Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)
Nekem is a jobb oldal volt a gázosabb, az a része jobban is látszik - a bal szinte alig. Erre a kérdésre nem tudom a választ, őszintén engem nem zavar, esztétikailag nem von le sokat szerintem, a legtöbben észre se veszik. Vagy lehet annyira örülök, hogy a régi a hangom, hogy azért nem tűnik olyan fontosnak :)
Ja, egyébként a "régebbi" motorosoknak mondom, akik emlékeznek még mit össze nem szenvedtem a hangom elvesztése miatt, na meg az újaknak bátorításképp: kórusban fogok énekelni, annyira "bejött" az éneklés, és annyival jobb is lett a hangom, mint a műtét előtt volt. Na jó, nem jobb, képzettebb, és ez azért érződik már :)
Szia!!
Nekem pont egy éve volt műtétem, a jobb lebenyt teljesen eltávolították, a műtét után a kötés eltávolítása megtörtént, varratokat kiszedték, a bal oldalon csak egy csík látszik, jobb oldali beavatkozás miatt, meg egy csúnya, megvastagodott heg maradt, én is masszíroztam, testápolóval minden nap, de sajnos a megvastagodás nem múlt el!! Én így jártam, amúgy jól vagyok, minden rendben, jól végzi dolgát a baloldali rész!! :))
Na a masszázsban tudok segíteni :) Nekem keloidos volt a hegem, ez azt jelenti, hogy jobban hegesedett, amikor a műtét után egy héttel levettem a kötést úgy fel volt duzzadva, mintha nem is vettek volna ki semmit...
Masszírozni egy héttel a műtét után óvatosan, 2 héttel már teljesen normálisan lehetett. Én körömvirág krémet kentem rá, de bármi jó rá - például a Schüssler 1+11-es testápoló is. Régebben írtam a masszázs lépéseiről, bemásolom:
"Én a következőképp csinálom: jó adag körömvirágkrémet/homeopátiás krémet eloszlatok rajta, majd pár vállkörzés (nyirokáramlást segíti), és
1. a heg két oldalán körkörösen masszírozom, egyik kezemmel felette, másikkal alatta. Nyugodtan lehet ellentétes irányban körözni, úgy, hogy széthúzod a heget, már nem tehetsz kárt benne. Így haladok végig, én középről kifele szoktam, és amit felmasszírozok, azt eltologatom a heg két oldala felé, bízva abban, hogy majd levezetődik :D Először egyik oldal, ha végeztem, akkor két ujjal még rásegítek az "ürülésre" hosszanti irányban. Ez kb. 5 perc
2. Magán a hegen van a kezem, az egyik kézzel lefogom (kb egy ujjal), a másikkal hosszanti irányban húzom kb 1 centit, így haladok végig rajta. Következő fázisként egyik ujjal lefogom, másikkal körkörösen, szintén rajta a hegen. Harmadjára egyik szintén lefog, másikat melléteszem, és fel-le húzogatom. Nekem eléggé kemény a heg, igyekszem ezt elmasszírozni, és szintén a szélei felé tolni. Ez szintén kb 5 perc
3. két kezem két ujját a heg fölé, illetve alá helyezem, és felfele, illetve lefele húzom, tehát kvázi széthúzom a heget a masszírozós mozdulattal. Ezt is kb 5 percig csinálom.
A végén megtapogatom, és ahol maradt még kemény rész, megpróbálom vagy eloszlatni, vagy legalább fellazítani.
Hát nagyjából ennyi, a masszázs felét a dokim tanította be, a másik felét a nyirokmasszázst csináló nő. "
Ja, mert hogy jártam nyirokmasszázsra is, kifejezetten nyakira és TB alapon. Én a Dél-Pesti Kórházhoz tartozom az ő rehabilitációs osztályukon van egy gyógytornász, aki ért hozzá, de ennek azért utána kellett járnom. Ödéma masszázsnak hívják ezt, és nagyon sokat segített az is. A kemény dagadás a nyakamon szép lassan lelohadt, nem mondom hogy most (3/4 évvel a műtét után) nem látszik, de legalább nem feltűnő...
Ja, és véletlenül még találtam valamit, a pingponglabda nagyságú púpot illetően:
15605. szornyike 2012-05-02 06:49
A köv. oldalon a Helyes sebkezelésnél még ezt találtam:
Ha ön hajlamos a túlzott mértékű hegesedésre, használjon speciális sebtapaszt. Ezek többnyire szilikonból készülnek, és minimum két hónapig, legalább napi 12 órán át viselni kell őket. A sebfóliák vagy gélpárnák elősegíthetik a dudoros sebek lelohadását, puhítását és gyógyulását. A friss műtéti hegek kinézetét is javíthatják, például a nyakon lévő hegeket pajzsmirigyműtét után. Sebtapaszt addig viselhet, míg a seb teljesen be nem gyógyul.
Az előző hsz-emnél a szöveget bemásoltam, azért van az "ű" helyett mindenféle más karakter, pl a Műtét után szükséges teendőknél is.
Én találtam egy oldalt, ahol ezt írják:
„Azt azonban fontos betartani, hogy műtét után hat hétig nem szabad az adott területet masszírozni, legfeljebb körülötte. A megfelelő fogásokat alkalmazva azonban így is hatással lehetünk a gyógyulási folyamatra”
Azt persze nem tudom, hogy mik a megfelelő fogások.
.........
A következőt itt találtam: [link]
Mûtét után szükséges teendõk.
Mûtét után két héttel naponta 2x10-10 percig a mûtéti terület kíméletes, de alapos átmasszírozását javasoljuk, melyet bármilyen semleges kenõccsel vagy krémmel elvégezhet. Ez a helyi vérkeringést javítva elõsegíti a mûtéti seb gyógyulását és véd a mûtéti terület latapadása ellen
..........
A hoxán csak ezeket találtam most hirtelen, akiknek szintén dudoros volt a heg (871 és 877, meg gondolom tovább olvasgatva más is hozzászól)
sziasztok!
olvastam egy régebbi kommentben, hogy a műtét után a heget maszírozni kell, de most nem találok rásehogysem. Meg tudná valaki írni. hogy hogyen kell maszírozni? nekem a sebem kidudorodik, illetve a seb felett va egy nagy gumó, amire azt mondták, majd hetek hónapok kérdése és elmúlik, a varrat miatt nem tud beindulni a vérkeringés és pang. maszirozni kéne.
Köszönöm a válaszodat!Annyira örülök,hogy van ez a fórum,és így meg lehet osztani a tapasztalatokat!
:)
Sziasztok!
Gondoltam be irom ide is,hátha minél hamarabb kapok választ. :)
A kérdésem:Ezt tudják gyógyszeresem is kezelni vagy műtét? A jobb lebenyben 5 mmes cysta,valamint a felső polusokban 11 mmes echoszegény göb figyelhető meg.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Véleltlen volt, habár nőtt egy csomócska kb 2 borsónyi a nyakamra, egyébként is mentem epémet nézetni uhra, és akkor megnézték a nyakam is. Onnét 20 nap mulva már kinn is volt a dolog, a műtét meg se kottyant, 2 napot voltam benn.
De te ugy sem mész, minek is mondom.
Mikor lesz eredményed?
Meglátod minden rendben lesz.Én is elbúcsúztam a Gyerekeimtől,én is ilyen "rosszra"gondoló vagyok.
Nekem sem volt semmi panaszom,és az uh.vették észre a nagyobbodást.Szerencsére nagyon jó sebészt ajánlottak,és szép a műtét helye nem is látszik.Na de ne a műtétről ne beszéljünk,mert úgy sem kell műteni.De azt tudnod kell a többszöri szúrástól növekedhet a göb.Én is így jártam.Szép napot Nektek,megyek dolgozni.
Szia!
Válaszodat köszönöm!
Szia! A legfontosabb a kispárna, hogy tudj aludni a műtét után a kórházban. Semmi más nincs, ami bármely más, kórházban szükséges felszereléstől megkülönbözteti.
Sok szerencsét, és mielőbbi gyógyulást!
További ajánlott fórumok:
- Milyen filmet láttál ma / mostanában?
- Ciklus előtt/alatt 2-3 kg vízvisszatartás... Mit lehet tenni? Valakinek van hasonló problémája?
- Segitsetek! mostanában többször zsibbad a kezem és a lábam, főleg este elalvás előtt, tud valaki valamilyen gyógymódot...
- A fiam 6 éves és mostanában gyakran mondja, hogy szédül. "mintha pörgetne valaki" - ezt mondja. Főleg elalvás előtt csukott szemmel.
- Teljes pajzsmirigy eltávolítás hatása a műtét előtti magas vérnyomásra
- Volt valakinek mostanában pajzsmirigy műtéte?