Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Nem emlékszem, milyen területhez értesz?
Nyelvtudással hogy állsz?
Sziasztok!
Sikerült! Megkaptam a PN-számom. Igaz, hogy egy ismerősnek kellett garancia-levelet írnia, hogy havonta támogat egy bizonyos összeggel, amire nincs szükségem, mert azért igazoltam saját pénzről szóló igazolást is.
A gondom viszont az, hogy a páromnak nincs száma és a normál keretek között lehet, hogy nem is lesz. Ugyanis ő mo-ról nem kaphat S1-es nyomtatványt, bár neki is van igazolt, jelentősebbnek mondható pénze.
Szerintetek, ha beadjuk az ő kérelmét, hogy az én élettársam, akkor megkaphatja utánam ő is (nincs munkahelyem, jövedelmem, most kezdem a nyelv sulit)a szem.számot?
Vagy ha van valakinek valamilyen használható ötlete, köszönettel venném.
Esetleg nem tud valaki olyan munkáltatót, aki adna számára (magasan kvalifikált, angolul megérteti magát, de akármilyen munkát elvállalna) munkaszerződést ?
További szép napot kívánok mindenkinek!
Hali minden kinek .je meg csináltam,bekoltoztem az első őnnálo bérleményembe, kint svédországban.
1 honap aztán jonnek a gyerkocok.jeeeee jeeeeeeee és jeeeeeeee!!!!!!!
Sziasztok!
Mi Skåne-ban élünk augusztus óta, a férjemmel három gyerekünk van. A férjem dolgozik, igaz neki felajánlották az állást, nem ő kereste. A gyerekek iskolába járnak, nemzetközi iskolába nem svédbe. Én pedig az SFI D-szintjén tanulok.
Péter!
Mellékelem Delisa blogját, sok érdekes információt találhatsz benne, köztük a svéd átlagfizetéseket is. Igaz, ezek 2010-es adatok, de hátha segítenek.
Szia!
Euróban sajnos nem tudom, de egy átlagfizetés kb. nettó 17-18000 SEK. Ennél persze van sokkal magasabb fizetés is, de ahhoz felsőbb beosztásban kell lenni,vagy sokkal többet dolgozni,mint heti 160 óra.
Albérletet elég nehéz találni, általában csak ismerős útján sikerül, egy-egy lakásra rengeteg ember várakozik.
Írj, ha van még kérdésed, igyekszem válaszolni.
Sziasztok!
Elsősorban a már kint élő, dolgozó svédországi magyaroktól kérdeznék. Tudnátok nekem pár dologban segíteni, mint pl adók, albérleti lehetőségek? Ha igen, részletezem:)
Ami leginkább érdekelne, mert ahány oldal annyi információ, hogy mi számít kint, egy átlag havi jödelemnek most, euro-ban mondjuk?
Köszönöm előre is.
Szerintem nem jár. Én legalábbis nem kaptam, pedig volt,hogy az állandó ember helyett végeztem a munkát.
Még felsőoktatásban sem jár sajnos a praktikért pénz, nem hogy sfi-n.
koszi a linket,csak sajnos nem birom nezni,mert azt irta ki,hogy nem Svedorszag teruleten tartozkodom,ezert nem nezhetem....
remek:((
Sveriges Television
A következö oldalon temak szerint felosztott rövidfilmeket, dokumentumfilmeket nezhettek meg, sved nyelven, sved felirattal. Egy filmet kb. 3 honapig hagynak fenn, folyamatosan cserelödnek, frissulnek.
A termeszetfilmek nagyon jok (Naturens Drivkrafter), es mindenhol lassan, erthetöen beszelnek.
Sziasztok!
Meg egy pelda, hogy mennyire kell tudni a svedet a munkavallalashoz: SFI D-n levö csoporttarsam jelentkezett etterembe mosogatni / irodahazba takaritani, es nem vettek fel meg ezzel a nyelvtudassal sem, pedig nem nivos munkakrol van szo...
Nincs sajnos.
Minimum egy éves munkaszerződés, svéd élettárs, svéd állampolgárságú szülő/gyerek vagy havi 15 000 korona kell az ittmaradáshoz.
Szia!
Mi még úgy állunk, hogy itthon vagyunk. Csak a bölcsi van megoldva a mi részünkről, személyi szám max. ideiglenes lehet párom által, neki is az van.
Megfelelő lakás az még nincs, a jelenlegi meg nem megfelelő számunkra, mert egy garzon. Költözni nem tudunk július végéig, mert addig szól a szerződéslett, addig nem akar párom elköltözni, de addig úgy is kibírnánk. Már 3 éve vagyunk "külön". Előtte Bp-en dolgozoztt és csak hétvégén járt haza, február közepe óta meg ahogy sikerül találkozni, mivel a hazaút az egy nap.
Amúgy azt nme tudom,hogy nekünk milyen papírokat kell elintézni, ha egyáltalán el kell...
Remélem minél hamarabb együtt leszel a családoddal!
És Nektek, hogy állnak a dolgok?