Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? fórum

Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (tudásbázis)

16335. a0c1361e44 (válaszként erre: 16334. - Dilean)
2013. máj. 2. 07:16

Sajnos erre a krémre a legtöbben allergiásak. Én is és még jó sokan. Majd nem ki merem jelenteni, hogy 10 emberből 1 nem allergiás.

Én dermatixet használtam a körömvirágkrémen kívül. Ez sokkal drágább, mert egy ici-pici tubussal volt 8 ezer forint.

16334. Dilean (válaszként erre: 16333. - Ebelin24)
2013. máj. 1. 21:53
Még a Contractubex nevű krémről olvastam, hogy direkt keloidos hegekre való, bár nem néztem utána, hogy tényleg jó-e.
16333. ebelin24
2013. máj. 1. 18:20

Sziasztok!

Voltam a Dokinál,mert mindenképp látni szerette volna a heget.Azt mondja be van tokosodva az egyik belső varrat...

Mert azért az mégis csak egy mű dolog odabent amitől próbál megszabadulni a szervezet,próbálja kilökni.Ezért úgy védekezik hogy megkeményedik és kissé begyullad,piros lesz,pont úgy mint nálam.

Megnyomogatta és mondta hogy sajnos ez benne van a pakliban és ez nem is túl komoly,de rengeteg idő kell majd hozzá míg odabent az az egy huncut felszívódik.

Kedves Gyöngyi!

Sajnos nekem eleve már keloidos a hegem,tehát nekem egyáltalán nem szép és a Doki szerint nem is lesz az... :(

Bioptron lámpáztam,kentek a Kék kenőccsel,Remescarral,Aloe pürével,Curiosaval,de semmi változás :(

Nekem hála az égnek nem viszket,csak minden nyakból induló mozgásnál egy jókorát beleszúr!

Gyógyulást Mindenkinek :)

16332. Dilean (válaszként erre: 16331. - Pálfi Gyöngyi)
2013. ápr. 30. 18:51

Ez nagyon jó hír, hogy még a második műtét nyoma is csak alig észrevehető.

A Neogranormont még nem mondta senki, de tényleg jó ötlet, mert hámosít. Már többször használtuk mi is más esetben, ilyen volt pl. amikor nátha miatt kisebesedett az orrunk.

16331. Pálfi Gyöngyi (válaszként erre: 16328. - Ebelin24)
2013. ápr. 30. 15:17
szia! Bocs, hogy belekotyogok! Felesleges felhívnod a dokit, nagyon szépen el fog múlni! kát hónapnyi különbséggel végzett 2 műtét után mondom Neked! Nem kentem semmivel, nem masszíroztam, egy hónappal a második műtét után alig látszik a műtét nyoma! Ha nagyon viszket neogranormont kenek rá, regenerál!
16330. Szviola (válaszként erre: 16328. - Ebelin24)
2013. ápr. 29. 10:56

Nekem volt, kb fél évvel a műtét után, párom mondta h kb akkor regenerálódnak az idegek...

de nekem pl tegnap megfújta a szél, attól fájt, éreztem az üres helyét... még a fülem is sajgott

más műtött ismerősöm mondta h szokjak hozzá, h tökéletes időjárás előrejelző lesz

16329. a0c1361e44 (válaszként erre: 16328. - Ebelin24)
2013. ápr. 28. 18:45
Jaja, én a hidegfrontot érzem. Fáj, lüktet, nyilalgat, feszül.
16328. ebelin24
2013. ápr. 28. 18:12

Sziasztok!

Január 28-án műtöttek, a jobb pm. lebenyemet távolították el.

Sajnos nem a legszebb a sebem,kissé keloidos.De nem is ez aggaszt,hanem hogy három napja lüktet a jobb oldala a hegnek és elég gyakran bele-beleszúr.Külsőre semmi különös elváltozás nincs.

Volt valakinek hasonló?

Holnap délelőtt felhívom a Dokimat.

16327. Dilean (válaszként erre: 16326. - A0c1361e44)
2013. ápr. 28. 11:28

Köszi!

Igen, elég nagy a változás a két kép között, szépen begyógyult a heged.

16326. a0c1361e44 (válaszként erre: 16325. - Dilean)
2013. ápr. 28. 10:59

Ha neked is olyan, mint az enyém, akkor az még kellemetlen sem lesz:)

Az enyém is esztétikai. Ha megnézed a képeimet, akkor látod is, hogy miből mi lett.

Jobbulást:)

16325. Dilean (válaszként erre: 16322. - A0c1361e44)
2013. ápr. 28. 10:37

Köszönöm a válaszokat.

A szobatársam nagyon megszenvedte a cső kivételét, még utána egy órával is simogatta a helyét, és neki is a harmadik napon vették ki. Mondta még, hogy talán ha hamarabb történt volna meg, biztos nem fájt volna annyira, mert így már kicsit betokosodhatott.

2-án fogják kiszedni a varratokat. Az én varratomat úgy említette a sebész, hogy bőrben futó esztétikai varrat, de lehet, hogy más néven tovafutónak hívják.

De, a Betadine jódos, írtam is.

16324. Dilean (válaszként erre: 16321. - Szviola)
2013. ápr. 28. 10:35
:-) Tudom, hogy megmosolyogtató a cellux, de annyira szúrt, hogy muszáj volt kipróbálni, más meg nem volt nálam - lehet, hogy kérni kellett volna a nővérektől valami ragasztószalagot.
16323. Dilean (válaszként erre: 16320. - Eandi78)
2013. ápr. 28. 10:35
Köszi, akkor nem aggódom, és kenegetem :-)
16322. a0c1361e44
2013. ápr. 28. 08:48

Örülök, hogy túl vagy rajta:)

Nem tudom kimondta, hogy fájdalmas a draincső kivétele...Szerintem felesleges volt hozzá a fájdalomcsillapító:) Nekem csak megcsikizte a torkomat, amitől kicsit köhögtem.

Húúú, nem sikerült kiszámolnom, hogy mikor lesz a varrat kivétel. Nekem a műtét után pont 1 héttel szedték ki. Tovafutó varratom volt, én csak láncöltésnek hívom. A dokim megfogta a végét és egyszerűen kihúzta. Semmit nem éreztem. Én ezen a napon mehettem haza. És már érhette is víz a nyakamat és kenhettem is.

Jaja, milyen fura ez a betadinos fürdés. Főleg nekünk. A betadin nem jódos?

16321. Szviola (válaszként erre: 16319. - Dilean)
2013. ápr. 28. 07:54

Örülök hogy jól vagy!

A belső varrat tényleg olyan, nekem is bújt ki belőle kb fél évvel a műtét után, szemöldökcsipesszel kihúztam, ennyi.

Szintén kapcsot kaptam.

De nekem ennyire nem kellet sokáig betartanom semmit sem, pedig az egészet kivették (mind2-t)

És csak 48 órát voltam kórházban.

A lényeg hogy jól vagy, és nem volt rossz élmény!!

A celluxnál viszont kicsit nevettem, bocsi...

Meg a betadinos lefürdetés, na ez új, ilyet még sehol nem hallottam.

16320. eandi78 (válaszként erre: 16319. - Dilean)
2013. ápr. 28. 07:35

Elolvastam. Összehasonlítva én műtétemmel, úgy látom sok mindent profibban oldottak meg, mint nálam. Pedig én se panaszkodhatok:) Nekem kapcsoztak, így nem tudom milyen a varrat. Kapocs és cső kiszedés nem fájt, kivéve utolsó kapocs, de annak annyira rossz volt a kivétele, hogy még a tarkóm is fájt tőle egy darabig.

Lehajtott fej stb. miatt ne aggódj ezek gyorsan elmúlnak. Innentől az a lényeg, hogy egy darabig kíméld magad és a "sebed" kenegesd.

16319. Dilean (válaszként erre: 16318. - Dilean)
2013. ápr. 27. 21:59
Még annyit, hogy akinek szintén varrták a vágást, az nem érzett olyat, mintha a fonál két csomózott vége befelé akarna húzódni, és ott a bőr szúrt és viszketett? Mintha rövid lenne a fonál és feszülne az egész és szinte fojtogatna. Ez a varratszedésig normális? Mert az még csak 4 teljes nap után lesz, amit nem tudom, hogy fogok így átvészelni. Szerintetek ezzel az érzéssel érdemes visszamenni hamarabb vagy ez megszokott és természetes dolog a varrott sebeknél?
16318. Dilean
2013. ápr. 27. 13:52

Sziasztok!

Tegnap jöttem ki az Országos Onkológiai Intézetből, elmesélem, nálam hogyan zajlott az egész. Kicsit részletesen írom le dolgokat, ezért akit ez zavarna műtét előtt, az ne olvassa el.

A betegfelvétel, vérvétel, adminisztráció, kikérdezés pénteken történt meg, amikor 8-ra kellett mennem, és 15 óráig tartott, ezért még ebédet is kaptam, de motyóstól vasárnap 17 óráig kellett bemennem.

Az ágyam elfoglalása, kipakolás után még volt egy 'kis' vérvétel, ami csak két kémcső volt. Nemsokára adtak két kis műanyag poharat, az egyikben Betadine volt, amivel másnap reggel 6-korkellett lezuhanyozni - sárgásbarna folyadék, ami tulajdonképpen jód vizes oldata, és az ember azt gondolná, hogy befogja a bőrét, de nem így történt. A másikban pedig egy toroköblögető volt, aminek az egyik felével este 9-kor, a másikkal reggel 6 körül kellett öblögetni, gargarizálni. Enni 20 óráig lehetett, inni pedig éjfélig, de mondták, hogy hajnalig négyig, ha nagyon szomjas vagyok, ill. vannak gyógyszereim, amiket be kell venni, akkor még kicsit ihatok.

Estére még kaptam egy Xanaxot, de mondták, hogy még reggel is adnak majd, amit csak egy korttyal lehet csak bevenni.

A nyugtató ellenére már 3-kor fent voltam. 5-kor lázmérőt hoztak - ez minden reggel így ment -, majd tusolás, és betették a branült, amitől én elbőgtem magam - lehet, hogy itt jött ki a feszültség, bár a tű is elég vastag volt. A nővér, aki behelyezte, nagyon kedves és aranyos volt, nyugtatgatott, vigasztalt, és ügyes is volt, tehát nem ő tehetett róla, hogy ennyire éreztem, én viselem ilyen nehezen a fájdalmat. Ezután bevettem a reggeli Xanaxot, ami szerintem nagyobb dózis volt, mint az esti, mert szinte támolyogva mentem ki a folyosóra, mikor szóltak, hogy minden papírommal menjek a vizsgálóba, ahol a sebész elmondja a műtéttel kapcsolatos dolgokat. Annyira kába voltam, hogy semmi kérdés nem jutott eszembe. Mondta, hogy lehet, hogy csak másnap lesz meg a műtét, mert az első nagyon elhúzódott, ami miatt kicsit megijedtem, de azért bíztam benne, hogy mégis beleférek még aznapi napba.

Visszamenve a szobámba kaptam pár palack infúziót, amibe tettek savlekötőt is, Controlocot, mert van egy enyhe refluxom, és nem jó, ha műtét közben feljön a gyomorsav. Negyed kettőkor megjelent a műtős férfi, hogy akkor visz - teljesen meztelenül kellett felfeküdni a szállító ágyra. Nagyon jókedvű volt és aranyos, rengeteget bolondozott velem, még a műtő előtti várakozásnál is egyfolytában beszélt és igyekezett elterelni a figyelmemet. Én elég derékfájós vagyok, aludni is kispárnával a fenekem alatt tudok csak, ezért kértem 'valamit', ami kicsit megemeli a medencémet, hogy a hosszú fekvés ne ártson meg, így kaptam néhány összehajtott lepedőt, és a térdhajlataim alá zselés párnácskákat, amiket eredetileg a bokám alá tett, de így sokkal kényelmesebb volt. Még a szobámban felvettem egy 1-es kompressziós térdharisnyát, amit én vittem be, és aminek a felvételét helyeselték, bár vérhígító injekciót minden este adtak a felső karba, bár hasba is lehetett volna kérni, de oda nemigen akarta senki.

Az aneszteziológus nőnek megemlítettem, hogy nagyon laposak a nyakam porckorongjai, hátha lehet valamit tenni, hogy ne fájjon majd műtét után. Ezeket mind azért mertem elmondani, mert előző este az a férfi, akinek szintén elmeséltem mindezt, azt tanácsolta, hogy majd ezekről szóljak a műtőben is - ő írta fel egyébként, hogy milyen gyógyszerekre vagyok allergiás. A műtő előtt valakitől elhangzott, hogy: Tiszta piros a mellkasom, mitől lehet? (talán a savlekötőtől lehetett?)

A műtéttel kapcsolatban csak arra emlékszem, hogy betoltak, és néztem a lámpákat, utána pedig az az első emlékem, hogy a műtős férfi mondja, hogy karoljam át a nyakát, aztán még egyszer ugyanez a mondat, amikor a szobámban áttett az ágyamra. Ekkor állítólag fél négy volt.

Az altatótól nem volt hányingerem, de úgy emlékszem, sokáig kába voltam, és ahogy felébredtem, sírtam, de nemcsak én, akit láttam a műtőből kihozva, mindenki. Mivel műtét előtt, közben és utána is egyfolytában kaptam az infúziót, a műtéttől két-három órán belül háromszor kértem ágytálat, mert mikor kérdeztem, hogy kimehetek-e WC-re, azt mondták, hogy nem. Valószínű, hogy azért kaptam előtte is, mert későn kerültem sorra, és ugye éjféltől már nem ihattam. Közben bejött a párom, de a szeretetétől újra és újra rám jött a sírás. Mikor elment, kicsit visszaaludtam, aztán estefelé ébredtem fel, akkor felöltöztem, kimentem WC-re, éjfél felé pedig lezuhanyoztam. Ezután már nem tudtam aludni és kimentem a nővérpulthoz kérni egy fájdalomcsillapítót.

Aludni egyébként mindig majdnem derékszögben aludtam, éjjel-nappal, még most itthon is, mert vízszintesen valahogy nagyon feszül a nyakam, és felülni sem tudok egyedül - már a derekam miatt sem. Nyelni fájdalom nélkül csak úgy megy, ha lehajtom a fejem, ami valószínűleg a nagy pukli miatt lehet, ami a varrat fölött van. Látványra kicsit ijesztő a műtét nyoma, alvadt vérdarabok, pirosas-barnás és kék foltok, utóbbiak a mellkasomon is, mert az alá is be volt nőve a göb, de annyira, hogy a szegycsontom a megnagyobbodott pm. oldalán még ki is dudorodott, de a műtét után eltűnt. Egyébként csak az egyiket vették ki, de azt teljesen, tehát az egyik oldali mellékpajzsmirigyekkel együtt, ami miatt a műtét után még történt egy vérvétel a kalcium szint kimutatásához.

A drain a vágás vonalában lett elhelyezve, de picit arrébb, és egy vákuumos tartályhoz csatlakozott, aminél felhívták a figyelmem, hogy a kiálló kis harmonikázott rész mindig legyen összenyomódva, mert ha 'kirúgná' magát, az azt jelentené, hogy megszűnt a vákuum, és feszülni fog a nyak.

Az első kötözés csak a műtét utáni második nap történt meg, de furcsa módon fekve, ami miatt a felegyenesedéskor húzza az ember nyakán a bőrt, ezért függőleges helyzetben leszedettem és lentebb ragasztattam. A tartályban nálam 30-30 ml-rel lett több mindkét nap, ezért a draint nem vették ki, csak csütörtökön, amikor egy nap alatt már csak 5 ml-el nőtt a tartalma. Én több embertől úgy hallottam, hogy nagyon kellemetlen a cső kivétele, ezért még előző este kértem egy fájdalomcsillapítót, és azt a kötözés előtt fél órával bevettem, pontosabban megittam, mert vízben oldódó Cataflam volt. Lehet, hogy ennek köszönhettem, de én semmit nem éreztem a drain kivételekor, csak a ruhám fröcskölődött össze egy picit vérrel. A doki azt mondta, hogy vegyek egy nagy levegőt, és csak a furcsa hangokat hallottam, és mikor mondta, hogy: Na... , kérdeztem meg, hogy már kint is van? Nagyon megkönnyebbültem, hogy nem fájt, de még csak kellemetlen sem volt, pedig előtte többen azt is mondták, hogy hiába veszek be fájdalomcsillapítót, attól még érezni fogom. Mondjuk én ragaszkodtam hozzá, hogy a sebészem vegye ki, mert tudtam, hogy ő finoman fogja eltávolítani.

Pénteken az utolsó kötözésnél már csak egy 'lebegő' kötést kaptam, aminek madzagjait hátul a nyakamon kötöttek meg, elöl pedig csak egy 'leffentyű' takarta a sebet. A varratok végei kicsit szurkáló érzést keltettek, mert mindig hozzáért a felette lévő anyaghoz - ez már a lekötözött verziónál is így volt -, ezért a nálam lévő cellux-szal a végeit hozzáragasztottam a bőrömhöz, de ehelyett valami más jobb lett volna, mert a bőr zsírossága miatt hamar lejött.

Célszerű elöl gombos pizsama felsőt vinni, és nem hálóinget, mert jobb, ha a tartály a pizsama alatt fut, és hálóingnél ez kicsit fura lenne, mert a tartályt tartva felemelnénk a hálóruha alját. Én még vittem, pontosabban varrtam egy mellényt, aminek nagy zsebei voltak (olyat, amilyet kerestem nem kaptam), és ez nagyon hasznos ruhadarabnak bizonyult.

A nyelés még kicsit fáj, de ha előrehajtom a fejem, akkor nem, így ebben a pózban szoktam enni-inni. Hangom rögtön volt, mert a hangszálat ellátó ideget kipreparálták (kikötötték), így biztonságban volt. A nevetés, köhögés még kicsit fájdalmas, és a 'vigyázó' tartástól kicsit be van állva a nyakam. Én vittem egy anatómiai párnát is, és egy vékonyabb kispárnát is, de előbbi nyomta a nyakam, így a másikat használtam hol szimplán, hol kettéhajtva.

Mikor elengedtek, még ezeket mondta el a sebészem:

Varratszedésre a műtéttől számítva 10. napon kell visszamennem. Víz nem érheti a sebet, ha nagyon hajat akarok mosni, akkor varratszedés előtt közvetlenül megtehetem, de csak előrehajolva. Egy nap 3-szor kell mérni a testhőmérsékletet, és ha egyszer lázam van, vagy hőemelkedésem, akkor vissza kell menni. Ne hajoljak, ne végezzek fizikai munkát. Ha a jelen állapothoz képest bármi rosszabbodna, akkor azonnal menjek be. Krémet nem kell használni, de ha nagyon akarok, akkor körömvirágkrémet, mert az puhít. A varratszedés után 3-4 nappal már érheti szappan, sampon is, nap pedig 3-4 hét múlva. A belső varrat felszívódó fonállal van varrva, aminél nagy ritkán előfordulhat hogy évek múlva sem szívódik fel, és akkor kibújik. A szövettan két két múlva lesz meg, az és a hormon eredmények döntik majd el a továbbiakat.

16317. Dilean (válaszként erre: 16316. - A0c1361e44)
2013. ápr. 18. 21:19

Bocs, hogy a nevedet egybe írtam.

A TSH-m jó, és a szemem sem dülledt, tehát nem vagyok Basedow-os, és csak az egyik lebennyel van gond. Nekem fél éve állandó hőemelkedésem van, és ez is a Hashimoto-ra utal.

Ma beszéltem a dokimmal, és elmondtam neki ezt a zsugorodásos dolgot, mosolygott, és azt mondta, hogy akkor is ki kell venni, mert "marha nagy".

16316. a0c1361e44 (válaszként erre: 16315. - A0c1361e44)
2013. ápr. 16. 18:50

És még annyit, hogy szerintem sokszor azt sem tudják a dokik, hogy melyik betegséggel állnak szemben.

Honnan tudják, hogy hasimotó vagy basedow? A megfigyelésem szerint onnan, hogy az egyik termel hormont és sokat is, a másik pedig nem, azaz a sok hormont termelő basedow, a kevés hormont termelő pedig hasimotó. Vagy még sem? A hasimotós pm-je elsorvad, a basedowos pm-je megnő, de honnan tudják ezt egy-két vizsgálatból eldönteni? Hiszen a TSH-t annyi minden befolyásolja. A tünetek lehetnek azonosak, sőt két túlműködős vagy két alulműködős is produkálhat különböző tüneteket, valamint az ATPO sem mérvadó hiszen mindkét esetben emelkedett az ATPO, az értéke nem számít csak az, hogy magasabb.

Nekem a graves abból állapítható meg, hogy egy másik autoimmunitást mérő értékem is emelkedett.

16315. a0c1361e44 (válaszként erre: 16313. - Dilean)
2013. ápr. 16. 18:37

Nem, nem haragszom:)

Ez a betegségtől függ. Mint írtam nekem autoimmun túlműködésem volt a műtét előtt Graves-basedow kor, mai pm. növekedéssel jár.

A hasimotó pedig pm. sorvadással.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a két lebeny különbözően működik, bár ez azt hiszem ritka.

16314. a0c1361e44 (válaszként erre: 16311. - Dilean)
2013. ápr. 16. 18:34

Nem nekem 2121 volt az ATPO-m és növekedett a pm-em. A két dolog különböző.

Nekem autoimmun túlműködésem van és növekvő pm-em.

16313. Dilean
2013. ápr. 16. 16:07

Mégsem butaság, másnak is megfordult a fejében (remélem nem haragszik meg kékirisz, ha idézem):

"De vajon miért csak a műtét után x idővel derítik ki, hogy hasimotó? Ha előbb kiderítik, akkor nem kell a műtét és az egész herce-hurca, mert úgy is elsorvadt volna.

Ledöbbenek mindig a dokikon."

[link]

16312. Dilean
2013. ápr. 12. 10:24
Jó, lehet, hogy butaságot kérdeztem...
16311. Dilean
2013. ápr. 10. 09:14

Sziasztok!

Ha magasabb anti-TPO értékem (98 lett), akkor az azt jelenti, hogy sorvad, ugye? De akkor nem lehet, hogy nem is kell megműteni, mert előbb utóbb úgyis sokkal kisebb lesz? A TSH-m jó, és nincs panaszom, csak az egyik elég nagy (nem toxikus göb).

16310. hnora
2013. márc. 29. 10:58
Mariann olvass vissza,sokszor, sokaknak ajánlottunk orvost, azalatt az egy év alatt is, amióta én követem a fórumot. Az enyém Gál István, maximálisan elégedett vagyok vele és minden mással, de ő fizetős.
16309. Dilean (válaszként erre: 16308. - Szviola)
2013. márc. 28. 10:11
Köszi, már kaptam privátban is választ, hogy igen, kézi, és hogy állítható, modern és kényelmes.
16308. Szviola (válaszként erre: 16307. - Dilean)
2013. márc. 27. 21:00
Nem emlékszem pontosan, de talán rendes kézi rémlik...
16307. Dilean
2013. márc. 27. 18:05

Sziasztok!

A Kékgolyó u-i onkológián a fürdőszobákban lehet-e irányítani a vízsugarat kézitusolóval vagy aláállós zuhany van?

16306. Mariann58
2013. márc. 25. 20:56
Most kaptam meg a leletemet, befelé növő pajzsmirigyem van. Nagyon megijedtem, mert azt mondták műteni kell. Nem vagyok tájékozott, orvosom sincs. Olvastam dr Vörös Attiláról, de a Honvéd kórházban praktizál. Hogy juthatok oda hozzá, ha nem tartozok oda? Vagy esetleg tud valaki ajánlani nekem jó orvost? Előre is köszönöm.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook