Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Svédországi magyarok topicja! fórum

Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)

1767. virag32 (válaszként erre: 1766. - Viräg)
2012. márc. 4. 21:01

Na, már 3 Virág nicknevü forumozo :)))

Üdv a fedelzeten, sok sikert az SFI-hez!

1766. Viräg
2012. márc. 4. 20:54
Sziasztok Mindannyian. Örulök nagyion ennek az oldalnak, mert hasonlo gondokkal kuzdök, mint a többi tärsaim akik nyelvet, es munkät is keresnek. En ugyan holnap kezdem az SFI-n a nyelvtanuläst. Jo lenne mär tudni ezt a nyelvet, mert nelkule nem boldogulhatok munka teren. Ha valaki tud munkät Ljumbi fele, az jo lenne.Betanult munkät. Gyärban, kertesznel, konyhän.Ötulök hogy rätok talältam.
1765. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1754. - Arpad955)
2012. márc. 4. 09:49

Szia Arpad, az ut amit kell jarni per pillanat igy fest:

1. Skatteverket, szm.szam. Ideiglenes is jo, de ha van legalabb egy eves munkaszerzodesed vagy egy nagyon hatarozott fonok aki bekiser, akkor a rendes p. nummer is osszejon. Ket het alatt kell postazniuk, ha nem sikerult, akkor masnap ma mehetsz is vissza es kezdheted elorol, nem szabad feladni.

Hazastarsanak is jar elvileg, de ugyintezotol is fugg, hogy mennyire kot bele a munka reszebe. A gyerekeknek automaikuan jar, de igenyelni kell, es ott kell legyenek szemelyesen.

2. Personnummeres papir + anyakonyvi + munkaszerzodes + minden ami eszedbe jut es van alad, ezek masolatat es egy kitoltott nyomtatvanyt be kell kuldeni postan a bevandorlasiba. Ez az ideiglenes tartozkodasihoz a kerelem, automatikusan adjak, kuldik postan.

Ha nincs munkad akkor azert utasithattak el, mert en ugy tudom min. 3 millio magyar penz kell ehhez.

3. Ha ez is megvan akkor vissza kell menni az egeszsegbiztositohoz, nyomtatvanyt kitolteni es beregisztralni.

Ha ez is mr van akkor lehet igenyelni csaladi potlekot, lakhatasi tamogatast, salala...

Ovihoz sorban allni, suliba beiratni a gyereket meg a szem.szammal is lehet mar elvileg, mi most itt tartunk, kaosz... :)

1764. Anita7209 (válaszként erre: 1763. - Virag32)
2012. márc. 3. 19:37

Szia Virág !

Jó volt az első válaszod, mert arra is kíváncsi voltam, köszönöm szépen a segítséged !

1763. virag32 (válaszként erre: 1762. - Anita7209)
2012. márc. 3. 13:30

Ja, hogy így értetted.

Ahhoz,hogy az ember itt fenntartsa magát (albérlet, étel, stb.), minimum kb. 10 000 koronára van szüksége havonta, de inkább többre, mint kevesebbre.

1762. Anita7209 (válaszként erre: 1761. - Virag32)
2012. márc. 3. 12:05
Köszönöm Virág, de addig mindenképp kell pénz, míg nincs meg az első fizetés, albérlet, előleg megélhetés. Szép napot !
1761. virag32 (válaszként erre: 1760. - Anita7209)
2012. márc. 3. 09:56

Szia!

Ha a munka már be van ígérve, akkor elég felmutatni a munkaszerződést, akkor nem kell meglennie a havi 15 000 SEK-nek a számlán.

1760. Anita7209
2012. márc. 3. 07:33

Sziasztok !

Szeretném megkérdezni, ha valaki már úgy megy ki, hogy lesz munkája, mennyi pénz az amit be kell mutatni esetlegesen, vagy amire feltétlenül szükség van ? Előre is köszönöm a válaszokat ! Gyönyörű napos hétvégét és jó pihenést kívánok mindenkinek !

1759. badra7
2012. márc. 2. 15:01
Köszönöm szépen a válaszotokat! :) Szép hétvégét mindenkinek!
1758. virag32 (válaszként erre: 1757. - Háztartásbeli..)
2012. márc. 1. 21:39

Na, szuper, jól van akkor!

A személyi már könnyen megy, csak 400 kr-ba kerül.

Igen, szerintem is kizárt,hogy próbaidő alatt legyen olyan,hogy felmondási idő.

2012. márc. 1. 21:08
TANULSÁG! Tegnap nem sikerült elintézni a p.nummert (ma kiderült,hogy nekem is megjár) ezért visszamentünk,egy perfekt svéd ismerősel (magyar hölgy) és az eredmény az lett,hogy elméletileg 2 hét múlva a postaládában lesz a papír :) igaz utána van még egy menet (igazolványt csináltatni) de ... Ügyintéző fügvénye is a dolog tehát másnap visszakel menni másik ügyintézőhöz és újrapróbálni,lásd a mellékelt ábrát!! Felmondási idő pedig nincs barátnőm esetében sem lett volna azért hívják próbaidőnek,hogy mind két félnek könyebb legyen az elválás!!
1756. badra7
2012. márc. 1. 16:17

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha próbaidőn belül akar valaki váltás miatt felmondani van felmondási idő?

Köszi szépen a választ.

1755. virag32 (válaszként erre: 1754. - Arpad955)
2012. márc. 1. 12:49

Szia!

Nem ismerem pontosan a Migrationsverket konkrét állásfoglalását ezzel kapcsolatban, de nem világos,hogy melyik kérelmedet utasították el? Az ideiglenes tartózkodási engedélyét vagy az állandó personnummerét? A magyar TB-kártya nem érdekli a svédeket, mindegy, hogy van-e vagy nincs.

Az van,hogy hiába van kint barátod, közvetlen családtagon kívül senki más nem vállalhat kezességet, ez régebben is így volt.

Az ideiglenes personnummert megkapod szerintem, csak az állandót nagyon nehéz, ami igazán bír valami jelentőséggel.

1754. arpad955 (válaszként erre: 1752. - Háztartásbeli..)
2012. márc. 1. 12:28
Az én kérelmemet is elutasították, a migrációs hivatal. Nekem van hol laknom, bankszámlámon2 mill forint, tb kártya rendben...mégis elutasították hogy ez a pénz kevés, és még fellebbezni sem lehet ellene, hiába is mondtuk, hogy a kinti barátom kezességet vállal és tizen éve ott dolgozik és eltart. Felhívtam a követséget, és ott ajánlották a 22-es csapdájának a megoldását, hogy menjek az adóhivatalba és kérjünk egy ideiglenes személyi számot, amivel már lehet munkát vállalni. Kinti mecénásom elment és azt kérdezték , hol az ember, mert ilyet adnak, hogy dolgozhasson. Itt tartok most...vasárnap indulok ki ezt aláírni és elintézni...kiváncsi leszek én is az eredményre...Ha vkinek szüksége van valamire, apróságot el tudok vinni Götheborg és Helsinborg körzetébe :-)
1753. virag32 (válaszként erre: 1752. - Háztartásbeli..)
2012. febr. 29. 21:21
Szerintem utána kellene járnotok, hogy pontosan milyen szigorításokat vezettek be,ezeknek szerepelniük kell a Migrationsverket és a Skatteverket honlapján.
2012. febr. 29. 20:39
Pontosan nem tudom én sem,csak ott hebegte a csávó!!Ezért vannak ezek a szigorítások...
1751. virag32 (válaszként erre: 1750. - Háztartásbeli..)
2012. febr. 29. 20:24

Igen, az utolsó mondatod stimmel, ez a "svéd"csavar itt, direkt így találták ki.

Mi az, amiben változtak a bevándorlási törvények?

2012. febr. 29. 20:12
Hát ez az elfogadták az élettársi papírokat is meg az állandó lakcímet is de az a bibi,hagy január elsejétől változtak a bevándorlási törvények!!!Kivétel a menekült státuszal érkezők dolgai maradtak részben változatlanok..Szóval pénteken a magyar csapat együttes erővel behatol a skatteverketbe vagy mi a neve és pontot teszünk az ügy végére!! P.nummer nélkül nincs munka, de munka nélkül meg p.nummer nincs akkor hogy mííí? :D
1749. virag32 (válaszként erre: 1748. - Háztartásbeli..)
2012. febr. 29. 19:30

Azt nem tudom, mi a garancialevél. Kérjétek meg, hogy ezt fejtsék ki bővebben.

Amíg nincs munkaszerződés, addig nem adnak pn-t sem. Viszont ha a barátnődnek van mindkettő és bejegyzett élettársi viszonyban éltek vagy fogtok élni, akkor őutána te is meg kell,hogy kaphasd.

2012. febr. 29. 19:27
Sziasztok! Egy kérdés:tartózkodási engedélyem megvan,de ma voltunk Skatteverketben P.nummert igényelni ééééésssss! Ott az ügyintéző azt mondta,hogy addig nem kapok p.nummert amíg nincs, jobb kontrakt,és garancia levél!!!! Ki hallott ilyenről vagy mi a f***t akar ez jelenteni mert erről a barátnőm munkatársai sem hallotak még?!?!
2012. febr. 28. 14:52

Hi all!

Csupán érdeklődöm,nem e tud valaki Építőiparban, esetleg más területen festés-parkettázás munkát?

Én egy éve vagyok Svédországban, Sodertalje-Stockholm mellett-kertészként dolgozom. A svédet nem beszélem, az angolt társalgási szinten. Váltani szeretnék. Ha tud valaki valamit, megköszönöm ha ír.

Hi everyone!

2012. febr. 28. 09:49
Szep hetet kivanok mindenkinek! =)
1745. 7a3d971c41 (válaszként erre: 1738. - Arpad955)
2012. febr. 27. 21:21

Ok, szurkolok :) A lenyeg, hogy konnyebben megadjak ha egy evnel hosszabb a szerzodes. Ha csak egy eves akkor lehet lerendeznek egy ideiglenes szammal :(

Nem tudom milyen szerzodesek vannak, de egyutt menjetek be a fonokoddel, az is szamit.

1744. Anita7209
2012. febr. 27. 18:12

Sziasztok !

Találtam egy hirdetést, ha esetleg valakit érdekelne, csak egy kis mellékes, nem hosszútávú. Mindenkinek szép estét !

[link]

1743. virag32 (válaszként erre: 1741. - Háztartásbeli..)
2012. febr. 27. 13:52
www.sj.se :) ( A vonat honlapja)
1742. sasianiko (válaszként erre: 1739. - Háztartásbeli..)
2012. febr. 27. 12:57
Nem egyszerü itt ismeretség,és kocsi nélkül pláne nem....Kitartás....Nincs mit,igazán nagyon szivesen!
2012. febr. 27. 11:34
Oks! De én Google féle útvonaltervezővel néztem meg és az írta nekem ezt.Amúgy meg még nem jártam arra,így nem tudom,hogy milyen más lehetőség van amivel gyorsabban odalehetne érni (kocsink még mindig nincs)
1740. virag32 (válaszként erre: 1739. - Háztartásbeli..)
2012. febr. 26. 18:59
Nem akarok beleszólni, de Borås innen (Göteborgból) csak kereken egyórányi útra van vonattal... Sokan ingáznak a város és a munkahelyük között, én is sokáig Lindome-ban dolgoztam, én is a "zónázóval" jártam.
2012. febr. 26. 16:40
sasianiko kösszi! Ez tök jó,hogy megpróbálsz nekünk segíteni :) ezért jó ez a fórum mert itt nem az anyázás megy!!Göteborgtól 2 óra tömegközlekedéssel kocsink meg még sajnos nincs így én sajnos nekem nem passzol Boras.De még egyszer köszi azért..
1738. arpad955 (válaszként erre: 1737. - 7a3d971c41)
2012. febr. 26. 10:44
Köszi..lehet hogy szükségem lesz rá, mivel az én szponzoraim :-) már 7 éve vannak kint, de az új rendszert nem igazán ismerik, viszont mindenben segítenek nekem. Remélem 6-án már elmondhatom hogy mint ígérték, meglesz az a valamilyen személyi szám és végre elkezdhetek vmit intézni...lécci szurkoljatok :-)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook