Töltött káposzta ... és egyebek (beszélgetés)
Jó reggelt! Szervusztok!
Ma kenyérsütés napja. Még nem döntöttem el, hogy főzzek-e még ma valami tisztességes ebédet is, és akkor holnap lehet séta a piacra, vagy elég lesz nekem a topogás a kenyérrel????
Úgy legyen, ismeretlenül is ezt kívánom.
Totál lefagytam. De aztán mondtam is neki, hogy ezek szerint hosszú életű lesz a földön, és ennek örülök.
Hát akkor Isten tartsa meg még sokáig! :D
Azért képzelem, milyen döbbenetet érezhettél. De legalább pozitív volt az irány.
Délelőtt viszont azt hittem egy pillanatra, hogy kísértetet látok. Évekkel korábban azt mondta valaki, hogy xy volt ügyfelem meghalt. Ma d.e. ott jön a járdán velem szemben, én pedig lecövekeltem. Kiderült, hogy az elmúlt 10 év alatt tökéletes egészségnek örvend (valamikor ügyfelem volt), esze ágában sincs meghalni még jó pár éven keresztül. :))
Nem vagyok babonás, de pl. esküvő előtt, és baba megszületése előtt, én sem szoktam gratulálni. Meg is szoktam mondani az érintetteknek, hogy majd akkor, amikor valóban megtörtént. :))
Úgy legyen! :D
(Tudod, megköszönni "nem szabad"...)
Guruljka!
Míg el nem felejtem, holnapra kívánom neked "A Népi Kína 3 napi termését oda, bele..."
Majd talán lesz hozzá füstölt dolog is addigra.
Ez meg a másik szempont valóban, a káposztától sok embernek kell szaladnia, kár lenne ilyesmivel tönkre tenni a napokat. Az kész katasztrófa lenne. Igazad van, el kell halasztani.
Mi is szeretjük a füstöltet.
De attól is félek tényleg, ha felborítom a jelenleg jó emésztésemet, akkor az a vizsgán okozhat felesleges bonyodalmakat.
Olyan régen nem volt itthon káposzta, most már kibírom még pár napig. Konzervet vettem még a múltkor, az eláll.
itt s ritka.egyszer húsvét után vettem egy picikét leértékelve.
ki,hogy szokta,én mindkettővel szeretem.a füstölt az nagyon drága.néztem a kacsacombot,talán azt csinálnék a gyerekeknek,háromezer forint kilója.
Az igazság, hogy én sem füstölttel szoktam a húsos káposztát főzni, mert nekem sem bírja a gyomrom, csak tudom, hogy azzal szokták. Jó annak egy db. normál lapocka hús, vagy egy kisebb fajta csülök, akármi.
Nahát, milyen ügyes vagy!
Én csak kávéscsészét örököltem nagyanyámtól. Anyámnál volt a vitrinben, a biztonság kedvéért, el is veszett nagyon biztosan.
Na de ehhez kellene füstölt csontos hús, ami nincs itthon, és valószínűleg a boltban sincs, mert nem szokott lenni ilyesmi csemege.
Attól is félek, nehogy felborítsam az emésztésem.
a pap megkérdezte az anyámtól,hány éves,15 évesnek nézte,pedig 18 volt.mint engem a szüléskor,28 éves voltam,néztek vagy 16-nak.
Most nézem: ha édesanyám 1914-ben született, akkoriban még egész biztosan nem volt fogamzásgátló, tehát a nagyiék esküvője előtte való évben lehetett. Vagyis a tányérok lassan 110 évesek, a nagyi lehetett az esküvőkor 16-18 éves.
Ezek szerint a matematika kora hajnalban még nem az erősségem. :)
na,akkor tanultam meg sütni,mert hogy mindenki milyen finom süteményeket visz.nem lettem egy sütőasszony,de nem fog ki rajtam.igaz nem habos csodákat.
már az én tányérjaim sem voltak olyan mélyek,pedig nászajándékba kaptam 45 éve.mikor a lányom kollégiumba ment vettem neki egy jó mély levesestányért.egy régi villában laktak,nem voltak sokan,nem volt konyha.na,olyanban szívesen laktam volna, a Hűvösvölgyben nagy kert csigalépcső az emeletre.lehet,hogy azóta valaki megvette.
Én azokat a leveses tányérokat, és leveses tálat őrizgetem, amiket nagyimék nászajándékként kaptak anno... ha onnét számolok, hogy édesanyám 1914-ben született, akkor nagyiék esküvője 16-18 évvel korábban lehetett... édesanyámtól maradt rám, és még a tál 5 db tányérral együtt épségben meg van.
Vagy még éppen előtte! Arra napokig rá lehet járni, és akkor a vizsga előtti napokat tudod tanulással, egyéb szükséges intézni valókkal tölteni.
Ha a káposztát felraktad főni egy db füstölt oldalassal, vagy füstölt lapocka húsos csonttal... amíg szépen rotyog, addig is tanulhatsz... csak esetenként kell ránézni, és a végén berántani, vagy rizst főzni bele, ki hogyan szokta.
Azon töprengek, hogy székelykáposztát kellene talán főzni.
Majd a jövő héten valamikor, a szombati vizsgám után.
Remek bútordarab, érdemes megbecsülni.
Legyen az új nemzedéknek, az unokádnak is öröme benne!
Nagyon remélem! Tanultam benne én, a húgom, az unokatestvéreim, a lányaim és utóljára a húgom "kisfia"(aki januárban volt 20 éves ). Mint kiderült anyám legkisebb húgáé volt, szóval lassan nyolcvan éves lesz!
Nahát, milyen jó ötlet ez! Biztosan szeretni fogja!
Padokról és a tintatartóról jut eszembe! Évtizedek óta használtunk és őriztünk egy egyszemélyes kis padot, ami pontos mása a régi iskolai padnak. Unokám szeptemberben iskolába megy, most neki akarjuk kicsit átfesteni, rendbehozni. Ugyan házi feladat nem lesz, (hétfőn be, pénteken haza kell vinni az iskolatáskát), de remélem szeretni fogja a kis kincseit, írószereit a fiókjában tartani és benne ülve kézműveskedni.! Az írófelületet alul táblafestékkel kell bekenni. Szóval játszhat iskolásat is benne!
Kicsit lentebb, Dunaföldváron.
További ajánlott fórumok: