Ágyi poloska kiirtása - tapasztalatok (beszélgetés)
Sziasztok!
Nálunk ma volt az első irtás! Kb 1 hete kezdték csípni a páromat a poloskák. Az irtás után kb 6 órával mindössze egyetlen példányt találtam, még életben volt de úgy tűnt a végét járja. Attól tartok, hogy esetleg mégsem olyan hatásos a rovarirtók szere, mert ők azt mondták, hogy 10-12 nap után is 2 óra alatt meghalnak ha átsétálnak rajta. Rettenetesen félek és szorongok, nem tudok másra gondolni. Pedig a rovarirtók is azt mondták, hogy nagyon korán észrevettük, ők sem találtak egyet sem irtás közben. A csípéseken kívül én sem találtam más jelet maximum 5-6 pici fekete pöttyöt.nálatok mekkora mértékű volt a fertőzöttség és ahhoz viszonyítva mennyi idő múlva tűntek el a dögök? Előre is köszönöm a válaszolóknak..
Na így nem jelent nekem ott
Adatlap-képeid, itt tudtam feltölteni
Baloldalt fent: sját menüd- saját dolgaid-képeslapjaid-új képeslap feltöltése
Utána írj, hogy feltöltötted és megnézzük
Sziasztok!
(Ami írok hívatalosan NEM AJÁNLOTT)
Én DECIS amp. rovalöröt alkalmaztam az írtásra.
Szabadon vásárolható. pl Praktiker.
Természetesen kicsit nagyobb koncentrációba mint amit mezögazdasági előírás.
A DECIS hatóanyaga Deltamethrin azaz piretroid családba tartozó vegyszer. Konkréten ilyen hatóanyagot tartalmaz a háztartási boltban kapható írtó szerek nagy része. (És a szakik is legtöbbször piretroid szert alkalmaznak, csak nagyobb koncentrációba)
Előnye a DECISnek amp. Olcsobban több rovalölöhöz jutunk. Én amit tudok javasolni használatához. Nagy mennyiségben ahol csak engedi a felület ott vastagon permetezni. A szer UV hatására gyorsan bomlik így napfényes helyen napsütésbe hamar bomlik. Így javaslom a sötétítést. Amikor én használtam akkor este permetezés ablak zárva. Reggel szellöztetés. A szer hívatalos munkavárakozási ideje 0 nap. Én azért nagyon alapos szellöztetést csináltam a nap folyamán. Hetente megismételtem a permetezést. Egy hónap után eltüntek a poloskák. Ha valaki nem teheti meg az éjszakai permetezést (mivel nincs hol aludni). Akkor javaslom a reggeli időpontot sötétités és 1-2óra zárt ablak várakozás. Utánna nagy szellőztetés. (Gyakorlatilag amikor szakember jön a metodus ugyan az)
A szert lehet alkalmazni kontakt írtásra. Amit én javaslok kis permetező flakon 1amp 0,5-1l víz és a rovalra rá. Így a boltban kapható fújos flakonos szert kapunk csak olcsobban.
Sajnos ez a szer sem 100% amelyik poloska rezistens a piretroidokra ott már nem müködik.
Sziasztok!
Hogyan tudok meggyőződni róla, hogy van-e ágyi poloskám? Nem csíp, semmi jele. Csak régebben volt egyszer, és nagyon parázok, hogy vissza ne jöjjenek. Egyik éjjel egy ilyen bogarat találtam az ágyban levő díszpárnán. Hogy tudok képet feltölteni? Mert küldtem képet egy magát nagyon előzékenynek feltüntető rovarirtó cégnek, de semmi válasz. :(
Sziasztok!
Szombaton megtörtént az irtás.
Fel lett forgatva az össze ülő-fekvő alkalmatosság, a kért 2-4 óra helyett 8 órára elhagytuk a lakást..
Még mindig vannak újabb csípéseink .:(
Tudom, hogy ez előfordulhat, de nekem furcsa más rovarok bejönnek a lakásba és egyből meghalnak.
Egyébként a rovarirtó semmilyen nyomot nem talált.
Mi más lehetne ha nem poloska? De ha más is azt sem látjuk és nem akar elpusztulni.
Tuti kihívjuk őket még egyszer 2 hét múlva.
Szia!
Elég nehéz ügy, írtatni csak akkor érdemes, ha ott lakik valaki, mert ilyenkor mi vagyunk az élő csalik, hogy előjöjjenek a rovarok a rejtekhelyükről és átsétáljanak a méregmezőn, utána kell minimum két hét, és jöhet a második írtás, hogy a kikelt petéket is ki lehessen írtani, mert azokra nem hat a szer.
Sok helyen még ilyenkor is akad 1-2 példány és kell egy harmadik írtás is, ez sok helyen ingyenes, garanciában elvégzik. Ha ezt számolom, ez minimum 6-8 hét, tehát kevés az idő beköltözésetek előtt az írtásokra,a festésre, és egyéb munkákra.
Írtószerre valóban nem jó ráfesteni, mert akkor semmit nem ér az egész, inkább előbb festeni és utána írtani, majd ha letelt az a pár hét, míg hatásos a szer, utána lemosod.
Keress egy másik rovarírtó szakembert, sajna én Debrecenit nem tudok, tőle tanácsot is kérhetsz, hogy szerinte mi a legjobb megoldás.
Sziasztok! Segitsetek kerlek.
Poloskaink vannak...
De jelenleg alberlok laknak a lakasunkban, akik most vasarnap koltoznek ki, szoval ures lesz a lakas. Lesz festes, parketta csere, fuggonytarto sin ki lesz szedve. A kerdeseim: mi mikor tortenjen? sorrend erdekelne, mert 2 irtast tervezek. Szoval eloszor gondolom szedjek fel a parkettat, karnizst vegyek ki. Ezutan menjen az irto? vagy festes utan? vagy a 2 irtas kozott? mikor rakjuk fel a pollenhalokat a szellozoke, mikor tegyuk fel a szunyoghalot az ablakokra? a 2 oldalu ragaszto szalagot mikor rakjuk a szellozo es ablakparkany kore? Mert ajtofelfa radiatorok minden uj festest kap, de gondolom nem lenne jo ha rafestene az irtoszerre?! Na meg ugye idot is kell hagyni az irtasok kozott.
Valaki leirna a pontos menetet mit hogy csinaljunk, latom ti nagyon ott vagytok mar a temaban. Szoval az alberlo, junius 14 en vasarnap koltozik ki, mi pedig julius 16an koltoznenk be. Nagyon varom a valaszotokat.
Debrecenben ismertek jo irtost? Akit en hivtam azt mondja nem kell meg parkettat sem szedni, mert 1 irtastol elmennek....nah hat mi 4 eve kinlodunk a poloskaval, volt sok irtas. Nem bizok benne. Es meg semmilyen hobefuvasrol nem hallott, pedig 20 eve a szakmaban van...
Sziasztok!
Nálunk a következő a helyzet:
Pontosan egy hónappal ezelőtt reggel mikor felkeltem volt a bokámnál egy darab csípés bedagadva kb. 3 cm átmérős körben. Nagyon viszketett. Napközben egyre nagyobb lett. Estére bekellett mennünk a sürgésségire (elég cikinek éreztem, hogy más komolyabb betegek mellett egy csípés miatt várakoztam ott), de addigra kb 20 cm-esre dagadt olyan szinten, hogy alig bírtam állni a lábamon és a közepéből folyt a genny, persze hogy ilyenkor aggódni kezd az ember. A doki azt mondta nem tudja mi lehet fertőtlenitsem le (betadin), estére párnákat rakjak alá és JEGELJEM, ha nem múlik el 1 napon belül a folyamatos dagadás menjek sebészetre( ezt azoknak írom akik hasonló allergiás reakciótól szenvednek..) Nem szabad áztatni a sebet, fürdéssel, zuhanyzásnál, és vizes borogatással sem.
A dagadás nagynehezen elmúlt a csípés helye még most is látszik.
Mikor az eset történt páromnál aludtam (panel hetedik emelet).
Azóta elköltöztünk a város szívébe első emeleti, órási belmagasságos, 41nm-es lakásba. Természetesen nem az egy csípés miatt, hanem mert ez tervben volt. A párom ágyát hoztuk el, illetve régi fa bútorok vannak még itt.
Azóta folyamatosan jelennek meg rajtunk csípések mindenütt. Egy hete szétszedtük az ágyat amennyire tudtuk, befújkáltuk Biokillel az ágyat és a sarkot is, de nem használt semmit.
Azóta neki is bedagadt egyszer a keze, mert 7 csípés volt neki egymás mellett.
Kihívtam az irtókat szombaton jönnek, de már alig bírjuk kivárni.
Nagyon remélem, hogy mi hoztuk ide, mert ez a jobbik eset. Nem szeretném megfertőzni a szomszédokat, de a közös képviselőnek szólni fogok az ügyről főleg, hogy az ablakainknál galambok tanyáznak és azt olvastam ráadásul az emberen kívül az egyetlen amit szeretnek ezek a dögök az a madár.
Semmilyen nyomot nem találtunk egyébként, se ürülék, se halott, se élő poloska és levedlett maradványait sem.
Remélem ez arra utal még nem annyira szaporodtak el és időben kihívtuk az írtókat.
Én mindenképp poloskára gondolok. Tegnap lámpa mellett aludtunk, nem volt valami mély alvás akkor láttam egy szúnyogot, de valószínűleg az csak a fényre jött be valahogy.
Mai napra mindketten kb 10-10 csípéssel rendelkezünk. Apró kis pöttyök nehezen múlnak el.
A kezemen megint nagyon durván bedagadt.
Nem tudom örüljek-e neki vagy sem, hogy nem látjuk őket illetve a nyomaikat, mert így félek az irtók se fogják megtalálni a fészküket.
Amúgy minket minden rovar szeret régen tele voltam bolhacsípéssel is.
JA és még annyit hozzáfűznék a lakás ahonnan elhoztuk az ágyat a párom szüleitől ott nem tapasztaltak semmit azóta, szóval fogalmam sincs ez hogy lehet.
Az itteni szomszédunknak mondtuk a csípéseket ő biztosan említette volna ha hasonlót tapasztal.
Azért eléggé rettegek.
Kitartás mindenkinek és írok majd az irtás után, hogy mi a helyzet.
Na erre én is kíváncsi vagyok. Mi történt azóta?
Sikeres volt?
Szia!
Mennyi idő alatt szabadultál meg tőlük ezzel a szerrel?
Ha megelőzésre vennék, akkor mennyi ideig hatásos ?
Nah, nem úsztattam őket, hanem a sima permetlé hatásos. Táv nem mindegy szerintem. Ha a 30 - 40 cm távot mondják, semmi. 10 cm permet már azonnal öl, nem spirccelős technikával, hanem könnyű permetként. 14 nap után tegnap kaptunk megint csípést,egy példányt fogtam el. :(
Ipari gőzpermetezővel már korábban próbáltam, annyit elértem, hogy a fa parkettám vetemedett. Bútoroknál sem hoztam meg az eredményt, egy szoba / egy nap alatt végeztem ki.
Örülök, hogy neked bevált a gőz.
Nem sokat tudsz tenni addig, míg a fertőzött lakás tulajdonosa nem irtatja ki, másoknál nincs, csak nálatok?
ÁNTSZ felé jelentsétek, ők kötelezhetik a tulajdonost az írtásra.
Ma láttam a TV-ben, USA-ban poloska kereső kutyákkal ellenőriztetik a szállodákat, házakat.
Nálunk miért nem alkalmazzák? Itthon ilyet még nem hallottam… Ti igen?
2012 óta van problémánk az ágyi poloskák visszatérésével. 5 lakásos budai luxus lakásban élünk. (Ezt nem nagyképűségnek írtam, hanem azért hogy a poloska invázió nem csak a panelokat támadja..) A felettünk lévő lakást kiadták albérlőknek, aki egy nemzetközi költöztető cégnél rakodó. Vagyis indiai, arab és egyéb olyan országok lakosainak cuccait is rakodja, fogdossa, akiknél az ágyi poloska megszokott és természetes, úgy, mint nálunk a szúnyog. Az albérleti lakás tulajdonosa Németországba ment szemészorvosként dolgozni, örül a bérleti díjnak. Panaszaimra még válasz sem érkezett. Az albérlők nincsenek bejelentkezve, titok hogyan hívják őket, milyen jogcímen laknak itt, illetve amikor kihívtam a rendőrséget egy elkeseredett pillanatban, igazoltatták őket, majd a XII. kerületi rendőrség személyi jogokra hivatkozva csak annyit árult el, vidéken vannak bejelentve, de ellenük semmit nem tehetnek. Ez nem bűncselekmény. Harmadik éve, rendszeresen fertőződünk az albérlőktől. Több tízezer forintot költöttem szabadon kapható rovarirtó szerekre, volt hogy hónapokig az ágykörüli parkettára vastagon szórtam rovarirtóport. Igen tisztába vagyok vele mennyire káros, de mit tehetnénk. Félévente rendszeresen hívok rovarirtókat. Meg kell mondanom a lakás eláztatásán kívül nem sok történik. Bevallották, nincs olyan vegyszer az unióban még szakembernek sem, ami biztos sikerre vezetnek. (több gázmestert, több írtási módszerrel is próbáltunk) A lakásunkban az ablaküvegtől az ágybetétig minden úszott. (senkit ne tévesszen meg az eláztatás.) A tiszta víz, csak arra jó hogy minden benedvesedjen és az elbújt bogarak előjöjjenek. Kevés vegyszert permeteznek szét a szoba közepére. Te nem látod, mert kiküldenek a szobából, mivel ártalmas... (Azért van olyan gázmester, aki maszk nélkül simán permetezett.)
Ágyi poloska ügyben rengeteget tettünk, sok módszert kipróbáltunk. Ha valaki tud olyan módszert, ami még nincs a fórumon szívesen olvasnám. Illetve ha van jogban járatos ember, mit lehet tenni a baj forrásával a költöztető cégnél dolgozó ál albérlőkkel szemben, megköszönöm a jogi jó tanácsot.
Most teszteltem, ha nagy dózisban kapják a Biokill-t, akkor vége. De ha a használati utasítás szerint peremezem, akkor reménytelen. Közelről, hogy ázzon el a szemétláda!
Egyelőre nálunk ez a 7. támadásmentes nap. Reménykedünk.
SZia!
Biokill tuti nem nírja ki őket, mert szerintem még az EU által engedélyezett, és hivatalos írtól által használt vegyszerek sem...
Megoldás? Hát, nézz körül itt, sokféle akad.
Én várom a májust, mert nálunk csak egy évben egyszer csíptek és csak engem, így amíg ez az év el nem telik szeptemerig, addig nem merem elhinni, hogy elpusztultak ezek a dögök.
A hőt és a fagyot is extrém módon bírják, éhezéskor hibernálják magukat. Megfulladni meg tudnak, víz OK, ha sikerül belefojtanod őket. :)
Itt sokan a ragasztásos módszerre esküsznek, szomszédaink kifordították a lakást a négy sarkából, több, mint fél éve, azóta náluk is OK, a férj kézzel ölte el a példányokat. A petéket kiiktatták.
Nálunk sosem volt fészek, vagy nyom, kaka, vagy levedlett bőr, SEMMI! Nem volt írtási gócpont, szóval extrán nehéz volt a helyzet.
Kint volt a ház írtója, tönkretette az ágyunkat, tartónkat, egyetlen elhullot példány sem volt körülötte és benne sem...ergo feleslegesen vegyszerezte le és túl a bútort, a kárpitot és még az ágyneműket is, azóta sem tudjuk használni a tartót. A falakhoz is ha hozzáértünk, a por szaga, amit rápermeteztek, felélénkül. Botrány meló.
SOk szerencsét!