Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Köszi!
A kispárnát gondolom a műtétre is értetted, mert ezen hezitálok napok óta h vigyem-e?
A másik ami érdekelne h kb a műtét után mennyi időre szokott megtörténni ez a kezelés? Mert ha nem kapok hormont a műtét után és még hízok, akkor azt hiszem az lesz a legnagyobb problémám--mert most sem vagyok éppen kacsú, és ettől rettegek a legeslegeslegjobban. Minden infóért nagyon hálás vagyok! rengeteg a kérdésem, amivel már kiidegeltem a környezetem.
A bezártság csak néhány nap, amit ki lehet bírni:)
Vigyél könyvet, laptopot, keresztrejtvényt:)
És a baba miatt se aggódj!
Van itt olyan szintén műtött és kezelt lány, aki azóta már szült egy gyönyörű babát:)))
Tehát ne izgulj!
Kispárnát vigyél magaddal!
Kedves Mindenki!
Új vagyok még itt, pénteken lesz a műtétem, két és fél hete fedeződött fel a dolog. Már várom, jó lenne már túl lenni rajta. 27 éves vagyok, és rosszindulatú daganatot állapítottak meg a jobb lebenyben, és több göböt is, baloldalt is, így nagy valószínűséggel totál ki fogják venni mindkét lebenyt. A műtéttől nem félek, sok a doki a környezetemben, nagyon sok a segítségem:) Viszont ha tényleg rosszindulatú, a radijódtól már annál inkább félek. Gyerekünk sincs még, és borzalmasan félek a bezártságtól. Ebben az irányban megköszönnék mindenféle segítséget, és infót!
Jaa!Bocs..
Igen, pontosan azok vannak, amiket küldtél. :D
Én addig gyakoroltam, amíg nem tudtam beszélni.
Naponta 2x. Reggel és este.
Azt kérdeztem, hogy ugyan olyan gyakorlatok vannak, mint amit küldtem? Vagy másmilyenek már?
Szia!
Nekem is az a gyanum, hogy kezdem megszokni a jelenlegi lehetőségeimet és egyszerűen kevesebbet beszélek, ami egyébként némileg nehezemre esik, de talán hasznos :D.
Értem..
A gyakorlatok megvannak, köszi, meg a Klára is adott gyakorlatokat. Te még csinálod a gyakorlatokat, vagy azt "csak" addig kell csinálni, amíg beindul a hangszalag?
Helló mindenki!
Szornyike, a levegő nekem is úgy volt, hogy kezdetben sokszor kapkodtam beszéd közben, aztán észrevétlenül lett egyre jobb és jobb... Egyszer csak azon kaptam magam, hogy a beszéd már teljesen normálisan megy, nagyon ritkán kell csak figyelnem a levegőre, főleg amikor ideges vagyok, vagy hirtelen nagyon sok információt zúdítanék a másikra. De az is lehet, hogy hozzászoktam az új lehetőségekhez, és emiatt nincs annyi gond :D Tény egyébként, hogy kevesebbet beszélek, mint eddig...
Arról fogalmam sincs, mitől jó egy foniáter, én hetente járok, fél órás a foglalkozás, és utána mindig sokkal jobb a hangom. Itthon is kellene csinálni a gyakorlatokat, de be kell valljam, sokszor ellébecolom, elég nagy projektben vagyunk most (itt is sokkal kevesebbet lógok, mint azelőtt), ez és a baba minden energiám leköti, észre se veszem, és már el is múlt egy nap... Foniáterre visszatérve nekem azt mondta az átlag kezelés 3 hónapig tart nála (tehát 12 alkalom), de egyéntől függ, kinek mennyire van szüksége...
Bundik, nekem mindent kivettek, illetve valami 3 grammnyit hagytak bent a mellékpajzsmirigyek vérellátása miatt, 75 mikrogramm thyroxinnal kezdtem, és mivel az első havi kontrollon a normális határértéken belül volt a tsh-m, hagyta is a doki ennyin. A következő vérvételem júliusban lesz, mivel a határérték közelében van azért az eredményem, valószínű azért, hogy emelni fogja. Én is tudom ajánlani a dokimat, ha minden igaz, ő műtötte a legtöbb pajzsmirigyet Mo-n, tanít és kutat is, amikor beszélgettünk, volt olyan, hogy rákérdeztem valamire, és rögtön rávágta milyen kutatást végeztek ebben a témában, ráadásul az utógondozást is ő csinálja, tehát nem kellett frissen műtötten endokrinológushoz kuncsorognom időpontért, hogy ugyan már nézzék meg a tsh-m, mert irtóra alulműködök, hanem gyógyszerrel és minden tanáccsal ellátva jöttem haza a kórházból, és azon sem akadt fenn szerencsétlen, hogy utána egy ideig hívogattam a mobilján, hogy tutira biztos-e benne, hogy nem sértett ideget a műtét közben :D A dolog szépséghibája, hogy ő fizetős, legalábbis Pest környékén az, de azt hiszem Pásztón is műt. Meg ha van egészségkártya, akkor tud arról menni...
Hogy honnan fogod tudni?
Fogalmam sincs, de az biztos, hogy én az UH kezelés közben éreztem, hogy bizsereg a torkom bal oldalon. A kezelés után megvizsgáltak és tényleg mozgott a bal oldali hangszalag, majd néhány nap múlva éreztem a jobb oldalon is a bizsergést és az is beindult, de sajnos sokáig nagyon renyhén mozogtak, valamint nekem a gégém is le volt bénulva. Nem tudom mi segített. UH kezelés, beszéd gyakorlat, gyógyszer (letrox), de végül is beindult.
Azok a gyakorlatok vannak, amiket elküldtem?
Én SOTE-ra járok foniáterhez, tb alapon küldtek oda. Meg tudom adni a számát, ha érdekel, (priviben) de nincs összehasonlítási alapom, hogy jó-e vagy rossz. Engem április 17-én műtöttek.
Én 75 mikrogramm L-thyroxint szedek jelenleg, 2 hónap múlva kell visszamennem. Most nem tudom hirtelen a leletértékeimet, de nem futottam át durva alulműködésbe, csak mérsékeltbe.
Szia!
Én tudom ajánlani Neked az én sebészemet, szerintem nagyon profi, de azt nem tudom, hogy mikor tud megműteni. Ha szükséges, írj és elküldöm priviben az elérhetőségét.
Szia!
Valóban nagyon kedves és szimpatikus a KLára, első körben 10x kell Hozzá mennem. Ma volt másodjára. Hol a nyakam bal oldalát, hol pedig a jobb oldalát ultrahangozza és közben kell mondanom a szavakat.
Írisz, honnan fogom tudni, hogy esetleg beindult-e egyáltalán valamelyik hangszalagom? Lehet, hogy hülyén hangzik, de nem tudom.
M
Köszi:) Soha nem értettem sebre miért jó a sebkezelő gél, azon kívül, hogy 2 percig hűsíthet. Nekem szőrtelenítés után kell, mert eddig akármivel kentem vörös volt a bőröm, égett, majd hámlott. Curiosa mindezt megelőzi:)
Ugyanez a csípésre való Fenistil gél. Hiába kenem, napokig vakarom a csípéseket. Allergiagyógyszer egy éjszaka alatt eltünteti a csípéseket.
Nem, ne tegyél rá semmit!
Elég a víz és a betadin.
Jobbulást:)
Én sosem tudtam énekelni, így nem zavar, hogy most még annyira sem:)
A beszédhangom elég rekedt és fura és a hagnszinem sem a régi. Ma pl. egész nap alig tudok megszólalni. Stressz:(
Én 200-at szedek letroxból, ha csökkentem, akkor rögtön hízok, így meg pörgök ezerrel.
Sziasztok!
És, hogy tetszett Klára?
Szia! Nekem 2 év kellett, mire énekelni tudtam, de még ma is előfordul, hogy nem jön ki hang a torkomon. Igaz, én nem jártam foniátriára, mert a beszédhangom megmaradt, csak kicsit fura volt, és ma is berekedek, ha sokat dumálok. :)
Én csak a fél pajzsmirigyet vesztettem el, ezzel csak 50-et szedek, és rendben van a TSH-m.
Mindenkinek minden jót!
Sziasztok!
Tudtok ajánlani jó foniátriát?
Igazából nekem a beszédhanggal nincs gondom. Viszont az énekléssel igen. Nem énekesnő szeretnék lenni, de én ezelőtt jártam kórusba, és most egyszerűen alig megy pár hang. Azok a hangok, amik a beszédhanggal egymagasságban vannak, azokat mondhatjuk, hogy ki tudom énekelni, viszont ami fölötte vagy alatta van, az már nem megy. Hamis vagyok, és rám jön ez a légszomj, hogy nem kapok levegőt.
Szerintetek ez normális? Április 2-án műtöttek. Foglalkoznak ilyennel is a foniátrián? Vagy ez magától el fog múlni?
Köszi a segítségetek!
Illetve azt szeretném kérdezni, hogy ti mennyi tiroxint szedtek? Én egyelőre még csak 125 mikrogramm L-thyroxint. Most jött meg a TSH labor eredményem, és 17, 23 mIU/l lett. Ez tudomásom szerint nagyon-nagyon magas, tehát rendesen alulműködök. De mondta az orvos, hogy még fogunk a gyógyszeren emelni. Csak kíváncsi vagyok, hogy ti mennyit szedtek?
Dianella
Köszi, én is egész jól vagyok. A levegővétellel már szinte nincs gondom, "csak" amikor többet beszélek. A többet egy normál beszélgetés alatt értem. Rövid tőmondatokkal nincs gond, csak amikor úgy belelendülnék, na akkor már egyre többször fogy el a levegőm. Remélem ez még sokat fog javulni.
Igazából a beszédhangom nem szép, olyan érces, kemény és időnként rekedt. Olyan idegen. Egy napon belül is sokat változik. Remélem még sokat fog javulni.
Csinálod még a foniátriai gyakorlatokat? Szerintem, ha már mozog mindkét hangszalagod, akkor a záródás is rendeződni fog, ha edzed még őket.
Köszi, én is egész jól vagyok. A levegővétellel már szinte nincs gondom, "csak" amikor többet beszélek. A többet egy normál beszélgetés alatt értem. Rövid tőmondatokkal nincs gond, csak amikor úgy belelendülnék, na akkor már egyre többször fogy el a levegőm. Remélem ez még sokat fog javulni.
Igazából a beszédhangom nem szép, olyan érces, kemény és időnként rekedt. Olyan idegen. Egy napon belül is sokat változik. Remélem még sokat fog javulni.
Csinálod még a foniátriai gyakorlatokat? Szerintem, ha már mozog mindkét hangszalagod, akkor a záródás is rendeződni fog, ha edzed még őket.
műtét előtt az információ hatalom:
Köszönöm, én egész jól :) Fizikailag gyakorlatilag már a műtét utáni második-harmadik héten olyan voltam, mint rég, mostanra már el is felejtettem volna a műtétet, ha normális lenne a hangom... Mert hát az még mindig nem a régi, persze javul folyamatosan, most már tulajdonképp "csak" kiabálni nem tudok :) Már a sok beszédnél sem fogy el a levegőm, csak az éneknél. Nem is nagyon próbálok emiatt énekelni, ma reggel meg is lepődtem, hogy egészen hangszerű hangom van :) De egy oktávnál (8 hang) többet nem tudok kiénekelni. Hétfőn újra megnézte a foniáter, hogy haladunk, azt mondta mindkét hangszál mozog, de nem zárnak mindig rendesen, ezért ilyen a hangom. Azt mondja, ez elég valószínű, hogy rendeződni fog, ha valami miatt mégsem, valahogy fel tudják tölteni kollagénnel a rést (persze ez is műtét), és akkor minden a régi lesz. Érzetre egyébként olyan, mintha valami összeszorítaná a torkom, illetve mintha valami gát lenne ott. Fura.
És te? Légzésdolgok? Hang?
Szia!
Szerintem - a többi véleménnyel ellentétben - igen is van várólista. Pont azért nem azt mondja a doki, hogy jöjjön holnap 9-re, mert be vannak osztva a műtétei. A várólista van, hogy elolvasható a kórház honlapján, ha kapsz egy kódot az ambuláns lapora, de van,hogy nem nyilvános. Ha nem lenne várólista, akkor milyen rend szerint műtenének vajon? Aki kapja marja a műtőt?
Nekem 2 hónapot kellett várnom a műtétre kb., a doki mindig halogatta, mert azt mondta, hogy a proffal kell beszélnie, mikor tud besúvasztani a műtétre. Az is tény, hogy engem a SOTE I. sz. Klinikáján műtöttek, ahol az ország egész területéről fogadnak betegeket, így ott nagyon sok embert kell besorolni.
Például az is tény, hogy nekem hétfőn kellett befeküdnöm a kórházba és azt mondta a doki, hogy lehet, hogy aznap megműtenek, de az is lehet, hogy csak másnap. Ez volt egy hétfő reggell 9.00-kor és másnap 12.00-kor műtöttek meg, mert "nem fértem be".
Egyszóval sokmindentől függ. (kórház, orvos, talán város is..)
A lényeg, ha kapsz egy időpontot, akkor maximum 1-2 napon belül tuti, hogy megműtenek.
Hnora!
Én köszi jól vagyok, de a hangom nem jó. Bal hangszalag lebénulva, jobb renyhe. Járok foniáterhez, 1x voltam eddig. Azt mondta, hogy jósolni nem tud, de a jobb az biztos, hogy előbb-utóbb beindul.
Te hogy vagy "hangilag" meg egészében?
Nem, nincs várólista. Szerintem azért nincs, mert ez egy elég komoly betegség, ahol fontos a gyors beavatkozás.
Nekem azt mondta az endokrinológusom, hogy ha olyanok lesznek az eredményeim, hogy műthető állapotba vagyok, akkor pár nap alatt megműtenek, hogy ne romoljon újra. Persze nem így történt, mert az első időpontomra már ismét osszak voltak az eredményeim.
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?