Szerintetek mikor aratják a tarhonyát? (tudásbázis)
Látom, ez egy igazi "demokratikus" Szövetség lesz.
:-)))
Még meg sem alakítottad, máris kiléptem belölle.:-)))
Basszus.
Inkább ajakítok egy új szövetséget.
A tagdíjat meg majd én állapítom meg.
Jöttök ti majd csőstől hozzám.
Tényleg létezik ez a szövetség?
Visszakeresnéd hanyadik hozzászólásnál találnám meg? Ha belevágok a tagdjat én is szivesen befizetem.
Amennyiben elolvastad, az összes posztot, akkorra nem hiszem, hogy rád lehetne mondani, hogy tarhonyatermesztésbe kezdő lennél.
Természetesen utána minden kérdésedre szivesen válaszolunk. Amennyiben nem menne gyakorlati tapasztalat alapján, akkor a kézikönyv olvasása következik, mert abban, biztos van válaszrá.:-)
Én nem régóta vagyok itt ezen a portálon.
Azelőtt azt sem tudtam, hogy aratják a tarhonyát.
Mára már azt is tudom, hogy fája is létezik. Eddig még nem sikerült elolvasnom az összes hozzászólást de majd a télen bepótolom mert igazán érdekel a téma. Azért ha valaki tud egy kezdőnek jótanáccsal szolgálni,szivesen venném.
Ha minden jól megy és megkapom a vetőmagot is jövőre már mint termesztő számolhatok be tapasztalataimról.
Később szándékomba áll megalakítani a TATSZ-ot.
(Tarhonyatermesztök Szövetsége)
Ez még a jövő.
Bezony bezony!!!
Azt még hozzátenném, hogy egy-két dolog azok közül amit a nagy öregek hosszú-hosszú évek folyamán megfigyeltek ninicsenek a kézikönyvben! Hejj szép idők, amikor még hólébe kellett ültetni... Más volt a minőség is, érezni lehetett a gondoskodó kézi, később gépi lahultok munkájának a gyümölcsét.
Mi semmin nem csodálkozunk, nekünk "biztos" nem kell a boltba menni tarhonyáért, akik itt tarhonya termelők, azok azt sem tudják elképzelni, hogy a mezei halandók, hogyan tudják a boltba kapható "hamisitványt" fogyasztani.
Kezdetbe, csak olyan fajták voltak, hogy minden hónap 13.-án lehetett betakaratani, de a nemesítés során, most már bármikor aratható tarhonya fajták vannak, amikor a szükségleted csak igényli.
Szárazság tűrő fajta is van, most már nem kell a hólébe ültetni, mivel nem mindenhol találni havat. A Szaharai fajtát elösször meg olajba kellett ültetni is, most már elég, ha az elkészítésekor, egy pici olajat használsz hozzá.
Vissza olvasva, találkozol olyan kommenttel, hogy a "Tarhonya termesztők kézikönyve" című kiadványt mindenki igyekezett beszerezni, mert abba, minden a tarhonya termesztésről le van írva, az utókor számára elérhetően. Sajnos nem ismétlik meg a kiadását, így kénytelen vagy azoktól kérdezni, akik annak idején kaptak ilyen könyvet.:-)))
Most hallottam,hogy a seregélyek hatalmas pusztítást végeztek a tarhonyásokba.
Ne csodálkozzatok ha jövőre csak gépi tarhonyát kaptok a boltokba.
"Azt hiszem te írtál a tarhonyafáról."
Igen de akkor voltak tarhonya fáink amikor vidéken laktunk.Már több mint húsz éve Budapesten lakunk,emeleti lakásban és itt nem tudunk fát ültetni.Mások is érdeklődtek csemete ügyben.Megkerestem a régi házunkban lakókat ebben az ügyben de sajnos azt válaszolták,hogy mind a három tarhonya fa kiszáradt és most ők is veszik a tarhonyát.
Én is arra gondoltam, hogy talán le lehet rázni.
Könnyen lepotyog? Azért csak jobb lenne ha nem kellene minden évben vetni.
Azt hiszem te írtál a tarhonyafáról.
Nincs szaporítóanyagod?
Csak egy pár db. kellene próbára mert gondolom a betakarítás nagyon munkaigényes.
Inkább vetek, bár nem tudom a gabonakombályn alkalmas-e az aratásra.
Ha nem majd lekaszálom és cséphadaróval kicsépelem.
" azt hittem hogy a tarhonya egy tésztaféle mint a spagetti "
Rosszul hitted ! Még jó,hogy nem azt mondod,hogy a lecsós-rizs is tésztaféle !
Onnan eredhet a tévedésed ,hogy a tarhonyából lehet tésztaféleségeket csinálni.
Mennyi a hektáronkénti vetőmagszükséglet?
Majd kiszámolom mennyi kell.
Valaki azt írta tarhonyafa is létezik.
Az gondolom évelős.
Esetleg nincs ilyen csemetétek.
Van egy kis területem amibe nem tudok mit vetni.
Megpróbálnám a tarhonyát.Fémzárolt vetőmagot nem tudjátok hól lehet kapni?Remélem a tarhonya szárazságtűrő mert sajnos nem tudom locsolni.
További ajánlott fórumok:
- 160, -Ft=1 CHF Szerintetek lesz ebből valami? És mikor?
- Ettetek már rakott tarhonyát?
- Hogyan készíted a tarhonyát?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.
- Hogy készítsem a - Virslis tarhonyát -?
- Rakott tarhonyát szeretnék csinálni, bele tehetem a tegnapról maradt pörköltet?