azóta minden lefelé esik, főleg az éppen létszükségletű dolgok és éppen akkor amikor ember nincs a közelemben. És magunk között mondva, mivel gibbon sem volt az őseim között a pisilés, és egyéb mutatványok utáni alapvető mozdulatok elvégzése egyenes derékkal...hát mit mondjak, a kihívásokkal küszködő kifejezés számomra most új értelmet nyert. :-)
De tudom ám, hogy egyszer ez is jobb lesz, úgyhogy akinek azt javasolja a sebész, hogy mindenképpen műteni kell, mert leszakadt, vagy kiszakadt, az szánja rá magát, mert hosszútávon valószínűleg így jár jobban.
Mind a 4szer Miskolcon műtöttek.
Muszáj volt sajnos!
a nyakamba valami szálat tettek be(cage)amivel a kivett porcot vagy mit pótoltak!Nem bántam meg,de reméltem fájni már nem fog,de tévedtem!
Csajok! Segítsetek, most kaptam meg az mr leletemet, és az kiszakadt sérvet mutatott lumbális szakaszon. Ennek ellenére a fájdalmaim 1 hete teljesen elmúltak, még fájdalomcsillapítót sem szedek, jövök megyek, teljesen jó a lábam, és a zsibbadás is elmúlt a talpamban. Hogy lehet ez??? Most vajon meg fognak műteni?
Aki tud légyszi írjon!
A műtéttől nagyon félek, főleg így nem látom értelmét hogy nincsenek fájdalmaim:(
Dokihoz hétfőn megyek, de már nagyon ideges vagyok hogy mit fog mondani!
Nagyon örülök hogy ilyen gyorsan jól vagy! Én is ma mertem kitenni a lábam 2 hete először a lakásból, és az első utam a kórházba vezetett, mr időpontot kérni.... szombaton már mehetek is:)
Remélem nem romlott október óta a sérvem:S
Mindenkinek jobbulást és kitartást kívánok..
Én is használok néha járó botot,közlekedek négykézláb..legrosszabb esetben ölben visznek oda ahova a király is gyalog jár...
Tudom mi az a fájdalom....sajnos....és örültem volna ha nem 21 évesen kap el ez a betegség....az egész életem tönkre tette :(
Hát, hónapokról tényleg nincs szó, de NAGYON durva fájdalmak tudnak előjönni. Amikor lehorzsolod a kezed, néhány ideget érint, és fáj. De amikor az ideg a gerincednél fáj, az egy maximális fájdalom.
Bébinyuszi, szerencsére már tegnap este is enyhült az isiász, ma reggel pedig fájdalommentesen ébredtem, fel tudtam kelni, és mozogni is. 4 nap volt nálam a lefolyása, remélem ezzel most nem kiabáltam el, de gond nélkül járkálok, eszek, stb.
Kitartást kívánok mindenkinek, aki hasonlóban szenved, a fájdalom és gyulladás csökkentő injekció a legjobb, amit el tudtam képzelni.
Továbbá a lóbalzsam is nagyon hasznos!
Hát csajok....azért ne legyetek ennyire pesszimisták!
Én 4 műtéten vagyok túl,nekem is kicsi gyerekem van/volt,szó sincs hónapokig tartó fekvésről!ne hagyjátok el magatokat!
Én le voltam bénulva,újra tanultam járni,a karom is majdnem oda lett mégis rohangálok,csinálok mindent....azt nem mondom,hogy nem fáj időnként,de tűrhető..olyankor többet pihenek :)
Én is gyógyszerezek ha úgy van,kenegetjük flectorral,lidocain is hasznos,de én a lóbalzsamra esküszöm!
Tornázni elméletileg a műtét után már néhány hónappal lehet!Erősíteni kell a gerincet!
Sziasztok!
Nekem 3 hónapja volt fúziós gerincműtétem. Már épp elkezdtem javulni, amikor valamilyen ismeretlen okból az egész derekam begyulladt, amivel vissza is kerültem a kórházba. Azóta több hét telt el, de a gyógyszerek ellenére nem javulok rohamosan, ráadásul az alap tüneteim is visszajöttek. A doki nem tudja mi lehet az oka, így most újabb MRI-re küld. Van valakinek hasonló tapasztalata esetleg?
Illetve tudja valaki, hogy a Szent István kórházban zárt, vagy nyitott MRI van?
Köszi
Szia!
Köszi válaszod!
Nekem eredetileg gerincsérv miatt volt a műtétem, a műtét után minden gerinc eredetű fájdalom megszűnt, már járni is tudtam.
De a torna közben valószínűleg valami rossz mozdulatot csináltam /túlerőltettem / és emiatt most romlott az állapotom, isiászra gyanakszunk.
A műtéttől annyira nem kell félni, ha altatásban kéred, semmit sem érzel, csak a seb fog fájni egy ideig utána. De kb. 3 nap elteltével én már lábra álltam és bottal már folyamatosan járkálni tudtam. Csak ez az isiász ne jött volna :S De legalább nem gerinc eredetű a fájdalom, az elején azt hittük! De az orvos is biztosította, hogy ez más lesz, valószínűleg ülőideg!
A borogatás neked bejött? Láttam ajánlották mások.
Szia!
Én egy hétig nem tudtam felkelni, aztán kicsit napról napra jobb lett, de még vezetni vagy hosszabb útra nem merek elindulni. Szerintem az izmok a lábamban kicsit leépültek a 2 hét fekvéstől, úgyhogy hosszabb séta után nagyon ég a vádlim és a combom:(
Tornázni még nem merek, mert múltkor a torna miatt eröltettem meg annyira hogy begyulladt az ülideg. 2 napja hagytam el az erős fájdalomcsillapítót (tramadol), de mikor nagyon fájt sajnos az sem segített. Most reggel-este szedek gyulladáscsökkentőt és izomlazítót.
Téged mikor műtöttek? És az isiász miatt? Én nagyon szeretném elkerülni a műtétet. Kisgyerekem van és nem tudom megengedni magamnak a több hónapos fekvést.
A műtét után lett megint isiászod? pedig azért szoktak műteni hogy az isiász megszünjön, a sérvet eltávolítják az idegtől és lemegy a gyulladás. De lehet hogy rosszul tudom.
Jobbulást neked, sajnos ehhez sok türelem kell, mert nagyon lassan gyógyul:(
Sziasztok!
Nekem is most műtötték a gerincsérvem, és nagyon megörültem, amikor láttam, hogy a fórumnak aktív felhasználói vannak, aktív felhasználókkal! Sajnos az én dolgomat is valószínűleg az isiász rontja, ami miatt már harmadik napja nem tudok felkelni az ágyból. Bébinyuszi, neked mi segített végül? Kérlek írj le mindent amit tudsz. Ha valami jó gyógyszert kaptál, vagy tornát, vagy csak módszert, bármit köszönök!
Szia!
nekem 2 szer műtötték a nyakamat,legutóbb tavaly...nekem implantátum van bent most már 2,hát javult a helyzet,de azért szokott fájni és a karom is gyengébb mióta megműtöttek!
Műtöttek, igen, valamivel több, mint két éve.
Köszönöm, a te kicsi fiad is bűbájos. :-)
Csak annyit: fiammal voltunk tavalyelőtt kórházban (törött kar), a kórteremben volt egy másik anyuka a gyerekével, és mesélte, hogy őt is műtötték sérvvel, később szülte a gyermekét, nincs semmi problémája. :-)
Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy jó, ha műtik az embert, mert nem. Csak azt, hogy ha szerencsésen rendbejössz (akármi módon), akkor vállalhattok még gyereket.
Nagyon köszönöm a válaszod, sokat segít ez most nekem,lelkileg is. kipróbálom a borogatást, ártani biztos nem fogok vele. Meleg fürdőre nem is tudok gondolni, be sem tudok szállni a kádba, örülök ha 2 perc alatt lezuhanyzok:(
Kicsit lelkileg oda vagyok, gyilkos ez a fájdalom, de most tudatosan pozítív gondolatokkal gyógyítom magam, mert észrevettem hogy minnél depisebb leszek, annál nagyobb a fájdalom. Mégegyszer köszi a választ és segítséget.
Bébinyuszi, alighanem megerőltetted magad. Csak azt lett volna szabad csinálni, amit a gyógytornász összeállított. Én ezért nem is támogatom, amikor itt egymást próbálják gyógyítani mindenféle módszerekkel, vagy netről leszedett tornával. Nem biztos, hogy mindenkinek jó a saját állapotához.
Nekem isiásszal kezdődött az egész tortúrám, úgy hogy tudom, mit érzel. Én konkrétan egy hétig még az ágyból felkelni se tudtam a fájdalomtól, még a wc-re se jutottam el... Utána is csak járókerettel tudtam a lakásban ténferegni, stb. Hetek kérdése a javulás, mivel az ideg begyulladt. Legyél türelemmel, pihenj most, ha kaptál gyógyszert, szedd, sokaknak segít az infúzió is. Én nem kaptam, mert a doki nem igazán javasolta, mivel szteroidokat tartalmaz. Fájdalomcsillapítót és izomlazítót szedtem, de ami igazán jót tett, azt egy kiropraktőr javasolta, éspedig a jegelés. A derekamra, a fájdalmas részre naponta 4-5 alkalommal kellett jeget tenni 5-10 percekre. Én a fagyasztott zöldborsót használtam erre a célra. :-) Ez segített lehúzni a gyulladást. Nem mondom, hogy csináld ezt, nekem segített, de kérd ki szakember véleményét. Ne fürödj meleg vízben, inkább tusolj, és eszedbe ne jusson a gyógyfürdő, mivel ha gyulladás van, annak nem jó a termálvíz.
Bízom benne, hogy az infúzió hatni fog, és jobban leszel. Kitartást kívánok, sajnos hosszadalmas dolog ez.
További ajánlott fórumok:
- Akik már 30-40 kilót ledobtak itt tanácsokat adhatnak
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Mi lehet a gond? Tanácsokat, javaslatokat kérnék....
- Kezelhetetlen gyerek, tanácsokat kérnék
- Segítenétek? Véleményeket, tanácsokat várok! (köszönöm)
- Kérhetnék tanácsokat? Van egy hat éves öcsém, és egy nyolc éves húgom!