Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A szoptatásról mindent fórum

A szoptatásról mindent (beszélgetés)

❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
339. M_Marcsa (válaszként erre: 338. - Barbarella8)
2010. jún. 5. 21:08
hogy 3 óránként szoptatsz...
2010. jún. 1. 18:17
Szerintetek hogy lehet visszaállni igény szerintiről 3 órásra? Az a helyzet, hogy már nagyon kimerült vagyok és van egy alapbetegségem, aminek nem tesz jót a kimerültség... Vajon a tej mennyisége csökkeni fog és utána beáll?
337. Vikianya (válaszként erre: 306. - Vikianya)
2010. máj. 31. 21:54

Szia fbogi!

Csak le szerettem volna írni, hogy voltam a nőgyógyásznál és azt mondta, hogy hormonok felelnek azért, hogy a szülés óta (5,5 hónapja) görcsöl a hasam a szoptatástól. Ja és persze gyógyszert nem vehetek be rá :(

336. fbogi
2010. máj. 31. 13:54

Hajni!

Örülök, hogy jól haladtok! Szerintem átmenetinek vedd a tegnapi dolgot! Ügyesek vagytok! Csak így tovább!

Barbarella!

Amennyiben a szoptatás után már eltelt 1 óra, akkor már nyugodtan rá lehet tenni a másik oldalra! Ne aggódj, hogy az eddigi 3 órás rendszer most megváltozott. Szopizzatok nyugodtan igény szerint! Ha ez 1-2 óránkénti szopit jelent, akkor sincsen gond. Az én 8 hónapos nagyfiam még mindig éjjel nappal 2 óránként szopizik :).

Valóban lehet növekedési ugrás a dolog mögött. Adj egy kis időt magatoknak, és szépen alkalmozkodik a tejtermelés a megnövekedett igényekhez!

Örülök, hogy ilyen sokan jövünk, ha valakinek segítségre van szüksége! Szuper!!!

335. barbarella8 (válaszként erre: 331. - Mandula71)
2010. máj. 31. 12:07
De most akkor melyik a jobb módszer, ha 1 órán belül teszem ugyanarra vagy 2 órán belül?
334. palhajni (válaszként erre: 314. - Fbogi)
2010. máj. 31. 08:11

Szia Bogi!

Köszönöm a válaszod. A helyzet még mindig nem optimális sajnos. Múlt szombat óta csak szopizik, de lassan indul csak be a több tejci termelés, úgy érzem. Csütörtökön már nagyon jó napunk volt, rendesen volt tejci is, nagyon szépen evett, aztán péntek óta szinte napról napra kevesebb kezdett lenni. Sajnos tegnap kénytelen voltam egy kis tápszert adni neki, egyszerűen muszáj volt, úgy éreztem éhezik. Meg mivel le szoktam mérni, hogy mennyit evett, tudom, hogy kb hogy állunk. Azért bízom benne, hogy ez csak egy kis megingás volt, és lassan minden rendben lesz.

333. malkata (válaszként erre: 326. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 22:02

Nálunk végig az volt, hogy végre beállt egy napirend, erre felrúgta a poronty:) Most megint ilyesmiben avgyok, csak már nem a kaja miatt. Fél éves, forog álmában, és felébred háton + a foga is nő megint.

Igen, alkohol mentes sör szerű, de amiben komló van attól nálunk a kicsi hasfájást kapott. Karamalz a neve.

Különben én lányom is vagy 4-5 hónapos volt mire átaludta az éjjelt, 11-éjfél körül nagyon sokáig kért enni. Én meg hagytam, mert nagyon kacifántosan evett, nem mindíg hízott eleget, de már 8 kiló, minden rendben vele.

332. Mandula71 (válaszként erre: 329. - Vikianya)
2010. máj. 30. 22:01
Rögtön gondoltam, hogy ezzel egyet fogsz érteni:) Mi már csak tudjuk:)
331. Mandula71 (válaszként erre: 328. - Vikianya)
2010. máj. 30. 22:00
Jó, 2 óra múlva már lehet a másik oldali cicit kínálni, de ha ennél hamarabb jelez, akkor szerintem nem érdemes. Legalábbis nálunk ez vált be eddig:)
330. Mandula71 (válaszként erre: 326. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 21:57

Az elmenetelt én úgy oldom meg, hogy előtte mindig megpróbálom megszoptatni, függetlenül attól, hogy ő esetleg még nem jelezte. Ráadásul, ha nem itthon vagyunk, útközben nem is nagyon szokott előfordulni, hogy eszébe jutna az éhség (legalábbis, ha kb. 3 órán belül haza is érünk).

