Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
az enyém is imádja csak itt ahol most lakunk vidéken :-P itt sajnos nincs a közelbe....de amikor bemegyünk malmöbe azert mindig beugrunk oda is.meg persze IKEA.de én nem igazán szeretem.csak a szalvéta meg az ilyen aprobb dolgok gyertya amiért oda megyek.
inkább veszek használt igazi fábol butort mint az ikea papirlapjait. :-)))
Szerintem a ti esetetek teljesen más, a közös gyerekek okán.
Titeket biztos,hogy "összetartozóként" kezelnek elejétől fogva.
Sziasztok !
Most olvasom háztartásbeli hozzászólását, akkor ebbe majd nekünk is beleköthetnek? Élettársak vagyunk 10 éve, van közös gyerek, de a lakás az én nevemen van, így az én nevemre jönnek a számlák, amin kettőnk neve szerepel az csak a bankszámlakivonat. Mindenkinek szép estét
Lehet,hogy ez járható út.
Kérjétek el és fordíttassátok le angolra, hitelesítve.
Szerintem tuti,hogy a Skatteverketnél egyértelműen meg tudják mondani, pontosan milyen iratok kellenek a "bizonyításhoz."
A barátnődnek állandó PM-je van? Ez az első és legfontosabb kérdés. Úgy értem, a "nem fogadták el a papírjainkat a p.nummerhez" azt jelenti,hogy neki már megvan az állandó, csak a tied nincs még meg?
Mennyi ideig laktatok otthon együtt?
Egy svéd barátnőmhöz most költözött ki az angol párja. Nekik rengeteg mindent be kellett mutatniuk bizonyítényként, telefonszámlákat, egyéb számlákat, a főbérlőjüknek igazolniuk kellett, hogy együtt éltek, stb.
Sziasztok! Egy kérdésem van! Nem fogadták el a papírjainkat /p.nummerhez/ Mivel a barátnőm és én egy lakcímen laktunk Magyarországon,és igazolni szerettük volna (lakcím kártya fénymásolatát küldtük be) Milyen papírt küldjünk nekik ami igazolja,hogy a
sanbo-ja vagyok? meg persze el is fogadják....
Jajjjj, bocsánat, az ÖoB-t kihagytam, az a legjobb!!!! Igazatok van.
Azzal csak egy a bibi,hogy leginkább csak háztartási dolgokat lehet venni, a kérdés alapján az élelmiszerekre gondoltam.
Öob, Willy´s, Rusta - a harmas best of szerintem. Nagyon jo araik vannak, mondhatni olcsoak a többihez kepest.
A parom a Biltema-ert van oda, (olyasmi mint a Praktiker), mindig barkacsol-szerel valamit, ha meg kell javitani valamit mindig a Biltema-ba megy (nem eppen extra csucsminösegu aruk vannak, de a celnak mindig megfelelnek).
Szia!
Sajnálom,hogy csak ideiglenest kap a férjed, de a fő,hogy kint van :))
Bevásárllás szempontjából a Nettot ajánlom, az a legolcsóbb. Nagyobb bevásárlásra pedig a Willys-t. A Coop Consum és az ICA sokkal drágábbak. Szerintem is van valami ilyesmi lehetőség, hogy lecsökkentheti a munkaidejét gyerek miatt, mindenképp utána kell kérdezni.
Sajnos én is azok táborát erősítem, akik szerint nem érdemes magyarokkal kezdeni külföldön, sajnos saját tapasztalat és mindenki általában osztja a véleményem. Mi legalább itt összetartunk és igyekszünk segíteni, ez is valami!! :)
Sziasztok4
Rég voltam erre, kb. 1 hónapja.
Párom sikeresen kijutott Karlskrona-ba vasárnap..Szerencsére a cége elintézte időközben az albérletet. Nem egy nagy szám, de jobb, mint a semmi.
Beleolvastam valahova, h várják a személyi számot...nem tudom az előzményt, de párom tegnap lement a igényelni személyi számot és azt mondták, csak akkor kaphat ha 1 évig kinn dolgozott..ez így ugrott, csak ideigleneset kapott az adózás miatt...
Viszont hol érdemes vásárolni???? Ami olcsó, de jó is...
Eddig pozítív véleményünk van a svéd emberekről... nagyon rugalmasak. Ha megyünk ki, akkor párom eljöhet elénk Malmö-be munkanapon és amíg kinn tartózkodunk, akkor 8 óra helyett 6 órát kell neki dolgoznia. Persze előre szóljon.(Olvastam olyat, hogy 25%-kal csökkentheti a munkaidejét, ha 8 év alatti gyermeke van. Igaz ez?) Kapott svéd telefont is, megkönyítve a hivatalos dolgok intézését.
Kiutazáskor várta a főnöke a vasútállomáson, majd másnap reggel együtt mentek be dolgozni.
Viszont mástól én is hallodtam, hogy a pl. angliai magyarokban nem szabad megbízni. Remélem azért vannak kivételek.
Eddig itt a nem csalódtam!
Szép napot midnenkinek!
Tünde
En mar ennek a honak is örultem, de azert szivesen lapatolnam otthon a havat! A kedvenc teli elfoglaltsagaim egyike volt, a hofödte csöndben takaritani az udvart es a jardat, miközben a kutyam mellettem ugral es eszi a friss havat =)
En eddig szinte csak a parom csaladjat ismertem, meg nehany itteni baratot es szomszedot, de miota bejött a suli, szepen gyarapodnak :) Viszont magyart meg mindig csak egyet ismerek szemelyesen, vagy en elek elrejtve, vagy ök - meg persze, ha magyar is valaki, svedul szolal meg, mert nem sejti, hogy honfitarssal all szemben :)
Sok sikert az ugyintezeshez!
Itt tudtok meg több infot olvasni rola:
Van Helsingborg-ban, nem is egy :)
En jarok hetente 2-3x, nagyon klassz! Egy kellemes beszelgetes, jo hangulatban, kötetlen temakrol - arrol folyik a csevej, amiröl akarjak a resztvevök, nincs semmi kötöttseg. Elsöosztalyu modja hogy gyakorold a nyelvet!
Hetfö: Drottninghög 16:00
Kedd: Gustav Adolf Skola 14:00, Planteringen 16:00
Szerda: Lärcentrum 14:00
Csutörtök: Träffpunkt Söder 10:45
Altalaban 1 orasak, es meg egy kis buzditas: megvendegelnek teaval, kaveval es sutivel :)
Nem szamit a nyelvi szint (mondjuk azert jo ha B körul jar az ember, hogy hozza tudjon szolni a dolgokhoz), de a lenyeg, hogy tömeny sved beszelgetes-hallgatas, nagyon jol fejleszti a keszsegeket es sok erdekesseget is meg lehet tudni az orszagrol es az itteni szokasokrol.
Amúgy így , hogy itt élsz, rengeteg nyelvtudás ragadhat rád! Van olyan cseh ismerősöm, aki életében nem járt itt nyelvsuliba, és két év alatt megtanult minimális segítséggel magától. Szeretnék ajánlani egy nyelvgyakorlási lehetőséget, nem tudom, hallottál-e már róla, nekem az első időkben nagyon sokat segített.
A Järntorget mellett, az Esperantoplatsen-en van egy kávézó, az a neve,hogy Språkcaféet. Ott minden nap más nyelvet lehet gyakorolni, asztali beszélgetés formájában. Azt hiszem, csütörtökönként lehet svédül gyakorolni. Egy kis svéd zászlóról ismered fel az asztalt, általában 8-10 fő összegyűlik ott, mindenki bevándorló, van egy svéd, aki irányítja a beszélgetést, három órán át bármikor le lehet ülni és gyakorolni a nyelvet az alapoktól, és ismeretségeket kötni, nagyon jópofa, kötetlen és mégis hasznos dolog. Én nagyon jól éreztem magam ezeken a kis kávézós délutánokon. Ha kicsit is felszedsz magadra nyelvtudást, szerintem mindenképpen próbáld ki.
Szia! Én göteborgi magyar vagyok.
Megmondom őszintén,ebben a helyzetben semmi jóval nem tudlak biztatni.
A magyar barátnőm itt él másfél éve, már kapisgálja is a nyelvet, óriási kontakt-hálózata van, rengeteg ismerőse, barátja van, de az egyetlen, amit szerezni tudott kábé egy év ittlét után, az mosogatás egy konyhán, azt is csak helyettesként.....És még oda is kell a svéd tudás.
Tudom,hogy nem ilyesmit szeretnél hallani, de szerintem Te is jobban jársz, ha reális képet kapsz a dologról...Még tökéletes svédtudással is nehézkes a dolo (bár akkor már azért el lehet indulni bizonyos irányokban), de nyelvtudás nélkül itt Göteborgban kb. 0.001 % az esély munkát találni.
Szia Levente!
Én akkor a helyedbe egy-két mondatot bemagolnék. Csak annyit, hogy "nem tudok svédül és szeretnék kérni egy tolmácsot."
Elviekben kell biztosítani és akkor van aki fordít. :)
Remélem tudtam ezzel segíteni. A SFI-hez amúgy Person Bevis nevezetű papírt kell kérned. :)
Szép napot neked!
Itt a címük, ahová el kell menned, ha regisztrálni akarsz és helyet kapni a suliban. Azért kérdeztem a personnumert, mert ha nem állandó,csak ideiglenes, akkor azzal nem mehetsz nyelviskolába, és a lakásbérlés is bonyolultabb.
Menj be egy Skatteverket hivatalba, diktáld be a személyi számodat, és ők azonnal meg tudják mondani, milyen típusú.
Szia!
Köszi az sfi linkjét de nem találom rajta hogy hova os kell bemmenem lehet csak én vagyok a béna hozzá.
Nem tudom h a peson nummerem állandó-e mivel nem tudok svédül még :(
Azért kellene segitség a lakás bérléshez is esetleg valami magyar honfi társamtól.A bank számlát meg szerintem a héten megnyitom meg kérem valamelyik lengyel kollegámat az nem olyan bonyolult mint itt a lakás bérlés szerintem