Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
na,vegre en is itt:)
koszi a valaszt,de az erdekelne, ha pl.visa szamlan lenne penz,akkor kapunk legalabb ideiglenes tartozkodast,ideiglenes PN-el?...
tudom,sokat akarok:))
Minimum erős középszintű svéd tudás az összes létező munka alapfeltétele, hacsak nem ismersz valakit, aki ennek ellenére is tud segíteni. Próbáld meg megtanulni a nyelvet még otthon, akkor talán van esély!
Mnkat keresek stockholm vagy kornyeken, barmilyen munkat elvalalok ,kerem segitsetek!!!
meg kell nezni, hogy melyik szakszervezethez tartozol es annak az oldalan, peldaul aki vendeglatoiparban dolgozik az Hotell och Restaurangfacket-hez tartozik...ha jol tudom igy mukodik :)
Nekem munkával telik, csak ma vagyok szabad.
De sebaj, 200%-os órabérért szívesen dolgozom. :)))
A kassát hol kell intézni?
hali stockholm .az kicsit sűrű nem ,bár én még nem voltam ott,de hát csak főváros.
helo virág !ja nem vagyok 1 nagy zsonglőr .köszi.mi ujság ,hogy megy a hosszu hétége?
JA BOCS NEM ARRA VOLTUNK ,KICSIT BENÉZTEM A TERKÉPET.AMUGY MIJEN A HEJ?EZ IT ELÉGGÉ BEJON.SOK A KIRÁNDULOS HEJ,MOST MEG MÁR JÖVÖGET A JO IDŐ.JEJEJEJE
Na, végre itt vagyok. :)))
Hát, én úgy tudom, havi 15 000 SEK-nek megfelelő összeget kell tudni felmutatni,hogy mennyi időn át, azt pontosan nem tudom megmondani. Szerintem bármilyen bankszámla jó, elvégre PN nélkül nem is lehet svéd bankszámlát nyitni. Nem tudom, ellenőrzik-e a pénzmozgást. Egy magyar ismerősöm most jött ki, neki az a terve,hogy felmutatja egy összegben a 15 000 kr-t a magyar számláján, abban reménykedve,hogy senki nem fogja ellenőrizni,hozzá is nyúl-e. Sajnos nem tudom, mennyire kivitelezhető-e ez a dolog, de majd megkérdezem tőle. :)
JA MEGNÉZTEM TÉNYNLEG NINCS MESSZE.ÉP TEGNAP ELOTT JÁRTAM ARRA 1 NAGY AUTO KIÁLLITÁSON.JÖNKÖPING BE.SZAKKADT A HO.TE RÉGOTA KINTVAGY?
HÁT IGEN JOBB LENNE HA EGYUT LEHETNÉNK.MEG SZRINTEM A GYEREKEK HOSZUTÁVU JOVOJERE IS GONDOLNIKELL.SZERINTEM MEGPROBÁLJUK SZEPTEMBERIG MAJD KIDERUL MENNI FOG -E.TI MERRE LAKTOK.?EN MOST STENUNGSUND BAN .MEG ITT IS MELOZOK.
ohh, hat akkor semmi para, csaladegyesites reven ide tud jonni az egesz csalad, mindenki kap person nummert-t rovid idon belul, a kolykok meg mehetnek suliba-oviba, ha beirattatok oket, 3 honapon belul kell kapniuk helyet. Igy mar vilagosabb a helyzet! Sok sikert hozza! :)
Nincs is olyan messze tölünk,csak 200km...az itt nem tavaolsag.:D Mi Töcksforsban(Värmland)lakunk.
ja persze ,már 2 éve melozok itt tők "fehéren"tehát ez a nettom.van ps .em meg minden.csak most vagyok ott hogy inkább éljunk itt egyut ,mint haza járkálni havonta vagy 2 havonta.meg probálnánk itt kint fojtatni.csak para van a gyerkocok miatt.
koszi a válaszod ,kellemes husvéti mi ujságot!
szerintem keresd fel a stockholmi magyar nagykövetséget, ők meg tudják mondani, hogy milyen papírok kellenek, és mi hogyan működik!
