Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetős fórum)
Rákerestem, kismillió találat van, egyet hoztam ide is:
Dilemmában vagyok, mert nálam holnap lesz a kenyérsütés napja...
Ez a cookpad.com. jó szokott lenni, majd még megnézem a nosaltyn mit lehet erről találni. Nem ördöngős, egy próbát biztosan megér.
Tangzhong zsemlét, kenyeret sütöttetek már? A húsvéti töltelékbe álom volt morzsolni! Nem tudom mitől jobb a házi zsemlétől, de jobb! A bolti gumi zsemlét mór 4eve elis teljtettem.☺
A tangzhong egy "japán rántás", lehet az a csodaszer....🙄🤔☺
Tovább friss marad a pékáru.
Köszi! Aranyos vagy, de nekem tökéletes az a lekvár-recept, ahogyan én szoktam, és ráadásul semmi zselésítő, akármi pót... nincs benne.
De tudjuk, semmi sem történik véletlenül: meglehet, hogy valakinek éppen az általad felrakott receptre van szüksége. :)
Talán tőlem is elfogadod:)
4 tojás
35-40 g utifűmaghéj
100g krémsajt
1 tk sütőpor
10-15g szezámmag(vagy őrölt)
Összekutyulni mindent
10 perc áll.
180 fok kb 30 perc
Vizes kézzel zsemlét formálsz (6 db)
A keto zsemlék azért másak:))
SZórhatsz rá lenmagot is vagy bele is még:))
Keto zsemle
35 g.Útifűmaghéj
20 g.lenmag
10 g.szezámmag
5 g.chiamag
7 g.sütőpor
3-4 db.tojás(hanagyobb, elég 3 tojás)
100-125 g.krémsajt(én 1 tömlős sajtot teszek hozzá)
összekeverni mindent és míg be melegszik a sütő pihetetni.majd vizes kézzel 6 gombócot formálni.
Előmelegített sütőben sütőpapíron kb. 35-40 percig sütni 180'-200'fokon.
Szoktam ízesíteni fűszerrel... köményt, vagy oreganot, chilit, ízlés dolga... legtöbbször örőlt köményt teszek bele, imádom a köménymagot. Ennek a bucinak alacsony a ch tartalma.
Van, hogy csak ízesített tömlős sajt van itthon, simán belenyomom, nem rontja el. ☺
Pölöskei szörpöt veszek hozzá.
Ugyanezt a receptet (= elkészítési módot) találtam évekkel ezelőtt a "narancsos répalekvár"-ra, de zselatint nem kevert hozzá.
Ezen az alapon főzöm a sütőtök+alma lekvárt, bármit. Csak éppen attól az 1 kg cukortól mennék a falnak, alig-alig szórok bele. Ízlés dolga.
Szívesen! Közben le is arattam az egyik adagot, tettem fel egy képet arról is :)
A zsázsa esetében tapasztalatból mondom, hogy a nedves konyhai törlőn nevelés simán kiváltja a csíráztatóedényt. Szerintem más magokkal is kiválóan működik. Azt érdemes figyelni, hogy ne csak a nedvességet pótoljuk, hanem megfelelően szellőzzön is, akkor nem penészedik be, mert amúgy máshogy nem lehet elrontani. Sok sikert! :)
Töklekvárt tudok ananászosat, főzőtökből, de abba kevéy ananász is kell. Másolom, nem saját recept!
"1 kg tisztitott lereszelt spárgatök, 1 kg cukor 1 doboz (250 g ) ananász, 1 dl citromlé valódi citromból, 2 evőkanál zselatin.
Lábasba tenni a finomra lereszelt tököt , citromlét, a felapritott ananászt és addig főzni, mig üveges lett a tök-- kis lángon.( Paradicsompaszirozón szoktam átengedni) A paszirozás után vissza a lábosba cukorral, mig a cukor el nem olvad és a lekvár be nem sürüsödik. Fél dl hideg vizbe elkeverni a 2 evőkanál zselatinport, folyékonyra felmelegiteni és a lekvárhoz adni. Pár percig együtt forralni, majd üvegbe tenni. Száraz dunszt!
Ezt csináltam már cukkinivel (héja és magja nélkül), ananász helyett naranccsal, ill. együtt mindkettővel és lehet ízlés szerint fűszert is tenni bele. Nagyon finom. Csavaros kis üvegben évekig állagromlás nélkül eláll. Más lekvárokkal is lehet keverni felhasználás előtt."
Mondom: tele van aszpartámmal.
Nem kellene fogyasztani. A legjobb esetben is kétséges az egészségre gyakorolt hatása.
Ez szerintem természetes, belehalnék, ha itt kellene ülnöm előtte. Mondjuk a szobából nem megyek ki, de valóban valamit és is ügyködök közben.
Viszont úgy tanultam még anno, hogy valóban jó pörköltet minimum 3-5 kg húsból lehet főzni, és sokáig tartottam is magam hozzá. Csupán annyival lesz később kész, amennyivel a több később forr fel. Ha már felforrt, és egyenletesen fő a fazékban, akkor már mindegy, hogy az egész hány kg.
Igaz, hogy már évek óta csak másfél, 2 kg húst veszek és főzök meg egyszerre pörköltnek, de annyi dobozba adagolom, és rakom a fagyóba, ahány étkezéshez elegendő lesz.
És ugyanezt csinálom a kocsonyával is. Majd amikor kiveszem a fagyóból, kienged, átforralom egy kicsit, másnapra már ismét alszik.
Ezzel a módszerrel nem csak időt, de gázt is spórolok, és a mai világban már az is tétel.
Engem érdekelnének tippek időtakarékossággal kapcsolatban is!
Például mikor bekapcsolom a gépet, nem várom meg a monitort bámulva, hogy betöltsön, hanem kimegyek addig valami 5 perces dolgot elintézni, kávéfőzés, fürdőszobában rendezkedés, gyors felsöprés, stb.
Ilyesmi pici trükköket szívesen olvasok, az idő (is) pénz. :)
Tettem fel képet az adatlapomra, de egyszerűség kedvéért ide is teszem a linket.
Nagyon egyszerű, ahogy fentebb Dodi is írja, ezt az adagot földes verzióban neveltem. A zsázsát kb. ilyen méretében már lehet "aratni", ollóval levágom és mehet a szendvicsre, salátába. 5-6 nap múlva már fogyasztható. A jobb alsó képen egy korábbi fázis, itt még 2-3 napos a zsázsa. Szerintem nagyon hálás növényke, gyorsan fejlődik és nagyon finom is, aki szereti az enyhén tormás ízeket, kedvelni fogja.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Mitől kemény a töltött káposzta gombóc? Egy kiló húshoz két tojás. Van valami tippetek?
- Hogy készítitek a töltött káposztát?
- Felmelegített töltött káposzta, de mégsem jó
- A 4 napos töltött káposztát bepaníroztam és forró olajban...
- Töltött káposztát hogyan készítitek?