Az alváson meg csak úgy tudsz segíteni, ha napközben, amikor a pici alszik, te is pihensz vele. Tudom, hogy nehéz, mert ilyenkor szeretne az ember mindent elvégezni, amit a gyerekekkel nem lehet, de nem fog összedőlni a világ, ha marad pár mosatlan edény:)

329. Vikianya (válaszként erre: 327. - Mandula71)
2010. máj. 30. 21:54
ezzel teljesen egyetértek :)
328. Vikianya (válaszként erre: 325. - Mandula71)
2010. máj. 30. 21:53
Igen, igaz, de két óra múlva már nem a zsírdúsabb marad a ciciben, hanem újra termelődik a hígabb
327. Mandula71 (válaszként erre: 322. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 21:47

Az anyatej kb. másfél óra alatt emésztődik meg, teljesen normális, ha 2-2,5 óránként eszik a 8 hetes baba. Az én fiam már 5 és fél hónapos, ma szopizott reggel 8-kor, aztán 1/4 1-kor, utána meg szinte óránként. Nem azért, mert kevés a tej:)

Az éjszakai ébredés is változó gyerekenként, a nagyobbik fiam 15 hónapos kora körül aludta át először az éjszakát, a kicsi kb.8 hetes korától közel 5 hónapos koráig aludt este 1/2 9-től hajnali 5-6-ig, most megint többször ébred. Ez is normális.

326. barbarella8 (válaszként erre: 324. - Malkata)
2010. máj. 30. 21:46

Maláta ital? Pld. alkoholmentes sör?

Nekünk volt egy nagyon szép 3 órás ciklusunk 3 héttel ezelőttig, Babácska szépen hízott 200 g-ot minden héten, aztán megbillentünk és most nagyon össze-vissza van minden... Akkor adok neki enni, amikor kér nyilván, de ez mellett nem tudok kimozdulni itthonról, nem tudok semmit intézni. Pld. van egy nagyfiam is, őt néha vinni/hozni kell, vagy el kell mennem bevásárolni... Sokkal jobb volt a 3 órás ciklus. Ezek szerint az már nem fog visszaállni?

Az éjszakával is gondom van, mert immár 2 hónapja nem aludtam egyhuzamban 3 óránál többet és érzem az alvásmegvonás hatását. Bocs, hogy nyávogok, de nagyon kimerültem mostanra és szerintem ezért is kevesebb a tej.

325. Mandula71 (válaszként erre: 319. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 21:44
Ha nem szopizza ki teljesen az egyik oldalt, akkor legközelebb is azzal érdemes kezdeni, hogy a hátsó, zsírdúsabb tejhez is hozzájusson. Az anyatej eleje ugyanis inkább szomjoltó. Ha befejezte, nyugodtan átteheted a másik oldalra, ne baj, ha két ciciből szopizik.
324. malkata (válaszként erre: 322. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 21:39
Lehet persze, szopiztasd ha éhes, ha gyakrabban kéri gyakrabban. Én szoktam maláta ittalt inni, attól úgy veszem észre, több a tejem. Legalábbis ha elfelejtem reggelre nincs tele, ha nem felejtem dugig van.
323. M_Marcsa (válaszként erre: 322. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 21:35
SZoptass igény szerint.
2010. máj. 30. 21:32

Még azt mondjátok meg, hogy tudok több tejet "csinálni"? Kb. 3 hete küzdök, hogy legyen elegendő és még mindig 2-2,5 óránként eszik a gyermek, mintha nem lenne neki elég.

Éjszaka is ébreszt, pedig már 8 hetes... Lehet, hogy 6 és 8 hetes korban is van fejlődési ugrás és most áll be a mennyiség?

321. Vikianya (válaszként erre: 319. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 20:40
Jól csináltad :)
320. malkata (válaszként erre: 317. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 20:17
Én amíg elég volt neki 1 cici, addig a másikra raktam, mikor már mindkettőt igényelte, akkor ott kezdtem ahol befejeztem.
2010. máj. 30. 20:17

Húú, én már teljesen össze vagyok zavarodva...

És mi a teendő akkor ha keveset eszik adott ciciből és 2 óra múlva megint kér, ugye akkor is a másikból kell adni?

Ma hajnalban a lányom evett egy keveset az egyikből, de 2 óra múlva amikor megint kért, már a másikra tettem, jól csináltam?

318. Vikianya (válaszként erre: 317. - Barbarella8)
2010. máj. 30. 18:55
Nekem azt mondták a korházban, hogy egy órán belül kell ugyanarra visszarakni
2010. máj. 30. 17:42

sziasztok,

kislányom ma 8 hetes.

A szoptatásról kérdeznék: ha pld. szoptattam a bal mellemből és a gyermek 2 órán belül megint kér enni, akkor ugyanerre a mellre kell visszatenni vagy már a másikra?

köszi a választ előre!

316. Vikianya (válaszként erre: 315. - Fbogi)
2010. máj. 29. 21:51

köszönöm a választ.

Remélem minden rendben van veletek. Szép estét

315. fbogi (válaszként erre: 313. - Vikianya)
2010. máj. 29. 21:36

Szia Vikianya!

Igen, persze a sport és szoptatás megfér egymással. Érdemes a sportoláshoz jól tartó sportmelltartót választani. Emellett olyan mozgásformát kellene választani, ami nem jár a mellek rázkódásával. Pl. pilates. Emellett érdemes fokozatosan növelni a nehézséget, mennyiséget. És természetesen pótolni kell az elveszített folyadékot.

314. fbogi (válaszként erre: 312. - Palhajni)
2010. máj. 29. 21:29

Kedves Hajni!

Ne haragudj, hogy ilyen sokára írok, kicsit összeszaladtak a dolgok nálunk.

Mivel jó pár nap eltelt, biztosan van változás a dolgokban.

Azért válaszolok a kérdéseidre.

A hosszas szoptatás alatt a mellbimbók felázásával nem kell számolni. Amennyiben jól van mellen a baba, akkor sebek sem lesznek emiatt.

Ha egy hosszabb szopi után még éhes a baba, akkor érdemes mellre tenni megint, még akkor is ha egy újabb másfél órás szopizás következik.A pisis pelusok számából, a baba viselkedéséből látszik, hogy eszik -e eleget. Ha van elég pisis pelenka, jó kedvű kiegyensúlyozott, gyarapszik, akkor minden oké.

Az, hogy egy mellel mikor végez a baba, onnan lehet tudni, hogy ilyen idős korban szinte minden szopi után elalszik, és a mell kicsúszik a szájából. A szája sarkában tejcsepp, a mell pedig a szoptatás megkezdésekori állapotához képest felpuhult.

Biztosan nem könnyű így, hogy látod nagyon türelmetlen, de örülök, hogy mégis amellett döntöttél, hogy próbálkoztok!

Kíváncsi vagyok hogyan álltok! Ha van időd szívesen olvasnék róla!

Bogi

2010. máj. 27. 22:32

Szia fbogi

Most egy teljesen más kérdésem van, mint eddig volt: szoptatás és sport (pl futás). Megfér egymással?

312. palhajni (válaszként erre: 311. - Fbogi)
2010. máj. 22. 09:30

Köszönöm szépen a gyors választ, magam is valami ilyesmire számítottam. Tehát mondjuk szopizott már vagy másfél órája és még mindig éhes akkor is tegyem vissza a cicimre. És mi van, ha további másfél óra múlva is éhes lesz? Vagy elfárad és elalszik? És az nem baj, ha éhesen alszik el? És a cicikkel mi lesz? Nem fognak a folyamatos több órás szoptatás alatt kisebesedni, felázni?

A másik gondom, hogy nem tudom, hogy mikor üríti ki a mellem teljesen a baba, mert én megmondom őszintén nem érzem. Vagy nyomjam meg a mellbimbómat és ha jön még belőle akár csak egy csepp is, akkor van még benne? Ha nem jön, akkor nincs?

A másik meg az, hogy az én Marci fiam nagyon türelmetlen baba, ha nincs tele a pocakja, akkor csak sír, sőt üvölt. Van, hogy rajta van a cicin és nem jön neki, vagy nem eléggé (nem tudom melyik), akkor is nyüszköl!

Mindenestre elhatároztam, hogy kipróbálom, és meglátjuk mi lesz. Eddig ma szopizott már kétszer, 100-100 ml-t (na jó lemértem, igen), most alszik. Azt hiszem a következő szopizás már maratoni lesz, mert ilyenkor szoktak kezdődni a gondok. De megpróbálok kitartani. Csak a szívem szakad meg, ha üvölt és látszik rajta, hogy még nagyon éhes.

311. fbogi (válaszként erre: 307. - Palhajni)
2010. máj. 21. 18:52

Kedves Hajni!

Biztos, hogy nagyon fárasztó dolog egy kisbabát gondozni, és az ilyen hosszan tartó szopizások mellett a nap egy véget nem érő szoptatásnak tűnik. De ahogyan már a többiek is írták, hamarabb véget fog érni ez az időszak,mint gondolnád, ügyesedni fog a babád, és rövidülni fognak az egyes szopik.

Én is úgy gondolom, hogy növekedési ugrás is van valószinüleg a csillapíthatatlannak tűnő étvágy mögött.

Növekedési ugrás idején a teendő a gyakori szoptatás, amilyen gyakran csak enni szeretne a kisfiad annyiszor tedd mellre. Néhány nap alatt a tej mennyisége a megnövekedett étvágyhoz fog igazodni. A pótlás adása nem szerencsés, mert így a szervezetednek nem üzensz, hogy több tejre van szükség, és így nem is fog több termelődni, a nagyobb étvágyhoz egyre több pótlásra lesz szükség, az ördögi kör így tovább folytatódik, az anyatejmennyiség rovására.

Amit érdemes tudni a tejtermelésről, hogy az egy alkalommal kiszopott tej mennyiségének nagy része közvetlenül a szoptatás alatt termelődik. Amikor a szopizást elkezditek 10 mililiternyi anyatej van a mellben. Így nem igaz az, hogy minél több idő telik el két szopi között, annál több tej van a mellben. Sőt azt kell mondanom, hogy inkább negatív irányba befolyásolja a tej mennyiségét. A másik amit érdemes tudni, hogy a tej mennyisége a nap folyamán úgy változik, hogy reggel a legtöbb, majd este a mennyisége kevesebb de zsírban dúsabb, laktatóbb. Így reggel és este is jól tud lakni a baba.

Nem szükséges tartanod a 3 órát az egyes szopik között, főleg olyan időszakban, amikor nagyobb az étvágy és a gyakori szoptatás a több tej termeléséhez szükséges. A 3 órás időszakok betartása is inkább negatív irányba viszi a tejtermelést. Szoptasd nyugodtan a kisfiad igény szerint, anélkül, hogy órát, vagy mérleget figyelnél. Mivel a babák ugyanúgy, mint a felnőttek nem szeretnének minden étkezéskor ugyanannyit enni, ezért nem tudok neked írni egy mennyiséget, amit minden egyes alkalommal meg kellene ennie.

A súlya nagyon szépen alakult eddig!

Én úgy gondolom, hogy ahogyan eljutottatok ide a kezdeti nem szopizás után nagyon szép teljesítmény! Bízz magadban továbbra is, legyél kitartó! Szopizzatok igény szerint.

Próbáljátok ki azt, hogy amennyiben végeztetek mindkét oldallal és még éhesnek tűnik a kisfiad, tedd vissza arra az oldalra, amivel a szopit kezdtétek. Ha ott végzett újra, akkor át a másikra. Addig váltsátok, amíg nem lakott jól. Természetesen a mellek váltásakor arra érdemes figyelni, hogy végére érjetek az adagnak,és csak utána váltsatok oldalt.

Remélem sikerül hamar átlendülni ezen a nehézségen! Bár én úgy gondolom igen, hiszen nagyon ügyes voltál eddig is.

Ha bárhol megakadnátok, gyere és aktuálisan újra átbeszéljük a dolgokat. Remélem jössz még és elmeséled hogyan alakultak a dolgaitok!

Bogi

2010. máj. 21. 13:19

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Én már terhesség alatt azt véltem tudni, hogy nem lesz tejem, és nem így lett! Azóta voltak aggályaim, kétségeim, volt mikor kevesebb volt, volt, hogy gennyesre sebesedett a mellem, volt tejcsőelzáródásom és emiatt egy napig 39 fogok lázam volt, DE én is azt mondtam, amíg egy csepp is van, nem lesz tápszer. He kell félóránként eszik, de kisajtoljuk együtt Artúr és én ami kell neki, hogy fejlődjön! Most lassan 4 hónapos és anyatejen kívül semmit nem kapott. 5-6 hónapos korában szeretnék majd én hozzátáplálni.

Nekem ami segített: 1. Bogi sokszor megnyugtatott, és lelket öntött belém. 2. Egy másik fórumon, az anyukákkal egymásba öntöttük a lelket, 3. A párom is nagyon sokat segített, biztatott, doppingolt, hogy menni fog, de ne stresszeljek, ha táp kell akkor táp, vettünk is egyet otthonra. Azóta is ott áll a spejzban a polcon, tudom, hogy ha gond lenne akkor van, de reméljük nem kerül rá sor!

HAJNI!! TEDD CICIRE AKKOR IS? HA AZT GONDOLOD NINCS BENNE TEJ!!! A babád találni fog magának pár kortyot, a cicid pedig tudni fogja a dolgát.... Nagyon, nagyon drukkolok!!!!!

❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook