Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Dodi!
Amikor mákos núdlira éhezek, akkor hajában, héjában főzöm meg az apró krumplit, könnyebb pucolni, ráadásul így kevesebb vizet vesz magába, és kevesebb lisztet kell hozzágyúrni. Ha már megpucoltad a krumplit, lisztet, sót gyúrok hozzá, és jöhet a núdli-sodrás.
Igaz, hogy én olyankor nem hagyom ki azt a gölödin-levest sem, amit tanultam, hogy paprikás rántást felengedni, bele a zöldségeket, fokhagymát, köménymag, só, és a kis gölödineket belefőzni... ha már gyúrok, akkor legyen ilyen leves is.
Az igazi kenyér-szakértő közöttünk Freddy, nekem is ő mondta, hogy az általam használt teljes kiőrlésű liszt egyharmadát helyettesítsem fehér liszttel, mert a teljes kiőrlésű túlságosan száraz, letapadós, kevésbé laza.
Ez "Tang Zhong", ami megbolondítja:
- 3 dkg liszt (= 3 púpozott ek. fehér liszt)
- 1,5 dl víz
Ezeket teljesen símára kavarom, mint a palacsinta tésztát, majd láng fölött kezdem kavargatni, amikor már elkezdi húzni, hogy a lábas alján üres csík marad a kanál nyomán, abban a percben levenni.
Ahogy a linken is írja, ne a lábast borítsuk be folpackkal, hanem közvetlenül a masszát borítsuk be vele, akkor nem fog bebőrösödni. Várjuk meg, míg kihűl. A linkben az utolsó mondat: ezt gyúrjuk bele az egyébként szokásos kenyér-alapanyagokhoz...
Most:
- 55 dkg liszt
- 2 csomag instant élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 0,5 dl olaj (= 3-4 ek. ezt a langyos tejbe szoktam bele!)
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 1 dl langyos vízből, ami kell ahhoz, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
Először a száraz cuccokat össze, majd a langyos tejet belekavartam a kihűlt masszához, és azzal kezdtem el összegyúrni, a langyos vízből csak annyit, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
A tálat folpakkal légmentesen lezártam, 60 perc alatt kétszer annyi lett belőle.
Örülök, hogy bejön neked a "tangás" kenyér ☺
Nálunk már ez marad a neve!🤣
Azt, hogy előbujtál, felfedted magad.
Jó fórumnak indult, csak nehogy szétoffolják ezt is.
Több verzió is lehet Dodi!
1. Mikor épp nem vagy lusta, több nudlit csinálsz, és lefagyasztod.
2. A boltokban biztos van fagyasztott nudli....☺
Mindenképpen előbújtam volna, mert eleve nem magamnak indítottam a fórumot, és alapjaiban nem szeretem a titkolózást. Az nem az én szokásom. Bocsi, de mit jelent a "c.out"? Nem is tudom: angolul, vagy latinul, vagy milyen nyelven? Ne haragudj, de én csak magyarul beszélek, néha még azt is töröm. :))
Egyébként bízzunk benne, hogy jó lesz ez a fórum, és majd egyre többen megírják, megosztják velünk az apró kis konyhai és egyéb fortélyaikat.
Nem tudom, hogy Ti csinaltatok e mar olyant?
De en bevallom, de csak halkan, mert nem nagyon buszkelkedhetnek vele, mert csak a lustasagomat vallom be vele.
Van egy nagy gyongesegem, szeretem a makos nudlit! Hogy le egyszerusitsem az elkesziteset, nem fozok es paszirozok a tesztajahoz krumplit, igy csak nokedli tesztabol, nokedlit csinalok, es ahhoz teszek makot!
Azt mondom magamnak, ez a makos nudli! :-)))
Eddig meg mindig sikerult elhitetnem magammal, es mindig mind elfogyott, tobb poriora osztva...
Csatlakozom Dodihoz, nekem sem sikerült még a rozsos kenyér.
Persze olyan nagyon nem fontos, azt is egyedül enném.
Kamaszkoromból emlékszem egy rozsos bucira, egy bizonyos boltból hozta anyám, hazafelé jövet. Nagyon szerettük.
Talán 10-15 dekás, hosszúkás, ropogós kis cipócska volt.
Magam reszerol, szeretem a rozsos kenyeret, de meg soha nem sikerult nekem, hogy szepen megkeljen a tesztaja.
Ha nektek sikerult, jol megkelt rozs kenyeret kesziteni kerlek benneteket, hogy aruljatok el nekem is , hogy nekem is sikeruljon!
Igen megkoszonnem szivessegeteket...
Tudnotok kell, amikor felvetődött bennem, hogy kellene indítani egy új fórumot, rákérdeztem Áginál. Örült neki, mondta: "nyisd meg, és megyek".
Anonim nyitottam, hogy lássuk, milyen lesz a fogadtatás. Úgy látjuk, jó lesz ez, szépen összegyűltünk, és ha így megy tovább, lesz ez még jobb is.
Az este írtam neki, hogy én ezt nem magamnak, őneki nyitottam, és kértem, vegye át a fórum-gazda szerepét. Meglepődött, jólesett neki és igent mondott.
Úgy gondolom, az elmúlt 10 év alatt bizonyította, hogy jól csinálja, és ha mindannyian mellette állunk, és segítjük ebben, ez a fórum akár másik 10 évet is sikeresen fog tudni működni. Fogadjátok őt szeretettel!
Én pedig kibújok az anonim szerepből, és kérlek titeket, ezt a kis titkolózást bocsássátok meg nekem. Igaz, hogy ezen a fórumon továbbra is csak "Anonim" maradok, de attól én még vagyok, aki vagyok: Napsugár8.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?