Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Spricceld be olajjal!
Persze több fajta is van, van amelyiket jobb is, ha nem bő olajban sütjük.
Érdekes, ahogy fel-feltör bennem a spórolási genetika. Nekem a saját ráfordított időm, energiám, stb. is pénz. A távoli piacra való eljutás értelmesebb dolgoktól is elveheti az időt, tehát átszámítható pénzre is.
Nekem jobban megéri, ha problémamentes fagyasztott dolgokat veszek, érési időtől vagy szezontól függetlenül és csak benyomom a fagyóba.
Van néhány étel, amibe szeretek friss zöldséget használni, már csak a látvány miatt is, de az ritka és rá lehet kászülni.
Ugyanakkor röhögök magamon, mert ez tényleg sz@rrágás, de szeretem a kávéfiltert többször felhasználni, pedig egy 100 db-os doboz szinte alig kerül valamibe. Mégis: kiürítem belőle a zaccot, felcsipeszelem, megszárítom és nem kis elégedettséggel újra használom.
A fiam éjszakás, de mostanában szívesen eszik indulás előtt itthon is. Mára maradt a másik pulykacomb, amit tegnap kivettem a fagyóból a normál hűtőbe és hidegen daraboltam, hogy időre kész legyen. Sajnos volt benne csont (a másikban nem volt), de addigra már fázott a kezem nagyon. Visszacsomagoltam és tovább fagyasztom, mert egy csirkepörit talán ki lehet bővíteni a csontos pulykahús belefőzésével.
Az előre ledinsztelt, olajban hagyott hagyma üvegét nem sikerült kinyitnom, most ebbe az ételbe se kerül hagyma, nem baj.
Gyermek és fiatal felnőtt koromban torkig voltam a kertműveléssel. A családban nindenhol volt kisebb-nagyobb gyümölcsös, szőlőskert, veteményes, ahol elvárt volt a hétvégi kikapcsolodó munka, melynek jutalma a rengeteg eltenni való termés. Valamiért akkoriban inkább kirándultam, moziztam, strandoltam volna kis családommal!😊 Ti értitek ezt?🤣♥️
Manapság meg túrom a földet és sorbanállok a termelőtől vásárolható gyümölcsökért!
Hát ez van!
Nekem nincs kertem, amit télire a fagyóba berakok, azt szoktam a piacon venni, amikor már dömping-ára van.
Éppen ma gondoltam arra, hogy el kellene kezdenem rágyúrni a gyaloglásra, hogy mire a borsót kapni lehet, akkorra kellőképpen bejáródjanak a lábaim. :)
Én csak alkalmilag veszek a kocsiról, amikor éppen kell, egyébként meg hűtse a bolt.
Nem is nagy a fagyasztóm.
Igen, amíg a Mirelit egyeduralkodó volt, történek ilyenek.
A Family zöldségei kifogástalanok, ahogy a mostani bolti fagyasztott áru is az. Szoktunk néha Coop-osat is venni.
A többi drága.
Megjegyzem, a fagyasztott panírozott halrudaknál a Family-nél a legnagyobb a hal aránya a készítményben...
Nálunk mondjuk ilyen gondok nincsenek. A zöldségesnél is én magam szedhetem a ládából, sőt, külön ládában vannak az apró krumplik, amelyek kifejezetten héjában főzni a jók, és természetesen az lényegesen olcsóbb. És a többi is külön-külön ládákban fajtánként... Ráírva a hozzájuk rendelt ártáblára, hogy A-B-C fajta-e, ahogy a törvény előírja.
Emlékszem, először anyósom hozott haza kockára vágott mirelit vegyes húsleves zöldséget, és hogy mennyire jó, mert nincs vele munka. Miközben a kertben ott termett minden egyes zöldségféle. Vettem én is, míg egy alkalommal a csomag közepén levő összes sárgarépa közepe podvás, barna, romlott volt. A közé kavart zöldborsó kukacos, kidobtam az egészet, azóta ilyesmit nem veszek mirelitként.
Nálunk nincs is piac, a városi piacon is drágábban adják a zöldségfélét. Már ha van.
nem jártam ott évek óta, a buszjegy megdrágítja a piai árakat is. Most a járványos ingyen járatok idején pedig még nem lettem kíváncsi a piacra.
A natur krumplinál mégott van a tiszítása, ami persze nem nagy dolog, de mégis időt és figyelmet igényel.
Nem szólva arról, hogy a héját és a kivágott részeket ki kell dobni, a nagyok ezt tisztítási veszteségnek hívják. A fagyasztottnál nincs ez sem.
És akkor még nem is szóltam arról a bosszúságről, hogy egy kiló krumpli sem biztosan ugyanaz a fajta, hogy vannak esetleg fagyott vagy rothadt szemek is benne.
Amióta rendelet írja elő a fajta feltüntetését, azóta is egy ládában van a boltban a krumpli...
Ma volt időm és kedvem is megcsinálni.
Nagyon finom és laktató lett, köszönöm a receptet.
Az én ebédem is készen lett. Kirántottam (végre) a kelkáposztát és sütöttem mellé krumplit.
A rántani való karfiol maradt a fagyóban, majd valamikor jó lesz az finom karfiol-pörköltnek, (nokedlivel) sokkal kiadósabb mint rántva.
Nem, dehogy!
A piac mifelénk is igen drága, bár most hirtelenjében ezeket a 2-3-400 forintokat nemigen tudnám átszámolni dínárba.
Most jövök a konyhából, most készült el a sült krumpli.
Szembeszegülök a véleményeddel! :-)
Igenis jó!
Igaza van Dodinak!
Félre a tréfát (aminek 90% az igazságtartalma, rögtön möndöm, hogy miért.)
Na, szóval:
- 200 fokra bemelegítettem a sütőt;
- egy tepsi fagyasztott hasábburgonyát megsütöttem benne (halványpirosra, kissé ropogósra) 25 perc alatt;
- még forrón megsóztam.
MAJDNEM olyan finom, mint az, amit olajban szoktam sütni. És feleannyi idő, míg elkészül.
Most rákerestem:
Úgy nézem, mégis csak fele áron adják ezt, mint a búzacsírát, mert abból 50 dkg-ot adnak kb. ennyiért. És a szövegrészben olvasom, hogy kenyér felhasználásához is ...
Ebből mennyit kell tenni, ha pl. 50 dkg tk. lisztből akarok kenyeret sütni?? Tudsz ilyesmi arányt mondani?
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?