Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Szia!
Tudomásom szerint nem müködik.
Aki vállalja érted a felelösséget, az kizárólag közeli családtag lehet, férj, élettárs, szülö vagy gyerek. Kvázi idegen által nem kaphatod meg, még távolabbi rokon által sem.
Szia!
Tavaly ilyenkor meg muködött, en is igy kaptam meg parom altal a szemelyi szamot. A lenyeg, hogy közös cimetek legyen, es legyen eleg jövedelme - abban mar nem vagyok biztos, mennyit kell a Te reszedre felmutatnia, de kb. havi 4000 Kr körul van az összeg.
Szep napot!
Szia Punker!
Páromtól megkérdeztem és ő úgy intézte el, hogy bement egy közeli helyi bölcsibe, ott adtak neki egy telefonszámot, felhívta. Utána elmondták, hogy egy nyomtatvány az interneten hol érhető el (svéd oldalt mondtak neki, de van angol verziója is). Letöltötték a formanyomtatványt neki a kollégák, kitöltötte(milyen ellátást igényel a gyereknek, mi az elvárásai, mikortól) és a formanyomtatványon lévő címre elküldte a papírt meg a dokumentumokat eletronikusan. Majd vártuk a hívást. Mindenképpen egy helyi bölcsiben kezd. Ott biztosan segítenek.
Remélem tudtam segíteni.
Szép napot!
igen ha nem tudják h vagy nem fizetsz de ha megtudják akkor igen fogsz...
barátnőmék is éveikig megúszták aztán egy nap mégis jött a szmála valahigy kiderült h van tvjük :)
Sziasztok!
Ki tudna segíteni svédről magyarra fordítani. Egy pár szöveget. Fizetek érte.
Köszi
info@boorze.com
milyen adóról beszélsz?
a kötelező rádió és tv számláról?
Szia!
Igen,innen is rengetegen atjarnak Norvegiaba dolgozni..igy en is.:)Dupla fizetes mondjuk tulzas,de ahogy mar irtak itt,kb 40-50%-kal több.De vigyazni kell,mert ha a hatar es a munkahely között nincs meg egy kommune,akkor több adot fizetsz....azt hiszem akkor Svedo.-nak is adozol.De ha van közötte egy kommune(az en esetemben a Marker kommune es az Eidsberg kommuneben dolgozom),akkor csak Norvegiaban adozol(es ott kevesebb a jöv. ado,mint itt Svedorszagban).Ezt valahol meg is lehet talalni a sved neten,csak most nem tudom,hogy hol..lehet,hogy a skatteverket oldalan.
Szia
A sárga cédulák nem veszélytelenek Svédországban. Én is kaptam egyet 300SEK értékben 2006-ban, de úgy gondoltam Magyar rendszám ugyan hagyjuk, 3 hónap múlva sima közúti ell. 750 lett a vége.
Új vagyok a pályán, úgyhogy ÜDV mindenkinek!
Sziasztok!
én is itt...
Kiraroli: SAJÁT esetemet tudom csak leírni...nekem 4 éves múlt a kisfiam december végén. Párom amint kiment 2 héten belül beíratta a helyi oviba/bölcsibe. Csatoltunk dokumnetumokat (mo-i bizottsági határozatot) esetleg az itthoni helyzethez viszonyítva könnyebben bekerülhet. 1-2 hét múlva kerestek bennünket, hogy csak heti 16 órába tudják bevenni a gyerkőcöt, de csak a bizottsági határozat miatt (magyar beszkennelt határozatot adtuk be, lényegek rajta voltak, BNO kódok). Amúgy elutasítottak volna mindket, mert nekem nincs munkám és nem tanulok.
Párom hazajött pár napra...kezdünk erősen ráállni a családegyesítésre,hogy minél hamarabb együtt lehessünk. Ami leghamarabb nyár közepén lehetséges, de szerintem azt már fél lábon is kibírjuk..
Az mennyire igaz, hogy a svédek meg Norvégiába mennek ki??? dupla fizetés miatt...(párom svéd munkatársa mondta.)
Háztartásbeli...sajnálom, hogy nem jött össze a munka. Remélem ennél már csak jobb munkát találsz és nagyon gyorsan!
Szép napot!
Sziasztok!
Ma kaptam egy sárga büntető cédulát a magyar rendszámú személygépkocsimra, szabálytalan parkolásért (a kereszteződéstől 5,5 méterre álltam nem pedig 10 méterre). 800 korona a büntetés összege, ami nekem nagyon sok pénz.
Január vége óta még mindig nincs meg a p.n.-em, ma adtam be újra, mert most sikerült M.o-ról beszereznem azt a bizonyos S1 igazolást a t.b.-től. A páromnak sajnos ezt sem sikerült elintézni, és még ilyenekkel is le akarnak húzni...
Mi történik, ha én ezt nem fizetem be? Megtehetem, vagy még rosszabbul is járhatok?
Van itt valaki Jönköpingből, aki már régebb óta itt van, és esetleg segítene a tapasztalata alapján egy-egy dologban?
A válaszokat előre is köszönöm.
További szép napot mindenkinek!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Valaki Dragos Erzsébeten keresztül kapott már munkát? Nem-e esetleg ismeri őt?
A másik kérdésem, hogy a párom kamionos munkát keresne Svédországban. Van-e esélye a saját "kamionos" angol (kicsi német) nyelvtudásával?
Előre is köszönöm a válaszokat!