Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Nagyon szepen köszönöm. Valameddig csak eljutok.
Toväbbi szep estet kivänok.
•Om du får minst betyget Godkänt på kurs 1B kan du få 6 000 kronor.
•Om du får minst betyget Godkänt på kurs 2C kan du få 8 000 kronor.
•Om du får minst betyget Godkänt på kurs 3D kan du få 12 000 kronor.
•Du kan inte få mer än 12 000 kronor.
Abban a térségben kell jelentkezni, ahol laksz, az adott kommun honlapján van a nyomtatvány(azon belül Komvux,Sfi.)
Nagyon szepen köszönöm.
Neked, es mindenkinek szep, eredmenyes napot kivänok.
Nincs mit, nagyon szívesen! :)
Sok sikert és szép napot.
Köszönöm. Az valo igaz, hogy tejes szöveget nem tudtam en sem, de egy-egy szot, tömöndatot, igen.
Ha elettärsi viszonyban elek itt, Svedorszägban, akkor järna a bonusz? Es mint munkanelkulikent, akkor is?Köszönöm äm a välaszodat.
Szia!
Persze, egy-egy szót, kifejezést le lehet fordítani netes fordítóprogrammal, de több összefüggő mondatot kizárt, biztos,hogy tele lesz hibával.
Az SFI-bónusz egy tanulmányi támogatás olyanok számára,akik ebben a nyelviskolában tanulják a svéd nyelvet, és jó eredményt érnek el, egyfajta motiváció.
Azoknak jár, akik 2010. július 1-je után költöztek ide és politikai menekültek (pl. az arabok), vagy pedig akiknek családjuk vagy párjuk él itt (tehát azoknak, akik szerencsét próbálni jönnek ki "háttér" nélül, nem.)
Szia Mindenkinek!
Nekem google forditom van, hejjel-közzel pontosan fordit, sokszor segitsegemre van. Nekem is lenne egy kerdesem. Mi az SFI bonusz? Kinek jär, es kinek nem. Köszi elöre is.
Sziasztok!
Dudna valaki esetleg ajánlani egy online svéd-magyar fordító programot, amivel le lehetne fordítani egy életrajzot? Előre is köszönöm
Kedves Punker !
Igazán nincs mit! Igen, mi szülők mindig aggódunk értük. Sokaktól azt hallottam, hogy a gyerekek könyebben veszik az akadályokat ! Senkinek sem könnyű, új életet kezdeni más országban ! De gondolj csak arra, hogy értük teszed, jobb jövőjük lesz ! Mi még sajnos itthon, de én is sokat gondolok arra, mi lesz kisfiammal, ha bekerül egy svéd iskolába, de nagyon bízom, hogy ebben az évben már ilyen "gondom" is lesz. Innen el akarunk menni ! Itt már jobb nem lesz ! Köszi neked is, hogy válaszoltál. Merre vagy Svédben ? Ha en trevlig dag !
szia anita kőszi az infokat ovoda ügyileg,jol jőtt,kicsit parázunk mi lesz a pockokkal .mert mi még el vagyunk felnőtt fejel, de a gyerkőcőknek nagy váltás lessz .de igy legalább 1űtt lehetne a csapat mert igy hogy havonta repkedek 1 hetekre nem valami nagy buli az élet.a
azt hiszem te kérdezted a PN kőltségeit ne parázz tők ingyen van,és a bank számla is.még egyszer koszi hej du!
Szia!
Köszönöm a válaszod.
Nem gondoltam, hogy ennyire nehézkes az, hogy ha már itt vannak a gyerekeim, és én itt szeretnék dolgozni és élni, akkor ennyi akadályt gördítenek az utamba. Segítségre lenne szükségem, mert sajnos nem egyszerű itt sem a bürökrácia útvesztőjében megtalálni a megfelelő utat...
További szép napot kívánok!
Szia,
szerintem biztoan ezert, nekem a skatteverketben tobbszor is a lelkemre kotottek, hogy amint megvan a tartozkodasimegybol jojjek vissza es regisztraljak a biztositohoz. En adozok, alkalmazott vagyok.
A bevandorlasiba azert kell bekuldeni a papirokat, mert eu-s allampolgarkent is kelllegyen ilyen papirod ha 90 napnal ovabb vagy az orszagban. Amugy meg pla biztositas is eennek a feltetele. Es ha biztositva vagy akkor kell igenyelni a csp-t, meg amit meg szeretnel meg lehet :)
A fiuk tegnap kaptak meg a szem.szamokat, ugyhogy mi hetfon kuldjuk be a papirokat. Ha onnanjon a valasz, akkor megyunk a biztosiohoz, es aztan majd kideul mihez mi kell es mi jar :)
Kérdeztem a páromat, aki svéd, de ő sajnos nem tudja, milyen szabály áll a bevándorlókra.
Az biztos, hogy szerintem az alapfeltétel minimum az állandó personnummer. Azt szerintem nem lehet fél év után megkapni, minimum egyéves munkaszerződéssel lehet folyamodni,ha az ember nem rokon által van itt.
Óvoda
A szülők önkormányzati, illetve magán bölcsődékbe, óvodákba írathatják be gyermekeiket. A svéd óvodai és bölcsődei ellátás igen széleskörű. A gyermekek számára magas színvonalú kis csoportos foglalkozást biztosítanak.
Az ellátás díját részben az állam, részben a szülő állják. A költségek országszerte változóak.
Az önkormányzati gyermekfelügyeletnek 5 formája van:
A napközis óvoda az 1 és 5 év közötti gyermekeket fogadja, akiknek szülei dolgoznak, tanulnak vagy munkanélküliek. Egyes napközis óvodák 12 éves korig fogadják a gyermekeket az iskolai órák előtt és után.
Otthoni gyermekfelügyelet esetén egy az önkormányzat által alkalmazott személy vigyáz a gyermekre saját otthonában. Ezt a szolgáltatást 1 és 12 éves kor között lehet igénybe venni.
Az ún. szabadidőközpontok a 6 és 12 év közötti gyermekek számára biztosítanak felügyeletet az iskolai órák előtt és után.
A játszó iskolák a hatéves gyerekek napi három órás felügyeletéről gondoskodnak. Ezt az intézményt a bevándorlók gyermekei már 4 éves kortól igénybe vehetik.
Nyitott iskolai előkészítő: tanítók és óvónők számos helyen különböző programokat szerveznek gyermekek és szüleik számára.
Sziasztok !
Megtaláltam, csak akkor vagyok jogosult a gyerekem után családira, ha több mint 6 hónapot kint tartózkodunk, de azt nem írták, hogy ezt ideiglenes p.számmal is igénybe tudom-e venni. De mintha olvastam volna valahol, hogy ha több mint 6 hónapot maradunk kint és dolgozok, akkor már nem csak ideiglenes lesz a p.szám. De lehet nem jól tudom, Huh azt hiszem, bele fogok bonyolódni ha tényleg kint leszünk, és maradni is tudunk végleg.
Szia Virág !
Köszönöm szépen, de lehet félreértettél, én a Svédországi családi pótlékra gondoltam. Szép estét !