Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetős fórum)
Ehe... de én rafinált voltam, ezt is lemértem.
Azaz a tiszta papírtörlőt és az olajosat is. Ez a mennyiség is lejött az eredeti olajmennyiségből. Rémesen sokat matekoltam ám!
Lentebb írom, de az össz liszt mennyiség 70 dkg, mert a kenyérsütőmbe ez a jó adag. Ott csak dagasztom, rövid (23 perces) programon kétszer. Kelesztés, formázás már kézzel és kacsasütőben a sütőben sütöm.
A calci valami diéta része miatt kell Neked?
Igen én is ezeket tudtam a sikérről.
Az én kenyerem többféle lisztből készül, mostanában különösen az árak miatt is. Normál simaliszt kb 45 dkg, és 25 dkg vegyes ( teljes kiőrlésű, rozs, kukorica, néha bóti kenyérliszt is), ehhez teszek csapott mokkáskanál sikért, evőkanál burgonyapelyhet, késhegynyi aszkorbinsavat. Ha öregtésztával csinálom, akkor kevesebb liszt kell.
"Sikér:
A sikér egy búzafehérje. Nedvességet kapva ebből alakul ki az a hálós szerkezet, ami az élesztős erjedéskor keletkező gázbuborékokat meg tudja tartani. Így tud a tészta megemelkedni, kelni. Ha ez hiányzik, akkor a keletkező gázok kiszabadulnak és a kenyér lapos, tömör marad.
Adagolása: 1 kávés/teás kanállal vagy kismérővel szoktam tenni egy kb. 1 kg-os kenyérhez, ha a liszt fele nem BL 80-as. Ha ebben rozs-, vagy más sikér nélküli liszt is van, akkor 1,5 kk, de akár 2 kk is lehet az adag.
Szejtán – búzahús néven lehet kapni bioboltokban az adalékanyag nélküli sikért. Van kenyérvarázsos termék is, de ebben mindenféle egyéb is van, ezt nem szoktam használni."
Forrás: [link]
Én azt tudtam eddig is a sikérről, hogy ha a szükségesnél többet teszünk, az mindegy. Ezért a felesleges adagolás csak sikér-kidobás, jobb tehát pontosan tudni, mennyi is kell a liszthez.
Biztosan finom ez a dupla bunda is, de kétszer is kisütve nyilván jó olajos is.
Egyszer méricskéltem le, mennyi olajat szív fel egy panírozott valami, akkor is ijesztő volt.
A fejes salátát anyám úgy tálalta, hogy leveleire szedve tette tálba, (majdnem úgy nézett ki, mint ami egészben van) és csak citromlével csepegtette le.
Ropogós volt és kellemesen savanykás.
Nem az a zöld ázalék.
Majd ha olcsóbb lesz a tojás, megpróbálom, egész biztosan finomabb dupla panírban.
Ha olcsóbb a tojás, akkor a híg nokedlitésztát kavarom: ahány tojás annyi ek. liszt, akkor a cuccot először lisztbe forgatva, majd ebbe a masszába. Hirtelen rásütjük és ismét ebbe a masszába... ennek van finom, vastag, puha bundája. Csak felénk most 50 Ft körül van db-ja a tojásnak. Spórolunk, ahol tudunk. :)
Borsóból szoktam majonézes zöldborsót, főzeléket, pörköltet, levest, rizi - bizit és a brassóiba is rakok.
És imádom nyersen, alig várom már, hogy legyen friss.
Anyósom kertészkedik, mindig hoz nekünk.
Végre találtam értelmes magyarázatot az ecet hatásairól.
Mert hogy univerzális csodaszer, azt nem fogadom el.
Nem is tartok itthon ecetet, utálom a szagát.
Én a kínai kelt gyakran csináltam meg kelcikkelynek is:
Sok helyen kapható, persze ki hol lakik, esetleg a közelében is van beszerzési forrás.
Én az árgép-en szoktam nézni, csak annak meg az a baja, hogy nem nagyon figyeli a súlyt. Tehát nem kilós árakat ad meg.
Sziasztok. A pennyben akciós lesz a kínai kel.
Abból is lehet rakott kelt csinálni?
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?