[link]
Szia! 25 ezer/hóra gondoltál? Mert akkor szükösen kijön belőle 4 ember, de ha ennyi az összes pénz, amit ki akartok hozni, akkor nem lesz elég, feltéve, ha azonnal munkába tudtok állni! De azt javaslom, hogy előbb te gyere, biztosítsd be magad és utána jöjjön a család. Egy ember könnyebben boldogul eleinte! A családi pótlékot barnbidrag-nak hívják és a forsakringskassan.se oldalon tudtok jobban utánanézni. Nekem is van gyerekem, de ő itt született, ezért nem tudom pontosan mi a teendő más esetben. Az A-kassa csak azután működik, ha már van személyi számod és fehér munkád. Ez úgy van, hogy munkanélkülit akkor kapsz, ha fizetted az A-kassat legalább egy évig, majd utána a fizetésed 80%-át kaphatod egy évig. Itt minden egymásból következik, akárhová mész, le tudják kérni rólad az összes adatod: mikor jöttél, hol laksz, mennyit keresel, van-e elmaradásod...onnantol kezdve, hogy megvan a person nummer, az égvilágon minden bekerül a rendszerbe. De hogy terveztétek? Hogy indultok neki? Van már munka?
Ja, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy amúgy Norvégiában élünk, én egyelőre még tartózkodási engedély nélkül, szóval a konzulátus nem tud segíteni nekem.
Sziasztok! :) Segítségre lenne szükségem. Svéd kedvesemmel augusztusban fogunk összeházasodni Svédországban. Van itt valaki, aki esetleg ott házasodott? Nem tudom, hogy házassági tanúsítvány kéne a részemről (azt ugyebár macerásabb beszerezni - kéne nyilatkozat a Kedvestől, azt még le kéne fordíttatni magyarra vagy tolmács..), vagy pedig csak családi állapot igazolás.
hej hej.koszi aválaszt.te régota vagy kint?szerinted 25 ezerből ki jovunk?2gyerek meg mi?szerintem hát meg látjuk.családi potlékot nem tudod hogy kell rendezni ,eloszor le kell mondani otthon,az után kell itt intézkedni?esetleg nem tudod hogy hivják svédul?meg van egy dolog még ha esetleg tudja valaki ,van eza "a kassa "nevü dologa amit kéne fizetnem hogy legyen munka nélkuli ell látasom meg ilyesmi.bocs a sok kérdésért .udv mindenkinek.ja meg sok locsolót.
szia! a gyerekek automatikusan mennek oviba/iskolába, mivel tankötelesek, nem számít, hogy tudnak-e svédül! A lakbértámogatás csak akkor jár, ha "önkormányzati" lakást bérelsz, amihez nagyon nehéz hozzájutni! Ergo albérletre és saját tulajdonú lakásra nem jár! De nyugodtan szóljon valaki, ha tévedek! :) Miért nem kerestek egy olcsóbb lakást? Az elején meg kell húzni a nadrágszíjat, még ha kis helyen is, néhány hónapig lehet spórolni, míg beindul a szekér :)
Sziasztok!
Érdeklődöm, hogy van-e köztetek olyan, akinek pici babája van/lesz és Stockholmban lakik!?
Mivel nem beszélem a nyelvet,újságkihordás lett volna a meló amit az SFI-mellett pont tudtam volna csinálni,ez svéd részről.Magyar részről a szigetelés,térkövezés,stb... :)
Hyy! Nah megerősödött bennem az a kép,hogy a Svédek is szeretnek ígérgetni nem csak a magyarok! :) Jelntkeztem melóra azt írták mailban,hogy oké és mi vártunk ... de semmi-semmi! Majd felhívjuk őket és közlik,hogy mégsem deee regisztráltak a rendszerükben pfff.. Esetleg ha valaki Göteborg környékén tudna valami nyelvtudást nem igénylő munkát az nyugodtan írhat nekem :D Sziasztok
haho mi stenungsundba,ha minden igaz.te merre vagy?
na szoval folytatom csak el kuldtem amit irtam nehogy izé.www.digitalasparet.se .na ezaz.igaz hogy svédul van.de van gogle fordito he he he.de őszig mégvan sok idő tanulni tanulni tanulni.udv
szoval ujra kezdem mert el tünt aza fél oldal amit eddig irtam ,mert el bénáztam valamit.na nekem aza tervem hogy mivel járok suliba ,meg probálom a gyerekeket is tanitani ,aztán őszig csak ragad rájuk anyi hogy ne legyen nagy a baj.de kuldok 1 linket vagy mit az a tananyag asuliba is azt használjuk .jo mert iteraktiv vagy valami ilyesmi.
További ajánlott fórumok: