Svédországi magyarok topicja! (beszélgetés)
Muszáj valahogy megszigorítaniuk a rendszert, az eszméletlen mennyiségű bevándorlás miatt. Gondolom ezzel védik ki,hogy boldog-boldogtalan bankszámlát nyithasson itt. Persze ezzel nekünk tesznek keresztbe, de hát....
A fejvadász cégekről sajnos semmilyen információm nincs.
Az sem világos számomra, hogy a bankszámla nyitáshoz minek ideiglenes vagy végleges személyi szám, az EU-n belül.Ha Ausztriában vagy Szlovákiában akarsz számlát nyitni, kb.20 perc.
Az Arbetsförmedlingen számomra egyenlőre sehogy sem működik, mert addig nem regisztrál ameddig nem kaptam svéd PN.-t.
Egyáltalán, minek a Svéd személyi igazolvány???
A fejvadász cégekre vagyok kíváncsi. Ha alkalmaznak és kikölcsönöznek a tényleges munkáltatónak akkor milyen szerződés jön létre közöttünk?
Szia!
Mire vagy pontosan kíváncsi? hogy hogy működik az Arbetsförmedlingen?
Sajnos ez így van....Csak állandó személyihez lehet igazolványt igényelni.
Azt tudom javasolni,hogy menjetek el több bankba is a bankszámlanyitás ügyében, ugyanis ahány ügyintéző, annyi szabály! Rengetegen megnyitják a bankszámlát igazolvány nélkül is, mindig ügyintéző-függő, ne kérdezd, miért.
Sziasztok!
A fórumon és Svédországban is új vagyok.Olvasgatom a tudnivalókat.Egy hónapja vagyok Göteborgban és nagy lendülettel keresem a MUNKÁT. A nyelvtudásom megvan.
Arról viszont nincs tapasztalatom, hogy a munkaközvetítőknél történő alkalmazás hogyan működik. Ha ebben tud valaki segíteni, megköszönöm.
Ha munkával kapcsolatosan jön segítség, örömmel fogadom.
Üdv.: Fixare
Ja és kihagytam azt az információt, hogy az adóhivatal közölte velünk, hogy ideiglenes személyi számra nem csinál személyi igazolványt. Szóval egy újabb 22-es csapdája..
Márciusban sikeresen nyitottam bankszámlát munkáltatói igazolással és ideiglenes személyi számmal. A férjemnek is sikerült az új munkahelyéről szereznie igazolást, így elmentünk ma a bankba, hogy neki is nyissunk számlát. Közölték, hogy svéd személyi igazolvány kell hozzá. Mondtuk, hogy három hónapja anélkül nyitották meg nekem is a kontot. Hát igen, de szigorítás történt azóta, mert sokan más országból hamis személyit vagy útlevelet hoztak és így ki tudják ezeket védeni. Komolyan úgy örülök, hogy egy tisztességes ember azok miatt szív folyamatosan, akik folyton csalnak és hazudnak. November óta csak a folyamatos szigorítások és elutasítgatások. Ember legyen a talpán aki végig tudja ezt csinálni. Kíváncsi vagyok, hogy mire lejár a próbaidőm és beadom a személyi szám kérelmemet megint miket fognak kitalálni.... Mennyit szigoríthattak megint január óta...
Hát sajna a sors döntött helyettünk, mert pár napon belül a férjemnek mennie kellett volna, és itt még lett volna itthon felmondási ideje is. Amúgy mennyit lehetne nálatok keresni, ha tudna svédül? Most kb. 16 e koronát kapott volna, és szállást kapott volna ingyen. Csak ha mi is kimentünk volna, akkor már saját szállás kellett volna.
A spórolás amúgy nekem is megy, azzal nincs baj. Csak az időzítés most rossz lett volna, mert én két hónap múlva szülök, és férjem haza se jöhetett volna akkor, meg hát most nem szerettem volna azt végigjátszani, hogy az újszülött gyermekem 3 havonta 10 napot lássa az apját, talán jobb is, hogy most így alakult. De talán még később.... Vagy közelebb, Ausztria, Német, de kitudja.
Meg igazából nem tetszett nekem, hogy nem egyből lett volna neki intézve személyi szám, hanem kb fél év múlva, és onnantól kezdve lehetett volna csak elkezdeni a kikészülődést, és most nem akartam volna több mint fél évet férjem nélkül lenni, hogy a kisgyerek meg se ismerje az apját, ennyit nekem nem ért volna meg.
Azért ha nem baj, még lehet, hogy néha kérdezek ezt-azt, vagy a férjem az én belépésemmel.
Szia!
A blocket.se az egyik hirdetési portál, küldj egy pár önéletrajzot a szakmádba vágó hirdetésekre.Nekem így jött össze.
sziasztok!
Új vagyok ezen a fórumon és kérdezni szeretnék néhány dolgot. 1 éve tanulok svédül, egész jól megy. Van valaki Svédországban csőszerelő vagy hasonló területen? Tudna valaki abban tanácsot adni vagy segíteni, hogy ha kimegyek, átmenetileg szállást hogy tudok intézni. Kimennék 1-2 hétre, keresnék munkát. Lehetőleg Stockholm és környékén szeretnék lakni, dolgozni. Köszönöm előre is
Köszönöm mindenképpen olvasom majd a fórumot.
Igen, sejtettem, hogy mindenki hasonló cipőben jár:)
Értem. :)
Amennyire én tudom, az esti tagozatra általában kicsit nehezebb helyet kapni, a sok diák és dolgozó ember miatt, de sok sikert kívánok mindenképpen! :)
Koszonom a valaszt. Van egy kisbabank, így mindenképp késő délután vagy este lenne jó nekem, mikor az apuka tud rá vigyázni :) de úgy érzem, hogy heti egy alkalom kevés lenne. Próbálok itthon is tanulni, de egyetem és baba mellett nem könnyű, meg sajnos olyan vagyok, hogy kell a rendszeres számonkérés :) de kb fel év múlva lesz ez aktuális, most csak kutakodom :)
Olvass vissza kicsit, ha ráérsz, sokmindent megosztunk itt. :)
Szia!Attól függ,hogy milyen ütemben akarsz tanulni, ezerféle lehetőség van. Én mindennap napi 3 órában tanultam és 2.5 hónap alatt letudtam az egészet,egy ismerősöm heti egy esti alkalommal járt két órát, és vagy másfél évig tartott neki.
Sziasztok!
A nyelvsulival kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy az órák hogy vannak? Régebben, ha jól értesültem erről, heti egyszer este, vagy mindennap (hetkoznap) reggeltől délutánig lehetett menni. Ez változott valamit? Vagy egyáltalán nem is így van? Esetleg az adott oktatási intézménytől függ? Köszönöm előre is a válaszokat!
Valamint mégegyszer megkérdezem, hogy van-e esetleg valaki Orebrobol vagy környékéről?:)
Sziasztok én még új vagyok a fórumon, de a családommal együtt arra készülünk, hogy Svédországba költözzünk és megpróbáljunk jobb életlehetőséget teremteni.Feleségemnek élnek kint rokonaik Flenben, de azért nagyon szeretném ha esetleg tudnátok segíteni pár jó tanáccsal, tapasztalattal nekünk.
Minden észrevételt, hozzászólást szívesen fogadok. Kérem aki tudna bármiben segíteni írjon nekem. Előre is köszönöm!
Látta valaki a pénteki Postkodmiljonären-ben a magyar nénit? Mi halálra nevettük magunkat, nagyon édes volt :)
Hát ekkora hülyeséget már ég hallottam.:-))Amúgy a fodrász mocsok drága,a legolcsóbb általában kb 6000ft-ot kér egy rövid hajvágásért,mosás és szárítás nélkül.Elég meredek.
amúgy ez a 17h-s nyitvatartá egy angol nyelvű csodaoldalról volt, valami mit érdemes tudni svédországról címmel és azzal indokolták a 17h-s nyitvatartást, hogy milyen erősek a szakszervezetek és mennyire tiszteletben tartják a kereskedelemben dolgozók jogait is.... De egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy ez hogy lehet működőképes a hétköznapokban (anélkül, hogy mindenki ellógna a munkából vásároni :) )
Köszi... megnyugodtam, hogy nem halok éhen ha 17h-ig dolgozom... :)
Tojást utolértük itthon is, meg a tejet kenyeret is lassan.
Egy ismerőstől hallottam, hogy a barátai ha hazajönnek a csajok már előre foglalnak fodrász időpontot... :) No ez engem már nem zsibbaszt túlzottan, mert amennyi hajam maradt arra nem kell költeni.
Ja, és az ételek kb. 30%-kal kerülnek többe, mint Magyarországon (néha ugyanannyiba kerülnek.) Az éttermek és általában a szolgáltatások drágák, egy középkategóriás étteremben egy kétszemélyes vacsora egy-egy pohár borral és desszerttel kb. 15 000 Ft. Egy liter tej kb. 270 Ft, tíz darabos tojás kb. 600 Ft. Kenyér szinte csak zacskóban van, szeletelve, egy csomag kb. 600 ft.
Én Göteborgban élek, és este 10-ig van nyitva a legtöbb bolt,a bevásárlóközpont pedig nyolcig, szóval meglepne, ha Stockholmban ötig lenne nyitvatartás. :)
Ja és olvastam, hogy ott 17h-ig vanna nyitva a boltok. Hogy tudnak bevásárolni az emberek? (hülye kérdések mi :) ?)
Egyik ismerősöm volt kint egy hete Stockholmban és azt mondta minden 3x annyiba kerül, mint itthon... Mivel ő főleg csokoládét vett és étteremben volt, nem adtam azonnal a véleményére, de felvetődött bennem, hogy csináljak egy gyors kis szúrópróba szerinti felmérést pár alap élelmiszerről. Kérek szépen kis infót, mennyibe kerül ott kb.: 10db tojás, 1kg rizs (van amúgy kint barna-rizs?), 1l tej, 0,5kg rozskenyér (ha van olyan), vaj, alapzöldségek (répa, saláta, hagyma... nem tudom mit esznek még arrafelé zöldséget), jobb minőségű tonhaltörzs konzerv, egy átlagos ementáli sajt. Köszi. Viktor
Mondtam, hogy igénytelen vagyok.És faragatlan:)
További ajánlott fórumok: