Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Töltött káposzta ... és egyebek fórum

Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)


❮❮ ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 ... ❯❯
338. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 312. - Globus)
2021. ápr. 23. 15:39

Spricceld be olajjal!


Persze több fajta is van, van amelyiket jobb is, ha nem bő olajban sütjük.

2021. ápr. 23. 15:22

Érdekes, ahogy fel-feltör bennem a spórolási genetika. Nekem a saját ráfordított időm, energiám, stb. is pénz. A távoli piacra való eljutás értelmesebb dolgoktól is elveheti az időt, tehát átszámítható pénzre is.

Nekem jobban megéri, ha problémamentes fagyasztott dolgokat veszek, érési időtől vagy szezontól függetlenül és csak benyomom a fagyóba.

Van néhány étel, amibe szeretek friss zöldséget használni, már csak a látvány miatt is, de az ritka és rá lehet kászülni.


Ugyanakkor röhögök magamon, mert ez tényleg sz@rrágás, de szeretem a kávéfiltert többször felhasználni, pedig egy 100 db-os doboz szinte alig kerül valamibe. Mégis: kiürítem belőle a zaccot, felcsipeszelem, megszárítom és nem kis elégedettséggel újra használom.


A fiam éjszakás, de mostanában szívesen eszik indulás előtt itthon is. Mára maradt a másik pulykacomb, amit tegnap kivettem a fagyóból a normál hűtőbe és hidegen daraboltam, hogy időre kész legyen. Sajnos volt benne csont (a másikban nem volt), de addigra már fázott a kezem nagyon. Visszacsomagoltam és tovább fagyasztom, mert egy csirkepörit talán ki lehet bővíteni a csontos pulykahús belefőzésével.

Az előre ledinsztelt, olajban hagyott hagyma üvegét nem sikerült kinyitnom, most ebbe az ételbe se kerül hagyma, nem baj.

336. tuttuka
2021. ápr. 23. 15:10

Gyermek és fiatal felnőtt koromban torkig voltam a kertműveléssel. A családban nindenhol volt kisebb-nagyobb gyümölcsös, szőlőskert, veteményes, ahol elvárt volt a hétvégi kikapcsolodó munka, melynek jutalma a rengeteg eltenni való termés. Valamiért akkoriban inkább kirándultam, moziztam, strandoltam volna kis családommal!😊 Ti értitek ezt?🤣♥️

Manapság meg túrom a földet és sorbanállok a termelőtől vásárolható gyümölcsökért!

Hát ez van!

335. tuttuka (válaszként erre: 334. - Klingy 15)
2021. ápr. 23. 15:00
Én egyszer felforralim kevés szödabikarbónával, a második levet már ízesítem akkor nem keserű és kevésbé fúj fel. Igazán ezt a fólia alatt nevelt, agyon vegyszerezett "porcelánlevelűt" nem szeretem, inkább ősszel a piacon a "szabadföldit". Tudom, hogy az is védve van!😋
2021. ápr. 23. 14:53
Lányok,nektek mindig sikerül finom kelkáposztát venni,nem keserű? Az utóbbi időben háromszor szinte ehetetlen volt, pedig három különböző helyen vettem. Valamit kellene vele csinálnom, amit nem tudok? Eléggé megkérik az árát, főleg ahhoz, hogy a kukában végezze.
333. bulikázós (válaszként erre: 323. - Guruljka)
2021. ápr. 23. 14:44
Olyan sokszor használom, hogy a kertben petrezselyem farmunk van 🤣🤣. Mostanra kifagyott, de hamarosan lesz friss.
332. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 331. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 14:40

Nekem nincs kertem, amit télire a fagyóba berakok, azt szoktam a piacon venni, amikor már dömping-ára van.

Éppen ma gondoltam arra, hogy el kellene kezdenem rágyúrni a gyaloglásra, hogy mire a borsót kapni lehet, akkorra kellőképpen bejáródjanak a lábaim. :)

331. tuttuka (válaszként erre: 328. - Fórumnyitó (anonim))
2021. ápr. 23. 14:35
Nálunk is van egy kis kert ami a lakásunkhoz tartozik. A föld elég homokos, bár 20 éve, mióta itt lakunk rengeteg komposztot raktunk vele javításként. Csináltunk magaságyásokat is, (nekem már a nagymamám is így termelt a mészköves kertjében) de ott se szeret minden, így a leveszöldségeket inkább megveszem és megtisztítva fagyasztom. A zöldbab és a cukkini imád itt, a zöldborsó mindig ráfizetés. Sóska, új zélandi spenót, mángold bőven terem, ellátom vele a közelben élő lányaimat is, ezeket is jól lehet fagyasztani. És a csúcs a sárga és zöldhüvelyű zöldbab! Még két adag van belőle. Aztán én is olvasztok.
330. tuttuka (válaszként erre: 321. - Guruljka)
2021. ápr. 23. 14:23
Teljesen igazad van! A többi leveszöldséget megveszem és magam fagyasztom, de a krumpli az más
329. Guruljka (válaszként erre: 327. - Fórumnyitó (anonim))
2021. ápr. 23. 14:03

Én csak alkalmilag veszek a kocsiról, amikor éppen kell, egyébként meg hűtse a bolt.

Nem is nagy a fagyasztóm.

2021. ápr. 23. 13:56
A hét elején leltároztam a fagyómban, kb. május feléig elegendő lesz a zöldség, húsféléből még 2 főzésre való van. Utána fogom leolvasztani (= 6 havonként), és majd ahogy jönnek a kertből (ha jönnek) a frissek, minden hónapban, ami éppen érik, abból vásárolok néhány főzésre valót a következő télre. Amit már nem kell fűtés számlára költeni, abból a pénzből spájzolom a télirevalót!
327. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 326. - Guruljka)
2021. ápr. 23. 13:53
Ezért én inkább mióta van fagyasztóm, magam vásárolom a zöldségpiacon, felpucolom, és rakom be télire. Decembertől kb. május közepéig beosztom, nagy segítség, hogy a fűtési idényben nem kell a méreg drága zöldséget venni.
326. Guruljka (válaszként erre: 325. - Fórumnyitó (anonim))
2021. ápr. 23. 13:51

Igen, amíg a Mirelit egyeduralkodó volt, történek ilyenek.

A Family zöldségei kifogástalanok, ahogy a mostani bolti fagyasztott áru is az. Szoktunk néha Coop-osat is venni.

A többi drága.

Megjegyzem, a fagyasztott panírozott halrudaknál a Family-nél a legnagyobb a hal aránya a készítményben...

325. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 321. - Guruljka)
2021. ápr. 23. 13:46

Nálunk mondjuk ilyen gondok nincsenek. A zöldségesnél is én magam szedhetem a ládából, sőt, külön ládában vannak az apró krumplik, amelyek kifejezetten héjában főzni a jók, és természetesen az lényegesen olcsóbb. És a többi is külön-külön ládákban fajtánként... Ráírva a hozzájuk rendelt ártáblára, hogy A-B-C fajta-e, ahogy a törvény előírja.

Emlékszem, először anyósom hozott haza kockára vágott mirelit vegyes húsleves zöldséget, és hogy mennyire jó, mert nincs vele munka. Miközben a kertben ott termett minden egyes zöldségféle. Vettem én is, míg egy alkalommal a csomag közepén levő összes sárgarépa közepe podvás, barna, romlott volt. A közé kavart zöldborsó kukacos, kidobtam az egészet, azóta ilyesmit nem veszek mirelitként.

324. Guruljka (válaszként erre: 309. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 13:40
Köszönöm szépen, feltétlenül megkeresem!
323. Guruljka (válaszként erre: 310. - Bulikázós)
2021. ápr. 23. 13:39
Ez jó lehet, de nekem az elmúlt pár év alatt talán kétszer sikerült petrezselymet vennem. Mikróm amúgy sincs, de ez még leküzdhető akadály.
322. Guruljka (válaszként erre: 317. - Fórumnyitó (anonim))
2021. ápr. 23. 13:38

Nálunk nincs is piac, a városi piacon is drágábban adják a zöldségfélét. Már ha van.

nem jártam ott évek óta, a buszjegy megdrágítja a piai árakat is. Most a járványos ingyen járatok idején pedig még nem lettem kíváncsi a piacra.

321. Guruljka (válaszként erre: 308. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 13:36

A natur krumplinál mégott van a tiszítása, ami persze nem nagy dolog, de mégis időt és figyelmet igényel.

Nem szólva arról, hogy a héját és a kivágott részeket ki kell dobni, a nagyok ezt tisztítási veszteségnek hívják. A fagyasztottnál nincs ez sem.

És akkor még nem is szóltam arról a bosszúságről, hogy egy kiló krumpli sem biztosan ugyanaz a fajta, hogy vannak esetleg fagyott vagy rothadt szemek is benne.

Amióta rendelet írja elő a fajta feltüntetését, azóta is egy ládában van a boltban a krumpli...

320. Guruljka (válaszként erre: 304. - Dodi44)
2021. ápr. 23. 13:31
A fagyos kocsin (ami nálunk a ház előtt megy el, és szívesen megáll előttünk) újabban árulnak kilós csomagolású, szeletelt, tehát nem hasábkrumplit is. Szeretem.
319. unom (válaszként erre: 123. - Libikóka)
2021. ápr. 23. 13:29

Ma volt időm és kedvem is megcsinálni.

Nagyon finom és laktató lett, köszönöm a receptet.

2021. ápr. 23. 10:59

Az én ebédem is készen lett. Kirántottam (végre) a kelkáposztát és sütöttem mellé krumplit.

A rántani való karfiol maradt a fagyóban, majd valamikor jó lesz az finom karfiol-pörköltnek, (nokedlivel) sokkal kiadósabb mint rántva.

317. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 316. - Csemár)
2021. ápr. 23. 10:57
Nálunk a piac, ahol az őstermelők, kistermelők (=fejkendős nénikék) árulnak, az olcsóbb, mint bent a városban akármelyik zöldség üzlet, vagy a multiknak a zöldséges része. A gond az, hogy piac csak hetente 2 nap van, és eléggé sokat kell gyalogolnom odáig.
316. csemár (válaszként erre: 308. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 10:27

Nem, dehogy!

A piac mifelénk is igen drága, bár most hirtelenjében ezeket a 2-3-400 forintokat nemigen tudnám átszámolni dínárba.

315. csemár (válaszként erre: 312. - Globus)
2021. ápr. 23. 10:22

Most jövök a konyhából, most készült el a sült krumpli.

Szembeszegülök a véleményeddel! :-)

Igenis jó!

Igaza van Dodinak!


Félre a tréfát (aminek 90% az igazságtartalma, rögtön möndöm, hogy miért.)

Na, szóval:

- 200 fokra bemelegítettem a sütőt;

- egy tepsi fagyasztott hasábburgonyát megsütöttem benne (halványpirosra, kissé ropogósra) 25 perc alatt;

- még forrón megsóztam.


MAJDNEM olyan finom, mint az, amit olajban szoktam sütni. És feleannyi idő, míg elkészül.

314. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 311. - Fewin)
2021. ápr. 23. 10:03

Most rákerestem:

[link]


Úgy nézem, mégis csak fele áron adják ezt, mint a búzacsírát, mert abból 50 dkg-ot adnak kb. ennyiért. És a szövegrészben olvasom, hogy kenyér felhasználásához is ...


Ebből mennyit kell tenni, ha pl. 50 dkg tk. lisztből akarok kenyeret sütni?? Tudsz ilyesmi arányt mondani?

313. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 308. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 09:57
Egyetértek! Én is éppen tegnap néztem, hogy a sárgarépa még mindig 450/kg, de a gyökér közel van az 1000 Ft-hoz. A friss karalábé 280 Ft/db. és szinte biztos vagyok benne, hogy napsütést életében nem látott.
312. globus (válaszként erre: 307. - Csemár)
2021. ápr. 23. 09:45
Nem jó... :) Nem azt mondom, hogy ehetetlen, de messze nem olyan, mint a bő zsiradékban sütött. Szárazabb és hiányzik belőle az az ízanyag, amitől finom. Nálunk a fiúk egyből kiszúrták, hogy más.
311. fewin (válaszként erre: 269. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 09:20
Megnézem legközelebb, köszönöm. Zabpehelyliszttel esetleg próbáltad már?
310. bulikázós (válaszként erre: 308. - Tuttuka)
2021. ápr. 23. 09:17
A mélyhűtőnkben mindig van fagyasztott krumpli is, bár szívesebben eszi a család a friss krumplit. Egyik kedvenc: felkockázva kicsit főzni (vagy héjában a mikróban előfőzni), tepsibe rakni, vajat és sok-sok petrezselymet rá, addig sütni, amíg meg nem pirulnak a kockák.
309. tuttuka (válaszként erre: 302. - Guruljka)
2021. ápr. 23. 09:05
1400 W, a hőfok 80 és 200°C között szabályozható. Nem kell előmelegíteni. A mienket az A..diban vették a lányaim. A kettőnknek elegendő krumpli, max 40 dkg, 200 fok 20-25 perc, előtte picit befújni és közben 2x rázogatni. Ha kihúzod az edényt automatikusan leáll, megrázod és visszatolva tovább sül a beállított fokon és ideig.
❮❮ ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook