Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Védőnő vagyok, segíthetek? fórum

Védőnő vagyok, segíthetek? (beszélgetés)

❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯
257. 3be2b4c8c2 (válaszként erre: 251. - Monizsofi1982)
2009. aug. 21. 20:37

Szia! Engedd meg, hogy hozzászóljak én is. Nekem is az első babám, most lesz hétfőn 6 hetes, úgyhogy nem vagyunk még sok idő óta együtt :)

Szerencsésnek tartom magam, mert Anyukán itthon lehetett velem, miután hazajöttünk a kórházból 10 napot. Nagyon sírtam, mikor elment, és nagyon féltem is, milyen lesz velem egyedül a picivel. Az elején Nekem nagyon sokat segített, hogy itt volt. Annyira féltem, szinte percenként odamentem a kiságyhoz, hogy egyáltalán még lélegzik-e? Persze édesdeden aludt, és a szülés stb. is annyira megviselt, hogy majdnem lihegtem a legkisebb erőfeszítésre. Meg nagyon jól tudod mennyire rossz a testi állapotod, nem beszélve a lelkiről. Jót tett, hogy volt itt valaki, aki engem, és a picit is megnyugtatott. Aki átölelt, vígasztalt, mikor a pici már rengeteg ideje sírt, főzött finomságokat, elszaladt a boltba, ha kellett valami. Ezt ugye a párod is megteheti, de lehet nem tud egész nap veletek lenni.

Kicsike is hasfájós, és bizony sokszor csak kézben van el. Nekem is nagyon rossz volt az elején látni, ahogy szenved. Kézben ilyenkor megnyugszik (néha hamarabb, néha lassabban). Ha jóllakott szerintem ne rakd vissza a cicidre nyugtatás képpen, mert könnyen túleheti magát.

Tudom megoszlanak a cumiról a vélemények, de nekünk a kezdeti 1 órára nyúlt szopikat teljesen normális (20-25, ált. amennyit kíván perc) időtartamra csökkentette.

Az elején én is azt mondtam, hogy lehet, hogy megnyugodott kézben, de aludjon a kiságyban, mert nem tudok tőle semmit csinálni, de rájöttem az első 6 hétben nem is igazán szabad sok mindent magadra vállalni, és Manócska is 'meghálálja a kezedben, mellkasodon, veled töltött időt, még ha átaludja is. Hidd el jobb lesz, bízz magadban, sikerülni fog megnyugtatni (próbáld a bölcsőfogást, és rázd kicsit a popsiját, nekünk nagyon szereti + cumi, ha hisztis jót tesz). Én is volt, hogy ő sírt, és én is felette a kimerültségtől és tehetetlenségtől. Olyan rosszul esett, hogy eszik, alszik, és sír-sír (volt, hogy egész nap csak 1 órát aludt)

Most kezd megnyugodni, van, mikor gügyög, nézelődik csak úgy (persze nem sokáig, mert elunja, és kézbe kívánkozik), és elkezdett MOSOLYOGNI ránk. Ez mindenért kárpótol, és hatalmas erőt ad!

Sok sikert kívánok Neked, és élvezd, míg édesanyád segíthet, bízz magadban, hogy egyedül is menni fog!

256. becc945bf8 (válaszként erre: 251. - Monizsofi1982)
2009. aug. 21. 16:24

Szia!

Szeretném kérdezni, hogy az első babád-e? Nem akarlak megbántani, de tapasztalataim szerint probléma szokott lenni, ha a nagymama az első heteket a családdal tölti. Emiatt elveszti az önállóságát az újdonsült anyuka, határozatlan lesz, s aggódós, hiszen van aki mindent megold helyette. Így nem lehet ráhangolódnod a babádra!! Nekem is volt egy családom, ahol ugyanez volt a baj, mint amit te írsz, szó szerint. 2 hét után hazament a nagymama, az anyuka "megtanulta kezelni", önállóan a gyermekét. Kitapasztalta, miért sír, mivel nem volt senki aki felkapja helyette a gyereket, aki jobban tudja, mi a baja.

Az igazi hasfájás 2 hetes korban kezdődik és esténként jön elő, eltart 2-3 hónapos korig is. Ilyenkor nem az első megoldás a gyógyszer. Masszírozni, simogatni kell a pocakját, segíthet, ha a válladra veszed, mintha büfiztetnéd. Jó megoldás a meleg vizes fürdő is. Infacol, Espumisan, Gripe Water a legvégső esetben!

A bukást okozhatja reflux is, erre számtalan megoldás van. De okozhatja az is, ha túleszi magát, emiatt feszülhet a pocakja is.

Ha végképp nem boldogulsz, ajánlom figyelmedbe a Suttogó c. könyvet. Sok anyuának segített már, abban hogy ráhangolódjon a babájára, megértse a reakcióit, mit miért csinál!

255. becc945bf8 (válaszként erre: 254. - 3c222e9534)
2009. aug. 21. 16:16

Szia!

A súlyt a nőgyógyász tudja megállapítani, az Ultrahangból és az ún. Leopold féle műfogásokból.

2009. aug. 21. 15:50

34. hetes terhes vagyok, de a kisbabám méretei a 32. hétnek felelnek meg, ez mennyire irreális?

13 hetesen cukorbetegséget állapítottak meg, gondolom a diéta is befolyásolta a növekedését, fejlődését

A baba súlyát hogy kell kiszámolni?

2009. aug. 21. 15:38
Az utóbbira én is gondolam.De ez sajnos nem csak szopi után van,attól függetlenül is.Lehet,hogy ezt pont nem írtam...Csak érdekelne,más hogy csinálja.Meg nem akarom állandóan hurcolászni,mert akkor itthon nem tudok semmit sem csinálni...
252. ibi75 (válaszként erre: 251. - Monizsofi1982)
2009. aug. 21. 15:27
Lehet, hogy nagyon tele van a pocakja, vagy érzi rajtad a feszültséget. A babák mindent megéreznek.
2009. aug. 21. 15:07

Kedves Hilda21! /és mindenki,aki esetleg tud segíteni/

Megszületett a bébink.Hazajövetel után volt néhány problémánk,amit a mi védőnőnk,és anyukám segítségével ki tudtunk küszöbölni. Pl:nem akart szopizni,majd rengeteget bukott vissza,volt,hogy alig volt tejem,hasfájásunk volt...

Most az a legújabb problémánk,hogy nem tudom megnyugtatni a bébit.Etetés után sokáig fent vagyok vele,hogy végre elaludjon.Nappal még nem érdekel,csak éjjel... Bár néha nap közben is csinálja,hogy rázendít.Általában cicin köt ki,hogy valamelyest megnyugodjon. De utána egyszer csak rákezd megint. Akkor tornázunk /hátha ugye a pocija/,meg sétálok vele,próbálom lefoglalni...

Általában annyira rázendít,hogy végül anyu kezébe köt ki,néhány perc után megnyugzik,elalszik.Pedig éneklek,beszélek neki,puszilgatom,simogatom,próbálok higgadt maradni.Ez mitől lehet? Már előre félek,mi lesz,ha anyu hazamegy?

250. ibi75 (válaszként erre: 249. - Becc945bf8)
2009. aug. 19. 22:49

Ma este megpróbáltam amit meg lehetett. Falatkák a tányéron az ebédlőben tévé nélkül. Totális kudarc. Még csak nem is játszik az étellel. Nem érdekli. Aztán jött az etetés, tévé nélkül hisztérika.

Próbálkozok még :(

Igen, így van ahogy írod. Sehová nem tudunk menni ezen okokból kifolyólag.

2009. aug. 19. 18:28

Szia!

Ilyen gyerkőcöm nekem is van, aki nem hajlandó rágni. Ennek nagyon egyszerű oka van: kényelmes. Anya ugye mindig leturmixolja, pépesíti az ételt, neki meg így jó hogy nem kell rágnia. Lehet, drasztikus, amit írok, de ne turmixold le neki az ételt! Adj neki falatkákat, zöldség, gyümölcsdarabokat. Neki már nem kell a bébiétel, hiszen mindent ehet! Ne adj neki ilyeneket, így kénytelen lesz hozzászokni ahhoz, hogy ha éhes, azt kell ennie, amit elé adsz...

A másik, a tv-zés. Az is ezzel a módszerrel, ne kapcsold be. Hiszen hosszútávon megoldhatatlan. Mi van, ha nyaralni mentek, vagy bárhova hosszú útra és megéhezik?! Ott nincs TV! Drasztikusnak és következetesnek kell lenned, hiszen innen még könnyű visszafordítani a dolgot!

248. ibi75
2009. aug. 19. 14:36

Na, kis segítséggel eltaláltam ide is :D

Szia Helga! Az előbb indítottam egy fórumot a problémámmal, ott javasolták, hogy írjak neked.

Tehát:

Sziasztok! Mostmár érdekel más véleménye is, illetve szeretnék segítséget kérni. 22 hónapos a kislányom. Nem panaszkodok az étvágyára, mert mindent megeszik ami üveges és a gyümölcsökben sem válogat. Egyetlen problémám, hogy nem rág, csak nyel. Ebből is következik, hogy az egyéb kajákat is csak úgy hajlandó megenni, hogyha leturmixolom neki, persze nem teljesen pépesre, de ha nagyobb darab is belekerül, akkor rájön az inger és kijön minden. Magától nem hajlandó enni semmit. Egy szelet kenyér még nem volt a kezében. Bármivel próbálkozok, ránéz és elfordul, kirázza szinte a hideg, vagy eldobja. A másik gondom az evéssel kapcsolatban, hogy tévé nélkül nem megy :( Mese, reklám - csak így hajlandó enni.

Hogyan tudnám normális evésre bírni? Vagy várjam ki az idejét? Várom segítő válaszotokat. Köszönöm.

247. becc945bf8 (válaszként erre: 246. - 57abc43d5b)
2009. aug. 19. 14:29

Szia!

Szerintem egyáltalán nem hülyeség, sőt! Ki kell használni, ha a te picinyed ilyen okos, és hidd el, tudja ő hogy mit csinál!

Zárójelben jegyzem meg: anyukám elmondása szerint engem 7 hónaposan tett először bilire, mikor már tudtam ülni, 1 évesen szobatiszta voltam.

Szóval hajrá! És pár hét múlva irigykedni fognak rád és az ügyes kis csemetédre!

246. 57abc43d5b (válaszként erre: 243. - Becc945bf8)
2009. aug. 19. 14:13

Szia.

Szerinted a 18 hónapos gyereket lehet biliztetni?Az én kislányom hónapok óta ebéd után kakil.Pár hete mindig ráültetem a bilire és bele is produkál.Sőt mondja is,hogy kaka és utána dolgozik.Hasonló korú babák anyukái szerint ez még korai,mert úgy sem tudja mit csinál.

De ha nem tudná akkor nem is mondaná mit érez.Vagy ez hülyeség?

245. ibi75
2009. aug. 19. 14:11

Szia Helga! Az előbb indítottam egy fórumot a problémámmal, ott javasolták, hogy írjak neked.

Tehát:

Sziasztok! Mostmár érdekel más véleménye is, illetve szeretnék segítséget kérni. 22 hónapos a kislányom. Nem panaszkodok az étvágyára, mert mindent megeszik ami üveges és a gyümölcsökben sem válogat. Egyetlen problémám, hogy nem rág, csak nyel. Ebből is következik, hogy az egyéb kajákat is csak úgy hajlandó megenni, hogyha leturmixolom neki, persze nem teljesen pépesre, de ha nagyobb darab is belekerül, akkor rájön az inger és kijön minden. Magától nem hajlandó enni semmit. Egy szelet kenyér még nem volt a kezében. Bármivel próbálkozok, ránéz és elfordul, kirázza szinte a hideg, vagy eldobja. A másik gondom az evéssel kapcsolatban, hogy tévé nélkül nem megy :( Mese, reklám - csak így hajlandó enni.

Hogyan tudnám normális evésre bírni? Vagy várjam ki az idejét? Várom segítő válaszotokat. Köszönöm.

244. 8b9ecd3f10 (válaszként erre: 243. - Becc945bf8)
2009. aug. 19. 13:22
köszi szépen. ki fogom próbálni.
2009. aug. 19. 13:12

Szia!

Én azt javaslom, hogy reggel, mikor felkel, már legyen az ágya elé készítve a bili, és ültesd rá. Ez be szokott válni, annyira meglepődnek, hogy belepisislnek/kakálnak. Véleményem szerint ehhez is kell egyfajta érettség, hiszen amíg őt nem zavarja a pisis/kakis pelus, addig nem biztos, hogy értékeli a bilit. A nyári hónapok ebből a szempontból különösen jók, hiszen a nagy melegben kényelmetlen ha tele a pelus.

Általános nézet, hogy legkésőbb 4 éves korra kell nappalra is, éjjelre is szobatisztának lenniük a piciknek. De óvodásnál követelmény a szobatisztaság

2009. aug. 19. 13:03
szia! azt szeretném kérdezni, hogy tudnám a 21 hónapos kislányomat bilire szoktatni? köszi a választ előre is
241. becc945bf8 (válaszként erre: 237. - Gavrilo1)
2009. aug. 19. 12:57

Köszönöm a hozzászólásod. Annyit fűznék hozzá, hogy amiket leírok, nem elsősorban a főiskolán tanultam, hiszen én is tudom, hogy amit ott hallunk, az csak egy kis töredéke annak amit a pályánk során alkalmazunk. Annak ellenére hogy "csak" 23 éves vagyok, elég sok mindent láttam, hallottam gyakorlataim során és már a munkám során is. Dolgoztam több orvossal, azt javaslom, amiket ők is tesznek, és beválik. Persze mindenki másképp csinálja, 2 orvos sem dolgzik egyforán, mint ahogyan 2 védőnő sem. Tehát a döntés rátok van bízva, én csak javaslatot teszek, tapasztalatot mondok el.

A másik dolog, hogy én nem fehér folyásra gondoltam, ami valóban kóros, hanem a szeméremajkak között jelenlévő, kevés mennyiségű túrószerű váladékra. Az mindenkinek van, a leggondosabb tisztálkodás mellett is....

240. Gavrilo1 (válaszként erre: 239. - 3be2b4c8c2)
2009. aug. 19. 09:14
Szerintem tökéletes amiket és ahogy használod!!! nekem most 1 éves a lányom és neki sincs igazán szüksége popsikrémre, kivéve ha a kakis pelus kicsit tovább marad a popóján. Ilyenkor bekrémezem neki sudocremmel. Eddig ezt találtam a legjobbnak. Mi is gyógyszertári cucokat használtunk majd 1 éven át. Tökéletes a kis bőre!!
239. 3be2b4c8c2 (válaszként erre: 237. - Gavrilo1)
2009. aug. 19. 08:53
Én is így gondolom (főleg mert szagos lesz Neki), bár popsikrémet csak 3-4 naponta 1* használok, vagy akkor sem (csak fenéktájon), mert szép a baba bőre.
238. 3be2b4c8c2 (válaszként erre: 236. - Becc945bf8)
2009. aug. 19. 08:50

Kiskádban, naponta, gyógyszertári fürdetőkrémmel :)

Csak keveset kenek rá (főleg nyak, kéz nuni, popsi, többi csak tiszta víz. Hetente 1* tetőtől talpig gyógyszertári folyékony fürdető (doki írta fel)

2009. aug. 19. 08:16
Elnézést Hilda hogy így beleszólok,de amit a suliben tanítanak az állja ki a valós életet. nekem már 5 gyermekem van, tapasztaltam is jó sokat . Ha nem huzogatják (finoman) a babák fütyijét, akinek nagyon kicsi a szabad terület ott rendszeresen képződik bűzös fehér válladék , amit ha nem tisztítanak ki még be is gyulladhat neki - tapasztalat- Ezt csk úgy lehet tisztítani, ha lehúzzuk legalább egy kicsit a bőrt. Nekem a lányoknál lévő fehér válladékkal is ez a tapasztalatom.(először én sem töröltem ki, mondván védőréteg ,de pár hét alatt kellemetlen szagú trutyivá alakul, főleg ha a kismama popsikrémet is használ ami óhatatlanul oda is bekerül. Szerintem ki kell tisztítani, de csak sima megnedvesített puha kendővel. A fehér válladék felnőtteknél nem természetes- ha neked ilyemi "jön" elmész vele nőgyógyászhoz
236. becc945bf8 (válaszként erre: 234. - 3be2b4c8c2)
2009. aug. 19. 08:04

Szia!

Elég, ha csak fürdetéskor átmosod a nunit. Nem kell és nem is szabad kitörölni a fehér váladékot, az egyfajta védőanyag, nem kóros, felnőtteknél is van. Egyébként hogy, miben fürdeted a picit?

235. bébidominó (válaszként erre: 230. - Becc945bf8)
2009. aug. 18. 08:37
Nekünk meg pont azt mondta a gyerekdoki, hogy 3 hónapos korától fürdés után húzogassam, de nem hallgattam rá. De azért érdekes, hogy valaki ezt mondja más meg azt mondja... nehéz kiigazodni a sok információ között!
2009. aug. 17. 18:04

Szia Hilda21! Azt szeretném kérdezni, hogy kislánynak (5 hetes) mennyire kell tisztán tartani a nuniját? Van ahol csak a nagy ajkakat írják, hogy tisztítsam kívülről. Van ahol azt, hogy a nagy és kis ajkak között összegyűlt fehér váladékot ki kell törölni. Ha ki kell teljesen tisztítani, akkor kamillával, vagy olajjal? Erre is változó tanácsokat kapok, ill. ezt naponta, hetente párszor, ill. hetente 1* tegyem?

Annyira kevés infó van erről. Előre is köszi a segítséget!

233. rencsilany (válaszként erre: 232. - Ani2)
2009. aug. 11. 14:41
csak az lehet akihez körztileg tartozol
232. Ani2
2009. aug. 11. 08:52

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdesem lenne, hogy én választhatok védőnőt vagy csak az lehet aki nálunk van?

231. Szamó (válaszként erre: 230. - Becc945bf8)
2009. aug. 5. 08:06

Köszönöm a gyors választ!

Épp ezért kérdeztem, mert 6 éve tök mást mondtak! Azért érdekes..... Annyiból könnyebb, hogy már van tapasztalatunk :-)

230. becc945bf8 (válaszként erre: 229. - Szamó)
2009. aug. 5. 08:02

Szia!

NEM szabad húzogatni! Ma ez a "tredi". Sajnos mindig változtatják az álláspontot, és igazodjon el egy anya, akinek netán 5-6 év is eltelik a 2 szülése között. Szóval én több helyen is jártam az országban védőnőknél, ovosoknál gyakorlaton, meg itt ahol dolgozom, tehát most mindenütt az van, hogy a doktornéni/bácsi megnézi újszülöttkorban, elmondja az anyának hogy nemnyúlkapiszka! 3 éves kor körül ismét ránéz. Ha gond van, mondja hogy esténként fürdés után lehet próbálni húzogatni, ha nem sikerül, nincs nagy bak, mert 5-6 évs korig oldódhat. Ha műteni kell, 5 éves kor után, de dokinénink tapasztalata szerint 100-ból 2 esetben kell műteni, magától meg szokott oldódni

229. Szamó
2009. aug. 5. 07:43

Pöpi téma....

Gergőmnek le volt tapadva, nem volt szűkülete. (doki szerint) Elég nehezen alakult ki a dolog, még picit most is le van tapadva, de már minimálisan. Most 6 éves.

Most újra fiúcskánk lesz.

Mi a mai "trend"? Mikortól kell húzni? Kell egyáltalán? Mikortól kell aggódni, ha nem jön fel a bőr?

228. becc945bf8 (válaszként erre: 226. - Mongi)
2009. aug. 5. 07:39

Szia!

Ébreszteni nem kell! Ma már nincsenek azok a vaskalapos törvények hogy igenis, 3 óránként kell etetni a babát! Ma már elfogadottabb az igény szerinti szoptatás, azaz figyelj a pici jelzéseire, tudja ő hogy éhes, lehet 2 óránként, de lehet 4 óránként fog enni. Az, hogy éjjel 6-7 órát alszik, nagyon jó és örülni kell neki, hogy ilyen nyugodt, nem sírós baba. Persze ez még megváltozhat, ha 2-3 hetes korától beköszönt nála a hasfájós időszak.. De ez sem törvényszerű minden babánál.

Napközben milyen gyakran szopiztatsz?

A tejtermelődést gyakori mellretétellel, gyakori fejéssel, sok folyadékkal, pihenéssel tudod serkenteni. A tejszaporító teáknak onnantól kezdve van értelme, ha beindult a tejtermelés, ugyanis ezek a teák (Laktoherb stb) nem meghozá az anyatejet, hanem ami már van, azt szaporítják!

❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook