Vallás: hit vagy fanatizmus? (beszélgetés)
Sajnos nem ilyen rózsaszín a világ. :(
Bizony szükségünk van törvényekre, szabályokra. A fizikai törvényeket nagyjából mindenki ismeri, de vannak erkölcsi törvények is, amiket ugyanúgy meg kell ismerni. Pl. ép eszű ember nem ugrik le a 10.-ről, mert tudja, hogy hat a gravitáció, és szomorú következményei lesznek, de lehet, hogy nem tudja felmérni, hogy pl. egy meggondolatlan szexuális kacsolatnak milyen következményei lesznek.
Ösztönöknek élés nem azonos a lelkiismeret szerinti éléssel. Mindenki számot kell majd adjon, hogy mennyire élt a lelkiismeret-törvénye, ill. az Isten törvénye szerint.
"Allah yar hama ,insaallah fii ganna!"
"Allah yar hama.insaallah fii ganna!"
Valaki itt az ösztönt emlitette.
Erröl eszembe jutott valami: Ha mindenki az ösztönt követné, nem lenne szükség semilyen vallásra, semmilyen istenre, semmilyen papra stb..
Az állatoknak és a növényeknek sincs szükségük istenre ök tökéletesen boldogok - nem látom, hogy hiányolnák istent, és miért? - mert isten bennük él. Mindannyian élvezik az életet a maga tökéletes szépségében és egyszerüségében, nem félnek a pokoltól, nem sovárognak a mennyországra. Nem gyártanak filozófiai, teologiai különbségtételeket.
Csak ösztönösen élnek!!!!
Ösztönösen élni, annyit jelent: intuiciókra épiteni.
Üdv mindenkinek! : )
kedves virgilius.Erre csak azt tudom mondani neked ,hogy szerintem nagyon sok magyar no lett muszlim ,es felesegek.A masik kerdesedre a valasz az ,hogy itt is van internet es minden amitt szeretnel a vilagon,nem csak ahogy mondjak a sivatag.Es szerintem minden magyar ahogy en is inkabb nezek magyar web-oldalt mint mast.koszonom a megertesedett.
Nem volt idom mar vegig befejezni az elobbi hozaszolasomat bobike-hoz:hogy tudatlan vagyok-vagy butta nekem mindegy ,hogy veszed,nem zavar azt gondolSZ amitt akarsz:tudod MOHAMMED profeta [S.A.S.]akkit profetava valasztott Allah meg o is tudatlan volt .Irni es olvasni nem tudott,es nem szegyelte,En sem buszke nem vagyok sem irigy senkire lehet ,hogy te ugy gondolod de engem a te gyuloleted ami kiarad beloled a muszlimok irant nem erdekel,es a beszolasaid sem.Es nagyot tevedsz ezt a forumot en nyitottam meg az elso kerdesel mitt mond a Biblia Mohamedrol.Es en akartam a keresztenyekel beszelni es ok irtak! mert mindenkitt erdekel valami a vilagon,nem akarok en senkit megserteni nem al nekem szandekomban,es kedves en nem hivtalak es nem is akarok senkit az iszlamra hivni mert nekem arra nincs hatalmam,a hatalom Allahnal van a Teremtmenyek uranal ,hogyha megirta ,hogy kozuletek valaki az lesz akkor biztos muszlim lesz.Orulok ,hogy jol informalt vagy az iszlam felol.Gyulolet nincs es senki akki igaz iszlam vallasu nem mondhatja azt ,hogy a keresztenyek nem Allah teremtmenyei es nem adam leszarmazotai.Nem tudom neked szemelyes okod van-e igy utalni a muszlimokat nem is erdekel de nem lehet mindenkit oszehasonlitani mert kett egyformat lehetettlen talalni.
Szerintem mindenkinek joga van elmondani a véleményét. Én még nem találkoztam sem a Koránban, sem a szunnában azokkal a kijelentésekkel amiket itt leírtál. Aki ilyet állít az nemcsak azt árulja el magáról, hogy tudatlan, hanem azt is, hogy tanulatlan. És az ilyen kijelentésekből indul el a pletyka, és a másik hamis színben történő feltüntetése.
Igen, egyedül Isten tökéletes. Ő tud mindent, sohasem hibázik. Még Jézus is azt mondta, hogy "Miért mondasz engem jónak? Egyedül az Atya a jó." Pedig, ha valakire azt lehet mondani, hogy "jó ember", akkor Jézusra lehet. Az egyetlen aki nem követett el bűnt egész életében.
Nagyon sajnálom, hogy a mondandómból csak azt a következtetést tudtad levonni, hogy Isten nem tud tökéleteset teremteni. Nem gondolod, hogy inkább másról van szó?
Bizony, Isten lefektette a törvényeit a teremtéskor, viszont ezek időről időre változtak (pl. a vízözön előtt nem szabadott húst enni).
Érdekes a kijelentésed, hogy azok a bábok, akik az állítólagos írott törvényeket követik. Szerintem pedig azok a bábok, akik saját ösztöneiket követik, bele sem gondolva, hogy az milyen hatással van a másikra. Szerencsétlen, kiszolgáltatott bábok. Méghozzá maguknak kiszolgáltatva. Jó érzés, hogy úgy látod, hogy én követem a törvényeket.
Nem értem miért baj, ha pl. egy muszlim, mielőtt imádkozik, megmosakszik, tiszta ruhát vesz? Az egy alapvető dolog, hogy megtisztelem a másikat azzal, hogy nem szakadtan, büdösen keresem a társaságát, még akkor is, ha nem Istenről van szó.
De lehet, hogy te nem követed ezt az íratlan törvényt? Nem sok ember mutogatja szívesen, hogy mennyire dicsőíti Istent. Sőt a mai világban inkább hátrány, mint előny. Hisz, ha valaki hisz Istenben, akkor sokan nagy szemekkel néznek rá, feltételezve, hogy egy tudatlan őrülttel állnak szemben. Valóban nagy dicsőség, és dicsekedésre okot adó a hit. Nem a szertartások, és a könyvek által kerülhetünk Istenhez közel, de ha már közel kerültünk, ezek segítenek. Olvasd el a Bibliában, hogy az angylok hogyan dicsöitették az Istent. És gondolkozz el rajta.
Kedves Virag82 jo akkor beszeljunk a vallasrol.Igaz en nem voltam itt a kezdettol fogva viszont elejetol vegig olvastam mindent mielott itt megnyilvanultam.Azt is eszrevettem hogy nem te nyitottad a forumot,te is csak ugy feljottel ide,szoval amit mondassz az rad is vonatkozik,hogyha nem tetszik valami akkor el lehet ballagni.En egyszeru kerdeseket tettem fel neked,amire semmikeppen nem vagy hajlando valaszolni,viszont allandoan kikered a magadet mikozben egyfojtaban sertegetsz masokat.Engem erdekelnek ezek a dolgok de mar a te velemenyedre nem vagyok kivancsi,vannak itt ertelmesebb egyenek is akik talan megtudnak valaszolni a kerdeseimre.A hejesirasi hibaid arrol vallanak hogy tanulatlan vagy,de hogy meg buszke is vagy ra,az mar csucs!A tudatlan es a tanulatlan ember kozt kulombseg van.Szoval elmondom itt neked a velemenyem,mivel valoszinuleg te is kivancsi vagy a masok velemenyere.Nekem hiaba is meselsz minden szepet es jot az iszlamrol,nalam nem jon be.Szerintem ez nem a szeretet vallasa.Tudod miert utaljak annyian a muzulmanokat?Megmondom neked,azert mert ok is utalnak mindenkit aki nem muzulman.Azt mondjak roluk hogy azok nem is emberek hanem disznok es kutyak,es hogy nem adamtol szarmaznak,de ez a minimum.Azt is mondjak hogy aki nem muszlim az csak megdoglik es nem meghal.Teged nem bant hogy az anyadat ,a testvereidet,a nepedet igy lenezik?Meg imadkozni sem imadkozhatsz a sajat szuleidert ha azok nem muzulmanok!Ezt nevezed te igaz vallasnak?Ez inspiral teged valamire a gyuloleten kivul?Legy boldog veluk de masokat hagyjal meg a sajat hiteben!
Nem igazan mindenhol van vallasszabadsag a vilagon,a mzulmanok ezalol kivetelek!Az iszlam vallasba nem nehez belekeveredni,kimenekulni belole viszont annal nehezebb!Az egyen a fejevel jattszadozik,ugyanis az iszlam vallast elhagyni halalos bun!De ezt nem reklamozzak azoknak akiket bele akarnak rangatni a vallasukba.Elmeselnek rola minden szepet es jot,es aki bekapta a horgot,kesobb csak les szejjel hogy ja?!Errol szo se volt,csak sajna olyankor mar keso banat.A fanatista mindenkire ra akarja kenyszeriteni a sajat elgondolasat,az iszlamban pl;parancsba van adva hogy gyilkoljanak megpedig addig gyilkoljanak mignem az egesz vilag egyontetuen nem az iszlamot fogja vallani!
Vallas : hit vagy fanatizmus ?
Ez itt a kerdes , es mint mindenhol a hasonlo topikokon megjelennek a "fanatikusok" is !
Hit , mi a hit ? Az ember szuletesenel fogva beleszuletik 1-hitközössegbe , gondolom hogy EZ , nem veletlenul törtenik ? ! Ma , amikor vallasszabadsag van es az embernek jogaban all azt es ugy hinni ahogy az egyennek megfelel ! ? Több tavolkeleti NAGY vallas , hangsulyozza azt a tenyt , hogy mekkora rizikoval jar az , ha elhagyjuk azt a vallast , amibe beleszulettunk !!!
Fanatizmus , mi a fanatizmus ? Az amikor fujod a magadet a TE hitedröl !!!! A-nelkul hogy figyelembe venned , tiszteletben tartanad embertarsaid estleges kerdeseit , fentartasait ! Mert az ember NEM tud azt hinni amit akar ! Az ember azt es abban hisz , amiben TUD ! Masszoval amit teste,lelke kepes elfogadni fenttartas nelkul.
Kedves Bobike.Igen azert vagyunk itt ,hogy vallasrol beszeljunk,en nem erted irtam hisz te nem voltal itt a kezdetol fogva csak most kapcsolodtal be a temaba.Hogy tudatlan vagyok nem baj nem szegyen az meg, ha neha az ember nem ir helyesen valamit,azert nem kell gyorsan kikritizalni valakit.Ha komolyan gondolod en leirom neked megigerem,hogy mi vezetett engem ide vagyis ,hogy es hol kezdodott az egesz.Hogy konyvekbol irtam mi a baj? azert irtam onnan mert abban valaszok vannak valamire.Nem predikalunk ahogy azt irtam az elejen. aki akar marad a forumban aki nem az mehet nem kotelezo,vannak emberek akiket erdekelnek dolgok es kerdeznek arra valaszoltunk [vagy ideztunk a koranbol pontosan],hogy ne legyen felre ertve semi.1Tudod az en ferjemnek semi koze nincs a koranhoz,2nem erte vettem fell a vallast csak ,hogy tudd,3en nem hencegek ha teged erdekel a tema Isten hozzot kerdezel,ha-meg nem Isten veled draga.
Csak kérdés volt.
Az a furcsa nekem, hogy iszlám országokból relatíve ilyen sokan idetaláltok erre az oldalra. Nem tudom, hány magyar nő él muszlim feleségként, de úgy tűnik, jelentős hányaduk fórumozik a Hoxán. :)
Ertem Valcsi5.Akkor szerinted isten aki egyedul tokeletes es a teremtmenyei nem tokeletesek,mert valoszinuleg isten nem tud tokeleteset teremteni?!Igazad van abban hogy nem isten rendeli el a sorsunkat,isten nem rendelt el semmit.Lefektette a torvenyeit a teremteskor,melyek tokeletesek es athaghatatlanok.Azok a torvenyek amiket meg lehet szegni,mind ember alkotta torvenyek.Isten minden torvenye es megnyilvanulasa tokeletes es tokeletesen koveti a torvenyeket,meg te is,ha elhiszed,ha nem.Ezek melle a torvenyek melle pedig nem szuksegeltetnek kulombozo parancsok es utbaigazitasok.Azok a babok akik az allitolagos irott torvenyeket kovetik mint pl;te is.Az istent pedig nem a szertartasokon keresztul kell dicsoiteni,es mas emberek szeme lattara,hanem a legbennsobb szobadba.A tobbi csak mutogatas,mint pl;az iszlamban a korbejarkalas a kaba korul stb.A szertartasokat az emberek talaltak ki,de azaltal semmikeppen nem jutnak istenhez kozelebb.Istent nem lehet lefizetni sem elkabitani mindenfele hajbokolasokkal,nincs is szuksege ilyesmire,es szerintem nem kell elotte leborulni,soha nem kert ilyesmit az emberektol!
Mert ne szabadna a muszlim nonek,forumozni,vagy hogy mi is hoxa tagok legyunk.Szerintem semi baj nincs abban ugyanis semi olyant nem olvasunk vagy nezunk a hoxan ami bun lenne.
Szerintem pedig senki sem tökéletes. Isten tökéletes csak, mégsem nézi le a tökéletlen embert. Inkább segít neki, ha kéri.
Nem Isten rendeli el a sorsunkat. Akkor nem lennénk mások, mint bábok. Az már más, hogy mégis, mivel Isten jobban ismer minket, mint mi saját magunkat, előre tudja, hogy mikor mit fogunk választani.
Mindenki jó úton halad, aki igyekszik megismerni az Istent. Az igaz, hogy elsősorban nem könyvekből lehet.
Szertartások pedig mindenhol voltak, és lesznek is! (zsidó, keresztény, budha, muszlim,...szinte mindet fel lehet sorolni) De nem Istennek van szüksége ezekre, hanem az ember igényli. Talán azért, hogy jobban dicsőítse az Istent. Királynak is megadjuk a tiszteletet, katolikusok megcsókolják a pápa gyűrűjét, stb. Akkor az Isten előtt nem kéne leborulni?
Megjegyzem, a muzulmán emberek naponta 5 alkalommal borulnak le Istent dicsőitve.
Milyen erdekes, most uj emberek csatlakoztak be erre a forumra, es szinte elolrol kezdodik az egesz vita, nagyon hasonlo gondolatokkal
Nem dutyiba, hanem a siralomházba. Kis különbség.
Muszlim férj is lehet modern felfogású, odaadó apa, és szerető férj.
Meg keresztény is lehet ugyan ez.
Muszlim férfi, apa, férj is lehet egy állat a családjához.
Sőt egy keresztény is.....
Nekem is van ismerősöm, akit a férje a tenyerén hordoz. Szerencsés nő, szerencsés anya.
Hallottam már olyat, hogy lenéztek egy katolikust, mondván, nincsenek szentek, mert a kritizáló épp nem katolikus. Isten nem azt nézi ki melyik egyház tagja. Nem a ruhádat fogja megvizsgálni, sőt, azt sem nézi fürödtél e a héten.(ne fürgggyél le). Egy koszos szakadt koldus is lehet Istenfélő.
Nincs kiírva a menny kapujára: Ide kizárólag csak katolikusok, vagy reformátusok vagy stb. léphetnek be.
Csodálkozni fogunk, kikkel találkozunk odafönt. Ha találkozunk......
Szeintem nem csak hat ....Nem akarom irni, mit gondolok de vszinu kitalaljatok...:)))))))
Ezzel m eg kulonosen egyetertek! bezzeg az angol tanitonot csak azert mert Mohamednek hivta a macijat dutyiba vagtak! Nahat ez aztan kulonos szeretete a muzlimoknak!:(
Igen! Teljesen egyetértek!
Milyen érdekes, hogy ilyen sok muszlim hölgy olvassa a hoxát. Szabad ott a nőknek ilyen oldalakat látogatni és fórumozni?
Szia muszlim"!Mitol vagy ugy ledobbenve?Attol hogy masok nem azt valasztjak amit te?Ha te jol erzed magad ott,az biztos azert van mert megtalaltad a neked valo szintet.Kivanom hogy elvezd ki annak minden percet,amit magadnak valasztottal,de ne kivand el mastol is ugyanezt!Hogy a ferjed meghalt-reszvetem.Mindanyiunk sorsa ez.Nagyon sajnallak hogy ottmaradtal negy gyermekkel,dehat ez is a te valasztasod volt.Ez egyebkent nem egy sirankozo topic itt vallasrol beszelgetunk.Feltettem nehany kerdest az egyik tagnak aki ezert kikelt magabol,ahejett hogy valaszolt volna,de ti muzulmanok ezt csinaljatok,hajtsatok a magatoket,tiszta valaszt senki nem tud adni.Ne a koranbol idezgessetek,fogalmazzatok meg sajat szavaitokkal hogy mi vonzott oda ahoz a vallashoz.Igazad van abban is hogy mindenutt van jo es rossz,a keresztenyek kozott sem csak a rosszakat kene meglatni.Ha nem baj,feltennek neked nehany kerdest,ha allsz ele batran,elvegre batran hangoztatod azt is hogy miben hiszel.Egyebkent a hit egyenlo a nemtudassal.A meggyozodes az ami az istenhez kozelebb visz,de a meggyozodeshez elobb tudas kell.Tudast nem a konyvekbol lehet szerezni,az a mas tudasa es nem a sajat tudasod.Kezdd el elobb megismerni onmagad,hogy kozelebb kerulhess istenhez,onmagadba keressed ne kivul.Vagy talan azt gondolod hogy szaud-arabiaban kozelebb kerultel hozza?Amit irok ne vedd sertesnek,nem akarlak megbantani csak oszinte vagyok es toled is ezt varnam.Legalabb magadhoz legyel oszinte ha meshoz nem tudsz!
Köszönöm e kedves szavakat,nagyon jól esnek.A szabad akarat az ami az embernek megadatott,én is így gondolom.Ha valaki vallást választ vele együtt a szabadságát is feladja mert korlátok,szabályok,és rendszerek közé szorul.Mert valamihez mérten cselekszik,és csak egy írányban halad.Ez nem feltétlenül rossz,csak ott van hogy: azért mert a vallásom ezt diktálja,ezt követeli meg.Ott van az a kérdés is hogy ezt valóban szívből szeretném-e vagy csak megszokásból,automatikusan cselekszem-e?
Bunos ember nincs,tudatlansag van.Te jo uton haladsz szerintem.Nem kell ahoz semmilyen vallas hogy elnyerd Isten szeretetet.Tokeletes vagy mert isten tokeletesnek teremtett mint ahogy minden ugy tokeletes ahogy van,csak meg kell latni eszre kell venni.En nem hiszek az eredendo bunben,mint ahogy abban sem hogy istennek szuksege lenne valamire.Semminek nem kell megtortennie azon kivul ami megtortenik.Ha befele haladsz jo iranyba haladsz.Istent belul kell keresni nem kivul.Mellesleg Jezus is ezt tanitotta.Szertartasok nem visznek kozelebb istenhez es nincs is szuksege ilyesmire.mint ahogy az emberek talpnyalasara sem.Bizz magadban,bizz a belso hangodban,a teremto mindig velunk van,soha nem hagy el minket,o a kezdet es a veg, a lent es a fent,a kivul es a belul,a kerdes es a valasz,az alfa es az omega.A tobbi amit raaggattak azok csak emberi tulajdonsagok,hogy pl sertdodekeny lenne es haragvo????Ugyan mi tudna felduhiteni?Szeret minket tiszta szeretettel,feltetel nelkuli szeretettel.Biztos tisztaban vagy vele hogy isten igazi torvenyeit lehetetlen nem betartani??Igy vagyunk teremtve csodalatosan.Szabad akaratot adott nekunk,mert mi a reszei vagyunk,rajtunk keresztul tapasztalja meg onmagat a legteljesebb dicsosegeben.Soha nem fog elitelni minket,mert nincs is miert,hiszen o teremtette meg a polaritast,ami szukseges a megtapasztalashoz.Szoval csak bizz magadban es gyozodj meg mindenrol,nem konyvekben kell hinni es a masok szavaiban,isten mindenkihez szemelyesen szol.Nem szunt meg hozzank beszelni ketezer evvel ezelott,ma is mindenben megnyilvanitja magat,annak aki eszre akarja venni.Haladj igy,tovabbi sok sikert neked.
További ajánlott fórumok: