Védőnő vagyok, segíthetek? (beszélgetés)
Jó éjszakát mindenkinek. Írjatok, majd holnap jövök! Sziasztok
:)
Előre is elnézést, hogy belebeszélek a fórumodba, de nekem pont nem ez a véleményem.
A kisfiam 5 és 1/2 hónapos koráig anyatejes volt. Nem fejtem és nem kapott mellette vizet. (Bár mivel januári, így nagy melegek sem voltak.) Attól, hogy valaki, szomszéd, barátnő, stb. úgy gondolja, hogy a gyerek egész nap sír, még közel sem biztos hogy ez így van. Nekem is sokan mondták, hogy túl sokszor sír a fiam, éhes, stb. Nem így volt. Napirendünk ugyan tényleg nem volt kb. fél éves koráig (illetve volt, csak éppen ez mások szerint ez nem volt annak nevezhető), én mégsem diliztem be:) Fejni akkor fejtem, ha a kicsi nagy ritkán úgy aludt el, hogy én nem bírtam megvárni. A pangó tej valóban csúnya dolgokra képes,de nekem nem volt mellgyulladásom. Egyszer-kétszer előfordult, hogy becsomósodott a mellem, de ezen a masszírozás, fejés kevésbé segített, a leghatásosabb az volt, ha más pózban szopizott a fiam, így 10-15 perc alatt ő megoldotta a dolgot. Nyilván kellett hozzá, hogy ő mindig is türelmes baba volt ilyen szempontból és nagyon szeretett szopizni. Amikor nagy ritkán valamiért mégis fejtem az elején, a lefejt tejet se cumisüvegből, se pohárból, se kiskanálból nem fogadta el, így emiatt sem volt érdemes ezzel kínlódni. Ha igény szerint szopizhat a kicsi, akkor véleményem szerint ritkábban alakul ki mellgyulladás. Persze hozzáteszem, hogy az igény szerint, az szó szerint ezt jelenti, nem volt helyette cumi,cumisüveg, stb.
Az állatvilágban sem hiszem, hogy tudtok mondani olyan példát, amikor egy kizárólagos anyatejen élő kölyökállat az anyatej mellett akár vizet, vagy bármi mást inna. Az álaltok sem fejnek és nem lesik az órát, akkor szoptatnak, amikor a kölyök jelzi. Nem hinném, hogy gyakori közöttük a mellgyulladással küszködő anyaállat. És elnézést, ha valakit sért, hogy az állatokkal jövök elő, de a legjobb példának tartom.
Minden édesanya saját maga döntse el, hogy mi a jó neki és a babájának, ne a szomszéd vagy barátnő, csak azért, mert ő már 3 gyereket felnevelt. Ha ők hallgatnak a védőnőjükre, mert szakember, mert megbíznak benne, akkor nekik ez nyilván így jó. Ha segítséget kértek volna az itt hozzászólótól, az más, de nem kértek.
Köszönöm szépen, így fogok tenni!
Majd még jövök, jó, hogy vagy!
Jó éjszakát!
Szia tápszeresek vagyunk a BEBA H.A. start aktivot esszük ez vált be a legjobban, de azért azt jó tudnod, hogy a babócám 2220 grammal jött a világra. De azóta szépen behozta a lemaradását. S naponta eszik ugy 5-ször 6-szor, de van hogy kevesebbszer. Mindig kiszámíthatatlan. Én nem tudom, de szerintem a megfigyeléseim alapján akkor bukik nagyon sokat, ha jön az időváltozás, más baba nyűgösködik ő pedig bukik higat vagy turósat mindig vegyesen, de szinte egész nap. Lehet, hogy frontérzékenység jelentkezik igy nála?
Aztán meg létezik, hogy jön a fogacskája is? mivel mindig mindent nagyon rág, de legjobban a törölközöt vagy a pelenkát szereti.
Szia Hajni!
Én személy szerint nem tartom életbevágónak, de én nem vagyok orvos. Ha ő nagyon javasolja, akkor biztos van erre oka. Elég sokan be szokták adatni, kb 25-30%. Esetleg láz szokott lenni a reakció, az meg a többi mellett már elfér..... :) A többi oltásra gondolok, amit kötelezően kapni fog 3 hónaposan. A prevenart sokkal fontosabbnak tarom. Faggasd ki a dokit, hogy szerinte miért ilyen fontos, ha egyetértesz vele, akkor adasd be neki. Lázkúp legyen otthon! :)
köszi
várom őket, ha van idejük.... :)
szia.
Anyatejesek vagytok, vagy tápszeresek. Ha tápszeresek, akkor oké a hozzátáplálás. A kekszet nem javasolnám a glutén tartalom miatt, csak később, szívem szerint 1 éves kora körül, a lisztérzékenység miatt. Azt szoktuk javasolni, hogy délelőtt 10 körül kapjon gyümit tízóraira, és ebédre menjen a főzelék. A bukás nem okoz gondot, amíg szépen nől a súlya. Az enyémek is nagyon buktak, még mászós korukban is, másztak és finoman a két mancsuk közé buktak, vicces volt, és persze büdi is..... :)
Kb 1 éves korukra kinövik, mikor felállnak, a gravitáció segít
Nagyon köszönöm! :) Bárcsak ők is olvasnák ezt a fórumot, mert én már tényleg nem merek szólni, úgy tűnik, okoskodom.
További sok sikert neked :)
ha tudok.... szeretettel!
Várunk
Szia. Dehogyis bántódtam meg. Csak már jó lenne ha már beszélne, és megtudnám mit is csinált a bölcsibe, jól érezte-e magát.
Próbáltuk most is a bilit, de annyira ellenkezett hogy inkább hagytam. Nem erőltetem, viszont ezt a vécé ülőkét kipróbáljuk, még nem vettem neki. De úgyis mindig jön utánam a vécére hátha...
Köszi, ez megnyugtató, mert én is így látom. Sajnos egyik sem hallgat rám, arra hivatkoznak, hogy nekik szakember mondta, s közben a baba üvölt egész nap. Valóban ördögi kör.
És miért mondják azt, hogy ne fejjenek? Hisz idővel nő a baba igénye és minden bent marad tejjel kevesebb termelődik. A fejéssel lehet fokozni a termelést is, amit én később a főzelékbe is (eleinte) belekevertem. Ráadásul mikor már sok volt, le lehetett adni és egy lépést sem tettem, házhoz jöttek érte és bizony jó volt kiegészítésnek. Tényleg ne fejjenek a kismamák?
Köszönöm a választ. Amiket felsoroltam onnan jöttek, hogy a mi védőnőnk azt mondta, hogy 3 éves kor alatt nem szabad ezeket kapnia. Csodálkoztam is, de első babám, nem okoskodok. :D
Szóval ételallergiája nincs, ezek szerint akkor megehet bármit?
A darabos kajákkal meg úgy vagyunk, hogy 5 db foga van(nem kapkodta el), főleg bébiételt kap, de szivesebben eszi a mi ételünket,kóstolgat... májas kenyeret, vagy akár a virslit ahogy mondod, de ha össze vágom, nem kell neki, csak ha haraphatja. Ezzel akkor mit kezdjek???
sziasztok, most elköszönök, mert felébredt a csipet-csapat.... :)
Majd késő este újra jövök, addig is írjatok!
Ezt viccesen mondtam, nehogy megbántódj!
Tudom, h rossz folyton monológot mondani, most meg ott tartok, hogy néha a nagyobbik fiam (6 lesz) olyanokat válaszol, hogy én nem tudok megszólalni....:)
szia
igazad van, egyetértek veled. De sajnos tényleg ezt tanítják
a kolléganőt nem szeretném megbántani, de nem tudom h van -e saját babája, mert ha van, akkor nem biztos h ezt mondaná! Ez így egy ördögi kör, kifárad a mama, nem lesz teje, a baba hasfájós lesz és nem lesz napirendje. Persze szorgalmazzuk az anyatejet, de nem úgy, h kiboruljon a család. Kaphat csak tiszta felforralt, lehűtött vizet ha nagyon meleg van szerintem, én adtam...
sőt, olyan is volt, hogy annyira fáradt voltam néha, hogy lefejtem a tejemet, és párom vagy anyukám adták oda a fiaimnak, és így tudtam kb 4-5 órát egyhuzamban aludni. Ez főleg az elején nagyon fontos. Hallgassanak Rád, 3 babus, az 3 babus!!!! Van tapasztalatod bőven!