Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Szia
Ismerettseg,mär meglevö munkaszerzödes nelkul nem egyszeru lakäst,munkät talälni.A sved nyelv ismerete a legtöbb helyen követelmeny,meg akkor is ha mindenki beszel angolul.Nem tudom a pärodnak milyen vegzettsege van,de esetleg en a helyetekben szetneznek az älläshirdetesek között,es ha taläl megfelelö älläst akkor meg otthonrol adja be angol nyelven a CV-t.Az en ismereteim szerint hiäny van CNC-böl,hegesztökböl,mernökökböl,informatikusokbol stb.Ja es persze orvosokbol.Ezekben a szakmäkban elkepzelhetö,söt van,hogy eleg az angol nyelv.Az ideiglenes PN kerest nem ertem.Teljesen felesleges.Sajnos azzal semmire nem mentek.
Szia!
Kb. 0.00001 % az esélye svéd tudás nélkül itt munkát kapni sajnos (hacsak nincs nagyon magas szintű mérnöki vagy orvosi végzettségetek.)"Egyszerűbb" munkát szinte lehetetlen, egy átlag takarítói munkára több százan állnak sorba, és első körben kiszórják, aki nem beszél legalább erős társalgási szinten svédül.
Minimum egy éven át havi 15 000 SEK-nek megfelelő összeget, vagyis kb. havi 450 000 Ft-ot kell tudni felmutatni számlán,ha az ember ideiglenes tartózkodási engedélyt szeretne. Az ideiglenes személyi számot könnyebb megkapni, de annak szinte semmi értelme nincs praktikusan, csak az állandónak.
Sziasztok!
Szerintetek csak angol nyelvtudással lehet valamilyen munkát találni,amíg megtanulnék svédül.
Bármilyen munkát elvállalnánk,a párommal mennénk.
Még azon is gondolkodtunk,hogy kérnénk ideiglenes PN
t,olvastam hogy x összeget kell bemutatni(sajnos sehol nincs konkrétan,hogy mennyit),hogy fenn tudjuk tartani magunkat+ érvényes betegbiztosítást és erre állítólag adnak.Mi a véleményetek erről?
Köszi!
Két évvel ezelőtt még teljesen máshogy mentek a dolgok, simán megadták az állandó személyi számot.
Szerintem is el van írva a személyi szám, mert az minden esetben úgy néz ki,hogy év, hónap, nap, és a végén négy szám, aminek nincs köze az illetőhöz, hivatalból adják. (Az enyém 800831-xxxx)
Az állandó személyi szám nem évül el, ezért soha nem kell újat kérni.
Na igen, en fel evet vartam pluszba, hogy elkezdhessek valamit is csinalni, mert a legelsö ugyintezö helytelen papirt adott nekunk tavaly marciusban, es azon folytatva az ugyintezest teljesen mas iranyba terelödtunk. Parom rajött, h valami nem stimmel, es meg akkor irt nekik fellebezest, masik ugyintezöt kerve, es hogy, hogy nem, majusra megvolt a szemelyi szamom. Azt csak zarojelben teszem hozza, hogy a marciusi fellebbezesre decemberben jött meg az elbiralas...
Informalodni kell, mert bar hihetetlen, de az ugyintezök meg mindig nincsenek kepben a bevandorlokkal akkor sem, ha azok ilyen aranyban fordulnak elö az orszagban.
Ha egy mod van ra, minel több infot kell szerezni, es egyedul vegigvinni az ugyintezesi folyamatot, nem szabad teljes egeszeben a hivatalra tamaszkodni.
Sziasztok!
Reácska nem írta rosszul az első hat számot, mert ideiglenes személyi számnál az utolsó kettőnél variálhatnak. Ez nálam is így van. Valóban könnyebb volt két évvel ezelőtt, mert akkor még az ember itt tartózkodási engedéllyel is járhatott mondjuk SFI-be, most meg már az ideiglenes személyi szám is kevés hozzá. Én is sokszor mondtam, hogy jobb lett volna, ha 2009-ben jövünk, de hát ezen most már kár keseregni. Ha az ember most szánja rá magát, hogy megpróbálja az életet Svédországban, úgy hogy nincs itt fix munkalehetőség, akkor hogy valamit találjon vagy nagyon nagy szerencse kell vagy több hónap kitartás és valamennyi félretett pénz, hogy az ember a kiadásait addig is tudja fedezni. Persze az is már szituáció, mikor valaki mondjuk családtaghoz vagy a párjához jön ki aki rendelkezik már állandó személyi számmal. Az sem mindig egyszerű igaz, mivel ahogy már többen is írták az ügyintéző hozzáállása sokat számít….
Esetleg nem gepelted el veletlenul a szämot?Mert az ev es a honap stimmel,de a nap az semmikeppen(79?).
Velemenyem szerint elhet a szäm,de törtenhetnek erdekes dolgok.Az egyik ismerösöm mär evekkel ezelött dolgozott kint,termeszetesen sz.szäma is lett.Aztän pär ev szunet utän visszajött,es a munkältatoja ujbol kert neki szämot.Ö nem szolt semmit,mert ö sem gondolta,hogy a regi meg el.Egy veletlen folytän,egy könyv kölcsönzesekor derult ki,hogy 2! sz.szäma van.De nem lett semmi problema,be kellett menni a Skatteverketbe es keresere töröltek a regit.Vannak äm itt is erdekes esetek.:)
Igen,van benne igazsäg,de velemenyem szerint minden ugy intezese nagyban fugg az ugyintezötöl is.
En is közel 2 eve jöttem ki (hivatalosan),es szinte 2 heten belul megkaptam a szem.szämot.Azert irtam,hogy "hivatalosan",mert csalädi okok miatt akkor meg nem tudtam vegleg kiköltözni,igy kicsivel több mint 1 evig ingäztam Mo. es So.között.Ismeröseim,akik munkaszerzödessel jöttek ki,hasonloan eleg hamar megkaptäk a sz.szämot.
Azt hiszem,nagyon durván megszigorították a szabályokat, a töméntelen bevándorlási özön miatt.
Amikor én kiköltöztem (2.5 éve), még ez úgy nézett ki,hogy besétáltam a Skatteverketbe és megkaptam az állandó számot, most meg már a csillagokat is le kell hozni hozzá.
Szia
En is csak azt tudtam volna välaszolni amit viräg32.
Valaki teged valoban nagyon felretäjekoztatott.Azt meg vegkepp nem ertem,hogy akinek több mint 1eves munkaszerzödese van,az miert kap ideiglenes szemelyi szämot?Az ismeröseim között többen is vannak munkaszerzödessel es kivetel nelkul mindenkinek ällando sz.szäma van,es a munkaszerzödes miatt az ideiglenes tartozkodäsi engedelyuk is meg van.Ezutän kihoztäk a csalädjukat.A gyerekek iskoläba järnak,a feleseg sfi-re.
Sziasztok
Mär többször olvastam itt az un."ideiglenes" szemelyiszämrol.Ez alatt,csak sejtem,hogy azt erthetitek amikor valaki 0-äs szämot kap,tehät sz.ev-honap-nap-0000.Ha nem igy van akkor javitsatok ki.Ezzel kapcsolatban en csak annyit tudok,hogy az ilyen szäm szinte semmire nem jo.
Szia!
Itt nagyon össze lett keverve a szezon a fazonnal.
Először is: 90 napot tartózkodhatsz az országban EU-állampolgárként egyhuzamban, tartózkodási engedély nélkül. Vagyis ha bármikor újra átléped az országhatárt, ismét kezdődik elölről a 90 nap.
Pontosan úgy van,ahogy írod: a bevándorlási hivatalhoz (Migrationsverket) be tudod adni neten is a nyomtatványokat és a bescannelt útleveledet. De ahhoz,hogy megkapd az ideiglenes tartózkodási engedélyt, akkor szükséged van vagy
1. bejegyzett élettársi kapcsolatra egy svéddel
2. minimum egy évre szóló munkaszerződésre
3. havonta 15 000 kr-nak megfelelő összegre a bankszámládon.
Tehát csak akkor kaphatsz ideiglenes tartózkodási engedélyt, ha már úgy jössz ki,hogy megvan a munkaszerződésed. Tehát magyarul meg kell adni egy indokot, amiért folyamodsz az engedélyhez. Ezt nem Magyarországról kell intézni, és ezt a vízum-dolgot végképp nem értem, hogy ezt ki mondta és miért, minthogy Svédországba EU-tagként nem kell vízum, maximum Amerikába.
Személyit csak akkor kaphatsz, ha van állandó személyi számod és lakcímed, ideiglenesre szerintem nem adnak. Ezt meg kell kérdezni a Skatteverketben.
Ujabb csemege a nyelvtanuloknak: ezen a linken a bal felsö sarokban nagyon hasznos dolgokat talaltok, csak nehanyat kiemelve:
Sved gyerek dalok, dalszöveggel, enekkel
Nyelvtani gyakorlatok
Linkgyujtemeny tovabbi nyelvtanulos honlapokhoz
SFI tesztek!!! Korabban kiadott teszteket tölthettek ki, gyakorolhattok, felmerhetitek magatokat!
Jo tanulast! =)
Sziasztok!
Január óta intézem a bevándorlásomat és a fórumot olvasva sem lettem sokkal okosabb. Nem igazán értem ha csak 90 napot tartozkodhatok az országban hogy lehet 1 évesnél hosszabb munka szerződésem. mi bent voltunk a sketavarketben, megkaptam az ideglenes számot elméletileg a főnököm lakcimén lakom van bank számlám. A bevándorlási hivatal honlapján azt olvastam hogy emilben kiküldik a kitölteni szükséges nyomtatványokat és scennelve be is adhatom a másolatokat interneten az útlevélről és minden másról. A svéd magyar nagykövetség az a felvilágosítást adta, hogy 90 napot meghaladó tartózkodás esetén még magyarországon el kell kezdeni elintézni a vízumot. A kérdésem az lenni hogy hogyan tovább mert szeretném kihozni a páromat és a két fiamat is, és hogy kaphatok e így személyit? márc 31. én megyek haza kocsival malmő környékéről ha esetleg érdekel valakit írjon. a segítséget előre is köszönöm
Esetleg itt nézelődhetsz: [link]
gyakran frissítik új munkalehetőségekkel.
Én imádom a svéd konyhát, mindennél jobban.
Iszonyat változatos, rengetegféle ételük van, felsorolni se tudnám. :)
Jobbnál jobb, isteni halas ételeik vannak, de ettem én már itt olyan bélszínt, szűzérmét is, amilyet még soha máshol.
Szia!
En keso-bol egyszer csinaltam sutit, nem lett olyan rossz, bar a magyar turot jobban szerettem. A kvarg-ot nem igazan ismerem...
Sved etel? :D Van egyebuk is a husgomboc-krumplipuren kivul? Nem tul valtozatos a konyhajuk szerintem, a suliban is sokat tema, hogy nem igazan nagy a konyhamuveszetuk - javitsatok ki, ha tevedek!
Mondjuk a kanelbulla isteni =) Es a smörgåstorta grrr =)