Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Szia!
Én adni akartam 20at, de a párom nem engedte. A szobámban fekvő néni családja adott 40et!
Végül házipálinkát kapott a doki, jobban örült neki mint a pénznek....embere válogatja.
Otthon vagy már? Miért nem jelentkezel?
Remélem túl vagy már a műtéten és minden rendben van!
Nekem sem volt sebész ismerősöm, így nekem is az endokrinológus adott egy sebész elérhetőséget.
Én nem kértem fel, hanem egyszerűen elmentem hozzá és odaadtam a papírjaimat, hogy meg kell műtenie.
Én végül 15 ezret adtam neki, de ha rajtam múlik nem adok, mert az elveimmel nem egyezik össze, de a férjem ragaszkodott hozzá.
És csak akkor adtam neki oda, amikor adta a zárójelentésemet. Végig figyelmes és kedves volt, ahogy a többiek is a kórházban.
Engem egy helyi"sztársebész" mütött.Egy fillért sem tudtam neki adni..Pedig azt mondták , hogy 80.000 alatt szóba sem áll velem.
Megérdemelte volna, mert nagyon jó munkát végzett..De, ha az embernek üres a zsebe akkor nincs hála pénz..Csak a hála..
2 év után nézettem tsh-t: 2,160 lett.
Viszont elküldött az orvos teljes laborra és Hemoglobin, hematokrit, MCV, MCH alacsony, lehet ismét vashiányom van:( Sajnos vasat nem nézetett.
Sziasztok!
Pajzsmirigy műtétem lesz nem sokára. Endokrinológusom javasolt egy nyak-fej sebészt.A dokival történő személyes találkozás után felkértem a műtét elvégzésére. Kérdésem a következő!Ilyen esetben mennyi hálapénzt illik adni? Nem akarok keveset adni,de túl sem szeretném fizetni őt!Köszi annak aki tud rá válaszolni!
Hát akkor képzelhetitek tegnap mennyire jól esett a költözés nekem műtét után 3 héttel!
És vissza is kell majd mennem az 5. héten melózni, mert nincs elég ember.
Nekem azt mondta a dokim, hogy az emelgetés árt a legjobban. Én kb. 4-5 héttel a műtét után már futottam, bicikliztem, de csak óvatosan emeltem. A teljes gyógyulást 6-8 hétre mondják, azután már nyugodtan terheltem én is magam, ahogy szoktam.
Egyébként ezeket a kérdéseket a legjobb, ha a sebészednek is felteszed, mert ő fogja a legpontosabban elmondani, mit mikor csinálhatsz. Mivel csak a fél lebenyedet veszik ki, a vágás is kisebb lesz, így lehet nem kell majd ennyire óvatosnak lenned. Nekem nagyon nagy volt a pajzsmirigyem, jó hosszú is a vágás (10 centis), a dokim erre hivatkozva sokszor mondogatta, hogy mindent csak nagyon óvatosan, inkább később kezdjek.
Egyébként ezen a címen jó kis leírás van a műtétről:
Futni nem mertem volna, de nem is próbáltam. Úgy érzem futásnál azért nagyobb a rázkódás. Inkább futópad emelkedőre állítva. 4. héten már jól mozgott a nyakam, szél csípte kicsit. Első 2 hétben minden este legalább 5km-t sétáltam.
Áruszállító vagy nem tudom mennyire engednek dolgozni. Vezetés olyan 3 hét, cipelés 6 hét:(
"Reggel, éhgyomorra, 75g, vízben feloldott cukrot kell meginnia. 0, 60 és 120 perckor vért vesznek vércukorra és az inzulinra. Előző este 7-kor fogyasszon könnyű vacsorát, vagyis ne koplaljon és ne is vacsorázzon be. Az inzulin normálértékek tekintetében a diabetológusok között is vita folyik, így nem írunk értékeket. Elfogadottnak tekintik, hogy ha a 0'-es érték 3,5x-esét meghaladja a 120'-es érték, az inzulinrezisztenciát bizonyít, akkor is, ha az inzulin értékek egyébként a normál tartományon belül vannak."
Azt hiszem,nekem is igy számolták!
Szia!
A hízás miatt szerintem sem kell aggódnod ennyire. Bár azt nem tudom, milyen alkat vagy, szerintem ettől is függ. Nekem is teljesen kivették a jobbot, meg egy kisebb göböt a balból is, de nem kell gyógyszert szednem es egy dekával sem lettem több.
A nyakforgatás azért nem fog olyan gyorsan menni, a kórházaban még tuti nem fogod tudni tekergetni a nyakad, annak kell pár hét, és csak óvatosan lehet hozzászoktatni.
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a további biztatást,nyugtatást.
Már alig várom a 2-át,hogy túl legyek az egészen.
Elöször a gyümölcsöket emelgetem a kórházban utána majd az 1-2 literes vízes palackot persze mindent csak óvatosan.
És minél többet fogok sétálni a folyóson és jobbra-balra nézelődni,hogy minél hamarabb vissza szokjon a nyak izomzat.
Egyébként árut szállitok egy kis teherautóval és 1-20 kg szokott lenni a csomagok súlya.
Hát reménykedem minél hamarabb helyre áll a régi élet formám.
Eandi78 írtad,hogy 4.hétnél már bicikliztél.
Nem éreztél edzés közben a nyakad körül kellemetlen érzést ?
Pl.feszülést,lüktetést vagy enyhe fájdalmat?
Mert én is sportolok,focizok,boxolok.
Szerinted műtét után 1 hónappal lehetne futni,focizni ?
Válaszokat előre is köszönöm.
Ha jól olvastam csak a jobb lebenyt veszik ki. Van esély, hogy jól fog működni a megmaradt bal lebeny. 3 éve műtöttek, bal lebenyből csak nagyon kicsi maradt és jobb megvan teljesen, egyelőre nem kell gyógyszert szednem. Szinte semmit nem híztam műtét óta. Versenysúlyomnál még mindig 5-6kg-mal könnyebb vagyok.
Előre nem tudhatod mennyire visel meg, régóta olvasom a fórumot és nemtől/kortól független kit mennyire visel meg fizikailag. Engem különösen nem viselt meg, de azért a napi teendőkben kellett segítség. 1 hét múlva tudtam volna dolgozni is, de szabadság volt. 3 héttel műtét után kerékpárral jártam munkába. 4 hétnél edzettem is kerékpárral, sokszor 50-es tempóval és soha nem éreztem magam olyan jó kondiban, mint akkor.
Attól függ milyen munkakörben dolgozol, ha számítógép előtt kell ülnöd egész nap, akkor magamból kiindulva legkorábban műtét utáni 4. napon mehetsz dolgozni, de csak akkor ha valaki bevisz autóval vagy gyalog közel van.
Szia!
Teljesen igaza van a Hnorának, mert én is egy 4 személyes vállalkozásban dolgozom, és belátták, h addig míg otthon vagyok, "felvesznek" mást helyettem!! Igaz nem voltam bejelentve, de ez már más tészta... De már kérdezik mikor mennék, hát mondom még nem. És akkor fogsz gyorsan gyógyulni, ha Te is akarod!! Én pl a műtét előtt elkezdetm multivitaminos megbízható mutyit szedni, és utána is egy két hétig, és látod, jól vagyok--fizikailag. A lelkiről most nincs kedvem beszélni, az teljesen más. NE keseredj el!!!Csak azért amiket mi írunk! Határozd el h mondjuk 3 hét alatt felépülsz, mondd el magadnak minden este lefekévkor, és akkor úgy is lesz!!!
Nem hinném, hogy a nemeknek itt szerepe lenne, egy seb nem gyógyul attól gyorsabban, mert férfi vagy. Sőt, én úgy tapasztaltam, hogy a férfiak legtöbbször rosszabb betegek, mint a nők. És bár mi itt próbálunk könnyedek lenni, meg minden, meg biztatjuk egymást, de azért valljuk be őszintén: csak elvágják a nyakunk teljes altatásban, és utána egy csövet tesznek be, hogy a seb váladékozni tudjon, mozdulni sem tudsz majd az első napokban, nemhogy a munkára gondolni. Itt a legtöbbeket lelkileg is nagyon megviselte ez a műtét, mert iszonyat kellemetlen, és tényleg nagy lelkierő kell ahhoz, hogy ne panaszkodjon meg pánikoljon az ember. És ezt úgy mondom, hogy én fizikailag könnyen viseltem az egészet, fájdalmaim nem voltak, nem kértem fájdalomcsillapítót már a második éjszaka sem, és utána a gyerek miatt nem volt időm pihenni, max. könnyebb volt a dolgom, mert a családom sok terhet levett a vállamról, de nem feküdtem felpolcolt lábbal két hétig otthon. Szerdán műtöttek, pénteken hazamentem, szombaton már kimentem a piacra bevásárolni (persze úgy, hogy egy fél banánt nem emelhettem fel).
Ha meg amiatt kirúgnak, hogy egy műtét miatt egy hónapot hiányzol, akkor olyan munkaügyi pert akaszthatsz a nyakukba, hogy az attól porzik. De komolyan.
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.
Egy kicsit elvagyok keseredve, mert már mondták, hogy kb.1 hónap a felépülés,de aki mondta azt hittem,hogy csak nála volt ennyi ídő.
Az a baj,hogy a vállalkozások pont annyi létszámmal dolgoznak amenyire szükség van.
Így hát az ember félti a munkahelyét.
Egy kicsit reménykedek abba is,hogy férfi léttemre talán gyorsabban gyógyul majd mint nőknél.
A Pm.cikkeknél olvastam,hogy ez inkább nőknél fordul elő nagyobb százalékban a pm.próbléma.
Nem tudom a válaszolók között mennyi a nő,de egy kicsit reménykedek hátha gyorsabban gyógyulok.
Egyébként a hozzászólásotokat olvasva elég riasztó,hogy majd a hízásra is oda kell figyelni a gyógyszer szedés ellenére.
A válaszokat mégegyszer köszönöm.
Jó éjszakát mindenkinek.
Hétfőn megyek.
Húú, ha érteném:)
Majd össze szeretném hasonlítani az enyémmel.
Cukrot 3 hete nem rakok a kávémba:)
Szia! Csatlakozom a többiekhez. Azt szokták mondani, hogy ált. az első kontrollig (6 hét) ajánlott pihenni, de ahogy érzi az ember, de min. 1-2 hétig otthon kell maradni. Én " szerencsére" ( akkor, mikor műtöttek, ez jól jött kivételesen) munkanélküli,voltam, így nyugodtan pihenhettem. Tesóm, akit szintén ezzel műtöttek, 3 hét után ment vissza dolgozni.
Remélem, megértő lesz a főnököd.
Az értékeim :
Glukóz :3,95mmol/L
Vércukor (120') 4,76mmol/L
Inzulin : 7,90mmol/L
Inzulin(120') 36,70 mmol/L
Mézet, cukrot, dinnyét, s.dinnyét,tészta félék amelyek fehérlisztből készültek, konzerves dolgok...stb
Hát egészséges étkezés! :()
Mikor kell menned a vizsgálatra?
Szia!
Remélem a főnököd nem a műtét másnapján vár vissza, akkor nagyon csalódott lesz, mert neked még egy csini kis cső fog kilógni a nyakadból, és talán épp nem érzed már az altatás hatását... Viccen kívül minimum két hét betegszabadságra számíts, és ez csak akkor van, ha minden problémamentesen zajlik. Ha bármi gáz van, több is lehet, de tényleg sok minden függ attól, hogy milyen jellegű munkát végzel.
Nekem soha az életben nem voltak gondjaim az autóvezetéssel, mindenféle autót mindenféle állapotban (betegen, fáradtan, 40 hetes terhesen) elvezettem, de amikor a műtét után két héttel először ültem volán mögé, eléggé megijedtem. Mert tényleg nem tudod rendesen elforgatni a fejed a heg miatt, és nem is erőltetheted, mert bevérezhet, és az nem túl jó... Én a 11 kilós lányom szintén két hét után kezdtem emelgetni, de csak módjával, a normál állapot kb 1 hónap után tért vissza.
Tehát én azt mondanám magamra, hogy sima irodai ülőmunkára kb 2 hét után képes lettem volna, ekkortól vezettem óvatosan autót is, és fizikai terhelés (futás, emelgetés) kb 1 hónap után ment normálisan. De ez egyéni. Nekem pl. mostanáig (3 hónappal a műtét után vagyok) nem volt hangom, tehát a telefonálgatás nem ment volna munka-szinten. Most már az is megy, de pl. hangos helyen (szórakozóhely, építkezés) nem tudok kommunikálni, mert a kiabálás nem megy még...
Szia!
Engem júni 8án műtöttek, mind 2 oldalt kivették, jól javulok, de 5-6 hetet én is maradok legalább, boltban dolgozok, ahol emelgetni kéne---5kg a max, nekem ezt mondták. A vezetésről annyit, h én nem szoktam, csak kerózni, és nem értettem mért tiltják egy darabig, de aztán rájöttem: nem fogsz tudni hátra nézni h jön e vki.... Én csak nevettem ezen, mert a faluban nem vészes ez a közlekedés dolog, de autóban nem kockáztattam volna én sem!!!
Még most is elég kellemetlen nekem is--ahogy a többiek is írták pl az alvás!!
kitartást, ezeken kívül semmi gond nem lesz, és ezek is el fognam múlni!!! Írj majd hogy vagy!!!
Szia!
Nekem mindkét lebenyemet kivették. Én 6 hét után mentem vissza dolgozni.Nyaktekergetés nekem 3-4 hét után ment valamennyire,de kinszenvedés volt pl.hajat mosni.Az alvás is egy bizonyos helyzetben ment,akkor éreztem úgy,hogy nem nyomom a nyakam. Hajolgatni, emelni,és azt hiszem 2kg-nál nehezebbet nem szabad cipelni.Nekem nincs jogsim, szóval ezt a felét nem tudom .:)Viszont szerintem arra vigyázni kell,hogy műtét után gyógyulási időszakban érzketlen lesz egyes részeken, szóval nem fáj,meg semmi és ilyenkor én hajlamos voltam róla elfeletkezni, és később picit megittam a levét.
Szia!
Hát ez nem egy foghúzás, ezt a főnöknek meg kellene érteni. Ez egy nagyon komoly műtét!
A műtét után 4-6 napot szoktak bent lenni a kórházba és utána azért még kell egy kis idő. Ha nagyon jól viseled, akkor kell minimum 2 hét a műtét után, még akkor is ha csak vezetsz. Ha pakolsz is, akkor még több, hiszen a műtét után 4-6 hétig nem kellene emelni és hajolgatni.
Mire gondolt a főnököd, mennyivel a műtét után kezdj dolgozni? Másnap? Vagy 1 hét múlva vagy?
Szörnyű a mostani munkáltatói hozzáállás.
Én 1 hónapot voltam otthon a műtét után és még jól esett volna 2 hét, de én nehezen gyógyultam.
Volt aki már 1 hét után dolgozott.
Sziasztok!
Kérdezni szeretnék olyanoktól akik már átestek pajzsmirigy műtéten.
Én 39 éves vagyok julius 2-án fognak műteni.
A jobb oldali pm-et fogják kivenni.
Műtét után mikor tudtatok elöször dolgozni ?
Mert a fönök azt akarja,hogy a műtét után menjek dolgozni.
Autót vezetni tudtatok-e műtét után a nyaktekergetésre gondolok?
A válaszokat előre is köszönöm.
Leírod az értékeidet?
5x kell enned naponta? Vagy egyébként is így ennél?
Azt tudod, hogy az inzulin rezisztencia társ betegsége a pm-nek?
Van olyan étel, amit el kell hagynod?
Szia!
Volt egy 2 órás vércukor terheléses vizsgálatom.
És ott derült ki.
Nem volt tünetem egyáltalán, sajnos..(szerintem)
Jól vagyok a gyógyszertől,de nagynéném mondta,hogy nagybátyámnak hasmenése volt tőle és úgy fogyott le 12 kg-t.Van egy bizonyos beszoktatási időszak ennél a gyógyszernél amit én kaptam.Fél kapszulával indul aztán, 4 naponta más-más adagot kell szedni.Nekem semmi bajom nem volt tőle a beszoktatás során.Talán egy picivel gyorsabb anyagcsere, ill.nem vagyok annyira "farkas éhes", de sztem a napi 5x étkezésnek köszönhető.El kellett mennem dietetikushoz.Most reggel egy és este egy kapszulánál tartok.
Milyen vizsgálaton derült ki, hogy IR-es vagy?
Én 2-án megyek terheléses cukor vizsgálatra.
Volt tüneted?
És, hogy vagy a gyógyszertől, nem okoz gondot?
Sziasztok!
Hogy vagytok?Hogy van a hegetek?
Neharagudjatok,hogy ennyire eltűntem, de vissza mentem dolgozni és vissza kellett rázódni.
Ill.annyi minden történt!Időközben kiderült rólam,hogy inzulinrezisztens lettem, 160g szénhidrát mennyiséget kell betartanom napi szinten, és mercformyn tablettát szedek napi 2.
A hegem nagyon szépen begyógyult, majd rakok fel róla képeket :) Jövö hónap közepén megyek be az első izótopos kezelésre.Ezzel kapcsoltaban van valakinek jó tanácsa? Köszi Üdv Gabi
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?